Hrvati iz BiH postaju dio EU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ze Dijaspora

#1 Hrvati iz BiH postaju dio EU

Post by Ze Dijaspora »

Hrvati iz BiH postaju dio EU

Prilikom prelaska granice s Hrvatskom prema 200.000 građana BiH, koliko ih prema neslužbenim procjenama posjeduju hrvatsku putovnicu, neće se primjenjivati visoki stupanj nadzora koji je definiran "schengenskim ...

...sporazumom". Ako Hrvatska, kako procjenjuje službena politika do 2009 godine postane punopravna članica EU-a, građani BiH koji posjeduju ovaj dokument od čega 95 posto čine Hrvati postat će dio EU-a čime stječu pravo da posao ili ostale beneficije koje pruža unija ostvaruju primjerice u Velikoj Britaniji ili Francuskoj.

Pri prelasku "schengenske granice" uvjeravaju nas sugovornici iz područja politike i međunarodnog prava, neće se primjenjivati odredbe o posebnom režimu nadzora koje diktira "Schengen" nego će prema riječima konzula RH u Mostaru Ratka Maričića i oni "imati status kao i ostali hrvatski građani bez obzira na to živjeli na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu ili Španjolskom Trgu u Mostaru".

Sumnju u bilo kakva ograničenja prema znatnom broju prije svega Hrvata iz BiH demantira i izjava koju smo dobili od redovitog predavača na zagrebačkom Pravnom fakultetu prof. dr. Ive Josipovića, koji napominje da je pitanje prelaska granice RH mora biti urađeno prema principima definiranim "Schengenskim sporazumom" ali da se to neće odnositi na one bh. građane koji posjeduju hrvatsku putovnicu.

"Svaka država članica EU-a" napominje prof. Josipović "ima autonomno pravo da definira odnose sa susjednima, kao što je to bio s nekim sada punopravnim članicama EU-a". Posjednici hrvatske putovnice iz BiH, granicu susjedne države aktiviranjem "Schengenskog sporazuma" prelazit će posebno označenim trakom iznad kojeg će kao što je danas slučaj sa Slovenijom stajati natpis "Za građane EU-a".

Kako prenosi Večernji list iz službenog Zagreba stižu informacije prema kojima Hrvatska i prije punopravnog članstva u EU može primjenjivati "Schengenski sporazum".

"To su dva procesa koji se nadopunjuju i mi u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju imamo jasno određene oblike suradnje sa EU na području pravosuđa i unutarnjih poslova prije svega na sprečavanju ilegalne imigracije i borbe protiv organiziranog kriminala što je jedna od svrha Schengenskog sporazuma".

Inače, sudjelovanje u Schengenskom prostoru zahtijeva visok stupanj nadzora državnih granica te je povezano s velikim ulaganjima u opremu za nadzor granica" napominju u Vladi RH.

Na tom tragu radi učinkovitijeg nadzora državne granice u sklopu programa pomoći CARDS oni će za projekt integriranog upravljanja granicama potrošiti značajna financijska sredstva.

Izuzev medija ovo pitanje, još nitko od predstavnika institucija bh. vlasti nije komentirao.

Glasnogovornik Vijeća Ministara BiH Bojan Filipović-Zec u kratkom telefonskom razgovoru kazao nam je da pitanje "schengenske granice" s Hrvatskom do sada nije bila tema razgovora, te da o tome za sada nema stava".

"Sad je" dodaje glasnogovornik predsjedatelja Vijeća Ministara BiH "pozornost državne vlasti fokusirana na druge probleme među kojima je i reforma policije".
Prenj

Post by Prenj »

Sto se babi snilo ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:D:D:D što reći :D:D:D zbogom žohari :D:D:D

konačno na zelenu granu :-) 8)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Kada Turska postane clan EU da li cemo mi onda Bosanski Muslimani postati clanovi EU :? :-)
rumenko

Post by rumenko »

druze stari ako imas tuski pasos.....mozda
car-x

Post by car-x »

Drug_Tito wrote:Kada Turska postane clan EU da li cemo mi onda Bosanski Muslimani postati clanovi EU :? :-)
a sta to tebe bosanskog "Muslimana" veze sa turskom?
Prenj

Post by Prenj »

Cijeli clanak je ubleha, jer clanstvo u EU nema nikakve veze sa Sengenom.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

car-x wrote:
Drug_Tito wrote:Kada Turska postane clan EU da li cemo mi onda Bosanski Muslimani postati clanovi EU :? :-)
a sta to tebe bosanskog "Muslimana" veze sa turskom?
Pa ako Srbi vec govore da smo Turci onda barem da preko toga odemo u Evropu prije njih
buhtelj

Post by buhtelj »

Prenj wrote:Cijeli clanak je ubleha, jer clanstvo u EU nema nikakve veze sa Sengenom.
Shengenska granica ce da se preseli na Breganu, 2007 i definitivno ce tamo ostati 10-15 godina. Be REAL.....u SLO imamo najtvrdje tvrde granice..,tesko ptica prolazi bez putovnice :lol: :lol: ....pa su ful tesko pristali Aus. i Ital. na pomjeranje grane....

Ovaj clanak je nebuloza nad nebulozama...CRO i Schengen su fuuuuulll daleko..
Santos

Post by Santos »

Tacno .Slovenci na Mecelju prave takav granicni prelaz jebo ti kineski zid.Nebi se onolika lova uvaljivala bez razloga.Ondje je kraj i pocetak Evrope.
mostarac

Post by mostarac »

vec napisah, nazalost ipak ce se ostvariti :(

Mene je samo strah jednog horor scenarija po Bosnu, a on je sljedeci i sudeci po evropskom raspolozenju vrlo moguc:

Nacionalista nisam i to sam dokazao hiljadu puta na ovom forumu, ali Evropa ima ogromnu kolicinu islamofobije kroz ciju prizmu posmatra i bosanske muslimane. Da se ne zavaravamo, Turska ima probleme sa ulaskom u EU samo zato jer su muslimani, a ne radi ljudskih prava. Jebote ne zahtjevaju od Srbije da prizna genocid koji ja napravila juche, a od Turske zahtjevaju da prizna genocid prije 100 godina. Dakle tu nesto smrdi, a znamo i sta. Nije problem turska drzava nego to sto su muslimani, jer mislim da Rumunija naprimjer ima mnogo vecih problema u svakom pogledu nego turska pa opet gura ka EU. Tako je i sa ostalim drzavama. jednostavno se Turskoj trazi dlaka u jajetu, jer su muslimani, a ja se bojim tog scenarija i za bosanske muslimane i da ovo sa Srbijom i Hrvatskom nije doslo slucajno, a iz razloga jer oni BH muslimane gledaju isto kao i one teroriste iz pojedinih zemalja bliskog istoka. Njima je to sve isto, jer ne zaboravimo da se nivo opsteg pbrazovanja prosjecnog gradjanina EU ne moze ni blizu porediti sa nivoom opsteg obrazovanja gradjanina BiH, sto govori da oni na sve nas gledaju isto i sa ovim hoce da naprave izolaciju BH muslimana kao potencijalnih terorista. Bosanski Srbi i Hrvati ce imati drzavljanstva "matica" i moci ce se slobodno kretati po EU i uzivati njene blagodeti, a bosanski muslimani ce ostati izolovani i getoizirani sa BH pasosima sa kojima nece moci nigdje, a bosanskiSrbi i Hrvati nikakvog interesa nece imati da poprave stanje u BiH, jer ce njima biti dobro, pogotovo jer ce od EU imati samo koristi, ali ne i stete, jer nece zivjeti u "maticama". Na taj nacin ce odrzavati stanje u BiH ovakvim kakvo jeste godinama i decenijama, cekajuci da bosanski muslimani mirno kleknu i nestanu. To je jedan od mogucih scenarija koji je vrlo izvjestan, a pravi naziv mu je GETOIZACIJA BOSANSKIH MUSLIMANA.
Zbog toga je od izuzetne vaznosti i za BiH i za njen najbrojniji narod da sve sto ima makar malo ugleda u svijetu trazi, moli i zahtjeva da uslov ulaska SiCG i Hrvatske u EU bude uzimanje drzavljanstava njihovim bosanskim "sunarodnjacima". U pitanju je opstanak Bosne i Hercegovine i to je jedno od vitalnih pitanja i situacija je vrlo vrlo vrlo ozbiljna i nije ni najmanje bezazlena.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

sve sami političari, ljudi, bit će šta će bit :-)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Kako su ljudi lakovjerni i povodljivi!
Prije nego sto hr.gradjanima bude dozvoljeno da putuju po EU nesmetano , morat ce Hr da rijesi pitanje BROJA svojih gradjana! Nece EU trpiti da na osnovu nekih dvojnih drzavljanstava koja su totalno neopravdana njeni gradjani trpe i placaju. Osim toga, prva Hr ce se sama odreci te dijaspore jer ne znaci clanstvo u EU samo dobijanje sredstava nego i davanje a to se racuna izmedju ostalog i na osnovu broja gradjana. Sta onda ima Hr od dijaspore u BiH? ne moze od nje ubirati poreze i slicno, pa da onda oni koji zive u Hr placaju za njih?!
BUDIMO REALNI, sve je ovo dnevnopoliticko prepucavanje! :-D :-)
carsija

Post by carsija »

daduli_sa wrote:Kako su ljudi lakovjerni i povodljivi!
Prije nego sto hr.gradjanima bude dozvoljeno da putuju po EU nesmetano , morat ce Hr da rijesi pitanje BROJA svojih gradjana! Nece EU trpiti da na osnovu nekih dvojnih drzavljanstava koja su totalno neopravdana njeni gradjani trpe i placaju. Osim toga, prva Hr ce se sama odreci te dijaspore jer ne znaci clanstvo u EU samo dobijanje sredstava nego i davanje a to se racuna izmedju ostalog i na osnovu broja gradjana. Sta onda ima Hr od dijaspore u BiH? ne moze od nje ubirati poreze i slicno, pa da onda oni koji zive u Hr placaju za njih?!
BUDIMO REALNI, sve je ovo dnevnopoliticko prepucavanje! :-D :-)
"Osim toga, prva Hr ce se sama odreci te dijaspore jer ne znaci clanstvo u EU samo dobijanje sredstava nego i davanje a to se racuna izmedju ostalog i na osnovu broja gradjana."

Kad bude dobivanje oni ce biti iz Hrvatske,a kad bude davanje onda ce biti iz BiH. :-) .Ko pita na granici nekoga odakle je.On ima pasos Hrvatske i za onog sluzbenika na granici je on iz Hrvatske.Nece se oni odreci dijaspore iz BiH,ako nista onda zbog glasova na izborima.Evo kod mene hrvati iz Zenice,imaju Hrvatski pasos,gledaju HTV(placaju karticu) a ovdje su dosli kao izbjeglice iz BiH i dobili sve isto kao i ja sto sam iz Prijedora morala otici.Niti su rodjeni niti su zivjeli u Hrvatskoj.
Mozete se vi zajebavati na ovu temu koliko hocete,ali se u potpunosti slazem sa postom od umro je Mostar.ne treba biti neki politichar pa da vidis sta je nasim "komsijama" cilj.
Zadig

Post by Zadig »

Da se ne zavaravamo, Turska ima probleme sa ulaskom u EU samo zato jer su muslimani, a ne radi ljudskih prava.
Jarane, otidji na BBC, ima country report za tursku, i sve oko EU i uvjerices se da je to sto mislis netacno. Nisi nacionalista, to je tacno, slazem se sa tobom.

Sto se tice politike EU prema musllimanima, moze biti bolja, tacno, i ima i malo istine o tome o cemu govoris, ali jarane, muslimani i dan danas DOLAZE u EVROPSKU UNIJU, i putuju slobodno, rade zive, imaju skole dzamije, bore se za svoja prava (nekad uspjesno, nekada ne), tako da znas da ta politika prema muslimanima moze biti VRLO VRLO VRLO VRLO gora.

Osim ako ne ocekujes da EU da specijalni tretman Muslimanima, zbog neke ugrozenosti ili sta ja znam. Jarane, oni nikome to nedaju, bio ti hriscanin ili ne, Musliman, Jesa iil sta ja znam.

Ja eto nisam musliman z glave, jebaovao sam se po uredima vise EU zemalja, i odma da ti kazem da je moj tretman bio isto kao i onaj koji je neko dobio iz Alzira, turske, iil neke trece zemlje, potpuno i apsolutno.
Bio sam i u zatvoru zbog "nekih problema na granici", i ni kriv ni duzan camio ko konj u 4 zida dok me nisu raja izvukla.

Otidji u neku EU zemlju, u policiju za strance, i u onom redu pitaj Rusa, alzirca, ukrainca, frajera iz bangladesha, zenu iz pakistana, decka iz kameroona, momka iz zenice, ili uzica, SVI CE TI RECI JEDNU TE ISTU PRICU.

Uostalom, veliki kriticari politike EU prema Muslimanima se zale da je EU suvise PRO MUSLIMANSKI orijentisana, tj da su im zakoni previse klimavi, i da se previse tolerisu neke stvari Muslimanskim imigrantima, koje se drugima zglave nebi smjeli tolerisati.

Kada uzmem njihov argument, i tvoje misljenje, mislim da je istina negdje izmedju.

Sto se tice getoizacije nasih Muslimana, tj BIH Muslimana, Bosnjaka, Bosanaka Islamske vjere (kako god hoces), garantujem ti da za sada takvog plana nema, i da ne postoji. Bojim se da se sve ove ne pretvori u fobiju islamofobije ili nesto slicno
Zadig

Post by Zadig »

Sto se tice hrvatskih drzavljana koji zive u BIH.

NEKA IH, ljudi imaju pasose, oce da putuju, NEKA PUTUJU, NEKA IMAJU TO, ja im zelim srecu i puno uspjesnih putovanja.

Jos je rano da se polemise sta ce bit kada HR udje, pa tek su pregovori poceli, suvise je rano govoriti o ugrozenosti tj getoizaciji Bosnjaka.

Ako nas i gledaju kao teroriste...imaju li mozda razloga, bar malo, ima li to nekih ekstremista koji imaju eto nas pasos, pasos ove drzave, i da li su neki od tih ekstremista opasni, ili ne...

da li im to daje za pravo bar da za zeru budu oprezniji ili ne...
rajvosa

Post by rajvosa »

Par godina i Balkan postaje dio Evrope----geografski....Istinski dio Evrope postajemo, mislim na nas balkenjce, onog dana kada nas gradjanjn bude zaradjivao mjesecno prosjecnu mjesecnu placu gradjana EU.....

Nek sutra ukinu vize...Kuda ce ljudi...Na skijanje u CH..?????????????....Ja jos nisam sreo slovenca na svicarskim skijalistima , o poljacima da i ne govorim.Vidjeo sam ih par u nekoj od EU zemalja ---skupljaju staro zeljezo.......................

Red, rad i lova to je bitno....Kad to imate ............sve ostalo se kupi.....
Zadig

Post by Zadig »

jes vala, kada je meni moj jaran govorio (ima frajer bih pasos), kaje ja imam love, i gle cuda, imam SVE vize koji mi trebaju jedino kaze do amerike nije stigo, ali tamo mu se i ne ide.
Ima godisnji sengen, za evrope dovoljno kaze
:D
mostarac

Post by mostarac »

Zadig wrote:
Da se ne zavaravamo, Turska ima probleme sa ulaskom u EU samo zato jer su muslimani, a ne radi ljudskih prava.
Jarane, otidji na BBC, ima country report za tursku, i sve oko EU i uvjerices se da je to sto mislis netacno. Nisi nacionalista, to je tacno, slazem se sa tobom.

Sto se tice politike EU prema musllimanima, moze biti bolja, tacno, i ima i malo istine o tome o cemu govoris, ali jarane, muslimani i dan danas DOLAZE u EVROPSKU UNIJU, i putuju slobodno, rade zive, imaju skole dzamije, bore se za svoja prava (nekad uspjesno, nekada ne), tako da znas da ta politika prema muslimanima moze biti VRLO VRLO VRLO VRLO gora.

Osim ako ne ocekujes da EU da specijalni tretman Muslimanima, zbog neke ugrozenosti ili sta ja znam. Jarane, oni nikome to nedaju, bio ti hriscanin ili ne, Musliman, Jesa iil sta ja znam.

Ja eto nisam musliman z glave, jebaovao sam se po uredima vise EU zemalja, i odma da ti kazem da je moj tretman bio isto kao i onaj koji je neko dobio iz Alzira, turske, iil neke trece zemlje, potpuno i apsolutno.
Bio sam i u zatvoru zbog "nekih problema na granici", i ni kriv ni duzan camio ko konj u 4 zida dok me nisu raja izvukla.

Otidji u neku EU zemlju, u policiju za strance, i u onom redu pitaj Rusa, alzirca, ukrainca, frajera iz bangladesha, zenu iz pakistana, decka iz kameroona, momka iz zenice, ili uzica, SVI CE TI RECI JEDNU TE ISTU PRICU.

Uostalom, veliki kriticari politike EU prema Muslimanima se zale da je EU suvise PRO MUSLIMANSKI orijentisana, tj da su im zakoni previse klimavi, i da se previse tolerisu neke stvari Muslimanskim imigrantima, koje se drugima zglave nebi smjeli tolerisati.

Kada uzmem njihov argument, i tvoje misljenje, mislim da je istina negdje izmedju.

Sto se tice getoizacije nasih Muslimana, tj BIH Muslimana, Bosnjaka, Bosanaka Islamske vjere (kako god hoces), garantujem ti da za sada takvog plana nema, i da ne postoji. Bojim se da se sve ove ne pretvori u fobiju islamofobije ili nesto slicno
dabogda da si ti upravu, ali nesto mi ponasanje EU politicara i nije bas odusevljavajuce i obecavajuce. Moj strah nije neosnovan i posljedica je posmatranja evropske politicke scene i trendova u EU.
Ja mislim da EU Bosni nece donijeti mnogo toga dobrog, ali je strahovito bitno da udjemo iz dva razloga, a to je da ne mozemo biti izolovani od ostatka svijeta i ne treba da budemo, jer nismo S. Koreja, a drugo je to da ce ulazak u EU veoma mnogo pomoci rjesavanju kompleksne nacionalne politike u Bosni i pomoci pomirenju medju njenim gradjanima. Ta dva razloga, a pogotovo ovaj drugi su mi tezi od svih razloga protiv, a nije da nisam euroskeptik.
rajvosa

Post by rajvosa »

Zadig wrote:jes vala, kada je meni moj jaran govorio (ima frajer bih pasos), kaje ja imam love, i gle cuda, imam SVE vize koji mi trebaju jedino kaze do amerike nije stigo, ali tamo mu se i ne ide.
Ima godisnji sengen, za evrope dovoljno kaze

Tako nekako,
Para vrti tamo gdje burgija nemoze,
parama ja kupujem sve.........
al upamti frajeru da ti pare nemogu kupit raju iskrenu
dobre jarane para kupit nemoze.....................
............... :music2:
Zadig

Post by Zadig »

narednih 20-25 godina su kljucni za odnose Islama sa Evropom, tj njenih gradjana i emigranata sa drzavama u kojima zive i sa EU kao institucijom.

ja bogu fala napustam EU, kao posljednja hinja, pred buru.
Pacov prvi bjezi sa broda koji tone

da pamtis

Post by da pamtis »

Prije nekih petnaestak godina geografska mapa Evropske unije po bizarnosti je podsjećala na goru i radikalniju varijantu mape današnje Federacije BiH. Posavski kanton, istini za volju, nije teritorijalno povezan sa ostatkom Federacije, no od Tuzlanskog kantona dijeli ga tek desetak-dvadesetak kilometara zračne linije. Nasuprot tome, prije petnaestak godina najbliži susjedi Grčke u Evropskoj uniji bili su Italija i Njemačka, a između ovih zemalja i Grčke zjapio je ogroman bezdan koji bismo okvirno mogli opisati riječima - od Vardara pa do Triglava. Po skorašnjem svjedočenju Kire Gligorova, ondašnja je SFRJ - da je bilo pameti - mogla postati trinaesta članica Evropske unije i ovog bi bezdana nestalo. Desilo se, međutim, ono što se desilo i ogromna bijela rupa na mapi smanjivala se sporije. Najprije se na mapi Unije pojavila Austrija, nekoliko godina kasnije pridružuju se i Mađarska te Slovenija. Već je također izvjesno da će se, za nešto više od godinu dana, Grčka prvi put teritorijalno spojiti sa ostatkom Unije - i to preko Bugarske i Rumunjske.

Jedna od najčuvenijih fraza o Oktobarskoj revoluciji jest deset dana koji su potresli svijet. Prvih deset dana oktobra 2005. godine mogli bismo nazvati - deset dana koji su potresli Balkan. Turska i Hrvatska započele su pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a već je dogovoreno da desetog oktobra u Beogradu započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije i Crne Gore. Balkanska rupa na evropskom zemljovidu sve je, dakle, manja i - kako bi se birokratskim jezikom kazalo - ima tendenciju daljnjeg smanjivanja.

U cijeloj ovoj priči Bosne i Hercegovine nema. Onaj beogradski vic od prije pola godine koji kaže da u Evropi postoje samo tri države: Evropska unija, kandidati za ulazak u Uniju i Bosna i Hercegovina, iz carstva humora prelazi polako u carstvo realnosti. A kako je krenulo, drugi član ove trijade uskoro bi mogao i trebao nestati. Tada bi na evropskom kontinentu (a i na dijelu azijskog) postojale samo Unija i Bosna i Hercegovina (i tad vjerovatno bez statusa kandidata). Mapa bi na prvi pogled bila potpuno jednolična: Evropska unija protezala bi se od zapadnih obala Islanda pa sve do turske granice sa Irakom, duboko u Aziji. Malo ko bi na tom ogromnom prostoru i primijetio sitnu bijelu tačkicu - od Une do Drine, od Save do mora.

Veliki evropski vizionari uvijek su u Evropskoj uniji vidjeli neku vrstu pandana Sjedinjenim Američkim Državama. Red je da u toj analogiji mjesto nađu i evropski Indijanci, a to - kako sada stvari stoje - mogu biti jedino Bosanci. Nije to zapravo ni odveć nova misao. Semezdin Mehmedinović je prije petnaestak godina u tekstu Musa, stari frik ovako pisao: "O Bosancima, međutim, Musa misli da im prijeti istrebljenje, pozivajući se na iskustvo sjevernoameričkih Indijanaca. Bosanci alkohol ne zovu njegovim pravim imenom, već ga zovu žestina, baš kao što su siroti crvenokošci - nešto što ima svoje autentično ime - zvali 'vatrenom vodicom'. I ta im je vodica došla glave." Baš kao Indijanci, i Bosanci će živjeti u svom rezervatu, da ne kažem enklavi. Riječ enklava ovdje ipak ima krvavije konotacije. U svom malom rezervatu, u posvemašnjoj bijedi i izolaciji, život će im snošljivijim činiti tek dvije stvari: vatrena voda, odnosno žestina, i ono što su Marx i Engels zvati opijum za narod. Na svakoj granici ovog rezervata čekat će ih neprelazni zidovi. Bit će to život u konzervi, život u getu.

Odavno je u ekološkom kontekstu postalo pomodno citirati onu rečenicu jednog indijanskog poglavice koja veli da našu planetu nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je pozajmili od svojih potomaka. Suvremeni bosankohercegovački vlastodršci nemaju ama baš nimalo sluha ni senzibiliteta spram vlastite domovine, vjerovatno zato što su svojim potomcima već osigurali materijalno blagostanje u nekom sretnijem zavičaju. Što se tiče ove zemlje, oni će ionako radije varirati jednu francusku izreku - Poslije nas, potop! A njihovim podanicima, sirotinji iz rezervata, sirotinji bez rezervne domovine, ostaju one dvije Balaševićeve: Putuj, Evropo i Krivi smo mi.
putuj evropo hebes nas.....
pitt

Post by pitt »

Jebo evropu i uniju :D God Bless USA :D:D:D
flora.sa

Post by flora.sa »

ako tako bude biće divno...

u rođenoj državi građanin drugog reda... :roll: :(

neka mi uzmu i ovaj...ionako nigdje ne mogu sa njim osim u Tunis i Tursku -a ni tamo nećemo moći ukoliko uđe u EU
divna budućnost...

ali nema veze mi imamo areodrom Alija Izetbegović, odakle će moći da idu samo oni koji uspiju da izganjaju vize...

divno, divno...... :( :( :( :(
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

umro je mostar wrote:vec napisah, nazalost ipak ce se ostvariti :(

Mene je samo strah jednog horor scenarija po Bosnu, a on je sljedeci i sudeci po evropskom raspolozenju vrlo moguc:

Nacionalista nisam i to sam dokazao hiljadu puta na ovom forumu, ali Evropa ima ogromnu kolicinu islamofobije kroz ciju prizmu posmatra i bosanske muslimane. Da se ne zavaravamo, Turska ima probleme sa ulaskom u EU samo zato jer su muslimani, a ne radi ljudskih prava. Jebote ne zahtjevaju od Srbije da prizna genocid koji ja napravila juche, a od Turske zahtjevaju da prizna genocid prije 100 godina. Dakle tu nesto smrdi, a znamo i sta. Nije problem turska drzava nego to sto su muslimani, jer mislim da Rumunija naprimjer ima mnogo vecih problema u svakom pogledu nego turska pa opet gura ka EU. Tako je i sa ostalim drzavama. jednostavno se Turskoj trazi dlaka u jajetu, jer su muslimani, a ja se bojim tog scenarija i za bosanske muslimane i da ovo sa Srbijom i Hrvatskom nije doslo slucajno, a iz razloga jer oni BH muslimane gledaju isto kao i one teroriste iz pojedinih zemalja bliskog istoka. Njima je to sve isto, jer ne zaboravimo da se nivo opsteg pbrazovanja prosjecnog gradjanina EU ne moze ni blizu porediti sa nivoom opsteg obrazovanja gradjanina BiH, sto govori da oni na sve nas gledaju isto i sa ovim hoce da naprave izolaciju BH muslimana kao potencijalnih terorista. Bosanski Srbi i Hrvati ce imati drzavljanstva "matica" i moci ce se slobodno kretati po EU i uzivati njene blagodeti, a bosanski muslimani ce ostati izolovani i getoizirani sa BH pasosima sa kojima nece moci nigdje, a bosanskiSrbi i Hrvati nikakvog interesa nece imati da poprave stanje u BiH, jer ce njima biti dobro, pogotovo jer ce od EU imati samo koristi, ali ne i stete, jer nece zivjeti u "maticama". Na taj nacin ce odrzavati stanje u BiH ovakvim kakvo jeste godinama i decenijama, cekajuci da bosanski muslimani mirno kleknu i nestanu. To je jedan od mogucih scenarija koji je vrlo izvjestan, a pravi naziv mu je GETOIZACIJA BOSANSKIH MUSLIMANA.
Zbog toga je od izuzetne vaznosti i za BiH i za njen najbrojniji narod da sve sto ima makar malo ugleda u svijetu trazi, moli i zahtjeva da uslov ulaska SiCG i Hrvatske u EU bude uzimanje drzavljanstava njihovim bosanskim "sunarodnjacima". U pitanju je opstanak Bosne i Hercegovine i to je jedno od vitalnih pitanja i situacija je vrlo vrlo vrlo ozbiljna i nije ni najmanje bezazlena.

Ja ću reći po ko zna koji put da državljanstvo Srbije i SCG ne možeš dobiti ukoliko nisi proveo neko vrijeme na njenoj teritoriji. Moraš se dobro namučiti dok ga ne dobiješ. Barem je sada tako.Tamo nema veze ako si Srbin iz BiH kao što je slučaj sa Hrvatima iz BiH gdje je dovoljno izjasniti se Hrvatom da bi mogao mahati hrvatskom putovnicom.
Post Reply