Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Jadničak

#1 Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

Večer ljudi;

Ima li ko iskustava sa bilo kakvim,a najvise me zanima hirursko uklanjanje hrkanja,za koje kazu da nije stopostotno,već reducira glasnoću i intenzitet hrkanja?!

Hrčem od puberteta,26-o godišnje sam muško,pušač,krupan reklo bi se nabildan sve u svemu fin momak koji u životu nije proveo noć u istom krevetu sa curom baš iz tog razloga... :(

Sa obzirom da hoću da radim na tome i ne pada mi na pamet pomiriti se sa tom grozotom,treba mi pomoć,odnosno vaša iskustva,jel' života vam iko prestao hrkati nakon određene terapije ili zahvata? :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by PipiDugaDevetka »

Jesi li prije operacije probao HRKOSTOP, nekada pravo reklamiran i poskup u to vrijeme.
Dojavi ''šljaka li'' HRKOSTOP, pa da kupim nekome veoma bliskom srodniku sa istim problemom.
damke_85

#3 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by damke_85 »

Ista stvar, hrcem ko mahnit no medjutim vise sam lijen nego obziran pa mi se ne da bjezati iz tudjih kreveta.

Probaj smrsati, probaj prestati pusiti, ja koristim one neke plasticne vragove sto nalijepis na nos pa ti se nozdrve rasire da moze vise zraka proci onda ne moras na usta disati pa ne hrces.
Jadničak

#4 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

PipiDugaDevetka wrote:Jesi li prije operacije probao HRKOSTOP, nekada pravo reklamiran i poskup u to vrijeme.
Dojavi ''šljaka li'' HRKOSTOP, pa da kupim nekome veoma bliskom srodniku sa istim problemom.
Ma ništa ti aparati za kratkotrajno zadovoljstvo,mene fakat zanima hirurška metoda :D
Jadničak

#5 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

damke_85 wrote:Ista stvar, hrcem ko mahnit no medjutim vise sam lijen nego obziran pa mi se ne da bjezati iz tudjih kreveta.

Probaj smrsati, probaj prestati pusiti, ja koristim one neke plasticne vragove sto nalijepis na nos pa ti se nozdrve rasire da moze vise zraka proci onda ne moras na usta disati pa ne hrces.

Bojim se da ostavljanje cigara i mršanje neće pomoći,brat mi je mlad momak,mršav,ne puši pa opet pila li ga pila :D

Ne spominjem ja džabe odlazak pod nož... :sad:
Lacrosse

#6 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Lacrosse »

Prvo sto trebas uraditi je polysomnogram.

To je test za sleep apneu. Vjerujem da dobar pulmonolog bi ti trebao pomoci oko pitanja u i vezi testiranja.

Sleep apnea oliti laicki, hrkanje, je jako problematicna stvar.

Postoji centralna apnea (kad mozak ne salje signale da dises ravnomjerno) i obstruktivna (kod debeli ljudi, ljudi koji imaju mal vrat, ljudi koji imaju velike resice, krajnike i jezik).

Ukoliko test potvrdi sleep apneu, imas dva izbora. Jedan je spavanje uz masinu tkz. CPAP. Continuous positive airway pressure. To je masina koja drzanjem odredjenog pritiska tokom egzahalacije preventira da ti disajni putevi kolapsiraju, tj. olaksava da uzmes zrak. S tom masinom i maskom morao bi da zivis. Problem iste je da je pomalo bucna, i moras se naviknuti na nju. Oni koji imaju simptome sleep apnea (umor, pomankanje energije, i ultimativni -> rekonstrukciju miokarda, cardiomajopatiju i atrijalnu fibrilaciju), nakon odredjenog perioda privikavanja na masinu pocinju je koristiti bez problema i redovno, te vide benefite i osjecaju se bolje.

Drugi nacin je uvulo-palatopharyngio-plasty (UPPP) tj. operacija u kojoj se uklone krajnici i resica. Postoji i tkz. Stanford protocol koji je cijeli niz operacija, iz dva stadija, kojim se adresira sleep apnea, a UPPP potpada pod prvi stadij, u drugom stadiju radie se na rekostrukciji celjusti i ucvrscivanju jezika tako da ne ometa disajne puteve u snu.

Kao sto vidis, pitanje je vrlo kompleksno i ne zna da li vrijedi ti se podvrgnuti svemu ovome kad bi i imao sleep apneu, a ti ni ne znas da li imas, tj. vrlo si mlad da bi imao srcane probleme izazvane apneuom, problem kod apnea je da periodi kad ne dises dovode do pomankanja oksigena u krvi, sto opterecava srce, koje onda salje signal mozgu da te probudi, tim signalom ti stalno interuptira san i reducira REM ciklus koji je bitan da bi se osjecao odmorno i mogao nastaviti sve vise kortikalne funkcije tokom dana. Opterecenje srca s vremenom dovodi do hipertrofije misica a remodeliranje kasnije dovodi do najcesce aritmije kod odraslih, atrijalne fibrilacije.

Helem, ukoliko je problem sto hrces, prvo i osnovno nisu cigare. Prvo i osnovno je alkohol. Drugo, i osnovno je izgubiti na tezini jer ako imas stomak velik tvoja dijafragma ne moze da se ekspandira i u snu dises kao na skrge. Trece je, vidi da li mozes uraditi polysomnogram igdje. Cetvrto, ne idi pod noz da bi mogao spavati sa djevojkom, ja razumijem da vam nije intima na mjestu gdje bi zeljeo da je, ali ti nisi vise dijete od 5 godina, operacija grla sa 26 znaci da nebi mogao jesti, piti 7 dana nista osim supica, a imas sansu da operacije ne uspije, da imas oziljak koji ce dodatno suziti disajne puteve, i slicno. Peto, problematika hrkanja se svodi na dvoje, facijalnu konstrukciju (ako imas debeo vrat, malu celjust, itd) i tezinu. Mrsavi ljudi koji hrcu mogu imati centralne apnije ili hrcu bez neke lose konsekvence na kardiovascularni sistem, u slucaju debelih, pretilih, nabildanih kako god, to nije slucaj i treba se posvetiti paznja.
Jadničak

#7 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

Lacrosse wrote:Prvo sto trebas uraditi je polysomnogram.

To je test za sleep apneu. Vjerujem da dobar pulmonolog bi ti trebao pomoci oko pitanja u i vezi testiranja.

Sleep apnea oliti laicki, hrkanje, je jako problematicna stvar.

Postoji centralna apnea (kad mozak ne salje signale da dises ravnomjerno) i obstruktivna (kod debeli ljudi, ljudi koji imaju mal vrat, ljudi koji imaju velike resice, krajnike i jezik).

Ukoliko test potvrdi sleep apneu, imas dva izbora. Jedan je spavanje uz masinu tkz. CPAP. Continuous positive airway pressure. To je masina koja drzanjem odredjenog pritiska tokom egzahalacije preventira da ti disajni putevi kolapsiraju, tj. olaksava da uzmes zrak. S tom masinom i maskom morao bi da zivis. Problem iste je da je pomalo bucna, i moras se naviknuti na nju. Oni koji imaju simptome sleep apnea (umor, pomankanje energije, i ultimativni -> rekonstrukciju miokarda, cardiomajopatiju i atrijalnu fibrilaciju), nakon odredjenog perioda privikavanja na masinu pocinju je koristiti bez problema i redovno, te vide benefite i osjecaju se bolje.

Drugi nacin je uvulo-palatopharyngio-plasty (UPPP) tj. operacija u kojoj se uklone krajnici i resica. Postoji i tkz. Stanford protocol koji je cijeli niz operacija, iz dva stadija, kojim se adresira sleep apnea, a UPPP potpada pod prvi stadij, u drugom stadiju radie se na rekostrukciji celjusti i ucvrscivanju jezika tako da ne ometa disajne puteve u snu.

Kao sto vidis, pitanje je vrlo kompleksno i ne zna da li vrijedi ti se podvrgnuti svemu ovome kad bi i imao sleep apneu, a ti ni ne znas da li imas, tj. vrlo si mlad da bi imao srcane probleme izazvane apneuom, problem kod apnea je da periodi kad ne dises dovode do pomankanja oksigena u krvi, sto opterecava srce, koje onda salje signal mozgu da te probudi, tim signalom ti stalno interuptira san i reducira REM ciklus koji je bitan da bi se osjecao odmorno i mogao nastaviti sve vise kortikalne funkcije tokom dana. Opterecenje srca s vremenom dovodi do hipertrofije misica a remodeliranje kasnije dovodi do najcesce aritmije kod odraslih, atrijalne fibrilacije.

Helem, ukoliko je problem sto hrces, prvo i osnovno nisu cigare. Prvo i osnovno je alkohol. Drugo, i osnovno je izgubiti na tezini jer ako imas stomak velik tvoja dijafragma ne moze da se ekspandira i u snu dises kao na skrge. Trece je, vidi da li mozes uraditi polysomnogram igdje. Cetvrto, ne idi pod noz da bi mogao spavati sa djevojkom, ja razumijem da vam nije intima na mjestu gdje bi zeljeo da je, ali ti nisi vise dijete od 5 godina, operacija grla sa 26 znaci da nebi mogao jesti, piti 7 dana nista osim supica, a imas sansu da operacije ne uspije, da imas oziljak koji ce dodatno suziti disajne puteve, i slicno. Peto, problematika hrkanja se svodi na dvoje, facijalnu konstrukciju (ako imas debeo vrat, malu celjust, itd) i tezinu. Mrsavi ljudi koji hrcu mogu imati centralne apnije ili hrcu bez neke lose konsekvence na kardiovascularni sistem, u slucaju debelih, pretilih, nabildanih kako god, to nije slucaj i treba se posvetiti paznja.

Hvala na opširnom i konkretnom odgovoru ;) Potražit' ću gdje se može dotični polysomnogram napraviti pa izvjestim raju u svakom slučaju kako je bilo i šta je bilo :D Hvala još jednom,živio :thumbup:
starii

#8 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by starii »

Image

pokusaj nabaviti zeni il djevojci cepice za usi..nece cuti ni tebe ni lupanje :)
Jadničak

#9 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

starii wrote:Image

pokusaj nabaviti zeni il djevojci cepice za usi..nece cuti ni tebe ni lupanje :)
Žao mi je djevojke vjeruj mi :mrgreen:
rimodarko

#10 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by rimodarko »

Javite se doktoru Vukoje Novak, Novi Sad. Pogledajte njegov sait www.pobedimohrkanje.com. Tamo imas mejl i ostalo. Ili meni na [email protected]. Preneću mu....
damke_85

#11 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by damke_85 »

Znamo da si ti on :D
quarterback

#12 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by quarterback »

Jadničak wrote:Večer ljudi;

Ima li ko iskustava sa bilo kakvim,a najvise me zanima hirursko uklanjanje hrkanja,za koje kazu da nije stopostotno,već reducira glasnoću i intenzitet hrkanja?!

Hrčem od puberteta,26-o godišnje sam muško,pušač,krupan reklo bi se nabildan sve u svemu fin momak koji u životu nije proveo noć u istom krevetu sa curom baš iz tog razloga... :(

Sa obzirom da hoću da radim na tome i ne pada mi na pamet pomiriti se sa tom grozotom,treba mi pomoć,odnosno vaša iskustva,jel' života vam iko prestao hrkati nakon određene terapije ili zahvata? :?
kile su ti navjerovatnije razlog hrkanja, bivse su se zalile da hrcem cim se udebljam...
Jadničak

#13 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

rimodarko wrote:Javite se doktoru Vukoje Novak, Novi Sad. Pogledajte njegov sait http://www.pobedimohrkanje.com. Tamo imas mejl i ostalo. Ili meni na [email protected]. Preneću mu....
Sviđa mi se ovo,kontaktirat' ću doktora ;) Hvala
Jadničak

#14 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

quarterback wrote:
Jadničak wrote:Večer ljudi;

kile su ti navjerovatnije razlog hrkanja, bivse su se zalile da hrcem cim se udebljam...
Nema to veze vjeruj mi,buraz je odlično građen,ne puši,rijetko šta popije i mlad momak 19 godina pa pila,jeste da je manje od mene dosta,ali pila :D
Ductus Holedocus

#15 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Ductus Holedocus »

operacija "hrčka" :lol:

CIm si nam dao podatke,da si 26 togodinje musko i da si nabidan,garant trazis zenis slicnih karakteistika..Naravno i da ima "hrcka" :D
quarterback

#16 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by quarterback »

Jadničak wrote: Nema to veze vjeruj mi,buraz je odlično građen,ne puši,rijetko šta popije i mlad momak 19 godina pa pila,jeste da je manje od mene dosta,ali pila :D
kod mene je imalo a ako je on takav kao sto kazes neka ostavi broj, da kafu popijemo :lol:
Jadničak

#17 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Jadničak »

quarterback wrote:
Jadničak wrote: Nema to veze vjeruj mi,buraz je odlično građen,ne puši,rijetko šta popije i mlad momak 19 godina pa pila,jeste da je manje od mene dosta,ali pila :D
kod mene je imalo a ako je on takav kao sto kazes neka ostavi broj, da kafu popijemo :lol:
ne diraj mi malog :D
quarterback

#18 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by quarterback »

:lol:
Sarayman

#19 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Sarayman »

Dizem temu, da li je pokretac teme bio na operaciji i da li ima neko ko je radio operaciju kod dr-a Vukoje iz NS? Ili bilo gdje drugo. Hvala gdje culi i ne culi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Truba »

Operacija uspjesna
Pacijent hrce i dalje :lol:

Ja hrcem valjda samo a jednoj strani kad spavam
Lijevoj...i na ledjima

Ili kad sam umoran tad nista ne pomaze
mufa1

#21 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by mufa1 »

Ja sam na preporuku prijatelja, narucio neki sprej, good niter se zove, i vjerujte da sam se preporodio. 7 dana sam otprilike ga koristio, 2-3 puta prsneš u usta prije spavanja, i to je to. Ja sam bukvalno sam sebe znao probudit kolko sam glasno hrkao. A o bolu u predjelu pluca, grla, glavobolji, umoru da ne govorim. Sad ga koristim ponekad, mozda jednom u mjesecu, cisto radi predostroznosti, da se ne vrati.. Toplo bi preporučio svakome ko ima problema sa hrkanjem da proba, meni je stvarno pomoglo, a i jos par ljudi kojima sam preporučio...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Truba »

imal dje u apotekama :D
Sarayman

#23 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by Sarayman »

Braćo hrkači, vidim da nas ima puno a i jaki smo, još da se hoće pritefteriti ovi što ne smiju.. Kod mene je srednja jačina testeranja, šuti moglo je i gore a znam da može i bolje od ovog. Zato se evo informišem oko mogućeg rješenja. Ima li iko kod nas u BiH da je pouzdan kao dr. Vukoje iz Srbije?
Ovo sa spejom ću probati, još da nađem gdje ima kupiti..
dulekrele

#24 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by dulekrele »

starii wrote:Image

Kod mene ovo fercera 100%. :D
stakasa

#25 Re: Hrkanje i hirurško uklanjanje istog

Post by stakasa »

Sarayman wrote:Braćo hrkači, vidim da nas ima puno a i jaki smo, još da se hoće pritefteriti ovi što ne smiju.. Kod mene je srednja jačina testeranja, šuti moglo je i gore a znam da može i bolje od ovog. Zato se evo informišem oko mogućeg rješenja. Ima li iko kod nas u BiH da je pouzdan kao dr. Vukoje iz Srbije?
Ovo sa spejom ću probati, još da nađem gdje ima kupiti..
Postoje CPAP uredaji, ne treba operacija
Post Reply