HR Herceg Bosna / Udruženi zločinački poduhvat

Post Reply
Kitrona

#226 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Kokošarenje na linijama se predstavlja kao suradnja HVO i VRS? :D

Ja još uvijek mislim da sam upao u neki vic, ali vi se nedajte smetati...
Kitrona

#227 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Mene zanima da li postoji primjer suradnje u vojnom smislu kao sto je ABiH imala sa VRS kod Mostara - ono, ofanziva i ja te pratim artiljerijom za razliku od ovih uglavnom primjera humanitarnog karaktera izmedju HVO i VRS (prebjezi civila, prelazak jedinica za ispomoc itd)?
direstraits0078

#228 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by direstraits0078 »

Kitrona wrote:Kokošarenje na linijama se predstavlja kao suradnja HVO i VRS? :D

Tebi vjerovatno i da neko da fotodokumentaciju o dolasku jedinica (pod punom ratnom spremom, uz dovozenje municije za artiljerijska orudja) tzv. VRS-a na linije tzv. HVO-a na polozaje oko Konjica, ti bi rekao, nije to. To su Marsovci...

Kokosarenje je jedna stvar, a direktna pomoc u ljudstvu i vojnoj tehnici sasvim druga.
Kitrona

#229 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

direstraits0078 wrote:

Tebi vjerovatno i da neko da fotodokumentaciju o dolasku jedinica (pod punom ratnom spremom, uz dovozenje municije za artiljerijska orudja) tzv. VRS-a na linije tzv. HVO-a na polozaje oko Konjica, ti bi rekao, nije to. To su Marsovci...

Kokosarenje je jedna stvar, a direktna pomoc u ljudstvu i vojnoj tehnici sasvim druga.

Čisto da vidimo koliko si dosljedan - kako se naziva ispomoć u smislu "kuća časti" kod Mostara?
Kitrona

#230 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Sarajmen wrote:
Kitrona wrote:Mene zanima da li postoji primjer suradnje u vojnom smislu kao sto je ABiH imala sa VRS kod Mostara - ono, ofanziva i ja te pratim artiljerijom za razliku od ovih uglavnom primjera humanitarnog karaktera izmedju HVO i VRS (prebjezi civila, prelazak jedinica za ispomoc itd)?
Ne tvrdim, al' mislim da postoji video koji govori o granatiranju Sarajeva ...

Ovo je na nivou lavova i nejači. Raznorazne obvještajne ublehe. Vice Vukojević i silovanje.
Rampage

#231 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

PM72 wrote:Sve je to bilo spremno da spraši na Ilidžu,ne sekiraj se,završio je to davno Rajić sa Kovačem.
Nisam baš siguran da bi se toliki civili mogli tek tako izvuči, osim ako bi im se namjerno ostavio koridor preko Kobiljače... Kakogod, nećemo nikada saznati.

Ipak, ja sam mišljenja da je najbolje ovako kako je i bilo, iako su itekako zaslužili dobre batine. Banda koja se nalazila u Kiseljaku je toliko napljačkala iz humanitarnih konvoja upućenih Sarajevu da i dan danas neki od njih vrte novac koji su na taj način zaradili.

A da ne spominjemo njihovu direktnu ulogu u opsadi Sarajeva te zločince koje je izrodio Kiseljak kao što je Como....
Kitrona

#232 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Rampage wrote:
PM72 wrote:Sve je to bilo spremno da spraši na Ilidžu,ne sekiraj se,završio je to davno Rajić sa Kovačem.
Nisam baš siguran da bi se toliki civili mogli tek tako izvuči, osim ako bi im se namjerno ostavio koridor preko Kobiljače... Kakogod, nećemo nikada saznati.

Ipak, ja sam mišljenja da je najbolje ovako kako je i bilo, iako su itekako zaslužili dobre batine. Banda koja se nalazila u Kiseljaku je toliko napljačkala iz humanitarnih konvoja upućenih Sarajevu da i dan danas neki od njih vrte novac koji su na taj način zaradili.

A da ne spominjemo njihovu direktnu ulogu u opsadi Sarajeva te zločince koje je izrodio Kiseljak kao što je Como....
Humanitarni konvoji za Sarajevo preko Kiseljaka?
Zasto bi isli preko Kiseljaka?
direstraits0078

#233 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Kitrona wrote:
direstraits0078 wrote:

Čisto da vidimo koliko si dosljedan - kako se naziva ispomoć u smislu "kuća časti" kod Mostara?
Pa ljudi se morali snaci, kad su im uredno placena artiljerijska orudja i dzebhanu za iste prisvojili bojovnici.
Kitrona

#234 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

direstraits0078 wrote:
Kitrona wrote:
direstraits0078 wrote: Tebi vjerovatno i da neko da fotodokumentaciju o dolasku jedinica (pod punom ratnom spremom, uz dovozenje municije za artiljerijska orudja) tzv. VRS-a na linije tzv. HVO-a na polozaje oko Konjica, ti bi rekao, nije to. To su Marsovci...

Pa ljudi se morali snaci, kad su im uredno placena artiljerijska orudja i dzebhanu za iste prisvojili bojovnici.
A u obrnutom slucaju "snalazenje" je zabranjeno cak i iz humanitarnih razloga... :D
direstraits0078

#235 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Kitrona wrote:]

A u obrnutom slucaju "snalazenje" je zabranjeno cak i iz humanitarnih razloga... :D
Pa nije zabiljezen slucaj da je ABiH (jedina legalna vojna sila u Republici BiH) svojim saveznicima sprjecavala dostavu uredno placenog oruzja, orudja i dzebhane. Zao mi je sto ne razumijes, ali ili si mlad, ili neiskusan, ili oboje. Ne bih da ulazim u polemiku s takvima, jer niti barataju cinjenicama, niti su u stanju cinjenice sagledati.
PM72

#236 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Pa nije zabiljezen slucaj da je ABiH (jedina legalna vojna sila u Republici BiH) svojim saveznicima sprjecavala dostavu uredno placenog oruzja, orudja i dzebhane
U pravu si,nije zabilježen slučaj iz prostog razloga što niko nije bio prinuđen da se snabdjeva preko nas.
Kitrona

#237 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

direstraits0078 wrote:
Kitrona wrote:]

Pa nije zabiljezen slucaj da je ABiH (jedina legalna vojna sila u Republici BiH) svojim saveznicima sprjecavala dostavu uredno placenog oruzja, orudja i dzebhane.
A koja je to ruta za dostavu isla preko teritorija ABiH?

Zao mi je sto ne razumijes, ali ili si mlad, ili neiskusan, ili oboje. Ne bih da ulazim u polemiku s takvima, jer niti barataju cinjenicama, niti su u stanju cinjenice sagledati.

Ti si uletio u ovu raspravu a sad kazes da nebi raspravljao sa takvima. Razmisljas i ponasas se kao sujetna djevojcica.

Znas sta, ajd ti u filter
Dominion93

#238 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Dominion93 »

Propadnem u zemlju kad se sjetim kako su se Srbi u Bijeljini najednom "prorahatili" prema nas par Hrvata koji su tad bili ostali u Bijeljini. Meni su čak na jednoj žurci vršnjaci govorili da im je žao što je pao Vareš, a mi kod kuće slavimo. (iz miješane sam hrvasko-srpske obitelji starih komunjara, u ovom novijem ratu smo svi bili probosanski orijentirani).
PM72

#239 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Čuj "probosanski orjentirani Hrvat" u Bjeljini...lakše bi pronašli bijelog nosoroga -najugroženiju životinju na svijetu. :D
Dominion93

#240 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Dominion93 »

Odi na katoličko groblje u Bijeljini pa potraži grob brata i sestre mog djeda, strijeljani 01.05.1944. kao partizani. Normalnih ljudi ima svuda, žao mi je što ti je to teško zamisliti. A ne znam ko ne bi bio probosanski orijentisan inače da je proživio 92-e i 93-u u Bijeljini i vidio šta se radi ne-srbima. :sad:
PM72

#241 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Ma da,teško mi je shvatiti... ;-)
Dominion93

#242 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Dominion93 »

Ne razumijem šta želiš reći, da sam trol ili je to samo poznati sarajevski humor. :) U svakom slučaju, čitao sam dosta tvojih postova na ovom forumu i ja tebi skidam kapu zbog toga što si napravio za Bosnu u ratu, samo ne misli da je život pod okupacijom bio pjesmica, čak i za neke Srbe koji nisu naprasno pustili bradu, a kamoli za one "krivih krvnih zrnaca".
PM72

#243 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Više se šalim a ima malo i "zbilje". :D Nemoj se ljutiti,na slobodi je ostalo 14 bijelih nosoroga (gledao sam neki dan dokumentarac) a čisto sumnjam da je u Bjeljini bilo više probosanskih Hrvata .

Moj jako-jako dobar prijatelj je pola rata proveo na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.Još ranjen - jedva živ ostao.To što je on preživio čisti je horor.ja sam u gradu znao gdje mi je dušman i na koju ću stranu okrenuti cijev.Imao sam gdje spavati,šta pojesti,ko će me zamjeniti na straži itd.On to ništa nije imao.Mogao ga je ubiti svaki naoružani kreten bez da ikom odgovara.

Dakle,imam razumjevanja i simpatija prema tebi. :thumbup:
Dominion93

#244 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Dominion93 »

Ja sam tad bio u srednoj školi, ako se dobro sjećam u razredu je ostala jedna cura Hrvatica čiji je otac mobilisan u VRS i tamo i poginuo i jedna Bošnjakinja koja je, kad pričamo o bijelim slonovima, za razliku od mene koji sam ipak držao jezik za zubima (moj otac je 92-e otišao u Zagreb), na svaku "njihovu" odgovarala sa deset "svojih". Djeca smo bili, hrabrost ili ludost, ne znam šta bih rekao. Ona je otišla prije mene, ja sam se uspio izvući tek 94-e.

Uglavnom, da se vratimo na temu, ne-Srbi i drugi "nelojalni" su, naravno, kod kuće slušali samo radio Sarajevo i Zagreb, koji se malo slabije hvatao. Dođe 93-a, oko mene dolsovno "džamije u zrak lete", tad su počela mislim i organizovana masovna protjerivanja, a ovi "moji" na Radiju Zagreb odjednom postali ko da SRNU slušam, islamski fundamentalisti, Alijina džamahirija itd. Uglavnom, pred tom curom sam, jer sam i ja bio glupo dijete, počeo propadati u zemlju od sramote. Kao da sam ja tu bio išta kriv.

Ne kažem da bi isto razmišljao da sam tad živio u Bugojnu, Mostaru ili Livnu ali tamo gdje sam bio bilo je sasvim jasno šta se događa. Na kraju krajeva, u cijeloj Posavini nikad nije došlo do sukoba Bošnjaka i Hrvata, čak i u Orašju gdje je zvanično bila "Herceg Bosna".
agent_zero

#245 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by agent_zero »

Šta ovom stašiu Kitroni nije jasno? Šta dopuštate da vas provocira i prosipa tipične stašau laži?

Od samog početka rata HVO je u saradnji sa VRS, sve se zna, sve je dokumentovano, a mnogo toga i snimljeno srećom. Samo su Alija i ta glupa ekipa oko njega bili tipično glupi i zauzeti svojom idejom fildžan države, umjesto da su sa Srbima dogovorili primirje, a ove što su nož u leđa zabili vojnički slomili za sva vremena. Naravno, bez ikakvih činjenja zločina spram civila, daleko od toga. Do kraja je trebalo vojnički slomiti zločinačku paradržavu koju su napravili u krvi, prvo Srba (u Hercegovini), pa onda Bošnjaka (i Hercegovina i srednja Bosna).
Dominion93

#246 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Dominion93 »

agent_zero wrote:Šta ovom stašiu Kitroni nije jasno? Šta dopuštate da vas provocira i prosipa tipične stašau laži?

Od samog početka rata HVO je u saradnji sa VRS, sve se zna, sve je dokumentovano, a mnogo toga i snimljeno srećom. Samo su Alija i ta glupa ekipa oko njega bili tipično glupi i zauzeti svojom idejom fildžan države, umjesto da su sa Srbima dogovorili primirje, a ove što su nož u leđa zabili vojnički slomili za sva vremena. Naravno, bez ikakvih činjenja zločina spram civila, daleko od toga. Do kraja je trebalo vojnički slomiti zločinačku paradržavu koju su napravili u krvi, prvo Srba (u Hercegovini), pa onda Bošnjaka (i Hercegovina i srednja Bosna).
Uz dužno poštovanje, koliko ti imaš godina i sjećaš li se rata? Naravno da je "Herceg Bosna" bila zločinačka paradržava i da bi bilo lijepo da je bila slomljena. Ali ona nikad ne bi postojala bez srpske asistencije, što aktivne što pasivne. O kakvom primirju sa Srbima govoriš nakon Prijedora, Kozarca, Višegrada, Zvornika, Foče? Srpski ratni cilj je cijelo vrijeme bio nestanak i Bosne i Bošnjaka (na početku u cijeloj Bosni, a kad su vidjeli da su se preračunali barem lokalno npr na nivou Srebrenice i Bihaća), a ne da gledaju kako Armija oslobađa Hercegovinu i Srednju Bosnu i čeka da se okrene prema njima. :shock:
Kitrona

#247 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

agent_zero wrote:Šta ovom stašiu Kitroni nije jasno? Šta dopuštate da vas provocira i prosipa tipične stašau laži?

E da si slomio sigurno bi dobio svoju zlatnu kašiku... A ovako... :lol:

Čuj "stašau", ide ti prijava za ovo. Malo si me i iznenadio doduše, da si sa takvom pameću uspio preslagat slogove riječi. Ili si možda od nekog prepisao? Ako je i tako, nije loše, u svakom slučaju impresivan napor za tebe. :thumbup:

Ako već tražiš "stašau" obrati se onima koji su pohrlili u HOS koji se sam proglasio nasljednicima ustaša, a to ti je pola ABiH. Još kažu da ih je Tuđman odvojio od ljubavi Blaža Kraljevića...

Da ti na krivom mjestu ne tražiš ustaše?
titinpionir

#248 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:Mene zanima da li postoji primjer suradnje u vojnom smislu kao sto je ABiH imala sa VRS kod Mostara - ono, ofanziva i ja te pratim artiljerijom za razliku od ovih uglavnom primjera humanitarnog karaktera izmedju HVO i VRS (prebjezi civila, prelazak jedinica za ispomoc itd)?
Kako te vise nije stid tako ocigledno da lazes ?
Kazem tako otvoreno jer ni sam ne znam koliko sam do sada puta postavio dokaze o aktivnoj saradnji ? Od Kiseljaka gdje sam stavio snimak djelovanja zajednicke artiljerije i opis samih Srba o tim i ostalim djelovanjima gdje su zajedno bili na linijama, pa Zepca gdje je cetnik ( tako je sam sebe zvao ) koji je prije toga bio u Vukovaru svjedocio pred sudom kako se " rame uz rame " sa hvo-a borio protiv Armije RBiH,imas primjer prebacivanja zarobljenika i predavanja zarobljenika , imas primjer prebacivanja vojnih jedinica, imas primjer kada su u Varesu ugovarali saradnju i MTS pomoc sa Srbima i gdje su zajednicki drzali linije .

Kako te vise nije sram da negiras ono sto je postavljeno kao dokaz i gdje moze biti prebacivanje vojnih jednica primjer humanitarnog karaktera? Prebacili Maturice iz Kiseljaka do Varesa da ovi kolju i ubijaju i kada su izvrsili zlocin prebacili ih opet nazad u Kiseljak i to je domokratama iz Rvacke primjer " humanitarnog karaktera " ? Kako vas nije stid ali ustvari glup sam ja sto mislim da se ti icega stidis kada mozes tako nesto odvratno da izvalis.

Isto tako ,nisam jos stavio ali postoje zivi svjedoci na ovom forumu, kada su vrs i hvo u isto vrijeme zajednicki napadali Travnik, kada su srbima po dogovoru prepustali linije oko Bihaca, , kod Konjica gdje su zajednicki drzali linije...
Last edited by titinpionir on 28/12/2015 09:56, edited 4 times in total.
titinpionir

#249 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Sarajmen wrote:
Mišljenja sam da ima prostora za tvrdnje koje idu u prilog saradnje HVO i VRS, ali ne svo vrijeme, već do proljeća 1994-te godine kada je ozvaničen vojni savez HVO-a i Armije BIH.

Znam da si potkovan sto se informacija tice ali ovdje nisi u pravu.

Bilo je i te kako saradnje, nije bila otvorena kao do proljeca 1994 , ali bila je i to vrlo efikasna i dogovorena na najvisem nivou. Od razmjene informacija o planovima, kratanjima, naoruzanju i polozajima ARBIH pa pomaganja u obavjestajno-diverzantskim akcijama i sta ces vise od toga ?
Ako ces i vise od toga evo primjer: kada je poslano pojacanje iz 7 Korpusa za 5 Korpus krajem 1995 hvo je prvo zaustavio pojacanje pa je poslije pregovora i prijetnji, i svega izmedju toga, dopustio pojacanje da prodje ...ali bez teskog naoruzanja :-) Znaci saljes vojsku u ispomoc gdje se svaka minuta zakasnjenja broji u poginulim i ranjenim a hvo ne da da se prodje, saljes vojsku sa puskama da ide na srpske tenkove i artiljeriju jer hvo nije dao nista vise da se prenese... pa gdje to nije pomoc srbima ?
Imas isto tako primjer bas u to vrijeme gdje su tenkovi hv stajali iznad puta Donji Vakuf-Jajce , mirno gledali da se srbi povuku bez ijednog ispaljenog metka i kada su se srbi povukli tenkovi hv izasli na cestu i tu stali pred Armiju,kada su Srbi predali hv Jajce bez ispaljenog metka...a tenkovi hv du stigli na tu poziciju putem kojim su se kretali paraleno uz srpske jedinice koje su se povlacile iz drugog pravca, par stotina metara jedni od drugih, uz vizualni kontakt i bez jednog ispaljenog metka .
I sve to da bi hv usetala u Jajce prije Armije i time presjekla vezu Krajine sa Srednjom Bosnom...a znamo sta to strateski znaci.

I sve to 1995, vrhunac " saradnje ", iste one "saradnje " koja nam se nabija na nos svaki put kada neki napaljeni kroat pocne pricu o njihovoj " pomoci " Bosni i Hercegovini :?
Last edited by titinpionir on 28/12/2015 10:09, edited 1 time in total.
Kitrona

#250 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:
Kako te vise nije stid tako ocigledno da lazes ?
Kazem tako otvoreno jer ni sam ne znam koliko sam do sada puta postavio dokaze o aktivnoj saradnji ? Od Kiseljaka gdje sam stavio snimak djelovanja zajednicke artiljerije i opis samih Srba o tim i ostalim djelovanjima gdje su zajedno bili na linijama, pa Zepca gdje je cetnik ( tako je sam sebe zvao ) koji je prije toga bio u Vukovaru svjedocio pred sudom kako se " rame uz rame " sa hvo-a borio protiv Armije RBiH,imas primjer prebacivanja zarobljenika i predavanja zarobljenika , imas primjer prebacivanja vojnih jedinica, imas primjer kada su u Varesu ugovarali saradnju i MTS pomoc sa Srbima i gdje su zajednicki drzali linije .

Kako te vise nije sram da negiras ono sto je postavljeno kao dokaz i gdje moze biti prebacivanje vojnih jednica primjer humanitarnog karaktera? Prebacili Maturice iz Kiseljaka do Varesa da ovi kolju i ubijaju i kada su izvrsili zlocin prebacili ih opet nazad u Kiseljak i to je domokratama iz Rvacke primjer " humanitarnog karaktera " ? Kako vas nije stid ali ustvari glup sam ja sto mislim da se ti icega stidis kada mozes tako nesto odvratno da izvalis.

Isto tako ,nisam jos stavio ali postoje zivi svjedoci na ovom forumu, kada su vrs i hvo u isto vrijeme zajednicki napadali Travnik, kada su srbima po dogovoru prepustali linije oko Bihaca, , kod Konjica gdje su zajednicki drzali linije...

OK, nisam gledao ali vjerovat ću ti na riječ da je HVO surađivao sa VRS na isti način kao ABiH oko Mostara...
Post Reply