Hrana iz organskog uzgoja kod OK tezge

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply

Volim da jedem:

Vipavino mlijeko
0
No votes
Fructalovu borovnicu
0
No votes
Krompir proizveden od holanskog sjemena
0
No votes
Piletinu made in Holandija
0
No votes
Bijeljinski kupus
2
33%
Američku pšenicu i proizvode od iste
0
No votes
Flavr-savr sortu paradajza
0
No votes
Europski šećer, ali samo četvrtkom
4
67%
Kafu sa oznakom: Zemlja porijekla EU
0
No votes

Total votes: 6

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Hrana iz organskog uzgoja kod OK tezge

Post by PipiDugaDevetka »

HRANA ZDRAVIH LJUDI

Na pijaci Grbavica, kod OK tezge i unutar natkrivenog dijela pijace.
Najbolja ponuda svježih organik proizvoda je subotom.

Bez hormona. Bez pesticida. Bez vjestackog gonojiva.

OK = Organska Kontrola je bh. certifikacijska markica za proizvode iz organskog uzgoja.

http://www.organska.ba/b%20p.htm

Brine me samo to što u sloganima ne objaviše da je ova hrana bez GMO.
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/10/2004 12:01, edited 6 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Uzgoj organsko - biloške hrane je budućnost izvozne bh. poljoprivrede.
Nikada nisam shvatio kakva je razlika između bio, organic i eko uzgoja hrane.
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/10/2004 12:00, edited 1 time in total.
debela

Post by debela »

pipi, imam odlican prirucnik o osnovnim principima integralne i organske poljoprivrede, koji je napravio poljoprivredni fakultet iz banja luke u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede sad-a. nazalost nemam elektronsku verzije ali prekucacu ti osnovu:
"bioloska ili organska proizvodnja je proizvodni sistem koji izbjegava ili vecinom iskljucuje koristenje sintetickih djubriva, pesticida, regulatora rasta i dodataka. kod ove proizvodnje za povecanje plodnosti zemljista i poboljsanje njegovih fizickih osobina koriste se organska djubriva, a da bi se smanjila pojava bolesti i stetocina u zastiti se primjenjuju ekstrakti biljaka ili bioloska sredstva, ukoliko je to moguce. korovi se suzbijaju mehanicki. proizvodni standardi su precizni i specificni i teze da dostignu optimalan agroekosistem koji je socijalno, ekoloski i ekonomski odrziv. metode proizvodnje osiguravaju minimalno zagadjivanje vazduha, zemljista, vode i konacnog proizvoda, a kontrola cjelokupnog procesa je osigurana kroz nezavisnu inspekciju i certifikaciju".
PipiDugaDevetka

Heljda, zrno/brašno = afrodizijak!
Samospoznajom, introspektivno, empirijski i sa ushićenjem nedavno otkriveno.

P.S.
Neznana sredovječna gospo što kupi 15kg heljdinog brašna prije nego sam ja uslužen, jesu li i danas heljdini palačinci za desert?
Last edited by PipiDugaDevetka on 18/10/2004 18:57, edited 3 times in total.
Prenj

Post by Prenj »

Imam mali problem sa organskom hranom iz BiH: Ko to i kako kontrolise?
Nisam bas optimista da cemo mi ikada biti neki proizvodjaci organske hrane, jer u zemlji ne postoji nikakav sistem kontrole :sad: .
Bojim se da je to jos samo jedna u nizu ubleha ... :?
PipiDugaDevetka

I sam imam takvih dilema. Vegafruitove krastavce, marmelade i cveklu , zatim Klasove čajeve sa oznakama KRAV vjerovatno kontrolišu Šveđani.
Sve se može pročitati na http://www.organska.ba/b%20p.htm. Ja sam pokušao da čitam OK i KRAV pravila (pdf, bos. jezik) organskog uzgoja, ali dosta toga nisam razumio pa sam odustao od daljnjeg čitanja. Moguće ih je i direktno pitati:ECON=bosanska NVO, Sida=Šveđani i Grolink=Šveđani preko e-mail adresa na ranije navedenoj stranici organska.ba.
ECON je proljetos bio jedan od glavnih organizatora sarajevskog Tea-festa.
Prenj

Post by Prenj »

SIDA je NGO, sumnjam da imaju kapacitete za kontrolu. A i da imaju kontrolu bi morala obavljati nezavisna drzavna institucija.
Npr . kod nas se ni za 'kravlje ludilo' ne rade analize, dok u EU, vec neko vrijeme i u Hrvatskoj, svaka zaklana krava starija od 3 godine ide na analizu, pod obavezno.
Pa da ne bude kao sa nasim vodovodom koji sam sebe kontrolise.
Nije samo hrana u pitanju. Sa lijekovima je pogotovo haos.
PipiDugaDevetka

SIDA nije NGO (kopipejst sa organska.ba):
Napokon, ambrela projekat je započet inicijativom Grolink-a/ECON-a i uz podršku SIDA-e (Swedish International Development Agency), i svi dotadašnji napori kao i novi koji su nastali u međuvremenu su dobili potrebnu podršku u certifikaciji, marketingu i sveukupnoj povezanosti. Projekat je još uvijek u inicijalnoj fazi, ali sa sveobuhvatnim pristupom problemu on ima potencijal da opravda svoje ime: “Razvoj organske poljoprivrede u Bosni i Hercegovini”. Projekat, kao i čitava organska poljoprivreda u BiH se još uvijek suočava sa mnogim problemima, ali pokretna sila je tu, i sa dovoljno organskih proizvođača koji će da preduzmu inicijativu, pokret može napraviti razliku za BiH. A i zaštitit će okolinu u procesu – savršeno!
Pošto je sve u začetku u BiH, proizvodi sa oznakom OK se još uvijek ne mogu izvoziti kao organik. U BiH nema zakona o organskom uzgoju hrane, niti ima verifikovane laboratorije. Dok sam kupovao kod OK tezge jedan od farmera je dovezao svoje paprike. Farmer se poistiha(nisam čuo cijeli razgovor) žalio da paprike koje samo par dana stoje na tezgi brzo propadaju. Smiljana (studentica, ujedno inspektorica, edukator farmera i privremena prodavačica) je nešto odlučno odgovorila i shvatio sam da se pošteno drži pravila uzgoja, vjerovatno ne dozvoljavajući primjenu nečega što nije dozvoljeno.
U razgovoru sa "prodavačicama" sam razumio da je kontrola postupaka pri uzgoju i gotovih proizvoda veoma osjetljivo pitanje, te onaj ko bude "otkriven" u nečemu nedozvoljenom može imati teške posljedice. Bilo da je to velika firma kao što su Klas, Vegafruit ili neki od farmera.
Obaveza prodavača je da na tezgi drže ugovore o OK certifikaciji ukoliko proizvod nije upakovan i na pakovanju oznaka OK.

Tako, neke sporedne stvari koje sam uočio mi govore da je bolje kupiti OK paprike od 1,5KM/kg, nego jeftinije na ostalim tezgama ili Heco pijaci.

16. oktobra je bio UN Dan hrane i putem BH1 radija, jedan od stručnjaka je rekao da je za stanovnike BiH bolje da ne znaju šta jedu.

Uzgredbudirečeno, btw, i meni je poznato da u BiH ne funkcionišu potrebne laboratorije(instrument, gas-maseni spektar-fotometar doniran, ali ne radi), nema zakonaa (da li je ovo slučajno), trgovački lobiji čine sve da smeće od hrane iz susjedstva, Evrope i ostalih dijelova svijeta bude prodano ovdje.
Prenj

Post by Prenj »

Pozdravljam OK inicijativu u svakom slucaju i nadam se da ce 'drzava' naci nacina da je podrzi.
PipiDugaDevetka

Da, nadajmo se.

:( Juče je u zagrebačkoj bolnici jedno dijete iz BiH umrlo od leukemije. :(
lutkica_lutkica

Post by lutkica_lutkica »

kupujmo domace jeeeeee :-)
PipiDugaDevetka

lutkica_lutkica wrote:kupujmo domace jeeeeee :-)
Ako nema organizovne kontrole domaćeg i stranog na cijeloj teitoriji BiH, ovlastenih i opremljenih laboratorija, zakona, ... :
SMIJMO SE I DOMAĆEM!
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Ovo je moja tema. Samo sam malo promijenio nick.

Od subote, 28.05. 2005. opet imamo priliku kupovati hranu iz organskog uzgoja koju kontrolišu stručnjaci iz firme ECON i organizacije OK (organska kontrola) na pijaci Grbavica.

Otvoreni dio pijace Grbavica - "KOD OK TEZGE"!

Za sada, neočišćeni grašak iz organskog uzgoja 2KM/kg.

P.S.
Napisah ovo i sve mi liči na neovlaštenu reklamu. Tako mi moje fobije od hemijski neispravne hrane nemam nikakve koristi od navedene firme osim što sam prošle jeseni nagrađen sa desetak uzoraka njihovih proizvoda jer sam popunio neki anketni listić.
Post Reply