Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

danas

Post by danas »

zlata wrote: Mislim...ako je to stvarno Bosna i taj narod bosanski...onda je definitivno opravdano napasti Srbiju :x i osloboditi "bracu Bosnjake-Bosance" :thumbup: i "otete" djelove zemlje bosanske. Valjda je to logican redoslijed zbivanja. Samo trebamo cekati "pravi trenutak"! :-)
suti jebote :D :lol: cuce te kakav mahnitov... :-)
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
zlata wrote: Mislim...ako je to stvarno Bosna i taj narod bosanski...onda je definitivno opravdano napasti Srbiju :x i osloboditi "bracu Bosnjake-Bosance" :thumbup: i "otete" djelove zemlje bosanske. Valjda je to logican redoslijed zbivanja. Samo trebamo cekati "pravi trenutak"! :-)
suti jebote :D :lol: cuce te kakav mahnitov... :-)
Osloboditi Bosance u Srbiji! :-) :-) :-) :-) :-)

Na čemu li je ova zlata?
mr__bosnjak

#53 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

Tulipan wrote:
mr__bosnjak wrote:
gavrilo wrote: od samog pocetka diskusije se zakljucuje da su samo hrvati krivi. to se postavlja kao neka premisa, koja je nedodirna i oko koje se ne smije raspravljati.

moj zakljucak ... sami pocetak je licemjeran.
cesto je slucaj da je dozivljavaju kao samo svoju (jer eto babo alija ih je naucio da su oni autohtoni, a srbi i hrvati su doslije, uljezi bolje receno...), sto otvara malo drugi pogled na razlog hrvatske odbojnosti.

ali... uslov za nastavak diskusije je "... da su hrvati sami krivi"

... kao i ostatak bosne... na zalost. na neki nacin je i pitanje apsurdno... poredite to i to prije i poslije rata :roll:

na osnovu ove izjave, ja zakljucujem da je netolerancija prisutna i kod hrvata i bosnjaka.

ali ... drzimo se prvog i glavnog zakona ove teme.... "... hrvati su sami krivi"

ovo govori isto za sebe...

ipak... zakon broj jedan

kakav je ovo naslov???

iskreno mislim da je ovakvo poredjenje uvreda bosanskih hrvata

ovo je glavni, nazovimo ga belaj bih :roll:

da veoma zanimljivo... da zanimljivije ne moze da bude.

jebo te komentara...

:thumbup:
Okej dobre su ti namjere gavro. Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni. Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka i tvrde da oni imaju "historijsko pravo" na BiH a da su Bosnjaci ustvari njihovi "poturceni" potomci iako znamo da je obratno. I plus vecina njih(ima izuzetaka, mislim da si ti jedan) zele nestanak BiH i stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske. A svi znamo sta je to-novo stvaranje "treceg rajha" samo na Balkanu i narucito kod Srba.
Znam da sam malo skreno sa teme ali sam morao prvo to da razjasnim a onda sto se tice bas Bugojna. Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV
Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni.[/b]

Srbi i Hrvati su konstitutivni narodi BiH a Srbi u HR, Bošnjaci u HR kao i Hrvati i Bošnjaci u SCG su nacionalne manjine i u skladu sa tim imaju onoliko prava koliko im pripada kao pripadnicima nacionalnih manjina

Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka

Ovo mi je najcrnje! Zar neko uopšte razmišlja ovako. U BiH ima ljudi koji su dolazili iz raznih krajeva i Evrope i kasnije bivše Juge. Nisu valjda svi oni "potomci Bošnjaka".

Mr_bosnjak nemoj matereti više baljezgati. Čovječe postao si Skljoco br. 2 ako ne i gori.
Ocekivno...
mr__bosnjak

#54 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote: Prvi put je tamo dosao Ban Stjepan II Kotromanic a finalno osvojio Ban/Kralj Tvrtko I Kotromanic. Tamo se kroz krvno mjesanje sa Bosnjanima i pripadnosti Bosni ubrzo pocelo cvijetat bosnjanstvo. Mislim da su cak nadzeni neki stecci. Onda u osmanlijsko doba Bosnjacima je priznat ejalet(bosanski ejalet) koji se feudalno podjelio na vise sandzaka(oblasti) medzu kojima je i onda zaokruzen Novopazarski Sandzak koji ostaje u sastavu Bosne i naredne 400 godina. Njega je Austro-Ugarska odvojila od Bosne 1878. godine a ranije je jedan od glavnih upravnika bosanske vojske bio iz Sandzaka. Sandzak tek biva osvojen od Srbije i Crne Gore 1912. godine poslije cega su se desila mnoga zlodjela u formama istrjebljenja protiv tamosnjih Bosnjaka a i Albanaca sto se najvise vidjelo u drugom svjetskom ratu i za vrijeme Milosevicevog rezima. Danas tamo se i dalje vecinom ocuvalo bosnjastvo.
"cvjetalo bosnjastvo"
Koji su bili uopste elementi drzavnosti u srednjem vijeku?
Da li u srednjevjekovnoj drzavi postoje nacije?

Kakav je stepen autonomije Bosna imala pod Otomanima?
1.Ljudi su se identifikovali po prvo familijarno, zatim plemenski i onda narodno odnosno nacionalno.

2.Ejalet, bosnjacki plemici imaju lokalnu moc a Sultan glavnu, plus sto je bosanski sluzbeni i ocrtava se posebno na karti.
zlata

Post by zlata »

Mr. Bosnjak!
Zanima me sta ti citas! Il'te ne zanima istina..il'sam sebi lazes. Cak i u sandzackim izvorima se govori o ogromnom djelu slaviziranih i islamiziranih Albanaca, Srba, Vlaha...kao stariosjediocima i precima danasnjih Sandzaklija...a ti ovdje meljes i pre*eravas o nekakvim Bosnjacima. Dabome...isticu se i pojedini Turci i Levantinci..jerbo...vazda je "finije" biti Turcin (narocito ako si musliman sa Sandzaka), nego Srbin ili Vlah.
Daj...molim te...prestani vise s'tim nacionalistickim bajkama! Nisu Bosanci jedini Balkanci koji su prelazili na Islam!
danas

Post by danas »

zlata wrote:Nisu Bosanci jedini Balkanci koji su prelazili na Islam!
ne kontas ti bona sta on govori :D naravno da nisu jedino bosanci prelazili na islam :D ali cim pravoslavci, katolici, srbi, vlasi, hrvati, madjari, bugari, rumuni, arnauti... :D predju na islam :D oni odmah postanu :D bosnjaci :D :D :D

ko onaj sto je krao po italiji :lol: :lol: :lol:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Ovo skrenu sa teme skroz. Ljudi, tema je Hrvati u Bugojnu, ne Bosnjaci u Sandzaku. Otvorite novu temu na ovo.
Peace!
Šandor

Post by Šandor »

Gorak je osjećaj kad se vratiš na rodnu grudu i shvatiš da si pojeo govno. S te strane ih ne krivim. Vjerovatno se osjećaju kao Grci na Kipru nakon vojne invazije Turske 1974. godine. :-)
privremeni

Post by privremeni »

danas wrote:
zlata wrote:Nisu Bosanci jedini Balkanci koji su prelazili na Islam!
ne kontas ti bona sta on govori :D naravno da nisu jedino bosanci prelazili na islam :D ali cim pravoslavci, katolici, srbi, vlasi, hrvati, madjari, bugari, rumuni, arnauti... :D predju na islam :D oni odmah postanu :D bosnjaci :D :D :D

ko onaj sto je krao po italiji :lol: :lol: :lol:
Nek ahmed izvine jos na trenutak zbog skretanja. :D

Zlata se ocito ne sjeca onog perioda kad je nas predsjedavajuci Predsjednistva govorio "mi smo drugi narod, poslije Srba, po velicini u YU, ima nas preko 6 miliona". To je ta historijska citanka.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ahmed_dv wrote:Ovo skrenu sa teme skroz. Ljudi, tema je Hrvati u Bugojnu, ne Bosnjaci u Sandzaku. Otvorite novu temu na ovo.
Peace!
Reci to ZLati koja misli da ja meljem o vjerskim pitanjima kada Bosnjak moze biti i ne-musliman. Ona misli da se sve radi o sta si nekad bio... Radi se o kako se izjasnjavas a vecina Sandzaklija se izjasnjavaju kao BOSNJACI na historijskim cinjenicama koje ona porice. Eto...
privremeni

Post by privremeni »

mr__bosnjak wrote:
ahmed_dv wrote:Ovo skrenu sa teme skroz. Ljudi, tema je Hrvati u Bugojnu, ne Bosnjaci u Sandzaku. Otvorite novu temu na ovo.
Peace!
Reci to ZLati koja misli da ja meljem o vjerskim pitanjima kada Bosnjak moze biti i ne-musliman. Ona misli da se sve radi o sta si nekad bio... Radi se o kako se izjasnjavas a vecina Sandzaklija se izjasnjavaju kao BOSNJACI na historijskim cinjenicama koje ona porice. Eto...
Oni ce se izjasnjavati kako dogovore i regulisu u svojoj zemlji a sta ce laprdati kad odu iz nje njihova stvar.
Ne mijesaj se u unutrasnje stvari drugih zemalja ,Makedonije,AlbanijeCG, a bome ni maticne ti zemlje Srbije, ako si vec zbriso.
Mogli bi mi promijeniti onaj ugovor o dvojnom drzavljanstvu :lol:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

faaka wrote:To sto su se Hrvati izolirali u Bugojnu nije mi nimalo cudno jer kakvo su zlo bili pripremili 93' oni dobro znaju i znaju da to Bosnjaci dobro znaju i zato tu nema suzivota niti ce ga kad biti.

Nije to stvar bivsih celnika u Bugojnu niti je to stvar nekoliko nestalih HVO casnika. Taj raskol u Bugojnu je predubok i obuhvata obicne ljude. To niko nikad nece moci izliijeciti cak ni vrijeme. Mozda zaborav...

Hrvati u Bugojnu su visoko gledali a nisko pali. Oni su se izolirali zato sto jos uvijek nemogu progutati to da su izgubili Bugojno - Mali Rim kako su ga zvali. Da im Bosnjaci padnu saka sviju bi ih podavili samo da se osvete za izgubljenu bitku 93.
Evo zadnjeg zanimljivog posta na temi. Hajmo nastaviti ovdje, a zaboravimo Sandzak na trenutak. Faaka je izgleda vidio situaciju u Bugojnu pa ovako pise. Zato ponavljam i ja jos jednom. Ipak mislim da su Hrvati izabrali da se izoluju od Bosnjaka u Bugojnu jer bolno pate zato sto nije Bugojno pripalo njima, a na to su racunali od prvog dana rata pa i od prije.
privremeni

Post by privremeni »

ahmed_dv wrote:
faaka wrote:To sto su se Hrvati izolirali u Bugojnu nije mi nimalo cudno jer kakvo su zlo bili pripremili 93' oni dobro znaju i znaju da to Bosnjaci dobro znaju i zato tu nema suzivota niti ce ga kad biti.

Nije to stvar bivsih celnika u Bugojnu niti je to stvar nekoliko nestalih HVO casnika. Taj raskol u Bugojnu je predubok i obuhvata obicne ljude. To niko nikad nece moci izliijeciti cak ni vrijeme. Mozda zaborav...

Hrvati u Bugojnu su visoko gledali a nisko pali. Oni su se izolirali zato sto jos uvijek nemogu progutati to da su izgubili Bugojno - Mali Rim kako su ga zvali. Da im Bosnjaci padnu saka sviju bi ih podavili samo da se osvete za izgubljenu bitku 93.
Evo zadnjeg zanimljivog posta na temi. Hajmo nastaviti ovdje, a

zaboravimo Sandzak na trenutak. Faaka je izgleda vidio situaciju u Bugojnu pa ovako pise. Zato ponavljam i ja jos jednom. Ipak mislim da su Hrvati izabrali da se izoluju od Bosnjaka u Bugojnu jer bolno pate zato sto nije Bugojno pripalo njima, a na to su racunali od prvog dana rata pa i od prije.
Mozda, ne znam sta ko ima u glavi i kakvo je stanje u Bugojnu. No, kako ima onih sto znaju, nek objasne da li je isti razlog izolacija Bosnjaka i Hrvata u velikom dijelu RS. I gdje su Srbi iz Bugojna?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

privremeni wrote:Mozda, ne znam sta ko ima u glavi i kakvo je stanje u Bugojnu. No, kako ima onih sto znaju, nek objasne da li je isti razlog izolacija Bosnjaka i Hrvata u velikom dijelu RS. I gdje su Srbi iz Bugojna?
Uvalili se u tudje vile po Semberiji i Doboju! Nit hoce da vrate tudje anit hoce da plate sto su oteli! :x
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

privremeni wrote:
mr__bosnjak wrote:
Peace!
Oni ce se izjasnjavati kako dogovore i regulisu u svojoj zemlji a sta ce laprdati kad odu iz nje njihova stvar.
Ne mijesaj se u unutrasnje stvari drugih zemalja ,Makedonije,AlbanijeCG, a bome ni maticne ti zemlje Srbije, ako si vec zbriso.
Mogli bi mi promijeniti onaj ugovor o dvojnom drzavljanstvu :lol:
Ja nisam iz Sandzaka iako bi rekao da jesam jer nema tu ikakve greske. Sandzak je okupirano podrucje od 1912. godine...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

mr__bosnjak wrote:Sandzak je okupirano podrucje od 1912. godine...
Okupiran ili oslobodjen???
Znaci, hiljadu cetristo i neke je oslobodjen.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

privremeni wrote:
ahmed_dv wrote:

Evo zadnjeg zanimljivog posta na temi. Hajmo nastaviti ovdje, a

zaboravimo Sandzak na trenutak. Faaka je izgleda vidio situaciju u Bugojnu pa ovako pise. Zato ponavljam i ja jos jednom. Ipak mislim da su Hrvati izabrali da se izoluju od Bosnjaka u Bugojnu jer bolno pate zato sto nije Bugojno pripalo njima, a na to su racunali od prvog dana rata pa i od prije.
Mozda, ne znam sta ko ima u glavi i kakvo je stanje u Bugojnu. No, kako ima onih sto znaju, nek objasne da li je isti razlog izolacija Bosnjaka i Hrvata u velikom dijelu RS. I gdje su Srbi iz Bugojna?
Srba u Bugojnu nije bilo puno ni prije rata. A sada su vjerovatno gdje su i Donjovakufski Srbi; Bos. Gradiska, Banja Luka itd.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
Oslobodzen od koga? od autohtonih? Hocul ja sad "oslobodit" Sloveniju od Slovenaca?
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

mr__bosnjak wrote:
Oslobodzen od koga? od autohtonih? Hocul ja sad "oslobodit" Sloveniju od Slovenaca?
Izvinjavam se, nisam znao da su Turci autohtoni od Perzije do Beca!!!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mr__bosnjak wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote: Okupiran ili oslobodjen???
Izvinjavam se, nisam znao da su Turci autohtoni od Perzije do Beca!!!
Ma kaki Turci? I prije 14?? Sandzak je bio dio Bosne. Njega je osvojio Kralj Tvrtko I Kotromanic i osvojen je od Turaka u sastavu Bosne u kojem ostaje kao dio njenog ejaleta sve do 1878. godine kada ga Austro-Ugarska odvaja a 1912. godine je okupiran od Srbije i Crne Gore. Jasnije?
Fair Life

Post by Fair Life »

mr__bosnjak wrote:Ma kaki Turci? I prije 14?? Sandzak je bio dio Bosne. Njega je osvojio Kralj Tvrtko I Kotromanic i osvojen je od Turaka u sastavu Bosne u kojem ostaje kao dio njenog ejaleta sve do 1878. godine kada ga Austro-Ugarska odvaja a 1912. godine je okupiran od Srbije i Crne Gore. Jasnije?
Image
Post Reply