Hrana i firžider

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#1 Hrana i firžider

Post by Amazonka27 »

gdje sam ja...frizider je prazan...ako znam da se nesto nalazi u frizideru duze od 3 dana...bacam...zatvoreno ili otvoreno...
uzasno pazim na datume pri kupovini...i volim manja pakovanja...jer se brze pojedu...i tako sprecavam odlaganje u frizider...
negdje je bila tabela...rok trajanja namirnica na odredjenim temperaturama...pa bila bi jako zahvalna kada bi neko to postavio...

jel jos neko ima ovakvih "navika"... :D
zelenashica

#2 Re: Hrana i firžider

Post by zelenashica »

evo ja nabasah na ovo :-D ako pomogne makar malo onda mi je drago :)

Meso - svježe meso i ribe se u najboljem slučaju pripremaju odmah, a u onom drugom u hladnjaku mogu stajati do 2 dana i ni dan više.

Sirevi - mekane sireve npr. Brie, Camembert i Gorgonzolu u hladnjaku čuvajte 5-7 dana, a vakuumirate li ih prethodno, možete očekivati da će trajati 13-15 dana. Tvrdi sir npr. parmezan je malo izdržljiviji pa će u hladnjaku ostati svjež i do 15 dana, a vakuumiran i do 2 mjeseca.

Slastice koje bi u hladnjaku izdržale 5 dana, vakuumirane će dogurati i do 2 tjedna.

Svježe začinsko bilje će u besprijekornom stanju u hladnjaku ostati 2-3 dana, a vakuumirate li ga prethodno, i tjedan do dva. Nemojte ga zamrzavati jer će zbog visokog sastava eteričnih ulja, osjetljivih na ekstremne temperature, izgubiti na okusu.

Svježe voće u hladnjaku možete čuvati 3-7 dana, dok će im vakuum produžiti vijek na 8-20 dana.

S kečapom u hladnjaku možete biti mirni 8-12 mjeseci. Soja umak je za razliku od općeg mišljenja vrlo delikatna namirnica koja u hladnjaku može stajati do 3 mjeseca, a iza toga je bacite. Ni kečap ni umak od soje nismo probali pohraniti u vakuumu, stoga vam te informacije ne prilažemo.

Riža i tjestenina će na kuhinjskim policama biti sigurni 6 mjeseci, vakuumirani čak godinu dana.

Kava i čaj u rinfuzi se smatraju pitkima 30 dana, a vakuumirani i do 365 dana. Ekstra savjet, za punu aromu ih konzumirajte čim svježije.
Shoshana

#3 Re: Hrana i firžider

Post by Shoshana »

KOd mene je obrnuto :lol:

Nikakva hrana se ne baca. Kupuje se ono sto ce se pojesti, i jede se/priprema se, prije nego sto se pokvari. Ostatke dajem mackama, pticama i vjevericama, a imam i jednog rakuna koji uredno pocisti sve sto preostane. Da nisam gadljiva cak bih i kompostirala (a ne znaci da jednog dana necu).
Amazonka27

#4 Re: Hrana i firžider

Post by Amazonka27 »


Da li ispravno koristite svoj frižider?
GORNJA POLICA (8 stepeni)
To je mesto za jaja, mlečne proizvode, suhomesnate proizvode i ostatke hrane. Obratite pažnju na jaja, jer ukoliko je ljuska jajeta napukla, jaje ne treba čuvati, pošto klice koje se na njemu skupljaju mogu da prodru i u unutrašnjost. Jaja ostaju sveža u frižideru 3-4 nedelje. Sirovo meso ostaje sveže 2-5 dana, a sirovo mleveno meso 6-8 sati.
DONJE POLICE (5 stepeni)
Ovo je prostor za skladištenje mesa i ribe. Sirovo meso stavlja se ispod kuvanog. Prilikom otapanja frižidera, kapljice ne treba da dođu u dodir sa namirnicama jer se bakterije brzo razmnožavaju.
FIOKE NA DNU (10 stepeni)
U njima se čuva voće i povrće. Povrće bi trebalo oprati jer se na njemu skupljaju klice. Ananas, banane, citruse i ostalo egzotično voće ne bi trebalo držati u frižideru. Isto važi i za paradajz, boraniju, krastavce i tikvice. Najbolje mesto za čuvanje ovih namirnica je velika plastična kutija. Salati, šargarepi i drugom jestivom bilju rok trajanja može se produžiti ukoliko se najpre umotaju u vlažnu kuhinjsku krpu, pa onda stave u frižider. Frižider se ne sme prepuniti, jer tada vazduh ne može da cirkuliše.
PREGRADE NA VRATIMA (15 stepeni)
Ovde se održava temperatura pića i putera. Posle otvaranja tetrapaka sa sokom, sok bi trebalo presuti u bokal sa poklopcem ili ga pokriti folijom, jer će se u protivnom vitamini izgubiti. U toku leta temperaturu u frižideru treba smanjiti za nekoliko stepeni u odnosu na temperaturu u toku zime i, naravno, vrata frižidera treba brže zatvarati.
ČIŠĆENJE FRIŽIDERA
Frižidere bi trebalo temeljno čistiti na svake 2-4 nedelje. Bakterije i druge štetne klice ne mogu biti uništene samo veoma niskim temperaturama. Pre početka čišćenja, potrebno je isključiti aparat iz struje, a zatim sve police, pregrade i zidove temeljno oprati vrelom vodom. Neprijatni i neželjeni mirisi najefikasnije se uklanjaju pomoću sirćeta razblaženog sa malo vode. Drugi način za postizanje istog efekta jeste da se napravi rastvor od jedne kesice sode bikarbone i dva litra vode, pa da se njime opere unutrašnjost frižidera. Zatim toplom vodom još jednom treba oprati frižider i u njega staviti krišku limuna, koja će dati osvežavajući miris. Pre nego što se frižider ponovo uključi u struju, trebalo bi sačekati da se unutrašnjost potpuno osuši. U protivnom bi se od kapljica tečnosti mogle formirati manje ledene plocice.
Amazonka27

#5 Re: Hrana i firžider

Post by Amazonka27 »

mišiice :D svakako ce koristiti. Hvala
ali bila je jedna tabela....nako fina za isprintati :D pa da i nju u frizider stavim.... :D
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Hrana i firžider

Post by Bosanac sa dna kace »

ja sto ne deponujem u stomak onda to deponujem u frizideru
imam nakav seoski ovciji sir, ne smijem se usudit da ga otvorim :D ima mu jedno 2 mjeseca a i nakav kajmak stoji vec jedno mjesec niko nije tako :D
Loulou

#7 Re: Hrana i firžider

Post by Loulou »

Amazonka27 wrote:gdje sam ja...frizider je prazan...ako znam da se nesto nalazi u frizideru duze od 3 dana...bacam...zatvoreno ili otvoreno...
uzasno pazim na datume pri kupovini...i volim manja pakovanja...jer se brze pojedu...i tako sprecavam odlaganje u frizider...
negdje je bila tabela...rok trajanja namirnica na odredjenim temperaturama...pa bila bi jako zahvalna kada bi neko to postavio...

Šta frižider prazan... Stan je prazan. Samo nužno... Asketski uvjeti.
:-D
zelenashica

#8 Re: Hrana i firžider

Post by zelenashica »

Amazonka27 wrote:mišiice :D svakako ce koristiti. Hvala
ali bila je jedna tabela....nako fina za isprintati :D pa da i nju u frizider stavim.... :D
ako naletim na tebelu okačim ja na svom frižideru :lol: :lol: :lol: a i tebi pošaljem jeDnu..... :D

ps. ma ne zafaljuj mi se bona,ja samo dio našla :sad:
Amazonka27

#9 Re: Hrana i firžider

Post by Amazonka27 »

vidi joj nicka....ja kontala neka treba ti maznula avatar hahaha
zelenashica

#11 Re: Hrana i firžider

Post by zelenashica »

Amazonka27 wrote:vidi joj nicka....ja kontala neka treba ti maznula avatar hahaha
ma nije bona..... :lol: :lol: :lol: čuvam ja havatar ko okice u glavi :oops:
meki

#12 Re: Hrana i firžider

Post by meki »

Amazonka27 wrote:gdje sam ja...frizider je prazan...ako znam da se nesto nalazi u frizideru duze od 3 dana...bacam...zatvoreno ili otvoreno...

Bolje i to nego da kao ja fasujes salmonelu jer ti je mrsko kupit novo mlijeko u samoposluzi, ili bar prokuhat ono koje vec imas.

Samo, mozda bi trebala manje kupovati ako smatras da vec puno bacas...
Post Reply