Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
- amrica
#551 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ovo je grozno, za 4 dana je napisano 23 stranice postova, uglavnom prebrajavanje krvnih zrnaca, konstatacije tipa "cisti" bosnjak, hrvat, srbin, sta to znaci? Sta je cisti b/s/h? Onaj koji se tako izjasnjava, ili onaj koji je clan ili redovni glasac svoje stranke, onaj koji ide u svoju bogomolju.....
I vecina postova je vezana za proslost, za istoriju ove jadne zemlje, sadasnjost se malo dotice, a niko ne spominje buducnost.
Budimo realni, Hrvati u BiH, imaju 50% vlasti u Federaciji i 33% vlasti u Bih, a po svim popisima, ljudi koji se tako izjasnjavaju je oko 20%, ko je tu ugrozen?
I vecina postova je vezana za proslost, za istoriju ove jadne zemlje, sadasnjost se malo dotice, a niko ne spominje buducnost.
Budimo realni, Hrvati u BiH, imaju 50% vlasti u Federaciji i 33% vlasti u Bih, a po svim popisima, ljudi koji se tako izjasnjavaju je oko 20%, ko je tu ugrozen?
- IceQueen
#552 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Prije nisam govorila ovako kao sto govorim sad. Prije sam govorila hrvatski sad ga ne govorim, sad koristim ovu neku cudnu kombinaciju vise jezika i u mom rjecniku se podjednako cesto nađe i hiljada i tisuca, i povijest i (h)istorija, i geografija i zemljopis, i klor i hlor, i azot i dusik i nitrogen. A to sto sam prije govorila jezički mnogo ispravan hrvatski jezik, to je utjecaj skolovanja na hrvatskom jeziku! Sad hvala Bogu studiram znanost za koju je nebitno koja od ova 3 BiH jezika pricam, pa mi je zaista svejedno i glupo mi je citati ove preglupe rasprave ovdje o novokomponovanim hrvatskim i bosanskim rijecima. Imam svoj stav, kad ne razumijem pitam, i ko me ne razumije nek trazi da mu pojasnim!ETO_SAD wrote:U pravu si potpisujem. Samo imam osjecaj da je veci broj extema. Govori jezik koji god zelis svaki razumijem. Samo jedno pitanjce, da li si govorila i prije kosto govoris sada? Nemoj ovo pogresno shvatiti ali fakat me zanima odgovor. Ja licno se ne trzam na imena, odrastao sam u multieticnoj sredini.IceQueen wrote: Ja ne znam odakle izvlačiš zakljucak da Hrvati u BiH mrze BiH. Ima takvih ekstrema, ali iso tako ima extrema koji bi najradije pobili sav kršćanski živalj. generalizovati ovakve pojave na cijele etnicke skupine je hinjski i jadno.
Nije mi se jednom desilo da se ljudi trznu samo na to kad cuju moje ime! Zasto, daj mi odgovor?! Najbolje je to srocio nekada davno danas moj dobar jaran (tad smo se tek ovlas poznavali) rekavsi sljedeće "Ti si nacionalista, Ti govoris Hrvatski"! Ako je mjerilo toga jesam li ja nacionalista to sto ja govorim hrvatski, onda, ili on ne zna sta je nacionalizam, ili je jednostavno bio alergican na sam spomen bilo cega hrvatskog!
I oduzimam ti pravo da cijenis o tome da ja ne volim BiH! Zbog pojedinaca je mozda volim malo manje nego sto inace bih, ali BiH smatram svojom zemljom!
- Spliff.Master
#553 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
sHoba!Shoba wrote:Sto odmah upires prstom u druge? SEBE moras gledati, SEBE.Air Ramiz wrote:Jarane jesti normalan?! Sta jadan ne bio ovdje podmeces? Nama koji zivimo u Sarajevu podmeces fasizamShoba wrote:ne znam kakvih gljiva vecina vas ovde jede ali LJUDI ODLAZE! Nemojte kriviti one sto odlaze , krivite SEBE...(ako vam je uopste stalo do toga)
I u RS govore "eto bili Bosnjaci pa otisli,nije im ovde valjalo...!".
neko rece da su iz njegovog ulaza svi "ostali" otisli. Pa jesi li ista uradio da ih zaustavis, ili barem upitas sto odlaze? Naravno da nisi...(a mozda si nazvao jarana iz starog kraja da mu kazes da ima prazan stan za useliti....)
Fasizam nije poceo sa mahanjem kukastim krstovima, poceo je sa sljepilom, ingoriranjem i predrasudama...U RS-u ne govore Bosnjaci su otisli, nego govore pomeli smo tursku gamad (miting u Banja Luci, autor Radoslav Brdjanin, danas osudjen u Hagu). Sto se tice komsije, evo recu ti ja sta je bilo s mojim komsijama. Prvi komsija otisao na brdo pocetkom rata, kazu da je bio dobar cetnik. Drugi komsija bio u civilnoj zastiti za vrijeme rata, uvijek je govorio protiv cetnika itd, sve dok nije izganjao nacin da se ispali na srpsku teritoriju. Vratio stan, koji je izdavao studentima (porez nije placao drzavi), da bi na kraju kesirao dobro svoj stan, a za to vrijeme je bio zauzeo neku hrvatsku kucu u RS-u.
I ponavljam pitanje: Zasto si ti otisao iz Sarajeva, ko te otjerao? Ko ti brani da zivis u Sarajevu? Ali mojne suplje ovdje...
Citat:"Drugi komsija bio u civilnoj zastiti za vrijeme rata, uvijek je govorio protiv cetnika itd, sve dok nije izganjao nacin da se ispali na srpsku teritoriju".....
upita li covjeka STO je otisao? Da mu neko nije prijetio ga i prisiljavao ga napusti stan? ili ga je neko optuzio da je "snajperista" da mu uzme stan.
Ja sam otisao iz sela u grad, ako vec pitas sto sam otisao...nisam imao od cega da zivim u selu Sarajevu u kojem sam rodjen, nisam htio da zivim s roditeljima do kraja zivota, a ni da gledam kako kolege umjetnici dobijaju ateljee i stanove po politickoj liniji, nisam bio SDA umjetnik. za vremenski period od 30 godina koliko sam zivio u sarajevu nisam prodao ni nijedan svoj rad...veselo, zar ne?..a sto bi iko kupio rad od nekog tamo Nebojse kada ima nas Nusret...?
ma kupit cu ja sve i jedan tvoj rad...samo da mi nisi 'ugrozen'
eto, poceinjem s kradjom 'Ikara'
- Jazz_Junkie
#554 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Klasifikacija á la "krscanski narodi" u civilizovanom svijetu, a to trenutno jeste zapadni, uopce ne postoji. Niti u medijima, niti u znanstvenoj literaturi. Ali jeste u propagandistickoj terminologiji iskompleksiranih plemica. Evropski primjer je kompletan Balkan na kojem zive ljudi koji jos ne mogu da se pozdrave sa prosloscu, jer zive u njoj. Najzapadniji primjer, ako se ogranicimo na Evropu, koji je identican sa nasim prostorom je Sjeverna Irska u kojoj vjera samo identifikator dviju skupina ciji je karakter sukoba "tribalism". U 30-godisnjem ratu su se medjusobno poklali protestanti i katolici i po tvojoj logici u krscanski dominiranoj drzavi ni krscani ne mogu biti sigurni i tako cemo se vrtiti u krugu i traziti najminimalniju razliku medju ljudima koja bi nam trebala posluziti kao motiv za beskrajne sukobe. No, u zapadnoj Evropi su ljudi naucili da proslost ne moze vise biti relevantna za izgradnju buducnosti. Kroz prosvjetu se pokusava ukloniti zadnja predrasuda da bi u Njemacku, Englesku, Nizozemsku i ostale razvijene drzave mogi imigrirati ljudi iz citavog svijeta koji traze bolji i sigurniji dom za sebe i svoju djecu. Vecina njih je to nasla i zivi slobodno te je zakonski zasticena. I onda dolazis ti i tumacis danasnjicu kroz srednji vijek. Koliko li si ti stoljeca prespavao? Ne osudujem te, jer zivis u okolnostima karakteristicnim za srednji vijek. U Jugoslaviji se ljude pokusalo preusmjeriti na buducnost, no to ocigledno nije uspjelo i povijest se pocela odvijati suprotno asimetriji vremena.Air Ramiz wrote: Meni apsolutno ne smeta ni jedan krscanski narod, naprosto govorim cinjenice o tome da muslimani ne mogu biti sigurni u zemlji u kojoj dominiraju krscani, i ne samo muslimani nego i jevreji. Jel bio holokaust? Jest. Kad je bio? Prije 60 godina. Sta se desilo? Desilo se zatiranje jednog naroda? Gdje se desilo? U centru krscanske civilizacije, zvanom Evropa. Da odemo malo unaprijed. Jel bio genocid nad Bosnjacima? Jeste. Kad je bio? 1995. - kraj 20. stoljeca. Gdje se desio? U centru krscanske Evrope? Ili da se vratimo unazad. Jesul jevreji i muslimani totalno protjerani iz Spanije,a pri tome su tragovi njihovog postojanja zatrti osim par spomenika kultire, Granada i sl. Jesu. Kad se to desilo? Desilo se u 15 vijeku. Gdje se desilo...nema potrebe vise...Sto se tice Meke, to je sveto mjesto muslimana, i nema nikakve veze sa ugrozenoscu krscana (da ne govorim o genocidu), ja postujem svako svetiliste bilo koje vjere, i nemam namjeru da ga posjecujem jer ne pripadam toj vjeri. Tako je i na Balkanu, da se pitaju Srbi i Hrvati (mislim na dominantne politike u tim narodima), Bosnjaka danas ne bi bilo ni na mapi.
U Americi zivi nekoliko milijuna Zidova koji su tam pronasi utociste nakon bijega od nacifasizma koji je harao Evropom i tamo se ubrajaju medju najuspjesnije etnicke skupine. Dakle, pobjegli su iz krscanske Evrope u krscansku Ameriku. Da li im se desio tamo Holocaust? Koliko je siguran zivot za krscane, zidove, ateiste, budiste itd. u jednom Maroku, jednoj Saudijskoj Arabiji ili Pakistanu? Usporedi to sa situacijom muslimana u Evropi. A sto se tice BiH, Srbi su u njoj vodili rijec od austrougarskog perioda pa do raspada SFRJ pa te pitam otkud to da Bosnjaci u njoj jos uvijek postoje? Moj odgovor na tvoj post nije bas usmjeren na ovo sto samo naveo kao primjere, ali na tvoju podjelu svijeta na krscane i muslimane. U Austriji gdje zivim i gdje sam maltene odrastao se ljudi ne identificiraju kroz tvoje shvacanje. Ovdje u Becu za covjeka koji se zove Christian ili Peter ne mozes reci da je automatski krscanin. Ta opsjednutost simbolicnim identitetima postoji samo u kriznim sferama, a jedna od njih jeste BiH.
-
paratrooper
#555 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
To sto ti Ramize napisa je strasno. Posto ti kazes 'mislim', evo stavit cu da 'mislim' da je takav stav na ivici da mnoge stanovnike BIH uvrijedi. Mislim dosta se ljudi naviklo na takve izjave, tako da ce vecina njih preci preko toga, ali ako mislis da taj stav dovodi do boljih odnosa medju stanovnicima BIH - onda se grdno varas.Air Ramiz wrote:Liska, ja mislim da multietnicnost jedino moze funkcionisat ukoliko su Bosnjaci vecina. Ako su to Hrvati ili Srbi, ili bilo koji krscanski narod, to je naprosto nemoguce.Liska wrote:Evo npr. uspostavicemo sutra gradjansku drzavu u kojoj ce vrijediti jedan glas-jedan izbor. I normalno Bosnjaci ce biti na vecini funkcija, svugdje, od drzavnog do lokalnog nivoa, sem mozda u zapadnoj Hercegovini.
Da ponovimo iz skole neke osnove: ljudi kada su ugrozeni, onda takvi ljudi pokusavaju da nadju zastitu u grupama, problem BIH, je sto ta grupa nije 'drzava' vec izolovane vjerske i kvazi-nacionalne zajednice. Imas pravo na svoje misljenje ali pokusaj da 'prevazidjes' svoj vlastiti ego i pokusaj vlastita zapazanja da kombinujes i sa onim kakva imaju druge osobe i na forumu i van njega.
- Brisbane
#556 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Gluposti!
Upravo zahvaljujuci figi u depu Hrvata, BiH je jos uvijek nestabilna drzava. Ako bi Hrvati bezuvjetno rekli i ponasali se kao da je BiH njihova drzava, a Sa glavni grad Srbi bi puno manje srali i pravili problema.
Ovako samo prave probleme i na kraju najvise ce sebi nauditi.
Upravo zahvaljujuci figi u depu Hrvata, BiH je jos uvijek nestabilna drzava. Ako bi Hrvati bezuvjetno rekli i ponasali se kao da je BiH njihova drzava, a Sa glavni grad Srbi bi puno manje srali i pravili problema.
- rajvosa^
#557 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ova tema je spremna za kljuca. Bar na par mjeseci dok ne nikne nova. 
- IceQueen
#558 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Brisbane wrote:Gluposti!
E de nas ti prosvijetli! Da je manje ultraseratora poput tebe Srbi i Hrvati bi vise dozivljavali BiH ko svoju drzavu. Ovakvi ispadi poput ovog tvoga sada mene uglavnom podsjecaju da grijesim jer smatram BiH svojom drzavaom.
- xfacktor
#559 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Neka mi objasni neki katolik/pravoslavac kako je on s Hrvat/Srbin-nja. U slucaju da su rodjeni na teritoriju Bih.
Pa neki govore da su nekad ucili SH i da je to dokaz nekakav da Bosanski ne postoji, i da je izmisljen. Uglavnom prica se u kontekstu da je Bosna od juce, i da je nazor napravljena. Ako je i tako. Ma nek se vala i podijeli onda na Hr i Srbiju pa nek se onda svi hebu. Pitanje Hrvatima/Srbima, kad bi bio referendum da federacija pripadne hrvatskoj a rep. srpka Srbiji (sto ce se najverovatnije i desiti u buducnosti) bi li pristali na to. Zelim iskrene odgovore..
Pa neki govore da su nekad ucili SH i da je to dokaz nekakav da Bosanski ne postoji, i da je izmisljen. Uglavnom prica se u kontekstu da je Bosna od juce, i da je nazor napravljena. Ako je i tako. Ma nek se vala i podijeli onda na Hr i Srbiju pa nek se onda svi hebu. Pitanje Hrvatima/Srbima, kad bi bio referendum da federacija pripadne hrvatskoj a rep. srpka Srbiji (sto ce se najverovatnije i desiti u buducnosti) bi li pristali na to. Zelim iskrene odgovore..
- IceQueen
#560 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Iskreno, ja to ne bih voljela dozivjeti! Prikljucivanje Bosne bilo kome izazvalo bi destabilizaciju drzave kojoj se Bosna prikljucuje. Smatram da Bosna i Hercegovina treba ostati u svojim suverenim granicama zajedno sa svojim ludilom, pa valjda i nama nekad krene!xfacktor wrote:Neka mi objasni neki katolik/pravoslavac kako je on s Hrvat/Srbin-nja. U slucaju da su rodjeni na teritoriju Bih.
- Brisbane
#561 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
A kaj bi mlada dama stel' ?IceQueen wrote:Brisbane wrote:Gluposti!
E de nas ti prosvijetli! Da je manje ultraseratora poput tebe Srbi i Hrvati bi vise dozivljavali BiH ko svoju drzavu. Ovakvi ispadi poput ovog tvoga sada mene uglavnom podsjecaju da grijesim jer smatram BiH svojom drzavaom.
Izjasni se, sa ili bez fige ?
Tebi se sve nesto gadi, kakav ispad, jel' to mozda BiH Hrvati navijaju za BiH reprezentaciju i sl ?!
- homo_sapiens
#562 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Potpuno se slazem, ova tema mora biti zatvorena, jer nastavak rasprave samo produbljuje jaz izmedju pojedinih pripadnika dva konstituivna naroda, i stvara nove negativne komentare jednih prema drugim.rajvosa^ wrote:Ova tema je spremna za kljuca. Bar na par mjeseci dok ne nikne nova.
A pokretaca ove teme vec odavo nema na njoj, jer je zapoceo neke druge, s slicnom tematikom.
Za 20 dana 500 postova "politike" niko ne moze napraviti bez razloga, i to "vrucih" tema na politici. Sve mi se cini da nam momak "baca kost" !
- rajvosa^
#563 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
...homo_sapiens wrote:Potpuno se slazem, ova tema mora biti zatvorena, jer nastavak rasprave samo produbljuje jaz izmedju pojedinih pripadnika dva konstituivna naroda, i stvara nove negativne komentare jednih prema drugim.rajvosa^ wrote:Ova tema je spremna za kljuca. Bar na par mjeseci dok ne nikne nova.
A pokretaca ove teme vec odavo nema na njoj, jer je zapoceo neke druge, s slicnom tematikom.
Za 20 dana 500 postova "politike" niko ne moze napraviti bez razloga, i to "vrucih" tema na politici. Sve mi se cini da nam momak "baca kost" !
- Fair Life
#564 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Obojica lazete k'o psi.and wrote:vjerovao ili ne moj se otac u vojnoj knjižici izjasnio kao turčin.vjerovatno iz nekog revolta,a i kao dokaz ko je tada u sfrj kao i sada najviše ugrožen,a najmanje kuka.templar31 wrote:...
Pouzdano znam da su se ljudi u bivsoj SFRJ, kad su primani u JNA morali izjasniti o nacionalnoj pripadnosti.
Taj se podatak mogao vrdati i ne izjasnjavati ili "jugoslovenisati" u mjesnoj zajednici, sindikalnom sastanku pa eventulano i na popisu, ali u JNA nije bilo zaje*ancije.Moralo se striktno voditi racuna o nacionalno mjesovitim jedinicama, i iako se bratstvo i jedinstvo sirilo diljem domovine u JNA su se morala brojati krvna zrnca (vojna knjizica je mislim jedini javni upravni dokument iz doba SFRJ koji uopce ima rubriku "nacionalnost").
Nekome je to jos dobro doslo pa je olako 90-ih maznuo HR putovnicu, jer mu je neki brkati kapetan tamo negdje '71. upisao tako u knjizicu.
Drzim u ruci svoju vojnu knjizicu i trazim da nadjem ove vase iznad navedene lazi.
Regrutovan sam 1974. U Bilecu zaglavio 1975. Poslije prekomandovan na Vozdovac.
Nigdje nema rubrike NACIONALNOST.
-
mladoliki
#565 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Moram i ja dati svoj skromni doprinos širenju nacionalizma pred predstojeće lokalne izbore, jer ako toga ne bude, kako vi mislite da će naši nacionalisti da se održe na vlasti?
Pročitavši gomilu komentara na ovom forumu mogu uspostaviti konstataciju da ova zemlja nema nikakvu bajnu prespektivu i da je pred nama i našim potomcima period duge agonije! Pokušaću da se osvrnem na pojedine komentare sa ove teme!
Selam alejkum- "podržavljenje i institucionalizacija" tog pozdrava, sam pozdrav znači mir i suština je superpozitivna, ali dobro znamo da smo mi novokomponovani vjernici, instant Muslimani (džamije su zjapile prazne i bile više muzeji nego vjerske ustanove po većim mjestima) i da nametanje tog pozdrava koji se, barem 50 godina nije koristio u javnom diskursu-izuzev privatno, znači nametanje dominantnog! Dobar dan je pozdrav za svakoga, selam je više intiman i prijateljski-unutarvjerski, ne općedruštveni u multi... u koju se kunu Muslimani.
Zeleni trotoari, zelene table s nazivima ulica, zelene bandere, džamije svakih 100 metara, "hiperbošnjakizacija", možda se neko tu osjeća neugodno, pogotovo što oni nemaju isto pravo pri odlučivanju u svome gradu i lokalnoj zajednici. (Za izgradnju džamije promijeniće se regulacioni plan, ona se može napraviti uz samu cestu, može između zgrada, može nasred igrališta, može se izgraditi na zemljištvu obdaništa i ništa racionalno ne može objasniti da je to tako neophodno kao da nijedna druga potreba osim religije ne postoji u ljudskom životu.
Mir i tolerancija ne može postojati u društvu u kojem dominiraju kršćani, je izjava koja predstavlja zapravo odraz vjerske indoktrinacije, često viđene i slušane po hudbama u mnogobrojnim bh. džamijama. Svaki komentar na ovu glupost je suvišan.
Ja imam druga koji nije ugrožen, neko iz moje familije nije ugrožen, bio u ABiH, bio kod Vikića itd. su primjeri koji stoje, ali je pitanje dali je tim ljudima stalo do istih stvari do kojih je stalo onima koji se osjećaju ugroženo. Ako je nekom bitna etno pripadnost, a nekome apsolutno nije, onda su i njihovi stavovi, bez obzira na stvarnu genetiku, po tom pitanju potpuno različiti. Stepen demokratičnosti društva ogleda se u razini zadovoljstva malobrojnih, a ne u pokušaju gušenja njihovog stava ili u asimilaciji.
Kako ćemo mi voljeti BiH kad nam ne daju se zovemo Srbima, Hrvatima, već nas zovu bh. katolicima i pravoslavcima- svako ima pravo da se osjeća onako kako to hoće, da zove sebe i svoj jezik onako kako hoće. Sjetimo se osporavanja bošnjačke nacije, pa onda zašto je to bosanski, a ne bošnjački jezik itd.-svako odlučuje za sebe onako kako sam osjeća-nemam ja šta govoriti nekome da on nije Srbin ako on tvrdi da jeste, moje je da to prihvatim! Moramo razumjeti da mi nismo svi Bosanci i Hercegovci i da se tako ne osjećamo, ja sam pomalo i jedno i drugo, pomalo sam i nešto treće, četvrto i ne može mi niko oduzeti to pravo, jer ja neću u vaš tor!
Ponoviću već puno puta rečeno, svi koji su negdje u BiH u manjini su danas u nečemu ugroženi, većina u svakoj lokalnoj zajednici će odlučiti da li će ova zemlja imati i kada će imati šansu za budućnost!
Pročitavši gomilu komentara na ovom forumu mogu uspostaviti konstataciju da ova zemlja nema nikakvu bajnu prespektivu i da je pred nama i našim potomcima period duge agonije! Pokušaću da se osvrnem na pojedine komentare sa ove teme!
Selam alejkum- "podržavljenje i institucionalizacija" tog pozdrava, sam pozdrav znači mir i suština je superpozitivna, ali dobro znamo da smo mi novokomponovani vjernici, instant Muslimani (džamije su zjapile prazne i bile više muzeji nego vjerske ustanove po većim mjestima) i da nametanje tog pozdrava koji se, barem 50 godina nije koristio u javnom diskursu-izuzev privatno, znači nametanje dominantnog! Dobar dan je pozdrav za svakoga, selam je više intiman i prijateljski-unutarvjerski, ne općedruštveni u multi... u koju se kunu Muslimani.
Zeleni trotoari, zelene table s nazivima ulica, zelene bandere, džamije svakih 100 metara, "hiperbošnjakizacija", možda se neko tu osjeća neugodno, pogotovo što oni nemaju isto pravo pri odlučivanju u svome gradu i lokalnoj zajednici. (Za izgradnju džamije promijeniće se regulacioni plan, ona se može napraviti uz samu cestu, može između zgrada, može nasred igrališta, može se izgraditi na zemljištvu obdaništa i ništa racionalno ne može objasniti da je to tako neophodno kao da nijedna druga potreba osim religije ne postoji u ljudskom životu.
Mir i tolerancija ne može postojati u društvu u kojem dominiraju kršćani, je izjava koja predstavlja zapravo odraz vjerske indoktrinacije, često viđene i slušane po hudbama u mnogobrojnim bh. džamijama. Svaki komentar na ovu glupost je suvišan.
Ja imam druga koji nije ugrožen, neko iz moje familije nije ugrožen, bio u ABiH, bio kod Vikića itd. su primjeri koji stoje, ali je pitanje dali je tim ljudima stalo do istih stvari do kojih je stalo onima koji se osjećaju ugroženo. Ako je nekom bitna etno pripadnost, a nekome apsolutno nije, onda su i njihovi stavovi, bez obzira na stvarnu genetiku, po tom pitanju potpuno različiti. Stepen demokratičnosti društva ogleda se u razini zadovoljstva malobrojnih, a ne u pokušaju gušenja njihovog stava ili u asimilaciji.
Kako ćemo mi voljeti BiH kad nam ne daju se zovemo Srbima, Hrvatima, već nas zovu bh. katolicima i pravoslavcima- svako ima pravo da se osjeća onako kako to hoće, da zove sebe i svoj jezik onako kako hoće. Sjetimo se osporavanja bošnjačke nacije, pa onda zašto je to bosanski, a ne bošnjački jezik itd.-svako odlučuje za sebe onako kako sam osjeća-nemam ja šta govoriti nekome da on nije Srbin ako on tvrdi da jeste, moje je da to prihvatim! Moramo razumjeti da mi nismo svi Bosanci i Hercegovci i da se tako ne osjećamo, ja sam pomalo i jedno i drugo, pomalo sam i nešto treće, četvrto i ne može mi niko oduzeti to pravo, jer ja neću u vaš tor!
Ponoviću već puno puta rečeno, svi koji su negdje u BiH u manjini su danas u nečemu ugroženi, većina u svakoj lokalnoj zajednici će odlučiti da li će ova zemlja imati i kada će imati šansu za budućnost!
-
tataratira
#566 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
dovoljno je pročitati par stranica i shvatiti da smo svi ugroženi od nas samih
- Air Ramiz
#567 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Mozes ti pricat sta hoces, ali ja znam sta je realnost. Bosnjaci su zivjeli na prostoru Bosanskog Pasaluka koji je obuhvatao povrsinu od dvije BiH, kako su Osmanlije gubile moc, tako su i Bosnjaci protjerivani. Prije zadnjeg rata, Bosnjaci su naseljavali 98% BiH, nakon ovog rata Bosnjaci naseljavaju 25% BiH. To se isto desilo sa muslimanima Sicilije, sa muslimanima Spanije, sa muslimanima Grcke. Bilo je slucajeva i da muslimani ugnjetavaju, ali je to naprosto neuporedivo s onim sto su radili krscani. Mislim moze se desit da se srusi neka bogomolja i sl. ali u ovim navedenim slucajevima krscani su sistematski zatirali svaki trag muslimanske kulture. Ne treba dalje ic od zadnjeg rata. 99% muslimanskih bogomolja je sruseno na teritoriji pod kontrolom Srba i Hrvata.paratrooper wrote:To sto ti Ramize napisa je strasno. Posto ti kazes 'mislim', evo stavit cu da 'mislim' da je takav stav na ivici da mnoge stanovnike BIH uvrijedi. Mislim dosta se ljudi naviklo na takve izjave, tako da ce vecina njih preci preko toga, ali ako mislis da taj stav dovodi do boljih odnosa medju stanovnicima BIH - onda se grdno varas.Air Ramiz wrote:Liska, ja mislim da multietnicnost jedino moze funkcionisat ukoliko su Bosnjaci vecina. Ako su to Hrvati ili Srbi, ili bilo koji krscanski narod, to je naprosto nemoguce.Liska wrote:Evo npr. uspostavicemo sutra gradjansku drzavu u kojoj ce vrijediti jedan glas-jedan izbor. I normalno Bosnjaci ce biti na vecini funkcija, svugdje, od drzavnog do lokalnog nivoa, sem mozda u zapadnoj Hercegovini.
Da ponovimo iz skole neke osnove: ljudi kada su ugrozeni, onda takvi ljudi pokusavaju da nadju zastitu u grupama, problem BIH, je sto ta grupa nije 'drzava' vec izolovane vjerske i kvazi-nacionalne zajednice. Imas pravo na svoje misljenje ali pokusaj da 'prevazidjes' svoj vlastiti ego i pokusaj vlastita zapazanja da kombinujes i sa onim kakva imaju druge osobe i na forumu i van njega.
-
Liska
#568 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Air Ramiz, sve je to istina ali ako ti je toliko stalo do Bosne, zasto ne spomenu ogromne migracije stanovnistva u srednjovjekovnoj Bosni. Desetine tisuca je pobjeglo od Turaka i nikada se nisu vratili. Eno ti stranice franjevacke provincije Bosne Srebrene i povijesti provincije na web stranici.
I ova diskusija pokazuje gdje smo i koliko vlada povjerenje medju nama. Vjerujem da su namjere Air Ramiza najbolje ali on je samo jedan i tko mi je garancija da ce npr. Hrvatima biti tako dobro pod Ramizovom vlasti. Tu je i glavni problem jer jos uvijek svi vjerujemo da nas mogu braniti samo nasi. Nazalost, ja jos uvijek ne vidim nekog politicara Bosnjaka za kojeg bi bio siguran da ce istim ocima gledati Bosnjake u Sarajevu i Hrvate u npr. Busovaci. Dok ne dodjemo do tog stadija, bice nam ovako. Meni nista ne smeta, ne smetaju mi pozdravi selaj alejkum, ali ne cuh nikada da se u Mostaru pozdravljalo sa Hvaljen Isus i Marija, a stiglo me u mnogo institucija. Ali ako netko hoce selam neka ga ima. Nijednom rijecju nisam rekao bilo sto o pravu da se Bosnjaci zovu Bosnjacima ili da se jezik zove bosanskim. To je pravo svakog naroda i nitko nema pravo da se u to mijesa. A cim krenu ovakve teme prepuno je postova gdje se Hrvatima nudi opcija idite u Hrvatsku, pa se onda propituje da li su oni uopce Hrvati i imaju li pravo da govore hrvatskim jezikom? Mogu samo zamisliti kako bi bilo kad bi se ovakvi malo vise pitali ali s obzirom da je u pitanju mladja generacija za ocekivati je da ce neki od njih biti na vlasti za deset-dvadeset godina i to me zabrinjava. Bilo kakva sila nad bilo kime u ovoj zemlji nece izaci na dobro, za sve nas. Ako nismo u stanju prihvatiti svoje komsije, ako cemo vjecno propitivati njihovo pravo da se zovu kako zele, o cemu onda pricamo? Tu nema ni ravnopravnosti ni buducnosti, samo predah do sljedeceg rata. S obzirom da su sva tri naroda ovdje svjetski prvaci u inatu, ne ocekujem neki napredak. Bice nam kao u onoj hercegovackoj dosjetki gdje je kenjac(magarac) krepao samo iz inata. A tako nam malo treba, malo vise razumijevanja, tolerancije i prihvacanja onog drugog, ma kakav on bio i ma kako nam se mozda i gadio.
I ova diskusija pokazuje gdje smo i koliko vlada povjerenje medju nama. Vjerujem da su namjere Air Ramiza najbolje ali on je samo jedan i tko mi je garancija da ce npr. Hrvatima biti tako dobro pod Ramizovom vlasti. Tu je i glavni problem jer jos uvijek svi vjerujemo da nas mogu braniti samo nasi. Nazalost, ja jos uvijek ne vidim nekog politicara Bosnjaka za kojeg bi bio siguran da ce istim ocima gledati Bosnjake u Sarajevu i Hrvate u npr. Busovaci. Dok ne dodjemo do tog stadija, bice nam ovako. Meni nista ne smeta, ne smetaju mi pozdravi selaj alejkum, ali ne cuh nikada da se u Mostaru pozdravljalo sa Hvaljen Isus i Marija, a stiglo me u mnogo institucija. Ali ako netko hoce selam neka ga ima. Nijednom rijecju nisam rekao bilo sto o pravu da se Bosnjaci zovu Bosnjacima ili da se jezik zove bosanskim. To je pravo svakog naroda i nitko nema pravo da se u to mijesa. A cim krenu ovakve teme prepuno je postova gdje se Hrvatima nudi opcija idite u Hrvatsku, pa se onda propituje da li su oni uopce Hrvati i imaju li pravo da govore hrvatskim jezikom? Mogu samo zamisliti kako bi bilo kad bi se ovakvi malo vise pitali ali s obzirom da je u pitanju mladja generacija za ocekivati je da ce neki od njih biti na vlasti za deset-dvadeset godina i to me zabrinjava. Bilo kakva sila nad bilo kime u ovoj zemlji nece izaci na dobro, za sve nas. Ako nismo u stanju prihvatiti svoje komsije, ako cemo vjecno propitivati njihovo pravo da se zovu kako zele, o cemu onda pricamo? Tu nema ni ravnopravnosti ni buducnosti, samo predah do sljedeceg rata. S obzirom da su sva tri naroda ovdje svjetski prvaci u inatu, ne ocekujem neki napredak. Bice nam kao u onoj hercegovackoj dosjetki gdje je kenjac(magarac) krepao samo iz inata. A tako nam malo treba, malo vise razumijevanja, tolerancije i prihvacanja onog drugog, ma kakav on bio i ma kako nam se mozda i gadio.
- Fair Life
-
popajic
#570 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
A kruh/hjeb poskupio. Svima !
I Hrvatima i Srbima i Bosnjacima !
(ne znam za "ostale" - oni valjda vise i ne jedu )
I Hrvatima i Srbima i Bosnjacima !
(ne znam za "ostale" - oni valjda vise i ne jedu )
- jeza u ledja
#571 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ma procitali smo bolan to. Prati malo.
-
popajic
#572 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Al kao da i nismo! Selektivno pamcenjePostao/la jeza u ledja dana 20/08/2008 08:33
Fair Life je napisao/la:- Sarajevo nije postalo tamni vilajet. To vam mogu reći prema svom iskustvu, iskustvu čovjeka koji živi u ovom gradu. U Sarajevu ima dovoljno pametnih ljudi koji to nikada neće dozvoliti. Druga je stvar što određenoj politici, u ovom slučaju ste vi pomenuli dvojicu gospode, odgovara da Sarajevo takvim prikažu, ali Sarajevo to nije. Ja ne prihvatam tu etiketu koja je postala Dodikova mantra i već je dosadan sa tom pričom. A Lajčak je specifičan slučaj...
Ma procitali smo bolan to. Prati malo.
- Fair Life
#573 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Repetitio est mater studiorum/memoriae.jeza u ledja wrote:Ma procitali smo bolan to. Prati malo.
-
Klodovik
#574 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ja, evo držim u ruci očevu vojnu knjižicu iz 1968. i svoju iz 1990. U obje ima rubrika NACIONALNOST i obje su morale biti ispunjene.Fair Life wrote:Obojica lazete k'o psi.and wrote:vjerovao ili ne moj se otac u vojnoj knjižici izjasnio kao turčin.vjerovatno iz nekog revolta,a i kao dokaz ko je tada u sfrj kao i sada najviše ugrožen,a najmanje kuka.templar31 wrote:...
Pouzdano znam da su se ljudi u bivsoj SFRJ, kad su primani u JNA morali izjasniti o nacionalnoj pripadnosti.
Taj se podatak mogao vrdati i ne izjasnjavati ili "jugoslovenisati" u mjesnoj zajednici, sindikalnom sastanku pa eventulano i na popisu, ali u JNA nije bilo zaje*ancije.Moralo se striktno voditi racuna o nacionalno mjesovitim jedinicama, i iako se bratstvo i jedinstvo sirilo diljem domovine u JNA su se morala brojati krvna zrnca (vojna knjizica je mislim jedini javni upravni dokument iz doba SFRJ koji uopce ima rubriku "nacionalnost").
Nekome je to jos dobro doslo pa je olako 90-ih maznuo HR putovnicu, jer mu je neki brkati kapetan tamo negdje '71. upisao tako u knjizicu.
Drzim u ruci svoju vojnu knjizicu i trazim da nadjem ove vase iznad navedene lazi.
Regrutovan sam 1974. U Bilecu zaglavio 1975. Poslije prekomandovan na Vozdovac.
Nigdje nema rubrike NACIONALNOST.
- Fair Life
#575 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Skeniraj Klodovik i pokazi. Ja upravo skeniram.