Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Bosanac sa dna kace

#1 Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Bosanac sa dna kace »

''Mislim da su Hrvati, izoliravši se od Bošnjaka, nametnuli sami sebi svojevrstan geto ''– objašnjava S.D. i dodaje – ''to je stoga što Bošnjaci cijelu BiH doživljavaju kao svoju državu, dok s Hrvatima to nije slučaj''.
Slijedi kompletan tekst sa Pincom.info-a
''Živopisan srednjo-bosanski grad'' - tim riječi bi se moglo opisati prijeratno Bugojno. Bio je to grad razvijene industrije, u kojem gotovo da i nije bilo nezaposlenih. Razvijena vojna industrija bila je pokretač cjelokupnog razvoja ovog bh grada. Vladala je visoka razina među religiozne tolerancije. ''Nisam jugo-nostalgičar no, to i nije ništa posebno jer tako je bilo u cijeloj Jugoslaviji'' – kazala nam je srednjovječna povratnica u Bugojano, gospođa I.G. koja nije željela da joj navodimo puno ime i prezime.
Jad i čemer
Kada smo je pitali kako bi usporedila stanje u Bugojnu nekada i sada kazala je kako se danas, deset godina nakon rata, a 15 godina nakon prvih demokratskih izbora, situacija u Bugojnu može opisati s dvije riječi: jad i čemer.
''Nezaposlenost se ne može niti izmjeriti, tolerancija je riječ koju su stanovnici Bugojna izbrisali iz svojih rječnika, a umjesto nje je uvedena 'segregacija''' – govori nam ona.
Podjela između Hrvata i Bošnjaka je preduboka. U Osnovnoj školi Jaklić, u kojoj se provodi famozni projekt «dvije škole pod jednim krovom» podjela ide do banalnosti. Tako djeca Hrvatske nacionalnosti ne kupuju doručak u grilu koji je u vlasništvu Bošnjaka.
Učitelji umjesto da svojim primjerom potječu djecu na druženje i sami se ne 'druže'. Tako čistačica Hrvatske nacionalnosti pravi kavu učiteljicama Hrvaticama, dok čistačica Bošnjačke nacionalnosti pravi kavu učiteljicama i učiteljima Bošnjacima. Bizarno.
Hrvatski geto
Slično je i s malo starijom generacijom, tj tinejdžerima i mladima. Hrvati ne ulaze u kafiće kojima su vlasnici Bošnjaci, odnosno rijetki su oni koji će popiti piće u 'Muslimanskom' kafiću. ''Obrnuto, situacija je donekle drugačija ali ne bitno, jer nekada možete vidjeti Bošnjaka u 'našem' kafići'' – priča nam 22-godišnji Bugojanac S.D..
''Ja bih možda nekada i otišao u kafić kojemu vlasnik nije Hrvat, ali znam da bi odmah naišao na osudu svoga društva'' – govori nam on.
U ovom gradu je na djelu jedan ekonomski fenomen. Naime, cijene pića u lokalima kojima su vlasnici Hrvati bitno su skuplje nego u onima kojima su vlasnici Bošnjaci.
Tako ćete kod Hrvata kavu platiti 1 KM, dok istu takvu kavu u kafiću u vlasništvu Bošnjaka možete popiti za samo pola KM. Slično je i sa sokovima, a također je slična situacija i u mesnicama.
Ovaj fenomen se relativno objašnjava činjenicom da većina Hrvata radi u susjednoj Hrvatskoj iz koje donose kakve takve prihode.
''Mislim da su Hrvati, izoliravši se od Bošnjaka, nametnuli sami sebi svojevrstan geto ''– objašnjava S.D. i dodaje – ''to je stoga što Bošnjaci cijelu BiH doživljavaju kao svoju državu, dok s Hrvatima to nije slučaj''. Zanimljivo.
Nema Srba
Izlaz iz ovakve situacije se ne nazire. To je bh realnost. Kada stvari krenu s mrtve točke u cijeloj zemlji krenut će i u Bugojnu.
Mogli ste primijetiti kako u cijeloj priči ne spominjemo Srbe. To je stoga što ih u Bugojnu danas gotovo i nema iako ih je prije rata bilo preko osam tisuća. Inače, prema popisu stanovništva 1991. godine u ovom gradu je bilo oko 20 tisuća Bošnjaka, 16 tisuća Hrvata i od osam do devet tisuća Srba, te oko tisuću ostalih.
Danas nitko ne zna točne podatke o nacionalnoj strukturi stanovništva Bugojna.
Piše: Jurica GUDELJ
http://www.pincom.info
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Istina je da su hrvati u Bugojnu izabrali da se izoliraju od Bosnjaka. Licno sam u Bugojnu cesto i vidim tu situaciju oko kafica. Bosnjaci ipak puno manje gledaju u koji ce kafic sjesti, i krecu se po cijelom gradu dok Hrvati strogo idu u "svoje" kafice i krecu se samo tamo gdje ih je vecina. Kao da zive u drugoj drzavi.
edu

Post by edu »

Image
zlata

Post by zlata »

ahmed_dv wrote:Istina je da su hrvati u Bugojnu izabrali da se izoliraju od Bosnjaka. Licno sam u Bugojnu cesto i vidim tu situaciju oko kafica. Bosnjaci ipak puno manje gledaju u koji ce kafic sjesti, i krecu se po cijelom gradu dok Hrvati strogo idu u "svoje" kafice i krecu se samo tamo gdje ih je vecina. Kao da zive u drugoj drzavi.
Ama oni su bolji, superiorni, "cista" raca! :D
Tulipan

Post by Tulipan »

Mostar je onda mila majka za Bugojno. S obzirom da se ne bira gdje će se sjesti. Barem ja imam taj utisak.
Zox

Post by Zox »

Ja se najezim svaki put kad cujem da je neko nesto "sam sebe".
Prenj

Post by Prenj »

ahmed_dv wrote:Istina je da su hrvati u Bugojnu izabrali da se izoliraju od Bosnjaka. Licno sam u Bugojnu cesto i vidim tu situaciju oko kafica. Bosnjaci ipak puno manje gledaju u koji ce kafic sjesti, i krecu se po cijelom gradu dok Hrvati strogo idu u "svoje" kafice i krecu se samo tamo gdje ih je vecina. Kao da zive u drugoj drzavi.
Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zlata wrote:
Pa vidis gore na ovoj slici da su njihove ovce "bijelije" od "nizih" bosnjackih.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

mr__bosnjak wrote:
zlata wrote:
Pa vidis gore na ovoj slici da su njihove ovce "bijelije" od "nizih" bosnjackih.
Nisi skontao, mada je slicnost zapanjujuca, ono nisu ovce na slici!!!
privremeni

Post by privremeni »

U cijem kaficu Mlaco sjedi? 8-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Prenj wrote:
Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
da li mislis da bi bas tolko pomoglo? zasto niko ne zeli nikakvo pomirenje? zasto sve ''njihove'' institucije zagovaraju podijeljenost? :x
o mrtvima samo najbolje!
Prenj

Post by Prenj »

Bosanac sa dna kace wrote:
Prenj wrote:
da li mislis da bi bas tolko pomoglo? zasto niko ne zeli nikakvo pomirenje? zasto sve ''njihove'' institucije zagovaraju podijeljenost? :x
o mrtvima samo najbolje!
Naravno da bi pomoglo. I u Bugojnu i u svim drugim gradovima BiH gdje ratni zlocinci jos uvijek nekaznjeno setaju.
gavrilo

#13 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by gavrilo »

Bosanac sa dna kace wrote:''Mislim da su Hrvati, izoliravši se od Bošnjaka, nametnuli sami sebi svojevrstan geto ''
od samog pocetka diskusije se zakljucuje da su samo hrvati krivi. to se postavlja kao neka premisa, koja je nedodirna i oko koje se ne smije raspravljati.

moj zakljucak ... sami pocetak je licemjeran.
"to je stoga što Bošnjaci cijelu BiH doživljavaju kao svoju državu"
cesto je slucaj da je dozivljavaju kao samo svoju (jer eto babo alija ih je naucio da su oni autohtoni, a srbi i hrvati su doslije, uljezi bolje receno...), sto otvara malo drugi pogled na razlog hrvatske odbojnosti.

ali... uslov za nastavak diskusije je "... da su hrvati sami krivi"

Jad i čemer
Kada smo je pitali kako bi usporedila stanje u Bugojnu nekada i sada kazala je kako se danas, deset godina nakon rata, a 15 godina nakon prvih demokratskih izbora, situacija u Bugojnu može opisati s dvije riječi: jad i čemer.
... kao i ostatak bosne... na zalost. na neki nacin je i pitanje apsurdno... poredite to i to prije i poslije rata :roll:

''Nezaposlenost se ne može niti izmjeriti, tolerancija je riječ koju su stanovnici Bugojna izbrisali iz svojih rječnika, a umjesto nje je uvedena 'segregacija''' – govori nam ona
na osnovu ove izjave, ja zakljucujem da je netolerancija prisutna i kod hrvata i bosnjaka.

ali ... drzimo se prvog i glavnog zakona ove teme.... "... hrvati su sami krivi"

Podjela između Hrvata i Bošnjaka je preduboka. U Osnovnoj školi Jaklić, u kojoj se provodi famozni projekt «dvije škole pod jednim krovom» podjela ide do banalnosti. Tako djeca Hrvatske nacionalnosti ne kupuju doručak u grilu koji je u vlasništvu Bošnjaka.
Učitelji umjesto da svojim primjerom potječu djecu na druženje i sami se ne 'druže'. Tako čistačica Hrvatske nacionalnosti pravi kavu učiteljicama Hrvaticama, dok čistačica Bošnjačke nacionalnosti pravi kavu učiteljicama i učiteljima Bošnjacima. Bizarno.

ovo govori isto za sebe...

ipak... zakon broj jedan

Hrvatski geto
kakav je ovo naslov???

iskreno mislim da je ovakvo poredjenje uvreda bosanskih hrvata

''Ja bih možda nekada i otišao u kafić kojemu vlasnik nije Hrvat, ali znam da bi odmah naišao na osudu svoga društva'' – govori nam on.
ovo je glavni, nazovimo ga belaj bih :roll:

Zanimljivo.
Nema Srba

da veoma zanimljivo... da zanimljivije ne moze da bude.

jebo te komentara...

Prenj wrote:Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
Prenj wrote:Naravno da bi pomoglo. I u Bugojnu i u svim drugim gradovima BiH gdje ratni zlocinci jos uvijek nekaznjeno setaju.
:thumbup:
mr__bosnjak

#14 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

gavrilo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:''Mislim da su Hrvati, izoliravši se od Bošnjaka, nametnuli sami sebi svojevrstan geto ''
od samog pocetka diskusije se zakljucuje da su samo hrvati krivi. to se postavlja kao neka premisa, koja je nedodirna i oko koje se ne smije raspravljati.

moj zakljucak ... sami pocetak je licemjeran.
"to je stoga što Bošnjaci cijelu BiH doživljavaju kao svoju državu"
cesto je slucaj da je dozivljavaju kao samo svoju (jer eto babo alija ih je naucio da su oni autohtoni, a srbi i hrvati su doslije, uljezi bolje receno...), sto otvara malo drugi pogled na razlog hrvatske odbojnosti.

ali... uslov za nastavak diskusije je "... da su hrvati sami krivi"

Jad i čemer
... kao i ostatak bosne... na zalost. na neki nacin je i pitanje apsurdno... poredite to i to prije i poslije rata :roll:

''Nezaposlenost se ne može niti izmjeriti, tolerancija je riječ koju su stanovnici Bugojna izbrisali iz svojih rječnika, a umjesto nje je uvedena 'segregacija''' – govori nam ona
na osnovu ove izjave, ja zakljucujem da je netolerancija prisutna i kod hrvata i bosnjaka.

ali ... drzimo se prvog i glavnog zakona ove teme.... "... hrvati su sami krivi"

ovo govori isto za sebe...

ipak... zakon broj jedan

Hrvatski geto
kakav je ovo naslov???

iskreno mislim da je ovakvo poredjenje uvreda bosanskih hrvata

ovo je glavni, nazovimo ga belaj bih :roll:

Zanimljivo.
Nema Srba

da veoma zanimljivo... da zanimljivije ne moze da bude.

jebo te komentara...

Prenj wrote:Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
Prenj wrote:Naravno da bi pomoglo. I u Bugojnu i u svim drugim gradovima BiH gdje ratni zlocinci jos uvijek nekaznjeno setaju.
:thumbup:
Okej dobre su ti namjere gavro. Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni. Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka i tvrde da oni imaju "historijsko pravo" na BiH a da su Bosnjaci ustvari njihovi "poturceni" potomci iako znamo da je obratno. I plus vecina njih(ima izuzetaka, mislim da si ti jedan) zele nestanak BiH i stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske. A svi znamo sta je to-novo stvaranje "treceg rajha" samo na Balkanu i narucito kod Srba.
Znam da sam malo skreno sa teme ali sam morao prvo to da razjasnim a onda sto se tice bas Bugojna. Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV
gavrilo

#15 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by gavrilo »

mr__bosnjak wrote:Okej dobre su ti namjere gavro. Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni.
ne vjerujem da si los covjek... ali neke poglede moras da promjenis.

bosnjaci jesu autohtoni u bih... isto kao sto su to hrvati i srbi. bih nije drzava samo bosnjaka, niti su bosnjaci jedini drzavotvorni narod.

bosna i hercegovina je drzava njenih naroda... bosnjaka, srba i hrvata, koji ce za dvije generacija da cine jasnu bosanskohercegovacku naciju.

trenutno je tesko pricati o naciji u bosni, ali s vremenom...
Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka i tvrde da oni imaju "historijsko pravo" na BiH a da su Bosnjaci ustvari njihovi "poturceni" potomci
poredi njihove stavove sa tvojim... slicni su
iako znamo da je obratno.
pa i oni "znaju" da je obratno od toga sto ti tvrdis :wink:
I plus vecina njih(ima izuzetaka, mislim da si ti jedan) zele nestanak BiH i stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske.
to je na zalost istina... ali vjeruj mi, stavovi da su bosnjaci jedini autohtoni narod bih nece nista poboljsati, sta vise oni su friska municija za srspke/hrvatske nacionaliste ( ... ili ako zelis koalicione partnere sda... sta ti je draze).

zato razmisli jos jednom sta ti podstices sa tvojim izjavama.
Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV

moze biti...

ali reci ti meni zasto je abih popalila u travniku okolna hrvatska sela?
Prenj

#16 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote: ...
Znam da sam malo skreno sa teme ali sam morao prvo to da razjasnim a onda sto se tice bas Bugojna. Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV
Da li je moguce bilo gdje u BiH normalno zivjeti dok su god ratni zlocinci na slobodi?
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

U Bugojnu je Armija BiH vodila bitku na dva fronta. Iz okupiranog D.Vakufa su stizale Srpske granate a iz G.Vakufa Hrvatske. Oni koji znaju situaciju u Bugojnu pred sami pocetak rata znaju da su Hrvati 100% racunali da ce Bugojno pripasti njima, te su se ulicama vidjali "crnokosuljasi" sa automatima u rukama koji su bili spremni za okupaciju. Tada nije bio ni izbio sukob izmedju HVO i ARBiH, ustvari ARBiH nije ni bilo, bio je samo goloruki Bosnjacki narod. Isto, oni Bosnjaci koji su bili u Bugojnu kroz rat znaju sta je HVO spremao za njih i koliko su zestoke bitke s njima bile. Hrvati i dan danas pate sto Bugojno nije pripalo njima i to se vidi kad prodjes Bugojnom. Sahovnice se vise gdje je god moguce. Napravljen je "Hrvatski Dom" u centru grada (Velika zuta zgrada sa velikim slovima HRVATSKI DOM i ogromnom sahovnicom na zastavi). Hrvatski kafici se zovu u stilu "Dolina suza". Hrvati cak imaju i svoju apoteku (naravno zove se ljekarna).

Kad dodje pitanje o segregaciji u skolama, to je normalno da su se Hrvati izolovali od Bosnjaka. Bosnjaci, naravno u skolama hoce da uce Bosanski jezik. Normalno, jer zivimo u BiH. Hrvati to nece, nego hoce da uce Hrvatski. Tako isto nece da uce Istoriju nego Povijest, ne Geografiju nego Zemljopis. Imam jedan apsurdan primjer. Moj rodjak koji je isao u tu podijeljenu skolu zajedno sa prijateljom Hrvatom prica i on mu kaze kako bi volio da ide u skolu sa Bosnjacima i da uci Bosanski, ne Hrvatski jezik, ali mu roditelji nedaju.
Tesko je opisati tu situaciju ko to nije vidio svojim ocima. Ipak, prosjecni Bosnjak u Bugojnu zeli suzivot sa Hrvatima. To se ne moze reci za prosjecnog Hrvata. Ovu apsurdnu situaciju treba vidjeti, nemoze se opisati rijecima, zato pozivam sve zainteresovane da dodju pa vide. Toliko od mene.

Pozdrav forumasima
ahmed_dv

#18 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by ahmed_dv »

Prenj wrote:
POZDRAV
Da li je moguce bilo gdje u BiH normalno zivjeti dok su god ratni zlocinci na slobodi?
Fakat nije. Svi moraju da odgovaraju za pocinjene zlocine. To ne smije da bude sporno.
Prenj

#19 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Prenj »

ahmed_dv wrote:
Prenj wrote:
POZDRAV
Fakat nije. Svi moraju da odgovaraju za pocinjene zlocine. To ne smije da bude sporno.
Zasto je to u Bugojnu jos uvijek sporno?
privremeni

Post by privremeni »

Nacionalne manjine
Bilo bi ljekovito kada bi Visoki predstavnik donio zakon po kojemu bi jednom mjesečno svi Hrvati na jedan dan postali Bošnjaci, svi Bošnjaci Hrvati, a svi Srbi jedno ili drugo, pa da se tako dvije-tri godine rotiramo

Ako svoju slobodu mjerimo slobodom najmanje svoje braće, tada bi se moglo reći da je današnja Bosna i Hercegovina, kao država tri konstitutivna naroda, zapravo domovina tri ojađene i obespravljene nacionalne manjine. Bošnjak u zapadnome Mostaru, u Čapljini ili Ljubuškome, zavrijedit će građansko poštovanje samo ako bude vazda i pred svima govorio da su muslimani kroz povijest bili bliži Hrvatima nego Srbima, ako se bude negativno određivao prema onima koji vladaju u Sarajevu, i ako bude pomalo ateist, pa da na džamiju, Bajram i islam gleda barem trideset posto ravnodušnije nego što komšije Hrvati gledaju na crkvu, Božić i Krista. Bošnjak (ili Hrvat) u Banjoj Luci zavrijedit će građansko poštovanje ako svakodnevno i javno požali za Jugoslavijom, ako tome doda kako su za njezino razbijanje svi jednako krivi, i ako mu se kćer uda za Srbina i ode u Beograd. Hrvat (ili Srbin) bit će poštovan u Sarajevu ako se uvijek i na svakome mjestu prisjeti krivnje svojih sunarodnika za ratna zlodjela, ako prihvati da su granate iz 1993. njega manje pogađale nego njegove prve komšije, i ako nađe načina da za svoj današnji loš život uvijek okrivi one u Zagrebu (ili Beogradu), u zapadnome Mostaru (ili u Banjoj Luci). Bošnjak koji u zapadnome Mostaru kritizira HDZ, Bošnjak (ili Hrvat) koji je u Banjoj Luci javno protiv postojanja Republike Srpske i Hrvat (ili Srbin) koji u Sarajevu glasno govori o izborima za reisa, ili napada vladajuću bošnjačku stranku, neće u sreći, rahatluku i komšiluku provoditi dane. Svoj trojici bit će gorko u životu, i vlastiti dom bit će im kao tuđi. Prvi će, možda, dobiti batine i izgubiti posao (ako ga ima), drugome će oko kuće obilaziti samo borci za ljudska prava i kandidati za Nobelovu nagradu za mir, a treći će, možda, doživjeti da mu se Jadranko Prlić i Como Ilijašević ispostavljaju kao pobornici suživota i razumijevanja između muslimana i katolika, za razliku od njega koji je neprijatelj cjelovite i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Naravno, nije našim ojađenim manjincima svugdje isto. Za ono za šta bi se u jednome gradu dobile batine, u drugome sljeduju samo sive olovne riječi, ali teško je svakodnevno živjeti s mišlju da je nekome gore nego tebi. Lakše je otići, ili ostati i umuknuti. Ili, što je najlakše, ostati i pretvoriti se u gvalju bosanske mržnje. Naime, Bošnjak koji u zapadnome Mostaru kritizira HDZ još uvijek ne mrzi Hrvate, kao što ni onaj koji je u Banjoj Luci protiv Republike Srpske ne mrzi Srbe. Napokon, zašto bi se neki Hrvat (ili Srbin) u Sarajevu bavio pitanjem je li bolji Mustafa ili je bolji Enes, ako mrzi muslimane i Bošnjake? Međutim, prestane li to činiti i pomiri li se sa svojim autsajderskim ili manjinskim položajem, on bira između rezignacije, životarenja i mržnje. Za rezignaciju treba puno pameti i discipline duha, za životarenje valja biti proste duše, a mržnja je uvijek i svima najugodniji izbor. Istina, većinci od takve mržnje neće imati očigledne štete, jer još nikada manjina nije naštetila većini, ali s manjinskom mržnjom biva dokinuta svaka ideja o multikulturalnom i multikonfesionalnom, pa i građanskom društvu. Mržnjom se odustaje od vlastitih prava i pristaje na vlastitu ugroženost. Od nje se često živi rahatnije nego u najsavršenijoj slobodi. A što je najvažnije, takva se mržnja ne prepoznaje, jer biva izgovorena samo u rijetkim časovima, među istomišljenicima. Bošnjačko manjinstvo se u Bosni od hrvatskoga i srpskoga razlikuje po do datnome osjećaju svemirske samoće i napuštenosti. Po takvome osjećaju Bošnjak nije nigdje kod kuće osim u Bosni, a u Bosni je istovremeno pripadnik konstitutivnog naroda i ojađene nacionalne manjine. Pa onda Hrvatu i Srbinu zavidi na tome što nisu sami, imaju rezervne domovine i - kako to Zija Dizdarević meni veli - "dvodržavnu nacionalnost". Na to će mu Hrvat i Srbin, svaki sa svojim osobnim očajem i osjećajem, u mislima odgovarati kako on, Bošnjak, u Bosni pripada najbrojnijem narodu i kako su samim time njegove slobode veće i šire. Ja Ziji Dizdareviću tako nešto nipošto ne bih rekao. Ne vjerujem, niti bih ikada u to mogao povjerovati, da su Bošnjaci sretniji zato što ih više ima, premda razumijem one koji u svome očaju, ili u gluposti, misle da je baš tako. Ali kada njih ne bih razumio, tada ne bih mogao razumjeti ni Bošnjake kada povjeruju kako bosanski Srbi i Hrvati imaju rezervnu domovinu ili dvodržavnu nacionalnost. Uvrijedio bih se zbog krajnje konsekvence takve ideje, pogotovu kada se i mene njome obuhvaća: rodiš se u Bosni, ali te smatraju samo uvjetnim Bosancem, jer vjeruju da uz ovaj bosanski imaš još jedan rodni grad, još jedan dom i još jedne komšije. A možda i još jednu ženu i punicu, pa kad te njih dvije nasekiraju, ti fino odeš rezervnima. Besmisleno je to, i jadno, ali eto postoji kao stereotip, pa onda živimo i s njime. Kada bismo, pak, razmislili, vidjeli bismo kako se sva hrvatska i srpska prednost pred Bošnjacima sastoji u ponešto manje papirologije i mimikrije. Ako je već stvar u rezervnim domovinama, tada bosanskim Hrvatima za osvajanje Hrvatske treba tek manje potvrda i pečata i manje socijalnih vještina nego Bošnjacima. Da nije tako, i da je Hrvatska doista rezervna domovina bosanskohercegovačkim Hrvatima, tada bi se svi već odavno iselili, kao što se čovjek seli iz garsonijere u trosobni stan. Dakle, iz čistoga komfora. Također, da je Hrvatska Bošnjacima daleko i strano inozemstvo, kao što bi se pomislilo kroz metaforu o rezervnoj hrvatskoj domovini, tada je oni ne bi naseljavali, niti bi se u njoj odomaćivali, nego bi nastavili prema Njemačkoj i Americi, budući da je tamo i njima, kao i Hrvatima i Srbima, puno komfornije. Jest, Bosna je danas domovina tri ojađene i obespravljene nacionalne manjine. Bilo bi ljekovito kada bi Visoki predstavnik donio zakon po kojemu bi jednom mjesečno svi Hrvati na jedan dan postali Bošnjaci, svi Bošnjaci Hrvati, a svi Srbi jedno ili drugo, pa da se tako dvije-tri godine rotiramo. Koliko god se dobro poznavali, i koliko god da smo do bola i besmisla slični, slabo se razumiju naši jadi, naše predrasude i naše gluposti. Ako bi se jednoga dana razumjeli, sva je prilika da bi ih i nestalo.
M.Jergovic -Dani
ahmed_dv

#21 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by ahmed_dv »

Prenj wrote:
ahmed_dv wrote:
Prenj wrote: Da li je moguce bilo gdje u BiH normalno zivjeti dok su god ratni zlocinci na slobodi?
Zasto je to u Bugojnu jos uvijek sporno?
Neznam care, neznam. Ali nije samo u Bugojnu. U cijeloj RS se stite ratni zlocinci, i ne samo to. Oni su heroji. Heroji, a bjeze od objektivnog sudjenja. Pripadnici ARBiH koji su osumnjiceni za zlocine su se ipak u najvecem broju odmah odazvali i predali. Eto Bugojno je jedan od izuzetaka, al sta ces?
gavrilo

#22 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by gavrilo »

ahmed_dv wrote:al sta ces?
nista... sve pohapsiti i izruciti :D

... i ne samo u bugojnu, nego u cijeloj bih 8-)
ahmed_dv

#23 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by ahmed_dv »

gavrilo wrote:
ahmed_dv wrote:al sta ces?
nista... sve pohapsiti i izruciti :D

... i ne samo u bugojnu, nego u cijeloj bih 8-)
Ja hej, eto rjesenja. :)
gavrilo

#24 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by gavrilo »

ahmed_dv wrote:Ja hej, eto rjesenja. :)

jbg... sarkazam da se malo nasmijemo :roll:
ahmed_dv

#25 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by ahmed_dv »

gavrilo wrote:
ahmed_dv wrote:Ja hej, eto rjesenja. :)

jbg... sarkazam da se malo nasmijemo :roll: