Hrvati u ćelijama na udaru ekstremista

Post Reply
ekonomija

#1 Hrvati u ćelijama na udaru ekstremista

Post by ekonomija »

DRAMA U ZENIČKOM ZATVORU SKUPINA PRITVORENIH BOŠNJAKA TRAŽI
PRESTANAK MALTRETIRANJA ZATVORENIKA DRUGE NACIONALNOSTI
Hrvati u ćelijama na udaru ekstremista
U pismu skupine Bošnjaka koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica ističe se kako je Tibor Prajo bio izložen fizičkim napadima od Merima Galijatovića i Muamera Topalovića, ali da ga nitko nikad od nadležnih u zatvoru nije ni pokušao zaštititi
SARAJEVO - I dok Helsinški komitet za ljudska prava u BiH najviše brine status "alžirske skupine" u američkoj bazi Gvantanamo (čak je Vijeće ministra BiH na jednoj od svojih sjedinica raspravljalo o položaju novopečenih državljana BiH u Gvantanamu), dotle većina nebošnjaka koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica proživljava pravu golgotu. No, čini se da takvo stanje u domaćim zatvorima uopće ne brine takozvane udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava u BiH.
Torture i psihološka maltretiranja na svojoj koži je najviše osjetio Tibor Prajo, pripadnik HVO-a kojeg je Županijski sud u Travniku osudio na dvije godine zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina, premda on tvrdi kako u sudskom spisu ne postoji niti jedan dokaz o tome. Tibor Prajo je odnedavno prebačen iz Zenice u Busovaču, no traume koje nosi iz KPZ Zenica su još vidljive.
— Ja nisam ratni zločinac. Osuđen sam samo zbog toga što sam bio pripadnik HVO-a. Nitko nije posvjedočio da sam učinio bilo kakav zločin - ističe Prajo.
Premda svjestan kako za izrečenu kaznu na domaćem sudu zbog ratnog zločina nema pravo na pomilovanje nakon jedne trećine izdržane kazne, Tibor Prajo je 23. prosinca stupio u štrajk glađu.
— Neću prestati štrajkati sve dok mi se ne udovolji minimum, a to je da mi se ovaj dio kazne do kolovoza iduće godine pretvori u uvjetnu kaznu. Iako sam obolio od PTSP-a, nitko me nije posjetio u zatvoru niti moje zdravstveno stanje ikoga zanima.
U međuvremenu sam prikupio mnoštvo dokaza koji ukazuju na moju nevinost, stoga ću, kad izađem, na sve moguće načine nastojati ispraviti nepravdu učinjenu prema meni - kaže Tibor Prajo.
Prema njegovim riječima, dok je izdržavao dio kaznu u KPZ Zenica, svaki dan mu je bio prava mora zbog maltretiranja od pojedinaca. U tome su najviše prednjačili Merim Galijatović, bivši zaštićeni svjedok u "slučaju Leutar", i Muamer Topalović koji je tijekom prošlogodišnje Badnje večeri ubio troje Hrvata kod Konjica.
Tvrdnje Tibora Praje potvrdila je u svom pismu i skupina Bošnjaka koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica. Zbog sigurnosnih razloga i zamolbe u pismu, njihova imena ne možemo objaviti. No, prema riječima jednog osuđenika, Tibor Prajo je bio izložen od samog početka fizičkim napadima od Merima Galijatovića.
Također svjedok navodi kako Tibor Prajo nije uživao prava kao ostali osuđenici Bošnjaci. Svjedok također ističe kako je Tibor Prajo često bio izložen i maltretiranju od Muamera Topalovića, ali da ga nitko nikad od nadležnih u zatvoru nije ni pokušao zaštititi.
Stoga ova skupina Bošnjaka želi pismom skrenuti pozornost na nehumane uvjete koji vladaju u KPZ Zenica, te upućuju apel svim relevantnim institucijama da oni koji su pripadnici druge nacije moraju biti tretirani i zaštićeni na isti način kao i oni.

Zlatko TULIĆ
livadic

Post by livadic »

I dok Helsinški komitet za ljudska prava u BiH najviše brine status "alžirske skupine" u američkoj bazi Gvantanamo (čak je Vijeće ministra BiH na jednoj od svojih sjedinica raspravljalo o položaju novopečenih državljana BiH u Gvantanamu), dotle većina nebošnjaka koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica proživljava pravu golgotu.

samo da ovo podebljamo ... :D

... da bi se bolje shvatilo sta je bosnjacka verizija multikulture ... :roll:

:D

;)

ps

izvinjavam se svim cestitim bosnjacima ... :oops:

... koji sa gore navedenom multikulturom ... :shock:

... nemaju bas nista zajednicko ... :roll:

;)

imigrant

Post by imigrant »

dobro si se odma izvinuo
u startu...
BosniakFromSanjak

Post by BosniakFromSanjak »

Hoce da kradu siluju i da se ponasa prema njima u zatvore gospodski :D
ake

Post by ake »

da se i ja prvo izvinem u startu 8)

nemoj tako kolega, znas kako nas povezuje visevekovna bliskost sa alzirskim narodom :oops:
da mu tek tako okrenemo ledja :(

ameri da nama malteritaraju nase alzirce, nema sanse 8)

a ovo za nebosnjake u zatvoru, je samo takva kazna,
jer sada sudije kaznjavaju nebosnjake na slijedeci nacin:

npr.
2 godine zatvora, uslovno (najblaza kazna) :-D
2 godine zatvora, bez bosnjaka u okolini (kazna osrednje tezine) :roll:
2 godine zatvora sa bosnjacima (najteza kazna, nekad se to zvalo strogi zatvor) :(

:shock:
livadic

Post by livadic »

imigrant wrote:dobro si se odma izvinuo
u startu...
u drugoj recenici ... :oops:

a to je odmah nakon prve ... :D ... !!!

;)

nego ... :D ... gdje su sada te licemjerne *humanitarne* organizacije ... :shock:

... iz reda sda*naroda ... :oops:

koji su duboko zabrinuti zabranom mahrame u francuskoj & njemackoj ... 8) 8) 8)

... mudzahedinskim pravima u abu*graibu & gvantanamu ... :oops:

papinom protivljenju kontracepciji ... :roll:

dok ih ovakva kresenja ljudskih prava u vlastitom dvoristu ... :x

... uopste ne interesuju ... :oops:

;)
BECHO

Post by BECHO »

Tresla se gora, rodio se mis! :-D
livadic

Post by livadic »

BECHO wrote:Tresla se gora, rodio se mis! :-D
cinjenica ... :D

abu*graib radi punom parom ... :oops:

... cak su i nove agregate dobili ... 8) 8) 8)

;)
BECHO

Post by BECHO »

Sta bi tek bilo da Bosnjaci nisu potpisali peticiju? :zzzz: Garant bi se treslo do Nürnberga! :-D
imigrant

Post by imigrant »

To sto su potpisali, to im svaka cast, tim ljudima tamo mislim.
Dobro, nije motiv tog pisma samo da se zastiti ovaj HVO, nego da se i njima uslovi poboljsaju.

Problem nije u njima, niti je problem u Muameru.
Problem je u instituciji zatvora, i federaciji koja ocito nije sposobna ni da zastiti svoje zatvorenike, tj nije u stanju da im da ni ona minimalna prava koju svi ljudi podjednako zasluzuju..
livadic

Post by livadic »

Problem je u instituciji zatvora, i federaciji koja ocito nije sposobna ni da zastiti svoje zatvorenike, tj nije u stanju da im da ni ona minimalna prava koju svi ljudi podjednako zasluzuju..

--------------------

jok ... :shock:

problem je u klimi ... :roll:

... koja vlada u cijeloj zajednici ... :shock:

;)

imigrant

Post by imigrant »

Pa dobro, stating the obvious, ali nije lose i to nekad podvuc...

cisto da se ne zaboravi
livadic

Post by livadic »

gledaj globalno ... :oops:

... cuti lokalno ... :shock:

;)

Qwert

Post by Qwert »

Maaa...ekonomija moj qurac. :roll: :D :roll:
Post Reply