HPV
Moderator: anex
-
malešna
#2 Re: HPV
draga... intenferon cisti pravi ne mozes nabaviti u BiH, imas neke smjese koje i nisu nesto...vaginalete intenf.imas uzeti u zagrebu, zavod za imunologiju..pa ako imas koga gore da ti to nabavi...kosta oko 600KM 21 vaginaleta... u svakom slucaju pomaze, ali uz to moras jacati imunitet,stres nikako sve se vraca stresom i pogorsava...znaci nista ti nece pomoci ako budes pod stresom...dosta vitamina B complex, caja i gledaj cajeve prirodne nabrane na nasim planinama, macina trava,kunica,...ne znam sta vise da ti pisem...sretno i zelim ti najbolje jer predpostavljam kroz sta prolazis...wendy wrote:ljudi, jel iko imao iskustva sa liječenjem od HPV-a i da li je neko uzimao interferon?
-
angy
#3 Re: HPV
wendy,
jesi li ti radila HPV tipizaciju i da li su ti nadjeni kondilomi???Meni su na kolposkopiji nadjeni ravni kondilomi ali jos uvijek nisam radila HPV tipizaciju...
jesi li ti radila HPV tipizaciju i da li su ti nadjeni kondilomi???Meni su na kolposkopiji nadjeni ravni kondilomi ali jos uvijek nisam radila HPV tipizaciju...
-
wendy
#4 Re: HPV
hej, uradila sam ja tipizaciju, ali ja nemam kondilome. koliko sam ja shvatila, kondilomi nastaju zbog prisustva niskorizicnih tipova HPV-a. Ali obicno se desava da imas po nekoliko tipova i visoko i niskorizicnih. Uradi to sto prije.
Hvala za info o interferonu, lijepo je znati da pomaze, mada mi je pao kamen sa srca, jer izgleda da stanje nije toliko alarmantno, samo treba ojacati imunitet
Hvala za info o interferonu, lijepo je znati da pomaze, mada mi je pao kamen sa srca, jer izgleda da stanje nije toliko alarmantno, samo treba ojacati imunitet
-
angy
#5 Re: HPV
I kada si uradila tipizaciju jel bio visokorizicni ili niskorizicni???Da li ti je doktor preporucio neke lijekove ili...???Doktor mi je rekao da tipizaciju uradim tek za mjesec dana jer je navodno sad kad je radio kolposkopiju i papa test ponovo nesto je kao zagrebao tu povrsinu pa da cekam mjesec dana da bi mogla uraditi tipizaciju...Imas mnogo o HPV-u na raznim forumima gdje djevojke i zene razmjenjuju svoja iskustva i savjetuju jedni druge i ja sam bila ocajna i neutjesiva kada sam tek saznala ali mnogo djevojaka me utjesilo jer treba mnogo vremena da iz virusa predje u rak, uglavnom najbitnije je jacati imunitet da bi se virus doveo u stanje mirovanja i pod kontrolu i ono sto je jako vazno je izbjegavati stres...Pozzzwendy wrote:hej, uradila sam ja tipizaciju, ali ja nemam kondilome. koliko sam ja shvatila, kondilomi nastaju zbog prisustva niskorizicnih tipova HPV-a. Ali obicno se desava da imas po nekoliko tipova i visoko i niskorizicnih. Uradi to sto prije.
-
encian
#6 Re: HPV
HPV je nemoguce izlijeciti koliko ja znam. takodjer, prisustvo visokorizicnog HPV ne znaci da ce se razviti rak. u biti se tijelo najcesce samo izbori protiv virusa i onda nema problema. HPV je bolest modernog doba, i doktori se uglavnom ne pate da urade tipizaciju.
-
malešna
#7 Re: HPV
drage moje ne treba zanemariti i reci da to nije strasno,trebate se cuvati ...jer meni je prije 2 godine otkriven HPV visoko rizična grupa,radila sam biopsiju i nakon toga konizaciju...sve je bilo dobro...povukao mi je virus isla sam redovno na kontrole...cim sam se malo opustila sve je vratilo,slomilo me je totalno,jer tada shavtis da nije bezopasno...znaci dosta caja stres izbjegavajte jer ja sta mogu reci da sam u tom periodu bila u nekom stresnom periodu i sve je se vratilo...djevojka sam koja jos nije radjala i ruzno zvuci kada vam doktor kaze da bi trebali razmisliti o djeci.. kao da je stupiti u brak i roditi dijete otići i kupiti na trafici.. zato vam zelim reci da nezanemarujete i ne prihvatate olako to,jer ja sam se na tren bila opustila nakon 2 negativna nalaza i kada sam otisla 3 puta ponovo pozitivan... zato pazite na sebe i volite sebe... dosta vitamina,caja...a sto se tice tableta znam da i nema nekog izbora...meni su tada pomogle te intenferon vaginalete,zatim nakon toga sam koristila duze vrijeme aloa vera propolis..i vaginalete kantarion... zelim vam puno srece i snage,covjek padne na tren uplasi se ali ne daj te se..
a isto tako sto vam mogu reci ne vezite se za jednog doktora,potrazite misljenje kod vise doktora,ako nista informativno neka pogledaju nalaze i dadnu svoje misljenje ...
a isto tako sto vam mogu reci ne vezite se za jednog doktora,potrazite misljenje kod vise doktora,ako nista informativno neka pogledaju nalaze i dadnu svoje misljenje ...
- Altsa
#8 Re: HPV
jedno pitanje. da li se u BiH vrsi vakcinacija posto vidim da su u hrvatskoj vec poceli da vakcinisu djevojcice sa vakcinom protiv HPV.
-
wendy
#9 Re: HPV
za vakcinaciju ne bih rekla,a u hrvatskoj se vakcinisu djevojcice koje jos nisu imale seksualne odnose.
ja sam uradila tipizaciju cim mi je papa test pokazao da mi je HPV suspektan. I kao sto sam rekla, tesko da ces imati samo jedan tip virusa. Ja imam sama nekih 20-ak i visokorizicnih i niskorizicnih. Ne brini se nista dok ti je papa test uredu. Ako nema promjena na papa testu (jer je on jos uvijek najsigurniji pokazatelj svih malignih promjena), samo ti preostaje da radis na imunitetu...valjda ce proci. A i ako ne prodje, treba zivjeti s tim
Samo redovno na kontrolu!
ja sam uradila tipizaciju cim mi je papa test pokazao da mi je HPV suspektan. I kao sto sam rekla, tesko da ces imati samo jedan tip virusa. Ja imam sama nekih 20-ak i visokorizicnih i niskorizicnih. Ne brini se nista dok ti je papa test uredu. Ako nema promjena na papa testu (jer je on jos uvijek najsigurniji pokazatelj svih malignih promjena), samo ti preostaje da radis na imunitetu...valjda ce proci. A i ako ne prodje, treba zivjeti s tim
-
melb26sa
#10 Re: HPV
Ti bi se dragovoljno dala vakcinisati necim sto je na trzistu koje 2 godine i ima masu nuspojava od kojih su neke paraliza, a u jedno 18 slucajeva smrt nakon vakcinacije? BTW, proizvedeno je da te stiti od koje 4 vrste HPVa a ako malo proguglas vidjeces da ih ima mnooogo vise.Altsa wrote:jedno pitanje. da li se u BiH vrsi vakcinacija posto vidim da su u hrvatskoj vec poceli da vakcinisu djevojcice sa vakcinom protiv HPV.
Malo se zadaj u citanje ovih ispod linkova pa vidi da li zaista zelis da se vakcinises.
http://www.bmj.com/cgi/content/full/334/7605/1182
News
Questions over human papillomavirus vaccine in the US and Australia
Janice Hopkins Tanne
New York
Questions have emerged in the United States and Australia about the effectiveness and possibly dangerous side effects of Gardasil, Merck's newly licensed vaccine for human papillomavirus.
In the US, three deaths closely time related to immunisation with the vaccine were among 1637 adverse reactions reported by Judicial Watch, a public interest watchdog. Judicial Watch obtained the reports from the Food and Drug Administration using the Freedom of Information Act. The reports were filed through the FDA's vaccine adverse event reporting system.
In Australia, 25 klix at a Catholic high school in Melbourne who had just received their first injection of the vaccine on 22 May experienced headache, nausea, and dizziness, the Age reported. Four were sent to hospital and two were admitted overnight. All were discharged. One expert called it mass hysteria. Shares of the vaccine's Australian developer, CSL, fell after news reports of the incident (http://www.theage.com.au, 25 May, "Why are we experimenting with drugs on klix?").
The FDA approved the vaccine in June 2006, and an advisory committee of the Centers for Disease Control and Prevention unanimously voted to recommend it for klix aged 11 and 12 years. It is effective against human papillomavirus types 6, 11, 16, and 18, which cause most cervical cancers and genital warts.
The vaccine has been controversial because some parents objected to state mandates to give it to young klix, preferring to encourage their daughters to abstain from sexual activity until marriage (BMJ 2007;334:721-3 doi: 10.1136/bmj.39164.510127.AD).
Judicial Watch reported on 23 May that the three deaths included one poorly documented death from a blood clot three hours after receiving the vaccine and two deaths in young women with existing heart or clotting problems.
Some 371 of the other adverse reactions reported were serious, including paralysis, Bell's palsy, and Guillain-Barré syndrome. Among 42 pregnant women who were vaccinated, 18 had side effects, ranging from spontaneous abortion to fetal abnormalities. Most of the adverse effects were typical, such as pain, fever, nausea, dizziness, and itching. Merck warns about such side effects in its prescribing information.
Last month the New England Journal of Medicine published two studies showing that the vaccine was effective (2007;356:1915-27, 1991-93). It reduced the risk of lesions caused by the most dangerous strains, 16 and 18, by 44% but reduced the number of lesions caused by all strains by only 17%. An editorial commented that the modest reduction might be because some women had previously been exposed to the virus or because other strains of virus might have caused lesions when infection with the more dangerous strains was prevented.
The BMJ twice asked Merck to comment on the Judicial Watch report but had not received a response before going to press.
http://www.judicialwatch.org/documents/ ... Deaths.pdf
http://www.judicialwatch.org/documents/ ... sVAERS.pdf
http://www.judicialwatch.org/documents/ ... xcerpt.pdf
http://www.judicialwatch.org/documents/ ... RS_All.pdf (Very large file 58 Mb)
http://www.judicialwatch.org/story/2008 ... pv-vaccine
-
angy
#11 Re: HPV
malešna, hvala puno na savjetima...malešna wrote:drage moje ne treba zanemariti i reci da to nije strasno,trebate se cuvati ...jer meni je prije 2 godine otkriven HPV visoko rizična grupa,radila sam biopsiju i nakon toga konizaciju...sve je bilo dobro...povukao mi je virus isla sam redovno na kontrole...cim sam se malo opustila sve je vratilo,slomilo me je totalno,jer tada shavtis da nije bezopasno...znaci dosta caja stres izbjegavajte jer ja sta mogu reci da sam u tom periodu bila u nekom stresnom periodu i sve je se vratilo...djevojka sam koja jos nije radjala i ruzno zvuci kada vam doktor kaze da bi trebali razmisliti o djeci.. kao da je stupiti u brak i roditi dijete otići i kupiti na trafici.. zato vam zelim reci da nezanemarujete i ne prihvatate olako to,jer ja sam se na tren bila opustila nakon 2 negativna nalaza i kada sam otisla 3 puta ponovo pozitivan... zato pazite na sebe i volite sebe... dosta vitamina,caja...a sto se tice tableta znam da i nema nekog izbora...meni su tada pomogle te intenferon vaginalete,zatim nakon toga sam koristila duze vrijeme aloa vera propolis..i vaginalete kantarion... zelim vam puno srece i snage,covjek padne na tren uplasi se ali ne daj te se..
- Ma.Le.Na
#12 Re: HPV
nesto citam o HPVu i nabasam na ovu temu..
pored toliko gluposti koje se "obrade" na ovom forumu sramota je da jedna ovakva tema ima tako malo postova i uopce informacija
zato
hajmo se malo edukovat
poceti sa
Sta je to HPV?
kako se dobija/prenosi?
Kako se lijeci?
evo sta kaze teta WIKI
mislim da jako puno djevojaka zaista NE ZNA o HPVu mnogo
jednom sam cula da se HPV moye pokupiti sa klozetske solje
zato...podijelite znanje i hajmo se malo educirati
svakako je pametnije o ovome nego o politici ili necemu jos nebuloznijem

pored toliko gluposti koje se "obrade" na ovom forumu sramota je da jedna ovakva tema ima tako malo postova i uopce informacija
zato
hajmo se malo edukovat
poceti sa
Sta je to HPV?
kako se dobija/prenosi?
Kako se lijeci?
evo sta kaze teta WIKI
mnogi ce reci da su ovo opste poznate stvari...da vecina zna...da ima net pa nek se googla..Humani papilloma virus (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80% seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Znanstvenici su utvrdili više od 100 tipova HPV-a od čega je većina bezopasna za zdravlje.
HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Postoje slučajevi u kojima je zabilježena infekcija sluznice dišnog sustava i očiju, no najveće i najčešće zaraženo područje je upravo genitalno područje.
HPV se može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, infekcija(kondilomi) se obično javljaju oko korijena penisa.
Tvrdnju da se HPV ne prenosi isključivo penetracijom dokazuje činjenica da je pronađen i kod nekih djevojaka koje su još djevice. Također su zabilježeni i slučajevi kod kojih su promjene uzrokovane ovim virusom vidljive u usnoj šupljini pa se može zaključiti kako se HPV prenosi i oralno-genitalnim odnosom.
Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na grliću maternice, zbog čega su i najopasniji. Ovi tipovi HPV-a uz maligne promjene mogu uzrokovati i izrasline, odnosno kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.
Kod muškaraca se kondilomi najčešće manifestiraju na tijelu penisa, na prepuciju ili oko anusa. A mogu se pojaviti i u rektumu ili u ustima.
Ako trudnica ima kondilome postoji opasnost da HPV infekciju tijekom porođaja prenese djetetu.
Ukoliko se maligne promjene rano uoče PAPA testom, terapija je mnogo blaža i bezbolnija - a mogućnosti razvoja raka grlića maternice su puno manje nego u slučaju kada se ove promjene detektiraju kasnije.
Kondilomi se mogu liječiti na razne načine:
* propisanim tekućim kemikalijama (Kondiloks, Imikvimod, Podofilin)
* krioterapijom (smrzavanje)
* elektrokoagulacijom (paljenje)
* ubrizgavanjem interferona u svaki kondilom (protein koji stvara imunost na virus)
* laserskim tretmanom
* kirurškim uklanjanjem
jednom sam cula da se HPV moye pokupiti sa klozetske solje
-
Astarot
#13 Re: HPV
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/po ... nice_i_hpv
Ma.Le.Na wrote:nesto citam o HPVu i nabasam na ovu temu..
zato
hajmo se malo edukovat
poceti sa
Sta je to HPV?
kako se dobija/prenosi?
Kako se lijeci?
evo sta kaze teta WIKI
mnogi ce reci da su ovo opste poznate stvari...da vecina zna...da ima net pa nek se googla..Humani papilloma virus (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80% seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Znanstvenici su utvrdili više od 100 tipova HPV-a od čega je većina bezopasna za zdravlje.
HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Postoje slučajevi u kojima je zabilježena infekcija sluznice dišnog sustava i očiju, no najveće i najčešće zaraženo područje je upravo genitalno područje.
HPV se može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, infekcija(kondilomi) se obično javljaju oko korijena penisa.
Tvrdnju da se HPV ne prenosi isključivo penetracijom dokazuje činjenica da je pronađen i kod nekih djevojaka koje su još djevice. Također su zabilježeni i slučajevi kod kojih su promjene uzrokovane ovim virusom vidljive u usnoj šupljini pa se može zaključiti kako se HPV prenosi i oralno-genitalnim odnosom.
Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na grliću maternice, zbog čega su i najopasniji. Ovi tipovi HPV-a uz maligne promjene mogu uzrokovati i izrasline, odnosno kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.
Kod muškaraca se kondilomi najčešće manifestiraju na tijelu penisa, na prepuciju ili oko anusa. A mogu se pojaviti i u rektumu ili u ustima.
Ako trudnica ima kondilome postoji opasnost da HPV infekciju tijekom porođaja prenese djetetu.
Ukoliko se maligne promjene rano uoče PAPA testom, terapija je mnogo blaža i bezbolnija - a mogućnosti razvoja raka grlića maternice su puno manje nego u slučaju kada se ove promjene detektiraju kasnije.
Kondilomi se mogu liječiti na razne načine:
* propisanim tekućim kemikalijama (Kondiloks, Imikvimod, Podofilin)
* krioterapijom (smrzavanje)
* elektrokoagulacijom (paljenje)
* ubrizgavanjem interferona u svaki kondilom (protein koji stvara imunost na virus)
* laserskim tretmanom
* kirurškim uklanjanjem
jednom sam cula da se HPV moye pokupiti sa klozetske solje![]()
- Bihnela
#14 Re: HPV
"Po nekim istraživanjima već na početku seksualnog života 60 odsto žena dobija ovu infekciju. Prema nedavno urađenoj studiji u SAD procenat inficiranih je još veći, pa se procenjuje da čak 80 odsto populacije „zaradi“ neki od humanih papiloma virusa. Infekcija se prenosi s obolelih na zdrave direktnim kontaktom sluzokoža."
Medjutim ljudi ce google-ti tek kad se susretnu s problemom,,tek tada ce traziti informacije,,,malo ko ce istrazivati "preventivno",,,,informacije o hpv-u bi,
mozda, trebale biti opste poznate stvari ali istina je da nisu....malo ljudi, a pogotovu zena, zna o HPVu iako su informacije o tome dostupne,,,,svi misle da se te svari dogadjaju drugima....meni su informacije na dr. forumima mnogo pomogle...
citala sam o raznim nacinima prenosenja hpv, ali mnogi od njih nisu sigurni nacini prenosenja, osim naravno seksualnim putem...
sto se tice o price o dozivotnoj zarazi virusom i to je dosta diskutabilno jer vrlo cesto dolazi do tzv "spontani clearance virusa - prirodno samoizlječenje, proces koji uvelike ovisi o stanju imunološkog sustava inficirane osobe" pa zbog toga mnogi ljudi i ne znaju da su bili/jesu zarazeni vriusom.
http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/ ... sa.lt.html
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/ginteme/01_hpv.asp
pomozimo jedni drugima....dijelimo informacije i iskustva....
Medjutim ljudi ce google-ti tek kad se susretnu s problemom,,tek tada ce traziti informacije,,,malo ko ce istrazivati "preventivno",,,,informacije o hpv-u bi,
mozda, trebale biti opste poznate stvari ali istina je da nisu....malo ljudi, a pogotovu zena, zna o HPVu iako su informacije o tome dostupne,,,,svi misle da se te svari dogadjaju drugima....meni su informacije na dr. forumima mnogo pomogle...
citala sam o raznim nacinima prenosenja hpv, ali mnogi od njih nisu sigurni nacini prenosenja, osim naravno seksualnim putem...
sto se tice o price o dozivotnoj zarazi virusom i to je dosta diskutabilno jer vrlo cesto dolazi do tzv "spontani clearance virusa - prirodno samoizlječenje, proces koji uvelike ovisi o stanju imunološkog sustava inficirane osobe" pa zbog toga mnogi ljudi i ne znaju da su bili/jesu zarazeni vriusom.
http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/ ... sa.lt.html
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/ginteme/01_hpv.asp
pomozimo jedni drugima....dijelimo informacije i iskustva....
-
Astarot
#15 Re: HPV
Informacija-vakcina se moze nabaviti u svim bolje opremljenim apotekama a sto se tice uputstva-najbolje se obratiti svom ginekologu-uraditi Papa test, event. tipizaciju ako je potrebno i vakcinisati se (3 doze u rasponu od 6 mjeseci).
Sto se tice susjedstva-Hrvatska ima program i drzava koliko mi je poznato placa prvu dozu i vakcinisu se djevojcice u 7.razredima.
Kod nas jos ne postoji takav zakon-jer su ljekari kreteni, iu nesto cekaju.
Nije tacno da je vakcina tek prisutna 2 god. Gardasil ima malo losije nuspojave za razliku od Cervarixa-koji ima cak sta vise i duzi period zastite...Do danas je to 7 god. pa se prate i dalje, ali dobro je da ima polji ucinak na Visokoonkogene HPV tipove koji uzrokuju rak...
Ako zelis vakcinu-apoteka ce nabaviti i bitno je otici isti dan na boc boc hahaha
http://www.svestomogu.com/home.php?menu_id=2 kako je Cro sredjeno pogledaj sledeci link...

Sto se tice susjedstva-Hrvatska ima program i drzava koliko mi je poznato placa prvu dozu i vakcinisu se djevojcice u 7.razredima.
Kod nas jos ne postoji takav zakon-jer su ljekari kreteni, iu nesto cekaju.
Nije tacno da je vakcina tek prisutna 2 god. Gardasil ima malo losije nuspojave za razliku od Cervarixa-koji ima cak sta vise i duzi period zastite...Do danas je to 7 god. pa se prate i dalje, ali dobro je da ima polji ucinak na Visokoonkogene HPV tipove koji uzrokuju rak...
Ako zelis vakcinu-apoteka ce nabaviti i bitno je otici isti dan na boc boc hahaha
http://www.svestomogu.com/home.php?menu_id=2 kako je Cro sredjeno pogledaj sledeci link...
Altsa wrote:jedno pitanje. da li se u BiH vrsi vakcinacija posto vidim da su u hrvatskoj vec poceli da vakcinisu djevojcice sa vakcinom protiv HPV.
-
vesana
#16 Re: HPV
Evo i mene da vam malo otvorim oči u vezi sa cjepivom protiv HPV-a! Standardna prevencija od posljedica koje uzrokuje HPV-a: testirati se na HPV (papa test ne dokazuje HPV), ako nemate HPV- papa svake 3 god, ako imate HPV-papa svake godine (ja bi preporučila 2 puta god). A šta kad se netko cijepi? Nšta! Sve isto! Cijepivo (ako zanemarimo mnoge nuspojave i ako je danas moguće ičemu ili ikome vjerovat) štiti samo od 4 tipa virusa; 2 koja uzrokuju rak i 2 koja uzrokuju kondilome ili genitalne promjene! Ostaje vam najmanje 6 tipova koji uzrokuju rak i najmanje 100 ostalih tipova! Znači nakon cijepljenja ista stvar-redovite kontrole! Ako ne vjerujete možete to i pročitati na stranicama proizvođača cijepiva:
"GARDASIL may not fully protect everyone, and does not prevent all types of cervical cancer, so it’s important to continue routine cervical cancer screenings. GARDASIL does not treat cervical cancer or genital warts. GARDASIL will not protect against diseases caused by other HPV types or against diseases not caused by HPV. GARDASIL is given as 3 injections over 6 months."
Evo vam i link:http://www.gardasil.com/
S obzirom da lijek još uvijek ne postoji, preostaje jedino prevencija i što je još važnije informiranje ljudi o ovim problemima, naročito mladih djevojaka!
Evo jedna stranica posvećena upravo tome:
http://www.anilas.net
"GARDASIL may not fully protect everyone, and does not prevent all types of cervical cancer, so it’s important to continue routine cervical cancer screenings. GARDASIL does not treat cervical cancer or genital warts. GARDASIL will not protect against diseases caused by other HPV types or against diseases not caused by HPV. GARDASIL is given as 3 injections over 6 months."
Evo vam i link:http://www.gardasil.com/
S obzirom da lijek još uvijek ne postoji, preostaje jedino prevencija i što je još važnije informiranje ljudi o ovim problemima, naročito mladih djevojaka!
Evo jedna stranica posvećena upravo tome:
http://www.anilas.net
-
vesana
#17 Re: HPV
Tek sam se pojavila na forumu i već sam bila banirana! Nisam se mogla logirati a sad opet mogu! Može netko objasniti šta se desilo!?
-
slucajni_prolaznik1
#18 Re: HPV
evo ti sve o HPV-u... http://medicinabih.info/medicina/ginekologija/hpv/wendy wrote:ljudi, jel iko imao iskustva sa liječenjem od HPV-a i da li je neko uzimao interferon?
-
vesana
#19 Re: HPV
Slucajni prolaznice to nije ni 1% o HPV-u. Da imaš problema s HPV-om, znao bi to!