Odobrio je svojim aktivnim ucescem ne sastanku gdje je planiran napad na Ahmice i na druga mjesta u Lasvanskoj Dolini. I tu je bio ne kao neki minorni clan vec kao odgovoran za citavo to podrucje tako da je DOKAZANO da je stajao iza planiranja i naredbe da se izvrse napadi.Humljanin wrote:decembar2017 wrote:Odobrio znaci da je zakonski dokazano da je " odobrio napad znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, protjerivani civili i razarane njihove kuće" , da li je to sutnjom ili namigivanjem nema veze jer je dokazano ovo sto sam podebljao i citirao ! I zbog toga je i osudjen za ratne zlocine, ne zbog toga jer je bio potlicar na tom podrucju vec zbog ovog podebljanog i negirati to je cista laz.Humljanin wrote:
Ja sam napisao i to mislim da je optužen po političkoj i moralnoj odgovornosti jer je bio visoki politički dužnosnik na području gdje su se dogodili strašni zločini. I ja se slažem sa time i poštujem tu presudu.
I u tome što si postavio ne stoji nigdje da postoji iakakav dokaz da je Kordić ikakav zločin uradio niti da postoji ikakav dokaz da je ikakav zločin naredio bilo pismeno bilo usmeno.
Pročitaj malo bolje šta piše. I pročitaj i druge dijelove presude gdje slično piše.
On je “odobrio opći plan” napada znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, protjerivani civili i razarane njihove kuće, navodi se u sažetku presude.
Stoji da je "odobrio opći plan napada".
-Prvo, šta znači "odobrio"?
-Na koji način je odobrio?
-Postoji li ikakav dokaz da je i na koji način Dario Kordić odobrio?
Sve što sam ja pročitao se svodi na to da je on "odobrio" samim time što je kao politička figura bio na sastancima gdje se raspravljalo o vojnim akcijama, i iz toga je Sud zaključio da je on mogao dati svoj prešutan blagoslov.
Druga stvar, "opći plan napada" koliko se ja kužim u terminologiju nije zločin. Vojna akcija nije sama po sebi zločin. Niti je planiranje vojne akcije zločin. Vojne akcije su legitimno vojno djelovanje. Treba razdvojiti pojmove vojna akcija (odnosno vojni napad) od pojma zločin . To nisu sinonimi.
I opet pitam postoji li ikakav dokaz da jr Dario Kordić ikakav zločin naredio ili odobrio?
Opet da napomenem, zbog ove koje prepiske sa tobom, da to ne znači da ja ne poštujem presudu Suda. Apsolutno poštivam. Samo želim razlučiti za što je točno osuđen a za što nije. Jer se mnoge stvari izmišljaju i dodaju koje ne postoje u presudi.
Ja ću ponoviti svoje mišljenje na osonovu moga dosadašnjeg uvida i razumijevanja presude da je on politički i moralno odgovoran. Ali to ne znaci5niti je to sud igdje utvrdio da postoji dokaz da je išta on osobno uradio ili naredio.
Njegova odgovornost leži u tome da je kao političar trebao neke stvari pretpostaviti, naslutiti, znati i spriječiti.
Ako ja griješim, molim te da me ispraviš i ponudiš mi dokaze da korigiram svoje mišljenje.
Ok, neznam zašto pjeniš? Možeš li normalno i argumentirano razgovarati bez svađe i vrijeđanja?
Može li se razmjenjivati misljenje i argumente na smiren i racionalan način?
Već po tko zna koji put pišem da ja u potpunosti poštujem presudu i da se slažem da je politički i moralno odgovoran.
Ali isto tako ističem da ni Sud apsolutno nigdje nije ustvrdio da postoj dokaz da je Kordić osobno počinio ili naredio ikakav zločin kao što mnogi tvrde i nadodaju, a to apsolutno nigdje u presudi ne stoji!
Stoji samo formulacija da je na neki (nepreciziran) način "odobrio" napad i da je trebao znati da će biti zločina. Kako je odobrio? Kada je odobrio? To se ne navodi.
Sud pretpostavlja da je on svojim prisustvovanjem na sastancima gdje su se planirale vojne akcije mogao pretpostaviti da će biti zločina i da je svojim prisustvom i šutnjom to "amenovao".
Ja opet ponavljam, da se slažem i da poštujem presudu, ali da treba jasno razlučiti za što je tko odgovoran i presuđen!
Po mojemu razumijevanju on je osuđen po političkoj odgovornosti. I ja se slažem sa time.
Ako postoji takav dokaz da je Dario Kordić počinio ikakvo zvjerstvo ili da je osobno zapovjedio bilo pismeno ili usmeno da se počini ikakav zločin , ja te MOLIM, po neznam koji put, da mi ga pokažeš da i ja pročitam i revidiram mišljenje!
Dotad ja ću razumijevati presudu na način na koji sam dosad izložio i na način na koji je ja čitanjem shvaćam.
Presuda je na 370 stranica pa je procitaj , sve je detaljno objasnjeno i tvrditi da nema dokaza je obicna laz !!!
Ako tvrdis da nema dokaza onda si ti odbio da pomognes po tebi nevinom covjeku, pa sto bi onda tebi ista vjerovao