Hrvati u BiH i za BiH

Post Reply
_Scarlett_

#26 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

stakasa wrote: Naravno, u to vjerovatno niko ne sumnja. A i da gaji neke osjecaje prema njima, opet ne bi mogao nista uradit. Cilj je kompaktna teritorija, naslonjena na RH. Previse se je zla desilo u pomenutim mjestima da bi oni racionalno razmisljali. Mada, sto se je Kiseljak silio silio se je, nema vise ni obruca ni sverca. Mjenjace se ovo vremenom
Ugl, doslo bi do jos jednog drasticnog pada broja Hrvata u BiH, jer tih hiljade i hiljade Hrvata iz srednje Bosne bi se mnogo masivnije selili u HR ili na zapad (a selili bi se sigurno).

Ali mozda Covke razmislja kao Plaviscka onomad: neka nas nestane 200 000, ostace jos 200 000 u par opstina u zapadnoj Hercegovini koji ce eto biti reliquiae reliquiarum Hrvata u BiH.
Humljanin

#27 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Humljanin wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:dugo,dugo ne vidjeh da neki jevrej se toliko zauzima za hrvate ,tacnije za jednu politicku opciju kod hrvata kao jedan jevrej
Zašto?
odgovor bi mozda mogao biti da nemam dodira sa drugim jevrejima i njihovom pricom o politici bh hrvata
I ti si Židov?
Pa dobro, ne moraju svi Židovi imati isto mišljenje i politički afinitet..
kakavdanakneiskustvu

#28 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

nisam,hrvat sam,da,slazem se,samo kazem da to dugo nisam vidio,nista vise
_Scarlett_

#29 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

Jel morate bas svaku temu zasrati off topicarenjem?
kakavdanakneiskustvu

#30 Re: Hrvati u BiH i za BiH

moje izvinjenje
stakasa

#31 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by stakasa »

_Scarlett_ wrote:
stakasa wrote: Naravno, u to vjerovatno niko ne sumnja. A i da gaji neke osjecaje prema njima, opet ne bi mogao nista uradit. Cilj je kompaktna teritorija, naslonjena na RH. Previse se je zla desilo u pomenutim mjestima da bi oni racionalno razmisljali. Mada, sto se je Kiseljak silio silio se je, nema vise ni obruca ni sverca. Mjenjace se ovo vremenom
Ugl, doslo bi do jos jednog drasticnog pada broja Hrvata u BiH, jer tih hiljade i hiljade Hrvata iz srednje Bosne bi se mnogo masivnije selili u HR ili na zapad (a selili bi se sigurno).

Ali mozda Covke razmislja kao Plaviscka onomad: neka nas nestane 200 000, ostace jos 200 000 u par opstina u zapadnoj Hercegovini koji ce eto biti reliquiae reliquiarum Hrvata u BiH.
Naravno da tako razmislja. I tih dvjesto hiljada ce imati maksimalnu podrsku Republike Hrvatske, bice im ko bubregu u loju.
stakasa

#32 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by stakasa »

kakavdanakneiskustvu wrote:moje izvinjenje
Nemas se ti sta izvinjavat, ja sam kao pokretac teme prijavio Humljaninov post, trola
zlo zlo

#33 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by zlo zlo »

ja sam Hrvatica(iz Hr, živim nekoliko godina tu) i ja kad vidim ove hrvate koji su veći hrvati od nas iz Hr, ja vidim da prostite samo ovce pod čizmom Hdz-a. NE vidim čovjeka, invidualnu osobu koja sama razmišlja, nego ovce koje tjera hdz da glasaju kako oni žele držeći ih u strahu da su izgubljeni bez njih.

Takav je moj dojam.
Sad jel to što mi se gadi hdz od kad znam za sebe (vezano uz činjenicu kako je Njofra prodao Vukovar, a oni glume kao domoljube)pa možda nisam subjektivna..

A ionako kako se ovaj Ćovic slizao s vucicem i dodikom, doći će direktiva od kite kitarovic da mijenjaju ime stranke :lol: :lol:
Humljanin

#34 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

_Scarlett_ wrote:

Ne mogu da vjerujem kako naivnih razmišljanja ima... :-)
Zar stvarno misliš da Čovke ide na spavanje sa mislima kako je Hrvatima u pojedinim općinama? Wtf? :lol:
Sekira kao i Bakir za Bošnjake u Podrinju i Banja Luci. I ko Dodik za Srbe u Federejšn...
Svi su na tebletama za smirenje od prevelike sekirancije za svoje stado :lol:
geralt

#35 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by geralt »

Novak20 wrote:
stakasa wrote: Odlicno. Treba pricati o tome. Da li je istina, ako jeste zasto je to tako, je li i to dio presutnog dogovora SDA- HDZ da se niko nikome ne mjesa u zapisanu teritoriju, koliko je Hrvata uopste ostalo u Sarajevu? Vazi i za ostala mjesta, naravno
Zašto spominješ nekakav dogovor sa SDA - HDZ ? Fazon je u tome da u KS, Gradu Sarajevo i sarajevskim općinama nije uvijek SDA u vlasti.
I kad su to neki drugi poput SDP, bude još gore pa Hrvata koji su i sami članovi pobjedničkih stranaka nema ni u UO i NO, a kamo li da budu direktori ili osobe koje mogu o nečemu odlučiti. Da ne pričam o tome kad stranka koju zaokružim proda moj glas svojom koalicijom sa SDA.

Vrhunac licemjerstva je navodni kriterij po kojem se biraju ljudi u izvršnu vlast. Sposobni i pošteni, a ne podobni. Tako ispada da 15-ak tisuća Hrvata u Sarajevu i KS nemaju sposobnog i poštenog čovjeka da bude direktor kakvog JP ili JU. :lol:

Naravno, izuzeci se mogu pronaći ali više kao potvrda pravila ili potencijalno žrtveno janje u kakvoj aferi.

Isto, ako ne i gore je u mojoj općini u kojoj je prije rata bilo preko 30 % Hrvata.
Od rata pa dosad, u Sarajevu si imao:
- gradonacelnika Hrvata (Ivo Komsic)
- predsjednika gradskog vijeca Hrvata (Marina Ivanisevica)
- nacelnika Novog Sarajeva Hrvata (Zeljka Komsica)
- nacelnika Centra Srbina (Ljubisu Markovica)
- lidere trenutno druge najjace stranke u Sarajevu, Srbe (Predrag Kojovic i Bojan Bajic)

Plus solidan broj kantonalnih ministara, da ih sad ne trazim (na prvu mi pada na pamet Damir Marjanovic).

Hajd nam sad ti navedi jedan primjer Bosnjaka ili Srbina na slicnoj poziciji u nekom gradu sa hrvatskom vecinom. Jedan je dovoljan. Priznacu ti i celne ljude EP HZHB, HT Eronet i Aluminija.
Humljanin

#36 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

stakasa wrote:
Nemas se ti sta izvinjavat, ja sam kao pokretac teme prijavio Humljaninov post, trola

Ok, hvala
Seyfo

#37 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Seyfo »

Ako uprostimo stvari, Hrvatima u Hercegovini pod Čovićem je dobro a njih je oko 50% sa Livnom i Duvnom, ovim ostalim nije dobro i logično je da ovi drugi bježe što prije iz BiH,mada bježe i ovi prvi. Obzirom na već sad premalen broj Hrvata u BiH, za 10 g je realno da će se broj istih prepoloviti i da će ih u BiH biti možda malo preko 150.000, od kojih će bar 80% biti u HNK i ZHK.

I ko će drugi, REALNO, osim Čovića biti za to kriv?
stakasa

#38 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by stakasa »

zlo zlo wrote:ja sam Hrvatica(iz Hr, živim nekoliko godina tu) i ja kad vidim ove hrvate koji su veći hrvati od nas iz Hr, ja vidim da prostite samo ovce pod čizmom Hdz-a. NE vidim čovjeka, invidualnu osobu koja sama razmišlja, nego ovce koje tjera hdz da glasaju kako oni žele držeći ih u strahu da su izgubljeni bez njih.

Takav je moj dojam.
Sad jel to što mi se gadi hdz od kad znam za sebe (vezano uz činjenicu kako je Njofra prodao Vukovar, a oni glume kao domoljube)pa možda nisam subjektivna..

A ionako kako se ovaj Ćovic slizao s vucicem i dodikom, doći će direktiva od kite kitarovic da mijenjaju ime stranke :lol: :lol:
Sve to i ima nekog smisla kada se uzme u obzir da su Hrvati unutar zamisljene HRHB stvarno zavisni od HDZ-a i ako slusaju bice im materijalno relativno dobro, osjecace se sigurni, djeca idu u hrvatske skole i oni se s tim zadovoljavaju. To je ok. Ali sta je sa ovim ostalima izvan tih granica, ti ljudi kao da ne postoje a eto ih je tridesetak posto, to meni nije jasno
_Scarlett_

#39 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

Humljanin wrote: Ne mogu da vjerujem kako naivnih razmišljanja ima... :-)
Zar stvarno misliš da Čovke ide na spavanje sa mislima kako je Hrvatima u pojedinim općinama? Wtf? :lol:
Sekira kao i Bakir za Bošnjake u Podrinju i Banja Luci. I ko Dodik za Srbe u Federejšn...
Vidis, sama cinjenica da ti smatras da je lasvanska dolina isto Hrvatima kao sto su Srbima recimo Hrvati u Tuzli, Zenici itd. dovoljno govori :D

Hrvati u srednjoj Bosni jos drze gradove, mjesta, opstine, ima ih u velikom broju i glasaju za Covica. Zato on brine za njih. Zapravo ne brine, al zato bi trebao :D Nije sada rijec o sacicu Hrvata iz Sarajeva ili cak iz Tuzle, iako u Tuzli cine 15% stanovnistva.

A cinjenica da ti mislis da je to isto samo svjedoci o kratkovidnosti i sebicnosti Hercegovackih Hrvata.
stakasa

#40 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by stakasa »

_Scarlett_ wrote:
Vidis, sama cinjenica da ti smatras da je lasvanska dolina isto Hrvatima kao sto su Srbima recimo Hrvati u Tuzli, Zenici itd. dovoljno govori :D

Hrvati u srednjoj Bosni jos drze gradove, mjesta, opstine, ima ih u velikom broju i glasaju za Covica. Zato on brine za njih. Zapravo ne brine, al zato bi trebao :D Nije sada rijec o sacicu Hrvata iz Sarajeva ili cak iz Tuzle, iako u Tuzli cine 15% stanovnistva.

A cinjenica da ti mislis da je to isto samo svjedoci o kratkovidnosti i sebicnosti Hercegovackih Hrvata.
Da, o tome je rijec - sebicnost (zapadno)hercegovackih Hrvata. Ali zasto drugi pristaju na to???
Humljanin

#41 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

zlo zlo wrote:ja sam Hrvatica(iz Hr, živim nekoliko godina tu) i ja kad vidim ove hrvate koji su veći hrvati od nas iz Hr, ja vidim da prostite samo ovce pod čizmom Hdz-a. NE vidim čovjeka, invidualnu osobu koja sama razmišlja, nego ovce koje tjera hdz da glasaju kako oni žele držeći ih u strahu da su izgubljeni bez njih.

Takav je moj dojam.

Na stranu sve i političko uređenje BiH i socijalni problemi... Ali ako ti ne vidiš čovjeka - jedinku , nego jedan čitav narod nazivaš ovcama, onda ipak mislim da to više govori o tebi. ;-)

Možemo se razgovarati o politici, složiti ili ne, podupirati ili kritizirati neke ideje, ali izjaviti za sve Hrvate da su ovce i da ne vidiš čovjeka, mislim da ti imaš malo veći problem..
_Scarlett_

#42 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

stakasa wrote: Da, o tome je rijec - sebicnost (zapadno)hercegovackih Hrvata. Ali zasto drugi pristaju na to???
Naivnost.

Stvarno misle da ce se Covic uspjesno boriti za entitet u kojem ce oni biti fizicki ukljuceni.
Humljanin

#43 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

_Scarlett_ wrote:

Haj ti sestro još jednom malo bolje pročitaj moj komentar. Ako ti ne uspije pomoći ću ti :wink:
Kolinda

#44 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Kolinda »

Evo ih, ponovno brinu za imaginarne Hrvate.
Iznova pokušavaju dijeliti nas Hrvate na, hercegovačke, bosanske, posavske...
Ajde jednom za vazda pa valjda zapamtite.... Hrvati u istom omjeru daju glas HDZ-u ma gdje da žive, bilo u Posavini, s. Bosni ili Hercegovini.
E sad što postoje likovi koji kažu da su Hrvati a kompletna misija na ovom forumu im je to da što jače pljunu na većinsku političku volju Hrvata e njima ne mogu pomoći.
kakavdanakneiskustvu

#45 Re: Hrvati u BiH i za BiH

stakasa wrote:

ok
_Scarlett_

#46 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

Humljanin wrote:

Haj ti sestro još jednom malo bolje pročitaj moj komentar. Ako ti ne uspije pomoći ću ti :wink:
Pa politicari se brinu za svoje biracko tijelo. Od njih zive, zavise.

Mislis da se Dodik ne brine za Srbe u BL, Semberij, Podrinju?

Naravno da se brine, jer sto su oni nezadovoljniji, to su manje sanse da ce njemu dati glas.

Isto tako Covic. On da mu se sutra nudi entitet u zapadnoj Hercegovini, objerucke bi prihvatio, pa bi se onda trudio smisliti kako bi tu ideju mogao prodati Hrvatima lasvanske doline. Jer popularnost sada odrzava na iluziji da radi u interesu svih Hrvata u BiH, a ne samo Hercegovaca.

A kad bi oni vidjeli da nije tako, izgubio bi podrske.

Prosto je.
zlo zlo

#47 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by zlo zlo »

Humljanin wrote:

Takav je moj dojam.

Na stranu sve i političko uređenje BiH i socijalni problemi... Ali ako ti ne vidiš čovjeka - jedinku , nego jedan čitav narod nazivaš ovcama, onda ipak mislim da to više govori o tebi. ;-)

Možemo se razgovarati o politici, složiti ili ne, podupirati ili kritizirati neke ideje, ali izjaviti za sve Hrvate da su ovce i da ne vidiš čovjeka, mislim da ti imaš malo veći problem..
D ne vidim invidualnu osobu koja razmišlja za sebe,ne u političkom smislu. velim nisam odavde i dok vidim ljude kažu idu glasat, ne raspravljaju za koga glasati i zašto, nego im se podrazumjeva, jer su taoci te stranke, vidjela sam stvari koje su tebi možda prirodne jer si odrastao tu u tome i normalne, ali nisu :)
stakasa

#48 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by stakasa »

Kolinda wrote:Evo ih, ponovno brinu za imaginarne Hrvate.
Ajde jednom za vazda pa valjda zapamtite.... Hrvati u istom omjeru daju glas HDZ-u ma gdje da žive, bilo u Posavini, s. Bosni ili Hercegovini.
E sad što postoje likovi koji kažu da su Hrvati a kompletna misija na ovom forumu im je to da što jače pljunu na većinsku političku volju Hrvata e njima ne mogu pomoći.
Sada se namece pitanje da li je zaista tako? Jer kao sto su Tudman i Zagreb vas ostavili kao biciklo tako ste i vi iz Zapadne Hercegovine i onih cetrdesetak posto Mostara ostavili ove po bosanskim depovima. Glasaju li oni stvarno u jednakoj mjeri za HDZ kao sto to rade ovi Hrvati prvog reda?
Seyfo

#49 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Seyfo »

Na kraju zaključak, sve se vrti u krug : Čović je grobar Hrvata u BiH i najzaslužniji za njihov nestanak, protuteža tome je njegov bankovni račun na kome su milijarde,od nekretnina haciende i ko zna kakve nekretnine i gdje.
Jasno kao dan.
Kao što je Dodik najgori za Srbe u pi si, koji je najzaslužniji za prezaduženost i ekonomsku propast pi si-ja i činjenicu da je tamo sve manje Srba (kao i svih ostalih).
Kao što je i Bakir...da se ne ponavljam.

Ali ovce u sva tri tora samo bleje i zaokružuju iste svoje vukove.
_Scarlett_

#50 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

Kolinda wrote:Evo ih, ponovno brinu za imaginarne Hrvate.
Pa bas o tome pricamo.

Pridobio glasove Hrvata na par tema oko kojih se slaze vecina Hrvata u BiH (hocemo promjenu izbornog zakona, necemo da nam Komsic bude predstavnik). Jer jos nije usao u sustinu.

Ko misli da bi hercegovacki Hrvati zaista bili zadovoljni stanjem u BiH poslije promjene izbornog zakona je naivan. Covku je cilj neka vrsta entiteta. I jako dobro zna da bi tako nesto jedino uopste bilo moguce na teritoriji zapadne Hercegovine jer su Hrvati u srednjoj Bosni prakticno u enklavama, okruzeni Bosnjacima na svim stranama. Znaci fakat jeste da bi Hrvati Lasve bili prepusteni samim sebima i da bi se, u tom slucaju, iselili, a to ne u Hercegovinu nego u Hrvatsku i na zapad.

Zanimljiva mi je panika odredjenih Hrvata kad se ukazuje na sasvim logicne cinjenice da se planovi, perspektivi i mogucnosti Hrvata iz Bosne i Hrvata iz Hercegovine razlikuju.
Post Reply