Hrvati u BiH i za BiH

Post Reply
decembar2017

#226 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by decembar2017 »

Humljanin wrote:
decembar2017 wrote:
Humljanin wrote:
Ja sam napisao i to mislim da je optužen po političkoj i moralnoj odgovornosti jer je bio visoki politički dužnosnik na području gdje su se dogodili strašni zločini. I ja se slažem sa time i poštujem tu presudu.

I u tome što si postavio ne stoji nigdje da postoji iakakav dokaz da je Kordić ikakav zločin uradio niti da postoji ikakav dokaz da je ikakav zločin naredio bilo pismeno bilo usmeno.

Pročitaj malo bolje šta piše. I pročitaj i druge dijelove presude gdje slično piše.

On je “odobrio opći plan” napada znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, protjerivani civili i razarane njihove kuće, navodi se u sažetku presude.

Stoji da je "odobrio opći plan napada".
-Prvo, šta znači "odobrio"?
-Na koji način je odobrio?
-Postoji li ikakav dokaz da je i na koji način Dario Kordić odobrio?
Sve što sam ja pročitao se svodi na to da je on "odobrio" samim time što je kao politička figura bio na sastancima gdje se raspravljalo o vojnim akcijama, i iz toga je Sud zaključio da je on mogao dati svoj prešutan blagoslov.

Druga stvar, "opći plan napada" koliko se ja kužim u terminologiju nije zločin. Vojna akcija nije sama po sebi zločin. Niti je planiranje vojne akcije zločin. Vojne akcije su legitimno vojno djelovanje. Treba razdvojiti pojmove vojna akcija (odnosno vojni napad) od pojma zločin . To nisu sinonimi.

I opet pitam postoji li ikakav dokaz da jr Dario Kordić ikakav zločin naredio ili odobrio?

Opet da napomenem, zbog ove koje prepiske sa tobom, da to ne znači da ja ne poštujem presudu Suda. Apsolutno poštivam. Samo želim razlučiti za što je točno osuđen a za što nije. Jer se mnoge stvari izmišljaju i dodaju koje ne postoje u presudi.

Ja ću ponoviti svoje mišljenje na osonovu moga dosadašnjeg uvida i razumijevanja presude da je on politički i moralno odgovoran. Ali to ne znaci5niti je to sud igdje utvrdio da postoji dokaz da je išta on osobno uradio ili naredio.
Njegova odgovornost leži u tome da je kao političar trebao neke stvari pretpostaviti, naslutiti, znati i spriječiti.

Ako ja griješim, molim te da me ispraviš i ponudiš mi dokaze da korigiram svoje mišljenje.
Odobrio znaci da je zakonski dokazano da je " odobrio napad znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, protjerivani civili i razarane njihove kuće" , da li je to sutnjom ili namigivanjem nema veze jer je dokazano ovo sto sam podebljao i citirao ! I zbog toga je i osudjen za ratne zlocine, ne zbog toga jer je bio potlicar na tom podrucju vec zbog ovog podebljanog i negirati to je cista laz.

Ok, neznam zašto pjeniš? Možeš li normalno i argumentirano razgovarati bez svađe i vrijeđanja?
Može li se razmjenjivati misljenje i argumente na smiren i racionalan način?

Već po tko zna koji put pišem da ja u potpunosti poštujem presudu i da se slažem da je politički i moralno odgovoran.

Ali isto tako ističem da ni Sud apsolutno nigdje nije ustvrdio da postoj dokaz da je Kordić osobno počinio ili naredio ikakav zločin kao što mnogi tvrde i nadodaju, a to apsolutno nigdje u presudi ne stoji!
Stoji samo formulacija da je na neki (nepreciziran) način "odobrio" napad i da je trebao znati da će biti zločina. Kako je odobrio? Kada je odobrio? To se ne navodi.
Sud pretpostavlja da je on svojim prisustvovanjem na sastancima gdje su se planirale vojne akcije mogao pretpostaviti da će biti zločina i da je svojim prisustvom i šutnjom to "amenovao".

Ja opet ponavljam, da se slažem i da poštujem presudu, ali da treba jasno razlučiti za što je tko odgovoran i presuđen!
Po mojemu razumijevanju on je osuđen po političkoj odgovornosti. I ja se slažem sa time.

Ako postoji takav dokaz da je Dario Kordić počinio ikakvo zvjerstvo ili da je osobno zapovjedio bilo pismeno ili usmeno da se počini ikakav zločin , ja te MOLIM, po neznam koji put, da mi ga pokažeš da i ja pročitam i revidiram mišljenje!

Dotad ja ću razumijevati presudu na način na koji sam dosad izložio i na način na koji je ja čitanjem shvaćam.
Odobrio je svojim aktivnim ucescem ne sastanku gdje je planiran napad na Ahmice i na druga mjesta u Lasvanskoj Dolini. I tu je bio ne kao neki minorni clan vec kao odgovoran za citavo to podrucje tako da je DOKAZANO da je stajao iza planiranja i naredbe da se izvrse napadi.

Presuda je na 370 stranica pa je procitaj , sve je detaljno objasnjeno i tvrditi da nema dokaza je obicna laz !!!

Ako tvrdis da nema dokaza onda si ti odbio da pomognes po tebi nevinom covjeku, pa sto bi onda tebi ista vjerovao :D
Benjo34

#227 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Benjo34 »

Znači kad bi postojao video na kojem se vidi kako on puca iz pištolja civilima u potoljak iz jedne ruke, a u drugoj ruci drži svoju ličnu kartu, i pored njega stoji čovjek koji čita njegov jmbg, vi bi opet rekli, ma nije on, to Hag donosi pretpostavku :-)
decembar2017

#228 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by decembar2017 »

useless wrote:Čovjek objasnio. Koga zanima istina zanima, koga ne, tu se ne može ništa. Smiješno mi je da neki ne žele znati što se stvarno dogodilo iako su im stradali sunarodnjaci. Valjda svi tražimo neki "viši" odgovor kad nam se desi tragedija.

Image
Image
covjek nije objasnio jer ovo su tvrdnje obicnog covjeka koje su na sudu dokazane drugacije, Na sudu je dokazano, na dvije instance da je kordic "odobrio napad znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, protjerivani civili i razarane njihove kuće".

I ti , i humljanin i svi vi koji tvrdite da imate dokaze da nije tako ste svjesno presutili te dokaze kada su trebali da se iznesu na sud, znaci vi ste sami po vasem priznanju nevina covjeka poslali u zatvor , super od vas i za vasu savjest koju vidim da nemate ali on je sada osudjen za ratne zlocine i sa njime i tzv hvo :-D
useless

#229 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by useless »

Ja ne tvrdim da imam dokaze, nego tvrdim da ih sud nije imao. Ponavljaš jedno te isto, a ne čitaš s razumijevanjem. Mišetić nije običan čovjek nego odvjetnik sa dugogodišnjim iskustvom rada u Haagu koji poznaje ove predmete u dušu.
BHCluster

#230 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

Humljanin wrote:Nema smisla više raspravljati, ovo se svodi na bjesomucno vrijeđanje i prijavljivanje bez ikakve kvalitetne rasprave.

Što se mene tiče, doviđenja.
:lol:
Humljanin

#231 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Humljanin »

decembar2017 wrote:
Odobrio je svojim aktivnim ucescem ne sastanku gdje je planiran napad na Ahmice i na druga mjesta u Lasvanskoj Dolini. I tu je bio ne kao neki minorni clan vec kao odgovoran za citavo to podrucje tako da je DOKAZANO da je stajao iza planiranja i naredbe da se izvrse napadi.

Presuda je na 370 stranica pa je procitaj , sve je detaljno objasnjeno i tvrditi da nema dokaza je obicna laz !!!

Ako tvrdis da nema dokaza onda si ti odbio da pomognes po tebi nevinom covjeku, pa sto bi onda tebi ista vjerovao :D

Samo ću još na ovo odgovoriti i dosta mi, imam pametnijeg posla.

Upravo ti sada gore iskrivljuješ presudu i dodaješ nešto što apsolutno ne postoji u njoj i za što nisu predstavljeni nakakvi dokazi.
Nigdje ne piše niti da je počinio zločine, niti da ne planirao zločine, niti da je naredio nekome činjenje zločina u bilo kakvom obliku.

Stoji samo formulacija da je "odobrio" nešto što je trebao pretpostaviti. Čak ne stoji u presudi niti da je na sastanku bilo riječi od zločinima i planiranju istih.
Na tom sastanku je bilo riječ o vojnoj akciji, a Sud je pretpostavio uzevšio u obzir sve činjenice da je on morao pretpostaviti šta će se dogoditi i da je svojom šutnjom ili na neki drugi nedefiniran način "odobrio" vojnu akciju za koju je trebao znati da će donijeti i civilne žrtve.

Nekoj iskrivljivati i nadodavati nešto što ni Haški tribunal nije ustvrdio.
On je osuđen kao politička figura. I ja to prihvaćam i slažem se da je kao politička figura trebao neke stvari preduhitriti i spriječiti. Ali dokaza da je počinio ili naredio činjenje ikakvih zločina u presudi nema.

Nego ako imaš kakve dokaze, ponavljam da ih prezentiraš svima da se ne raspravljamo bezveze.

Od mene završeno za danas.
BHCluster

#232 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

useless wrote:Ja ne tvrdim da imam dokaze, nego tvrdim da ih sud nije imao. Ponavljaš jedno te isto, a ne čitaš s razumijevanjem. Mišetić nije običan čovjek nego odvjetnik sa dugogodišnjim iskustvom rada u Haagu koji poznaje ove predmete u dušu.
:lol:
mO k3

#233 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by mO k3 »

Znaci ovaj politicki sud koji iskljucivo djeluje protiv srba i hrvata , osudio je nevinog covjeka Darija Kordrica?

:shock: :?
useless

#234 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by useless »

_Scarlett_ wrote:Btw, ja sam 100% sigurna da bi Covic, kad bi mu neko nas nudio neku "autonomiju" u zapadnoj Hercegovini, totalno zaboravio na lasvansku dolinu. Vitez, Kiseljak, Busovaca, Novi Travnik... sva ta mjesta iz kojih sada dobije glasove bi on ostavio u toj nekoj bosnjackoj drzavi bez ikakvih problema.
Autonomiju u zapadnoj hercegovini već ima, zove se zapadno hercegovačka županija. Poanta herceg bosne ili trećeg entiteta je srednja bosna, a ne hercegovina, lako je za hercegovinu.
BHCluster

#235 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

mO k3 wrote:Znaci ovaj politicki sud koji iskljucivo djeluje protiv srba i hrvata , osudio je nevinog covjeka Darija Kordrica?

:shock: :?
Da, ne samo to covjek obrazlozi nepobitnim dokazom 1 (jedan) screenshot sa facebooka.
BHCluster

#236 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

useless wrote:
_Scarlett_ wrote:Btw, ja sam 100% sigurna da bi Covic, kad bi mu neko nas nudio neku "autonomiju" u zapadnoj Hercegovini, totalno zaboravio na lasvansku dolinu. Vitez, Kiseljak, Busovaca, Novi Travnik... sva ta mjesta iz kojih sada dobije glasove bi on ostavio u toj nekoj bosnjackoj drzavi bez ikakvih problema.
Autonomiju u zapadnoj hercegovini već ima, zove se zapadno hercegovačka županija. Poanta herceg bosne ili trećeg entiteta je srednja bosna, a ne hercegovina, lako je za hercegovinu.

Sta je "županija"?
Benjo34

#237 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Benjo34 »

BHCluster wrote:
useless wrote:

Sta je "županija"?
Još i autonomna?

Čega se lik sjetio
BHCluster

#238 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

Benjo34 wrote:
BHCluster wrote:
useless wrote:

Sta je "županija"?
Još i autonomna?

Čega se lik sjetio
Samo cekam da kaze ...i onda se Djed Božićnjak pojavio.
useless

#239 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by useless »

Stvarno niska razina komunikacije na ovom forumu. Ostanite mi vi puni fora, ćao.
mO k3

#240 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by mO k3 »

useless wrote:Stvarno niska razina komunikacije na ovom forumu. Ostanite mi vi puni fora, ćao.
obecaj da se neces vratiit .. ?
BHCluster

#241 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by BHCluster »

mO k3 wrote:
useless wrote:Stvarno niska razina komunikacije na ovom forumu. Ostanite mi vi puni fora, ćao.
obecaj da se neces vratiit .. ?
Gledaj od kad se nikovi drze na kisaljenju. Sad ce novi nick pa Jovo na novo.
Hafis

#242 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Hafis »

Ha ha ha. Dobro jutro Kolumbo. E jesi našao strućnjake s kojima ćeš ''raspravljati'' i to s rečenicama dužim od tri riječi.
Pa više vlak ima razreda nego ova ekipa s kojom ''raspravljaš'' :lol:
Benjo34

#243 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Benjo34 »

Hafis wrote:
Ha ha ha. Dobro jutro Kolumbo. E jesi našao strućnjake s kojima ćeš ''raspravljati'' i to s rečenicama dužim od tri riječi.

Hajmo dječko, neće se švapske guzice same oprat :kiss:
mO k3

#244 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by mO k3 »

Benjo34 wrote:
Hafis wrote:

Hahhahahhahajja

Nije on za guzice on je trenutno u kotlovnici ;)
fudo77

#245 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by fudo77 »

decembar2017 wrote:
fudo77 wrote:
useless wrote:I šta ste utvrdili koliko ima tih "Hrvata za BiH" poput Kljujića, Topića itd?

To se može vrlo jednostavno utvrditi usporedbom podataka sa popisa stanovništva i izbora. Pretpostavka je da ti Hrvati glasaju za SDP ili DF.

Pa pronadjite sve te općine gdje većinski žive Hrvati, a SDP i DF dominiraju.

Ili ako je pola pola Hrvata i Bošnjaka, a stranke HNSa nemaju bitan broj glasova, može se pretpostaviti da su Hrvati u toj općini "za BiH".

I tako dalje.

Ovu analizu vam HNS napravi više manje za svake izbore. Pogotovo kad nam nametnete Komšića i brojke vam nisu naklone baš.
ma usred Sarajeva Hrvati vecinski glasaju za Hdz,.kad se pogledaju rezultati izbora po opcinama i kolika je bila izlaznost sve je jasno. Politiku Komsica podrzava samo par Hrvata koji od toga ocekuju oSobnu korist, jasno ko dan ,niko ne voli da mu drugi biraju ,kako u Sirokom ,tako u Sarajevu, jucer je to nedvosmisleno i Bakir izjavio
znaci i u sred Sarajeva tzv hrvati podrzavaju slavljenje ubijanje po Markalama, redovima za vodu , ubijanje grada duge 3,5 godine . Nije ni cudno onda sto slave ubijanje i onih 8 katolickih popova , kada im ni njihovi mrtvi koje su pobili cetnici po Sarajevu ne znace nista.
zlonamjeran si , fasizam ti je vodilja, gluposti.koje pises nemaju veze s vezom, pobila ih je najprije tzv apih help bosnija ,.help.....
fudo77

#246 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by fudo77 »

Benjo34 wrote:
Hafis wrote:

ceksm te na Tromedji, treba vinograd okopat, za Vikend cu ti dat dvajest marki, i rucak, samo zube operi...da mi se stoka ne poplasi zbog zadaha....
mO k3

#247 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by mO k3 »

post prijavljen
Benjo34

#248 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Benjo34 »

Hafis se multipliciro :lol:

Hvala Bogu, ni ja, ni niko od mojih ne radimo u UZPovaca, ni na more ne idemo tamo, nekako mi Crna Gora i Turska draže, ljepše brate, bolji ljudi, milina tako da Fudo (Hafise) , nemoj da koji švapski šupak preskočiš. Da te bar neka UZPovska stranka plaća da praviš toliko accova da pišeš po forumu pa hajd, rekao bi insan da se za pare provaljuješ a ovako, bojim se da je gore, znači da si retardiran
Point.

#249 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by Point. »

Siđi Isuse sa krsta da se popne Dario Kordić. Čitajući Humljanina reko bi čojk Dario anđeo, melek, nevini pastir.
_Scarlett_

#250 Re: Hrvati u BiH i za BiH

Post by _Scarlett_ »

useless wrote:
Nije bas tako. Da nije, najglasniji o trecem entitetu bi bili srednjobosanci a ne Hercegovci.

Btw, zanimljivo mi je da svaka rasprava s Hrvatima pocinje s time kako su Hrvati u groznoj poziciji u Federaciji i zavrsavaju s "ma nama je zapravo odlicno u BiH, Hercegovina je maltene nezavisna, odlicno zivimo".
Post Reply