Hronično ili akutno stanje?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BraheX

#1 Hronično ili akutno stanje?

Post by BraheX »

Dobro veče i pozdrav svima,

Idem u srednju medicinsku školu, imam jedan problem, ali ne znam da li je privremeno ili će trajati zauvijek. Naime problem je u tome što kad vidim krv kod pacijenta ali i kod samog sebe počem dobivati vrtoglavicu, hladan zboj, mutnu sliku pred očima i u 90% slucajeva ostanem budan ali bez osjecaja gdje se nalazim ili kolabiram, prvi put sam to primjetio kada sam imao ranu na nozi i kada su mi previjali. Sjedio sam u intervenciji na krevetu i gledao nogu, ali uopste ne osjecam strah od krvi ni ti sam ikada osjecao, i u toku tog previjanja sam dobio navedene simptome i kolabirao. Drugi put je to bilo na odjelu gdje sam prisustvovao ugradnji gastrostome i bili je krvi i kolabirao sam takođe.

Zamolio bih samo za ozbiljne komentare jer ovo je ozbiljan problem za mene.

Krvna slika kao i svi ostali nalazi su u savrsenom stanju.

Hvala svima unaprijed.
otherside

#2 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by otherside »

a sta je pitanje?
jesi li bolestan ili da li da batalis to zanimanje?

DA i DA :D
(najozbiljnije)
Empedokles

#3 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by Empedokles »

Ovo ces shvatit k'o zaj3banciju, al' je fakat tako.
Suoči se sa svojim strahom. Svako se tako riješi fobije, ustvari ne svako, ali velika većina.
To je isključivo fobija/strah... Sad da ti kazem, da odes psihologu da te opusti, neces. Što, jer kod nas narod psihologa posjecuje i dozivljava iskljucivo kao "doktora" kad si malo lud, a u svijetu ti terapeuti sluze da olaksaju.

Možda ti je najpametnije da se više družiš s krvlju. Zvuči morbidno al nemoj bježati.. gledaj, u rukavicama diraj, malo radi kontra sebe, jer sve je u glavi.

Btw, tvoj opis oko kolabiranja me podsjetio na one video klipove gdje majmun ugleda opasnu zmiju i samo padne u nesvijest :D
BraheX

#4 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by BraheX »

Empedokles hvala shvatio poentu :D
Empedokles

#5 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by Empedokles »

:D :D
dobar osjecaj

#6 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by dobar osjecaj »

Ja to jos nikad nisam uspjela prevazici. U djetinjstvu jeste bio strah od krvi i boli. Poslije kako sam vise razvijala interes za ljudsko tijelo i zdravlje i citala o raznim procesima u ljudskom tijelu i kako sam se suocavala s vise nezgoda, smanjili su se ti strahovi iz neznanja ali svejedno se nikad nisam otarasila tog nekontrolisanog gubljenja svijesti.
Kad se zateknem u trenutku tudje povrede i kad znam da moram brzo reagovati da pomognem nekome, ja sam pribrana i odradicu sve sto treba i sto znam da sto prije pomognem. Kad meni uzimaju krv ili daju injekciju samo osjetim slabost, oblije me hladan znoj i mrak. Srusim se.
nepass1

#8 Re: Hronično ili akutno stanje?

Post by nepass1 »

BraheX wrote:Dobro veče i pozdrav svima,

Idem u srednju medicinsku školu, imam jedan problem, ali ne znam da li je privremeno ili će trajati zauvijek. Naime problem je u tome što kad vidim krv kod pacijenta ali i kod samog sebe počem dobivati vrtoglavicu, hladan zboj, mutnu sliku pred očima i u 90% slucajeva ostanem budan ali bez osjecaja gdje se nalazim ili kolabiram, prvi put sam to primjetio kada sam imao ranu na nozi i kada su mi previjali. Sjedio sam u intervenciji na krevetu i gledao nogu, ali uopste ne osjecam strah od krvi ni ti sam ikada osjecao, i u toku tog previjanja sam dobio navedene simptome i kolabirao. Drugi put je to bilo na odjelu gdje sam prisustvovao ugradnji gastrostome i bili je krvi i kolabirao sam takođe.

Zamolio bih samo za ozbiljne komentare jer ovo je ozbiljan problem za mene.

Krvna slika kao i svi ostali nalazi su u savrsenom stanju.

Hvala svima unaprijed.
naviknes se kad si stalno izlozen. ja prvi put kad sam vidio odsjecen prst poceo se gubiti. odem u prostoriju do, odmah dodjem sebi, vratim se sve sivo pred ocima.
na ginekologiji sam isto imao par situacija ono da nije bilo zida da me drzi srusio bih se.
a sad, znao sam biti okupan od cela do tabana u krvi, ono kaplje sa tebe krv ko da te ko zalio sa dvije kante. nema nikakog uticaja na mene, kao ni druge tecnosti iz ljudskog organizma. sad mogu jesti za stolom na kojem ce neko kraj mene povracati.
i miris otupi ali ipak je najveci faktor gadjenja jer je urodjen, jednostavno kad smrdi mozak kaze ne jedi to ne diraj to (pokvareno meso npr). tesko se navici.
Post Reply