Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
Moderator: anex
- Travnički Noćni Šetač
#1 Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
http://www.youtube.com/watch?v=Tc3gAYTn8sE
Legendaran je na točku... uglavnom po danu spava a noću pravi probleme...ali smo ga zavoljeli kolektivno...
Legendaran je na točku... uglavnom po danu spava a noću pravi probleme...ali smo ga zavoljeli kolektivno...
-
No_oNe__
Slatke zivotinjice definitivno.
Ne znam za ove padove, ali za nocnu aktivnost itekako dobro znam. Meni je moj Sulejman Hrle
, (koji je inace za razliku od ovog tvog bio onaj mali sivi mishasti hrcak) izasao u toku noci iz staklenog akvarija. Danju vecinom maleni spavaju, nocu su aktivni.
Slatki su kad jedu pa napune one kesice u obrazima hranom.
Sto se tice smrada, u plasticnim kucicama koje mozes kupiti nema smrada jer to mozes i cistiti i sve.
Mi smo svom misicu izbusili jedno deblo tj granu, i bilo je tu nekoliko rupa i sve ali ipak je danfalo samo tako! Ipak drvo je to "uscuje se"!
A sto se tice "ali sam cuo da puno kaki" - nista vise od jedne ptice, koju mozes imati kao ljubimca a to su maaaala govanca to skoro pa jedva da vidis.
Ne znam za ove padove, ali za nocnu aktivnost itekako dobro znam. Meni je moj Sulejman Hrle
Slatki su kad jedu pa napune one kesice u obrazima hranom.
Sto se tice smrada, u plasticnim kucicama koje mozes kupiti nema smrada jer to mozes i cistiti i sve.
Mi smo svom misicu izbusili jedno deblo tj granu, i bilo je tu nekoliko rupa i sve ali ipak je danfalo samo tako! Ipak drvo je to "uscuje se"!
A sto se tice "ali sam cuo da puno kaki" - nista vise od jedne ptice, koju mozes imati kao ljubimca a to su maaaala govanca to skoro pa jedva da vidis.
-
Shoshana
Izmedju 1,5 i 3,5 godina, zavisi od vrste. Ja sam imala dva, i oba su zivjela malo manje od dvije godine
Poslije toga sam rekla - nikad vise.
Mada ih ima razlicitih vrsta, moj drug imao nekog koji je zivio 5 godina. Taj je vise licio na morsko prase nego na hamstera.
Poslije toga sam rekla - nikad vise.
Mada ih ima razlicitih vrsta, moj drug imao nekog koji je zivio 5 godina. Taj je vise licio na morsko prase nego na hamstera.
- Simply_Red
ej fkt za koliko se moze uzeti??
-
jasminasab
Hrckoljupci zdravo zdravo!
I ja sam imala hrckove, trojicu. Najvise mi je u srcu ostao onaj koji je kupljen u martu 1992. i koji je skupa s mojom porodicom rat prezivio (ukljucujuci i udar granate 5 metara od njega) na psenici i vodi. Kad je uginuo, skoro pred kraj rata, ja sam ga nacrtala (ko dijete, tako ti lakse bude) i mama jos negdje cuva taj crtez.
Mene je najvise fasciniralo kako je to u biti jako cista zivotinja - ima jedan cosak u kojem piski i to je uvijek onaj dijagonalno suprotan od loge u kojoj spava. Svaki Bozji dan se umiva, onako sapicama, bas ko covjek. A skoro svaki dan cisti kucu, odnosno fino izrovi citavu logu i svu hranu potrpa u vrece u obrazima i onda nesto pogura u cosak, pa sve ostalo vrati na mjesto. I onda odspava ostatak dana.
E sad, par savjeta, u slucaju da nekome zatrebaju:
Mi smo mu umjesto trave uvijek stavljali tzv. pilotu, koja smo specijalno pravili ljusteci drvo na odredjeni nacin, tako da ostanu uvijeni komadici, koje on onda gricka i preuredjuje kako mu se svidjaju. To mozete jeftino nabavit kod bilo kojeg stolara u gradu (iako ne znam postoje li uopste vise mali stolari).
Ne treba mu davati nista slatko, jer oni u prirodi ne jedu slatkise. Jedna moja komsinica je hrcku dala dzema (koji biser
) nakon cega je on popio sve vode sto je imao, ali je ipak sutradan uginuo, valjda od zedji, ne znam.
Negdje sam citala da mu povremeno treba dati hranu zivotinjskog porijekla, radi proteina. Mi smo ovima koji su zivjeli poslije rata pa smo im imali sta dati
, davali komadic tvrdo kuhanog jajeta jednom u 2-3 sedmice i svidjalo im se, posebno zumance. Ovdje jedino treba paziti da mu se odmah sutradan uzmu ostaci jajeta, da se ne bi pokvarilo i da ga ne bi on takvog pojeo. Najpametnije je dati mu jaje dan prije ciscenja kuce.
Oni koji hrcke vrte po rukama, a vecina nas je, vjerujem, takvih jer ih volimo maziti - vjerovatno su primjetili da su im usi jako osjetljive i da ih sklope svaki put kad prodjete rukom blizu njih. Tako da im nije preporucljivo dirati usi. Ne znam medicinski aspekat ni da li im se moze nastetiti time, ali znam da je moje hrckove to nekad znalo i naljutiti.
Eto, dosta od mene. Puno zabave i srece vama i vasim hrckovima. I zapamtite, to nisu igracke nego ziva bica, pa ih cuvajte i pazite i mazite.
I ja sam imala hrckove, trojicu. Najvise mi je u srcu ostao onaj koji je kupljen u martu 1992. i koji je skupa s mojom porodicom rat prezivio (ukljucujuci i udar granate 5 metara od njega) na psenici i vodi. Kad je uginuo, skoro pred kraj rata, ja sam ga nacrtala (ko dijete, tako ti lakse bude) i mama jos negdje cuva taj crtez.
Mene je najvise fasciniralo kako je to u biti jako cista zivotinja - ima jedan cosak u kojem piski i to je uvijek onaj dijagonalno suprotan od loge u kojoj spava. Svaki Bozji dan se umiva, onako sapicama, bas ko covjek. A skoro svaki dan cisti kucu, odnosno fino izrovi citavu logu i svu hranu potrpa u vrece u obrazima i onda nesto pogura u cosak, pa sve ostalo vrati na mjesto. I onda odspava ostatak dana.
E sad, par savjeta, u slucaju da nekome zatrebaju:
Mi smo mu umjesto trave uvijek stavljali tzv. pilotu, koja smo specijalno pravili ljusteci drvo na odredjeni nacin, tako da ostanu uvijeni komadici, koje on onda gricka i preuredjuje kako mu se svidjaju. To mozete jeftino nabavit kod bilo kojeg stolara u gradu (iako ne znam postoje li uopste vise mali stolari).
Ne treba mu davati nista slatko, jer oni u prirodi ne jedu slatkise. Jedna moja komsinica je hrcku dala dzema (koji biser
Negdje sam citala da mu povremeno treba dati hranu zivotinjskog porijekla, radi proteina. Mi smo ovima koji su zivjeli poslije rata pa smo im imali sta dati
Oni koji hrcke vrte po rukama, a vecina nas je, vjerujem, takvih jer ih volimo maziti - vjerovatno su primjetili da su im usi jako osjetljive i da ih sklope svaki put kad prodjete rukom blizu njih. Tako da im nije preporucljivo dirati usi. Ne znam medicinski aspekat ni da li im se moze nastetiti time, ali znam da je moje hrckove to nekad znalo i naljutiti.
Eto, dosta od mene. Puno zabave i srece vama i vasim hrckovima. I zapamtite, to nisu igracke nego ziva bica, pa ih cuvajte i pazite i mazite.
-
Cober
Hrčci mogu da padaju u hibernaciju, poput zimskog sna, tako da izgleda kao da su uginuli. Mislim da se to dešava pri nižim temperaturama, tako da neki to ne znaju i bacaju ih tada. Uglavnom se to dešava onima koji namaju previše afiniteta prema tim životinjicama niti obraćaju previše pažnje na njih, a uzimaju ih zbog djece jednokratno za zabavu, te su i skloni da ih zbog njihovog noćnog šuškanja nekada sklone u hladniji dio stana poput ostave, špajza i slično, a onda ih hladno bace u kontejner za smeće uglavnom samo zabrinuti samo za reakciju djece zbog uginulog hrčka. Onda se ide u kupovinu drugog, "sličnog da ne primijete". Nažalost i to se dešava.
-
jasminasab
Nisam ranije cula za to...Cober wrote:Hrčci mogu da padaju u hibernaciju, poput zimskog sna, tako da izgleda kao da su uginuli. Mislim da se to dešava pri nižim temperaturama, tako da neki to ne znaju i bacaju ih tada. Uglavnom se to dešava onima koji namaju previše afiniteta prema tim životinjicama niti obraćaju previše pažnje na njih, a uzimaju ih zbog djece jednokratno za zabavu, te su i skloni da ih zbog njihovog noćnog šuškanja nekada sklone u hladniji dio stana poput ostave, špajza i slično, a onda ih hladno bace u kontejner za smeće uglavnom samo zabrinuti samo za reakciju djece zbog uginulog hrčka. Onda se ide u kupovinu drugog, "sličnog da ne primijete". Nažalost i to se dešava.
-
Hendrix
Ja sam imao zamorca davno , dosta slični hrčcima samo veći , najveća šega mi je bila kad ga okupam da ga isfeniram , e onda mu dlaka bude ko friz Tine Tarner.
Jaran je imo hrčka , izvodili ga napolje , a on fino nakupi puna usta svega i hajmo kući , baš su šega živa , vazda nešto skupljaju , za ne daj Bože.
Jaran je imo hrčka , izvodili ga napolje , a on fino nakupi puna usta svega i hajmo kući , baš su šega živa , vazda nešto skupljaju , za ne daj Bože.
- botanicar
#16 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
koliko je para hrcak...??????
- Travnički Noćni Šetač
#17 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
Evo jedna fotografija novog kaveza:
..
...
Da pomognem zainteresovanim sa par odgovora...
Hrčak košta od 8 do 15 KM... Zavisno od pet shopa gdje kupujete...
Ostala oprema je takođe jeftina...Osnovno je imati kučicu(crvena na slici) ... Zatim točak ( zeleno dole lijevo na slici) ... magazin za vodu (bijelo gore lijevo na slici)... takođe i posudu za hranu (može ista kao za ptice)koja se kod nas nalazi u prizemlju tačno ispod kučice(ne vidi se na slici) ... Takođe dobro je od kutije za sapun u koju stavite malo pijeska napraviti wc (dole u sredini na slici)...
Hrčak se voli penjati... Zato smo mu osim prizemlja napravili od šperploče dva sprata sa drvenim stepenicama... Ponekad mu dođe da samo švrlja sa dna gore do kraja i nazad... U planu nam je i da napravimo malu klackalicu preko koje može prelaziti...
Hrčak mora imati uvijek nešto tvrdo da brusi zube... Možete mu staviti komadiće grane u kavez ili kupiti stikove sa sjemenkama kao na slici gore lijevo na gornjem spratu... Dobro je imati što veći kavez ( barem 60 x 40 cm)... Pilotu voli najviše od svih podloga... skuplja je i nosi u kućicu zajedno sa hranom... Zubi su mu dovoljno jaki da za 7 dana progrize šperploču(barem je kod nas to uspio) ... Svježa voda je takođe vrlo bitna... vrlo rado jede iz ruke... ako ga uzimate iz kaveza trebate to činiti sa obe ruke sklopljene bez pritiska na hrčka... Po danu ga pustite neka spava... naveče ako ugasite svjetlo već oko 20,00 sati izlazi i zabavlja se...
Otprilike je to za sada...ako imate pitanja rado ću vam pomoći...
.....
Da pomognem zainteresovanim sa par odgovora...
Hrčak košta od 8 do 15 KM... Zavisno od pet shopa gdje kupujete...
Ostala oprema je takođe jeftina...Osnovno je imati kučicu(crvena na slici) ... Zatim točak ( zeleno dole lijevo na slici) ... magazin za vodu (bijelo gore lijevo na slici)... takođe i posudu za hranu (može ista kao za ptice)koja se kod nas nalazi u prizemlju tačno ispod kučice(ne vidi se na slici) ... Takođe dobro je od kutije za sapun u koju stavite malo pijeska napraviti wc (dole u sredini na slici)...
Hrčak se voli penjati... Zato smo mu osim prizemlja napravili od šperploče dva sprata sa drvenim stepenicama... Ponekad mu dođe da samo švrlja sa dna gore do kraja i nazad... U planu nam je i da napravimo malu klackalicu preko koje može prelaziti...
Hrčak mora imati uvijek nešto tvrdo da brusi zube... Možete mu staviti komadiće grane u kavez ili kupiti stikove sa sjemenkama kao na slici gore lijevo na gornjem spratu... Dobro je imati što veći kavez ( barem 60 x 40 cm)... Pilotu voli najviše od svih podloga... skuplja je i nosi u kućicu zajedno sa hranom... Zubi su mu dovoljno jaki da za 7 dana progrize šperploču(barem je kod nas to uspio) ... Svježa voda je takođe vrlo bitna... vrlo rado jede iz ruke... ako ga uzimate iz kaveza trebate to činiti sa obe ruke sklopljene bez pritiska na hrčka... Po danu ga pustite neka spava... naveče ako ugasite svjetlo već oko 20,00 sati izlazi i zabavlja se...
Otprilike je to za sada...ako imate pitanja rado ću vam pomoći...
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 14/04/2008 18:51, edited 1 time in total.
- Travnički Noćni Šetač
#18 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
Zaboravio sam glavnog lika ove priče...
Zar nije simpatičan:

Zar nije simpatičan:

- botanicar
#19 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
kod mene je malo manji kavez jebiga....
kolko je taj kavez para ???kod mene i nije nesto extra velik tako......

kolko je taj kavez para ???kod mene i nije nesto extra velik tako......
- Travnički Noćni Šetač
#20 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
Ovo je ustvari kavez za ptice ali smo ga malo prepravili postavljanjem ovih spratova... Ovakav kavez smo uzeli na sniženju za 35 KM... A što se tiče ponašanja sa hrčkom trebaš samo biti strpljiv... Pogledaj ovdje: http://www.pet-centar.hr/content/view/979/83/
- Travnički Noćni Šetač
#21 Re: Hrčak... Moj prvi kucni ljubimac...
Evo i raznih kaveza za hrčke: http://www.pet-centar.hr/content/view/78/36/