Hrana srednjeg vijeka,i prije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

theTruePath

#26 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

a dal su imali ista slatko? osim naravno voca :lol:
Tvrtko II Kotromanić

#27 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Tvrtko II Kotromanić »

theTruePath wrote:a dal su imali ista slatko? osim naravno voca :lol:
imali su med
theTruePath

#28 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

Od meda si sigurno pravili razne pudinge i kolace?

ovdje postoje "srednjovjekovni kolac od meda",nisam nikad probao
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#29 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by JoseMujica »

da med i medovina (rakija) je autohtona
theTruePath

#30 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

:-)

med su izmislili balkanci :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#31 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by JoseMujica »

nisu izmislili vego-nego koristili...mislim da je bilo i saransaka
Tvrtko II Kotromanić

#32 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Tvrtko II Kotromanić »

theTruePath wrote:Od meda si sigurno pravili razne pudinge i kolace?

ovdje postoje "srednjovjekovni kolac od meda",nisam nikad probao
med se koristio kao danas secer, dakle zasladjivanje napitaka, kolaci, pudinzi itd itd
i naravno medovina :D
vedra nebesa
Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.

#33 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by vedra nebesa »

super tema, pratim
Eborg

#34 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Eborg »

Spomenuti su fantastični "Jelovnici izgubljenog vremena". Ima na Jubitou raznih recepata. BTW, vidim da spominjete tikvu. Ništa to, i to je iz Amerike. :)

theTruePath

#35 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

Eborg wrote:Spomenuti su fantastični "Jelovnici izgubljenog vremena". Ima na Jubitou raznih recepata. BTW, vidim da spominjete tikvu. Ništa to, i to je iz Amerike. :)

:thumbup:
racionalista

#36 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by racionalista »

pekmez se koristio isto kao sredstvo za zaslađivanje. jeste li ikad probali baklave i sl. koji su preliveni pekmezom umjesto agdom?
theTruePath

#37 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

racionalista wrote:pekmez se koristio isto kao sredstvo za zaslađivanje. jeste li ikad probali baklave i sl. koji su preliveni pekmezom umjesto agdom?
Ja nisam ,medjutim znam da su preljevali baklavu s medom,,i negdje se to i sad radi po arapskom svijetu
racionalista

#38 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by racionalista »

vrlo vjerovatno. ja sam iz priča čuo da su nekad na području gornjeg podrinja kad bi nestani brašna mljeli suhe kruške i ostalo voće i od toga dobijali brašno
8tigar8

#39 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by 8tigar8 »

Kad smo radili otkrice srednjovjekovnu Bosnu,cesto bi profa pitao onako,da vidi kako razmisljamo,sta je jeo Tvrtko I,da li je jeo krompirušu ili pomfrit,vecina gleda između sebe i razmislja gledaj ove budale sta pita,ugl vecina ljudi nije znala odgovor :D
akcid

#40 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by akcid »

racionalista wrote:vrlo vjerovatno. ja sam iz priča čuo da su nekad na području gornjeg podrinja kad bi nestani brašna mljeli suhe kruške i ostalo voće i od toga dobijali brašno
To je poznato i iz II sv. rata, tako su u nekim područjima preživljavali u najteža doba
Eborg

#41 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Eborg »

U Bosni toliko rijeka i jezera a nikad nismo imali neku tradiciju jedenja riječne ribe niti da imamo neki tradicionalni recept, to mi nikako nije jasno. Mi samo tamanimo janjad i slične kopnene životinje. :)
Konjanik

#42 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Konjanik »

theTruePath wrote:Sta su ljudi jeli u srednjem vijeku,antici itd? mislim na opcenito

poznato je da je dosta slatkih specijaliteta doslo do zapada preko arapa,medjutim,postoje li danas recepti iz tog vremena?(iz svih dijelova svijeta=

dobra je tema,posebno za kuhare i ugostitelje.Ja bih ovdje spomenuo jelo zvano zvano "Bungur" i ceteniju i danas se moze naci recimo u restoranu miris dunja u Zenici,iako sam znao da je bungur jelo iz srednjeg vijeka mislio sam da je bosansko jelo,medjutim nedavno sam gledao dokumentarni program,o Pomacima (slavenski narod koji je naselio Anadoliju jos u srednjem vijeku) i bila je svadba izmedju dvoje mladih u jednom njihovom Pomak selu, na dan svadbe kao poslastica pripremao se pravi Bungur sa istim nazivom,tako da ispade da je bungur jelo od Pomaka a kako je doslo u Zenicu i taj kraj ne znam,pretpostavljam nekim trgovackim vezama i sl..svejedno jako dobro i ukusno jelo preporucujem svima da probaju.
irac300

#43 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by irac300 »

cetmi wrote: U toku rata u Srebrenici i Cerskoj se "brašno" pravilo od jednog dijela kukuruza ili pšenice, ali se dodavala ona resa sa lijeske.
Kad spomenu to, neću nikad zaboraviti 93. godinu i to famozno kukuruzno brašno koje je miješano komplet s klipom (paturikom) :D, majko mila muke u WC, mislim da sam tada skont'o šta žene prolaze u porođaju. :D
theTruePath

#44 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

Konjanik wrote:
theTruePath wrote:Sta su ljudi jeli u srednjem vijeku,antici itd? mislim na opcenito

poznato je da je dosta slatkih specijaliteta doslo do zapada preko arapa,medjutim,postoje li danas recepti iz tog vremena?(iz svih dijelova svijeta=

dobra je tema,posebno za kuhare i ugostitelje.Ja bih ovdje spomenuo jelo zvano zvano "Bungur" i ceteniju i danas se moze naci recimo u restoranu miris dunja u Zenici,iako sam znao da je bungur jelo iz srednjeg vijeka mislio sam da je bosansko jelo,medjutim nedavno sam gledao dokumentarni program,o Pomacima (slavenski narod koji je naselio Anadoliju jos u srednjem vijeku) i bila je svadba izmedju dvoje mladih u jednom njihovom Pomak selu, na dan svadbe kao poslastica pripremao se pravi Bungur sa istim nazivom,tako da ispade da je bungur jelo od Pomaka a kako je doslo u Zenicu i taj kraj ne znam,pretpostavljam nekim trgovackim vezama i sl..svejedno jako dobro i ukusno jelo preporucujem svima da probaju.
Prvi put cujem za to jelo
graue_maus

#45 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by graue_maus »

bulgur je mislim dosao k nama sa turskom opsadom , jer se tako zove na turskom isto..........bulgur je ustvari kuhana psenica i onda osusena na suncu ........vecinom se koristila ko zamjena za rizu .........
http://www.coolinarika.com/tag/bulgur/
theTruePath

#46 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

da izgleda da su nam turci donjeli :)

Jel ko od vas cuo za keske?
safran

#47 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by safran »

ječam/geršla kuhana do besvjesti, najčešće sa kakvom masnijom pticom
theTruePath

#48 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by theTruePath »

da da,to moja mamanajvise voli :D ,a pravi se uz bajrame,mevlude i slicno..nikad nisam probao,ne privlaci me miris :D
Konjanik

#49 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by Konjanik »

theTruePath wrote:
Konjanik wrote:

Prvi put cujem za to jelo
Otidji u Miris Dunja i naruci nije skupo imas tri verzije : Bungur obicni dakle,Vranducki i Lovacki ova zadnja dva sadrze meso i sjeckane masline
dragan.s

#50 Re: Hrana srednjeg vijeka,i prije

Post by dragan.s »

theTruePath wrote:da izgleda da su nam turci donjeli :)

Jel ko od vas cuo za keske?
U Hercegovini se kaže ćeškek. Kao što je već neko rekao geršlo izkuhano sa kokošijim mesom. Meso se prije kuhanja sa geršlom skuha zasebno i očisti da ne ostane ni jedna koščica. Onda se sve zajedno dugo kuha dok se ne ugusti. Kad se skuha ostavi se u nekoj posudi da se dobro ohladi i poprimi čvrst oblik. Tako u hladnom može stajati dugo, a većinom se i pripremalo zimi. Za jelo se otkine komad toga pa se ugrije na tavi pod maslom. Ukus je odličan, jedino što se nekome može čuti maslo (svi smo navikli na ulje). Obično se jelo za doručak.
U Hercegovini se to obično spremalo zimi jer bi onda moglo stajati i par mjeseci na hladnom, pošto nekad nije bilo frižidera.
Post Reply