Hrvati napustili Vladu FBiH

Post Reply
goldenlily

#76 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by goldenlily »

Teofil wrote:I sad se samo od sebi vidi zašto Srbi ne daju entitet ni po koju cenu. Ako entitet ne bi postojao, ne bi postojala ni institucionalna zaštita od bošnjačkih težnji za dominacijom. I onda kad krenu priče o građanskom konceptu i bosanskom zajedništvu, druga dva konstitutivna naroda s pravom mogu reći: ne verujemo vam.
Ma paša moj,okači ti to mačku o rep.Mile Dodik je napravio par kilometara autoputa kroz ravnicu i došlo ga je ko da je pravio kroz kamenjar i klisure,u tu šuplju o dominaciji vjeruje jedino Persa s Romanije koja se u politiku razumije ko Marica u kriv .urac.
Ako je fakat neki ''dosjetljivi'' poduzetnik uzeo zemlju na trasi i na nju napravio bilo šta uz dozvole lokalnih moćnika to sve treba nabit u mrdelju,treba pod hitno donijeti zakon koji bi retroaktivno tretir'o taj seljački kriminal,napraviš kući il štalu,nebitno,na trasi buduće ključne komunikacije...pa đe to ima.U ovom slučaju se Hrvati bune,Bošnjaci imaju još veće probleme s tim,ključna,nulta transverzala u gradu Sarajevu koja treba da povezuje IB sa SB,je stalno zakrčena i vožnja traje petostruko duže od normalnog vremena,razlog je jednostavan lokalni moćnici,lopovi,seoski biznismeni su jedi drugima davali dozvole da grade kuće,garaže i šta sve ne na trasi i sad svaka eksproprijacija je deset puta skuplja od normalne cijene puta.
Ovome ako se pod hitno ne stane u kraj,mi nećemo moć napraviti ni vodovod u gradu Sarajevu,umrijećemo ko pacovi.
Dakl,e upitanju uopšte nije dominacija,jednih,majorizacija drugih nego potpuni gubitak kompasa za pravo i red.
Teofil

#77 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Teofil »

VjecitiStudent wrote:
Teofil wrote:I sad se samo od sebi vidi zašto Srbi ne daju entitet ni po koju cenu. Ako entitet ne bi postojao, ne bi postojala ni institucionalna zaštita od bošnjačkih težnji za dominacijom. I onda kad krenu priče o građanskom konceptu i bosanskom zajedništvu, druga dva konstitutivna naroda s pravom mogu reći: ne verujemo vam.
Teofile, mozes li nam objasnitikoji je to konkretni hrvatski nacionalni interes pomjeranjem trase autoputa u ovom slucaju narusen?
E vidiš, u tome i jeste poenta. Ako oni kažu da to jeste njihov nacionalni interes, da mi drugi ne postavljamo pitanja koja, ako ćemo pošteno, nisu ni pristojna. Ispada da oni ne znaju šta im je nacionalni interes bolje od Bošnjaka nego lupetaju bezveze.

Ja nemam pojma o konkretnom slučaju, ali hoću da kažem da preglasavanje nema opravdanje. Ne možemo reći: vi niste u pravu kada kažete da vam je to nacionalni interes - prema tome - preglasaćemo vas.
jutarnji

#78 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by jutarnji »

Nista, `ebaji ga, rjesenje je tunel. :D
Teofil wrote:Ne možemo reći: vi niste u pravu kada kažete da vam je to nacionalni interes - prema tome - preglasaćemo vas.
Dobro je Teufik, ne lozi bezze. Bas si se ti nasao da pricas o preglasavanjima i toleranciji iz tog svog aparthejda.
VjecitiStudent

#79 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by VjecitiStudent »

Teofil wrote:
VjecitiStudent wrote:
Teofile, mozes li nam objasnitikoji je to konkretni hrvatski nacionalni interes pomjeranjem trase autoputa u ovom slucaju narusen?
E vidiš, u tome i jeste poenta. Ako oni kažu da to jeste njihov nacionalni interes, da mi drugi ne postavljamo pitanja koja, ako ćemo pošteno, nisu ni pristojna. Ispada da oni ne znaju šta im je nacionalni interes bolje od Bošnjaka nego lupetaju bezveze.

Ja nemam pojma o konkretnom slučaju, ali hoću da kažem da preglasavanje nema opravdanje. Ne možemo reći: vi niste u pravu kada kažete da vam je to nacionalni interes - prema tome - preglasaćemo vas.
I u Ustavu BiH i u Ustavu Federacije je navedena opsirna lista pitanja nacionalnih interesa, koji su sticeni onda posebnim zakonskim procedurama.
I tu, naravno, izgradnje autoputa, kroz na brzinu privatizovano zemljiste, nema.
Mozes li nam pojasniti, kada je tacno gradnja autoputa kroz strogo definisanu trasu koju su prethodno od drzave bagatelno otkupili oni dobro informisani, postala nacionalni interes?
nokia6170

#80 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by nokia6170 »

Vitalni nacionalni interes treba zakonom definisati da bi se sprijecile njegove zloupotrebe. Danas se svakom malo digne ona stvar i vristi kako mu je povrijedjen vit. nac. interes...mozda jeste njegov privatni vitalni interes bankovni povrijedjen, ali ne i cijelog naroda.

Sve dok se ne definise sta je vit. nac. interes imacemo zloupotrebe u dnevno-politicke i privatne svrhe istog.
torcida

#81 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by torcida »

VjecitiStudent wrote:
torcida wrote:koja šuplja priča...poanta svega jeste da su hrvati po ne znam koji puta preglasani ma koliko pojedinci željeli pobjeći od ove činjenice...zakulisne igre me više stvarno ne interesiraju i hipoteze tko je šta naumio, tko koga hebe ,kada i na kojoj lokaciji,,,,, ako već živimo u ovakvoj nakaradnoj simbiozi, onda valjda i postoje pravila koja je definiraju i koja se moraju poštovati!na vrh k.mi je više jednostranosti, jednoumlja i brojčane nadmoći koja je izgleda najbitnija stavka u svoj ovoj priči..i onda se pitamo što ne možemo naprijed i što se konstantno vraćamo 20 godina unazad....ma bolje da ne komentiram dalje, svašta bi mogao lanuti!
Preglasani u cemu?
U necemu sto se tice nacionalnih prava, prema Ustavnim definicijama, i za sta postoje jasni ustavni mehanizmi odlucivanja ili oko toga ko ce sta da hapi?

uvijek se potežu tu floskule o krađi i ostalim glupostima da bi se pravi problemi skinuli sa dnevnog reda....o kakvoj krađi konkretno i argumentiramo pričamo, ajmo odmotati klupko do kraja...priče rekla-kazala me ne interesiraju, objelodanjeni i dokumentirani kriminal (koge predpostavljam zasigurno nema u drugim torovima ili se varam? ) me interesira..šta to hrvati rade što plemenitim bošnjacima i srbima ne pada na pamet?
a ti ustavni mehanizmi su očito samo pro forme postavljeni, niti se ustav, zakon i svi važeći propisi poštuju i zna se tko će uvijek izvući deblji kraj u takvoj bolesnoj konstelaciji snaga..najmalobrojniji narod..konstutivan isključivo na papiru a s obzirom na (malo)brojnost mislim da je mu je ta stavka i više nego što bi trebao dobiti, zar ne?
a kad pričamo konkretno o preglasavanjima, eo recimo jel komšić izabran na pošten način u ime hrv. naroda/da me se pogrešno ne shvati, ne podržavam onog benevreka i.m.j, veću spodobu na političkoj sceni teško da možeš ponovno pronaći ali je činjenica da je hrv.biračko tijelo zakinuto na perfidan način i činjenica je da su mu 'drugi' izabrali predstavnika, reci mi, jel ovaj scenarij u duhu ustavnih načela, tolerancije i suživota na ovim prostorima? idemo dalje, eo zahebancija sa ovim koridorom, opet je hrv.glas minoran u svakom pogledu iako je bilo dogovoreno drugačije,, banalan kanal na hrv.jeziku koji me praktički ne tangira sekunde jedne (ionako pratim htv ako se poželim kvalitetnog programa) ali opet ako je ustav izričito naveo ovu mogućnost koja postoji u svim demokratskim i civiliziranim društvima (u koja mi zasigurno ne spadamo!), po kojem osnovu ustavni sud može donijeti kontradiktornu odluku?! ili onda mijenjati ustav-odhebati međ.konv.o ljudskim pravima i slobodama kao dio našeg ustava koja se ionako ne primjenjuje ili s druge razriješiti dužnosti kvazipravnike i suce koji ne rade svoj posao u duhu pravila koja su iznad svih nas,, dalje,kako se može oznaka/obilježje jednog konst.naroda kvalificirati kao protuustavna i nepoželjna (ne govorim o zastavi RH već zastavi bh hrvata), gdje je pravna osnova za takav čin i koji to zakon daje izričito ovlaštenje da se ona može/mora skinuti isto kao i hvo zastava sa svih javnih manifestacija? neću ulaziti u opravdanost korištenja tih zastava ali one nisu protuustavne, niti agresorske i onakvo postupanje u najmanju ruku nije primjereno ni zakonito! tu bih mogao spomenuti i nametnuti statut grada mostara koju ne poznaje niti jedna druga sredina u državi, stanove/poslovne prostore u starom gradu koji se ne vraćaju prijeratnim vlasnicima dok je recimo situacija na drugom dijelu grada odavno odrađena na zakonit način i svi su povratili ono što im je pripadalo...reci mi, da li zakon/ustav vrijedi jednako za sve građane u ovoj našoj državi ili se x stvari odrađuje na način kako većini odgovara suprotno važećim propisima?
BaileyS

#82 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by BaileyS »

Liska wrote:Vlada u jucerasnjoj odluci tvrdi da su donijeli ovakvu odluku jer su uvazili interese lokalnog stanovnistva, sto god to znacilo i prikrivalo. Sto se tice Pocitelja, nikakav auto-put mu ne moze nanijeti vecu stetu od one koja je pocinjena izgradnjom puta M-17 kroz srediste Pocitelja. Siguran sam da ce se isti buniti kad se nekad zavrsi auto-put jer nece biti cvorista za Pocitelj pa ce govoriti kako im je auto-put kriv za nedolazak turista. Ali onda treba uvaziti i zelje ostalog lokalnog stanovnistva a ne samo u Pocitelju i Blagaju. Mozda imamo ljudi koji zele prodati zemlju za auto-put pa dok ispunimo sve zelje auto-put ce se pretvoriti u jedan veliki kruzni tok. Zasto bi zelje ovih u Pocitelju i Blagaju bile jace od zelje ostalih da im auto-put prolazi pored kuce???!!!
Ne znam da li su pozadina kakvi privatni interesi ali ono sto je planirano da se gradi u blizini Pocitelja tj. onaj nadvoznjak ono je ravno urbicidu. Ali naravno to bh Hrvatima ne predstavlja nikakav problem jer Pocitelj ne vide kao svoje kulturno nasljedje. Zato sa druge strane naprave haos kad se planira bilo sta npr. u Sarajevu a sto prolazi ili se gradi u blizini hrvatskih sakralnih objekata. Primjer je Stupska petlja gdje su gradske vlasti morale da mijenjaju i prilagodjavaju plan buduceg puta kako ne bi ugrozile lokalno katolicko groblje.

Problem sa nama je sto niko ne vidi balvan u svom oku. Nekome je lokalno groblje vaznije od grada Pocitelja . Kad se tudje unistava to nije problem a za svoje se odma poziva na ugrozenost. Pa evo i mi smo ugrozeni u Pocitelju i na ovaj nacin stitimo svoje interese.

Sto se preglasavanja tice za bh Hrvate je problem sto su preglasani na Federalnom nivou a kada na drzavnom u dosluhu sa Dodikom & Co preglasavaju Bosnjake i izbore se za 7 direktorskih pozicija, Srbima dodijele 9 a Bosnjacima 4 eh onda to nije nikakav problem. Valjda su Bosnjaci duzni da sute u ime zajednistva.
torcida

#83 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by torcida »

Ne pada mi na pamet wrote:
torcida wrote:koja šuplja priča...poanta svega jeste da su hrvati po ne znam koji puta preglasani ma koliko pojedinci željeli pobjeći od ove činjenice...zakulisne igre me više stvarno ne interesiraju i hipoteze tko je šta naumio, tko koga hebe ,kada i na kojoj lokaciji,,,,, ako već živimo u ovakvoj nakaradnoj simbiozi, onda valjda i postoje pravila koja je definiraju i koja se moraju poštovati!na vrh k.mi je više jednostranosti, jednoumlja i brojčane nadmoći koja je izgleda najbitnija stavka u svoj ovoj priči..i onda se pitamo što ne možemo naprijed i što se konstantno vraćamo 20 godina unazad....ma bolje da ne komentiram dalje, svašta bi mogao lanuti!
A nije ti smetalo dok je trajalo "ne diraj ti nas lopovluk, necemo mi vas"?
nije riječ ni o kakvom lopovluku (dogovori licemjera za zelenim stolom me ne zanimaju) već grubo kršenje ljudskih prava i pod tim direktno ne mislim na ovaj koridor već općenitu situaciju i politiku vladajuće kaste ka hrv.korpusu
blackepeace

#84 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by blackepeace »

Pogledajte ovo>
Činjenica je da je Bosna i Hercegovina upravo na osnovi ovog i ovakvog projekta dobila kredit od EBRD i EIB u visini milijardu maraka i da se zbog ovakve odluke odgađa početak gradnje autoceste na neodređeno vrijeme, pri čemu teče obaveza plaćanja naknade za rezervirana, a nepovučena sredstva, čini takve ekonomske štete državi koji se sada ne mogu niti izračunati.
goldenlily

#85 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by goldenlily »

torcida wrote:

uvijek se potežu tu floskule o krađi i ostalim glupostima da bi se pravi problemi skinuli sa dnevnog reda....o kakvoj krađi konkretno i argumentiramo pričamo, ajmo odmotati klupko do kraja...priče rekla-kazala me ne interesiraju, objelodanjeni i dokumentirani kriminal (koge predpostavljam zasigurno nema u drugim torovima ili se varam? ) me interesira..šta to hrvati rade što plemenitim bošnjacima i srbima ne pada na pamet?
a ti ustavni mehanizmi su očito samo pro forme postavljeni, niti se ustav, zakon i svi važeći propisi poštuju i zna se tko će uvijek izvući deblji kraj u takvoj bolesnoj konstelaciji snaga..najmalobrojniji narod..konstutivan isključivo na papiru a s obzirom na (malo)brojnost mislim da je mu je ta stavka i više nego što bi trebao dobiti, zar ne?
a kad pričamo konkretno o preglasavanjima, eo recimo jel komšić izabran na pošten način u ime hrv. naroda/da me se pogrešno ne shvati, ne podržavam onog benevreka i.m.j, veću spodobu na političkoj sceni teško da možeš ponovno pronaći ali je činjenica da je hrv.biračko tijelo zakinuto na perfidan način i činjenica je da su mu 'drugi' izabrali predstavnika, reci mi, jel ovaj scenarij u duhu ustavnih načela, tolerancije i suživota na ovim prostorima? idemo dalje, eo zahebancija sa ovim koridorom, opet je hrv.glas minoran u svakom pogledu iako je bilo dogovoreno drugačije,, banalan kanal na hrv.jeziku koji me praktički ne tangira sekunde jedne (ionako pratim htv ako se poželim kvalitetnog programa) ali opet ako je ustav izričito naveo ovu mogućnost koja postoji u svim demokratskim i civiliziranim društvima (u koja mi zasigurno ne spadamo!), po kojem osnovu ustavni sud može donijeti kontradiktornu odluku?! ili onda mijenjati ustav-odhebati međ.konv.o ljudskim pravima i slobodama kao dio našeg ustava koja se ionako ne primjenjuje ili s druge razriješiti dužnosti kvazipravnike i suce koji ne rade svoj posao u duhu pravila koja su iznad svih nas,, dalje,kako se može oznaka/obilježje jednog konst.naroda kvalificirati kao protuustavna i nepoželjna (ne govorim o zastavi RH već zastavi bh hrvata), gdje je pravna osnova za takav čin i koji to zakon daje izričito ovlaštenje da se ona može/mora skinuti isto kao i hvo zastava sa svih javnih manifestacija? neću ulaziti u opravdanost korištenja tih zastava ali one nisu protuustavne, niti agresorske i onakvo postupanje u najmanju ruku nije primjereno ni zakonito! tu bih mogao spomenuti i nametnuti statut grada mostara koju ne poznaje niti jedna druga sredina u državi, stanove/poslovne prostore u starom gradu koji se ne vraćaju prijeratnim vlasnicima dok je recimo situacija na drugom dijelu grada odavno odrađena na zakonit način i svi su povratili ono što im je pripadalo...reci mi, da li zakon/ustav vrijedi jednako za sve građane u ovoj našoj državi ili se x stvari odrađuje na način kako većini odgovara suprotno važećim propisima?
Bravo,svaka čast za ovaj post.Dotako si se svega,a ja ću ti samo o koridoru i imovini.Znači bilo koja vitalna saobraćajnica se ne može praviti na osnovu bilo kakvih stranačkih dogovoa,nego je baza fizibiliti studija,koja tretira ekonomsku opravdanost projekta.Za ovako ozbiljen projekte treba imati odgovarajuće zakone,tipa ovaj o prostornom uređenju i gradnji,a dodao bih još da je nama potreban i zakon koji bi retroaktivno tretirao izdavanje dozvola za gradnju na određenoj trasi.
Npr. postoji plan za neku saobraćajnicu iz recimo 1980. lupam,u međuvremenu iako je zabranjeno graditi tu,neko je ljudima izado odobrenje,koje država mora poštovati(slučaj ulaz u Sarajveo,Blažuj),taj zakon bi trebao tretirati pod kojim uslovima je izdato to besparvno odobrenje i izdavača drakonski kazniti,jer mi smo došli u situaciju bilo šta da krenemo da gradimo sutra ljudi na trasi naparve kuće,posade voće i samim tim ona prvobitna cijena iz fizibiliti studije se mijenja i tim se dovdoi u pitanje ekonomska opravdanost izgradnje projekta.
Koliko sma skonto ovo je i sda problem,ovo što se desilo sa hrvatskim ministrima treba da pokrene jedna mehanizam koji će rezultirati zakonom o kojem govorim i tim ćemo srediti stanje u ovom sektoru.
Što se tiče imovine,naravno sva imovina svima MORA biti vraćena,sva uništena imovina MORA biti obeštećena,ovo prevashodno mislim na ogromnu uništenu imovinu u RS.
BHCluster

#86 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by BHCluster »

BHCluster wrote:Evo u cemo je problem:
"Stoga je na nekim dijelovima, posebno kroz Hercegovinu, obuhvat trase ponegdje izmješten i po 500 metara u odnosu na prvobitne planove, a vođeno je računa da trasa ne ugrožava Blagaj i Počitelj, kao mjesta od historijskog i prirodnog značaja"
Znaci 500 metara gore ii dole i unistavanja podrucja koja su od historijskog i prirodnog značaja naravno u kojima zive Bosnjaci. A odgovor je na to bio ja cu uzeti svoju loptu i idem kuci. Pa kada hocete demokratiju valjda svko ima pravo na svoj glas, zamislite poslije izbora u americi da su Republikanci rekli mi se povlacimo iz vlade jer su Demokrati pobjedili, uzeli nam Predsjednistvo, Senat itd...
Teofil

#87 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Teofil »

jutarnji wrote:Nista, `ebaji ga, rjesenje je tunel. :D
Teofil wrote:Ne možemo reći: vi niste u pravu kada kažete da vam je to nacionalni interes - prema tome - preglasaćemo vas.
Dobro je Teufik, ne lozi bezze. Bas si se ti nasao da pricas o preglasavanjima i toleranciji iz tog svog aparthejda.
:D Umalo da upišem Teufik prilikom prijave...

Aparthejd je stanje u kome vlada formirana od manjinskog naroda vlada zemljom u kojoj većinski živi drugi narod - fenomen vlade "bele manjine" u Južnoafričkoj Republici. Koliko mi je poznato u RS vlada je sastavljena uglavnom od pripadnika većinskog naroda. Zato nema apartehejda. :wink:
VjecitiStudent

#88 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by VjecitiStudent »

torcida wrote:
VjecitiStudent wrote: Preglasani u cemu?
U necemu sto se tice nacionalnih prava, prema Ustavnim definicijama, i za sta postoje jasni ustavni mehanizmi odlucivanja ili oko toga ko ce sta da hapi?
Gore pobrojane teme svakako zasluzuju diskusiju, ali da ne sirimo za sada raspravu, mozemo li doznati vise o uzroku problema koji je doveo do istupanja hrvatskih ministara iz Vlade.
Moze li iko ovdje objasniti kako je tacno hrvatski nacionalni interes povrijedjen izmjestanjem trase autoputa nekoliko stotina metara dalje od Pocitelja?
VjecitiStudent

#89 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by VjecitiStudent »

blackepeace wrote:Pogledajte ovo>
Činjenica je da je Bosna i Hercegovina upravo na osnovi ovog i ovakvog projekta dobila kredit od EBRD i EIB u visini milijardu maraka i da se zbog ovakve odluke odgađa početak gradnje autoceste na neodređeno vrijeme, pri čemu teče obaveza plaćanja naknade za rezervirana, a nepovučena sredstva, čini takve ekonomske štete državi koji se sada ne mogu niti izračunati.
Slicnu naknadu placamo vec nekoliko godina zbog toga sto se ne gradi zaobilaznica oko Sarajeva, mada je EBRD davno dala pare za to, pa zbog toga jos uvijek niko nije istupio iz Vlade.
Željezničar

#90 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Željezničar »

Projekta za trasu je već dovršen i plaćen cca. 15 mE. Sad ga žele potpuno promjeniti ne na jednoj trasi nego na maltene cjelokupnoj dionici kroz Hercegovinu i ponovo plaćati projektantu. Ovim bi izgradnja kroz Hercegovinu mogla početi za 3 - 4 godine. Svima su puna usta priče kako treba početi sa javnim radovima, ali očito da nije problem u Počitelju, jer bi se druge dionice mogle početi raditi, nego u činjeci da se treba blokirati kompletna izgradnja. Počeli su praviti autoput prema Zenici na najboljoj (dotadašnjoj) cesti. Uvijek sam se pitao zašto nisu spajali Sarajevo sa Mostarom ili Tuzlom naprimjer. A ovi potonji su ekonomski kudikamo jači od Zenice. Ili recimo Bihać koji je u totalnoj prometnoj blokadi. Hrvatima jeste nacionalni interes da krene izgradnja kroz Hercegovinu, a naravno da se uvijek nađu grupe koje će izdašno profitirati od izgradnje, bez obzira gdej se gradi.
Liska

#91 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Liska »

Ja ne vidjeh da je Bevanda igdje spomenuo ugrožavanje vitalnog interesa. Bailey, trasa je usvojena u Parlmantu i Bošnjaci su glasali za nju pa je malo bezobrazno reći kako je Hrvatima drago što će ići nadvožnjak kod Počitelja kad su za istu odluku glasali i Bošnjaci. Ako smo to već usvojili, onda neka ide. Ili se zakon poštuje samo kad kome odgovara a to je slučaj na svim stranama. Po meni je glavna poanta u tome na koji način su preglasani. Jer ako je to bilo ono bahato, mi ćemo izglasati a vas tko j.e.b.e, onda je to vrlo loš signal za sve nas i za neku budućnost. Jer sutra opet moraju sjesti zajedno a kad te netko tako pomete i ne uvaži tvoje argumente, ti ćeš se truditi svi silama da mu vratiš na isti način, i tako ukrug.
goldenlily

#92 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by goldenlily »

Željezničar wrote:Projekta za trasu je već dovršen i plaćen cca. 15 mE. Sad ga žele potpuno promjeniti ne na jednoj trasi nego na maltene cjelokupnoj dionici kroz Hercegovinu i ponovo plaćati projektantu. Ovim bi izgradnja kroz Hercegovinu mogla početi za 3 - 4 godine. Svima su puna usta priče kako treba početi sa javnim radovima, ali očito da nije problem u Počitelju, jer bi se druge dionice mogle početi raditi, nego u činjeci da se treba blokirati kompletna izgradnja. Počeli su praviti autoput prema Zenici na najboljoj (dotadašnjoj) cesti. Uvijek sam se pitao zašto nisu spajali Sarajevo sa Mostarom ili Tuzlom naprimjer. A ovi potonji su ekonomski kudikamo jači od Zenice. Ili recimo Bihać koji je u totalnoj prometnoj blokadi. Hrvatima jeste nacionalni interes da krene izgradnja kroz Hercegovinu, a naravno da se uvijek nađu grupe koje će izdašno profitirati od izgradnje, bez obzira gdej se gradi.
Drug griješiš i to debelo,dionica Zenica-Sarajevo je ubjedljivo ekonomski najisplativija,jer je najveći obim saobraćaja na toj dionici,inače postoje dionice koje su i neisplative...ali kad se cijeli put integriše,saberu ovi plusevi i minusi jedva da je isplativa ekonomska opravdanot koridora wc :D .
jutarnji

#93 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by jutarnji »

Teofil wrote: Umalo da upišem Teufik prilikom prijave...

Aparthejd je stanje u kome vlada formirana od manjinskog naroda vlada zemljom u kojoj većinski živi drugi narod - fenomen vlade "bele manjine" u Južnoafričkoj Republici. Koliko mi je poznato u RS vlada je sastavljena uglavnom od pripadnika većinskog naroda. Zato nema apartehejda
Da, fino ste to isposlovali, tu demoNkratiju i vladavinu vecine. Nego kad vec stitis nacionalne interese imam jedan zahtijev. Vitalni je, da ne moze
vitalniji biti. Hocu da se to RS promjenu u RSJ..Republika Septicka Jama, haj` vidi to kod DoDicka.
Teufik :lol:
VjecitiStudent

#94 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by VjecitiStudent »

Liska wrote:Ja ne vidjeh da je Bevanda igdje spomenuo ugrožavanje vitalnog interesa. Bailey, trasa je usvojena u Parlmantu i Bošnjaci su glasali za nju pa je malo bezobrazno reći kako je Hrvatima drago što će ići nadvožnjak kod Počitelja kad su za istu odluku glasali i Bošnjaci. Ako smo to već usvojili, onda neka ide. Ili se zakon poštuje samo kad kome odgovara a to je slučaj na svim stranama. Po meni je glavna poanta u tome na koji način su preglasani. Jer ako je to bilo ono bahato, mi ćemo izglasati a vas tko j.e.b.e, onda je to vrlo loš signal za sve nas i za neku budućnost. Jer sutra opet moraju sjesti zajedno a kad te netko tako pomete i ne uvaži tvoje argumente, ti ćeš se truditi svi silama da mu vratiš na isti način, i tako ukrug.
S obzirom na to kako kod nas delegati dizu ruke, cisto sumnjam da je iko puno gledao u karte, prije dizanja ruke u Parlamentu.
Ako malo ogolimo pricu, SDA i HDZ su davno dogovorili podjelu interesa unutar Federacije tako da niti se HDZ puno uplice u stanje na 'bosnjackom' teritoriju, niti je SDA puno briga sta se zbiva u npr. Stocu, Ljubuskom ili Capljini. Stoga je i trasa autoputa projektovana na slican nacin, dio kroz Bosnu su projektovale firme iz Sarajeva, dio kroz Hercegovinu, firme iz Zagreba.
I cijela stvar bi vjerovatno i prosla da nisu frku digli umjetnici i saka naroda koja jos uvijek zivi u Pocitelju i Blagaju.
Sada, SDA je skontala da su napravili krupnu gresku sa trasom i pokusavaju to izmijeniti, medjutim HDZ, tj. konkretni pojedinci iz HDZ-a, koji imaju vrlo konkretne materijalne interese vezano za trasu, prave frku.

Mozes li mi objasniti, gdje tu tacno vidis hrvatski nacionalni interes, tj. sta je tacno tu povrijedjeno ukoliko se trasa izmjesti jos nekoliko stotina metara dalje od Pocitelja?
nokia6170

#95 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by nokia6170 »

torcida wrote:
Ne pada mi na pamet wrote:
A nije ti smetalo dok je trajalo "ne diraj ti nas lopovluk, necemo mi vas"?
nije riječ ni o kakvom lopovluku (dogovori licemjera za zelenim stolom me ne zanimaju) već grubo kršenje ljudskih prava i pod tim direktno ne mislim na ovaj koridor već općenitu situaciju i politiku vladajuće kaste ka hrv.korpusu
da cujemo kojih to ljudskih prava ili je to onako malo moderno lupati i pozivati se da se ljudska prava krse?
Fozgen

#96 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Fozgen »

Svega se ja ovdje nacita.
Napustili, pa sta :D, ionako tamo niko nista ne radi za dobrobit naroda ( bilo koje od tri "nebeska" naroda u BiH ).
Meni to preglasavanje koma ziva, znam ja to konstitutivnost ( e pa jesul mogli neku laksu rijec nac ) i bla bla, al znaci i kad i ako u BiH omjer nekih od naroda bude recimo 20%-30%-50% ( loopam ljudi briga me koji je sada omjer ionak nisam naveo kojih Bogom danih naroda )opet ce svi morati biti jednaki i niko nikoga nece moci preglasati iako ovih nekih tamo ima manje al mogu svima zivot da zagorcavaju ( znam da ce se sada Hrvati u ovome traziti i prepoznati al nema potrebe ovo je samo primjer, fakat ne kuzim ovu strvar o konstitutivnosti ) :? .
E sad apomjeranje tamo vamo tog autoputa heh pa ako je ko kupio zemlju tamo gdje je trebalo da se gradi ili tamo gdje bi sad trebalo da se gradi vjerovatno to konta da ostavi svojim praunucima il nest slicno jer nesto ne mislim da ce taj autoput stici do tamo za nasih dana tako da je meni tak autoput ziva koma sam od sebe.
Jel postoji neki zakon kojim je zabranjeno sprdat se na osnovu ovog koridora VC pa niko o njemu ne pravi nikakve viceve? Jako malo sam ih cuo :? .
lugarin

#97 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by lugarin »

VjecitiStudent wrote:
I cijela stvar bi vjerovatno i prosla da nisu frku digli umjetnici i saka naroda koja jos uvijek zivi u Pocitelju i Blagaju.
Sada, SDA je skontala da su napravili krupnu gresku sa trasom i pokusavaju to izmijeniti, medjutim HDZ, tj. konkretni pojedinci iz HDZ-a, koji imaju vrlo konkretne materijalne interese vezano za trasu, prave frku.

Mozes li mi objasniti, gdje tu tacno vidis hrvatski nacionalni interes, tj. sta je tacno tu povrijedjeno ukoliko se trasa izmjesti jos nekoliko stotina metara dalje od Pocitelja?
Upravo tako, kada su se duzebriznici iz SDA nasli u "oci u oci" sa mjestanima tih podrucja, shvatili su ozbiljnost situacije i moguci scenarij na sljedecim izborima. Iz tog razloga su provukli potrebu potpisivanja peticije, da se vidi stvarno raspolozenje naroda, navodeci da je botrebno 5000 potpisa, kako bi se razmisljalo o promjeni trase. Naravno, toliko potpisa je skupljeno za par dana na par mjesta..
Liska

#98 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Liska »

VjecitiStudent wrote:
Liska wrote:Ja ne vidjeh da je Bevanda igdje spomenuo ugrožavanje vitalnog interesa. Bailey, trasa je usvojena u Parlmantu i Bošnjaci su glasali za nju pa je malo bezobrazno reći kako je Hrvatima drago što će ići nadvožnjak kod Počitelja kad su za istu odluku glasali i Bošnjaci. Ako smo to već usvojili, onda neka ide. Ili se zakon poštuje samo kad kome odgovara a to je slučaj na svim stranama. Po meni je glavna poanta u tome na koji način su preglasani. Jer ako je to bilo ono bahato, mi ćemo izglasati a vas tko j.e.b.e, onda je to vrlo loš signal za sve nas i za neku budućnost. Jer sutra opet moraju sjesti zajedno a kad te netko tako pomete i ne uvaži tvoje argumente, ti ćeš se truditi svi silama da mu vratiš na isti način, i tako ukrug.
S obzirom na to kako kod nas delegati dizu ruke, cisto sumnjam da je iko puno gledao u karte, prije dizanja ruke u Parlamentu.
Ako malo ogolimo pricu, SDA i HDZ su davno dogovorili podjelu interesa unutar Federacije tako da niti se HDZ puno uplice u stanje na 'bosnjackom' teritoriju, niti je SDA puno briga sta se zbiva u npr. Stocu, Ljubuskom ili Capljini. Stoga je i trasa autoputa projektovana na slican nacin, dio kroz Bosnu su projektovale firme iz Sarajeva, dio kroz Hercegovinu, firme iz Zagreba.

Jesam li ja igdje napisao da je povrijedjen hrvatski nacionalni interes? Nisam. A ono sto je interes sviju da gradnja krene sto prije a po meni su bajke da poslanici nisu znali za sto glasaju jer je kampanja o upoznavanju trase bila dosta jaka u to vrijeme i tesko da nisu znali, pogotovo jer im je pisalo u materijalima, a ako i nisu citali, citao je onaj koji im je rekao da glasaju. Dalje, za vrijeme u kojem nije smjelo biti bilo kakve prenamjene zemljista na mjestu trase, nastala su citava naselja i vocnjaci i netko je za to uzeo pare sto dokazuje da je netko jos tada znao sto ce se dogoditi na nekoj sjednici Vlade. Cisto sumnjam da su ti bili Hrvati. Ovo je pokazatelj koliko smo neozbiljni i kako ne postujemo ono sto je izglasano u Parlamentu. Sada je to narusila bosnjacka strana, drugi put ce hrvatska itd. Sada sam siguran da auto-put necemo dozivjeti jer nova trasa nece proci u Parlamentu. I tko je tu na dobitku a tko na gubitku?
Geronimo81

#99 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Geronimo81 »

Ma ima se moze se.Mislim da je ovo početak kraja BiH i da se cijepa na tri dijela.Uvaliti drzavu u velike dugove a nakon toga da se raspadne kao sto se raspala jugoslavija.Ovo je smijesno Hr izgradila xy autoputeva povezala cijelu HR a mi za 16 g napravismo 50 i kusur km autoputa.Ovo ce da nas pokopa sve jer cemo upasti u nenormalno visoke dugove iako smo vec do grla u dugovima.
Ne pada mi na pamet

#100 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Ne pada mi na pamet »

Geronimo81 wrote:
Ma ima se moze se.Mislim da je ovo početak kraja BiH i da se cijepa na tri dijela.Uvaliti drzavu u velike dugove a nakon toga da se raspadne kao sto se raspala jugoslavija.Ovo je smijesno Hr izgradila xy autoputeva povezala cijelu HR a mi za 16 g napravismo 50 i kusur km autoputa.Ovo ce da nas pokopa sve jer cemo upasti u nenormalno visoke dugove iako smo vec do grla u dugovima.
Treci Rajh je nastao zbog dugova.
Post Reply