HP iPaq 6515

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
silence_is_sexy

#1 HP iPaq 6515

Post by silence_is_sexy »

hm.... vec odavno sam odustao od pokusaja da (kupovinom) pratim razvoj gadgeta iz porodice mobitela i handheld racaunara... odlucio covjek da saceka da se sve te spravice integrisu pa da onda ko' covjek potrosim novac na nesto sto ce mi zadovoljavati prohtjeve bez da mi rastu zazubice za nekim "novim" cudom tehnike i dizajna... razlog br. 1 je finansijkse prirode... ne toliko sto je problem kupiti jednu spravicu vec zato sto ju je problem prodati kao second-hand jednom kada se odlucis za upgrade (evo ja bezuspjesno pokusavam prodati iPaq 3970)... drugi ali ne manje bitan razlog je sto su proizvodjaci gadgeta (generalno) supci... daju stvari na kasikicu tako da svaku "novu" atraktivnu opciju koju ubace u svoje proizvode izreklamiraju kao revolucionarnu i prodaju gomilu uredjaja da bi za samo par mjeseci izbacili nesto novo sto cuvaju u steku vec godinama...

ovaj novi 6515 je prisao pravo blizu opisu sprave koju cekam "sve ove godine"...

Image

ukratko: integrisani GSM, GPRS, EDGE, Bluetooth, irDA, qwerty tastatura, 1.3 mp kamera, miniSD and SD/MMC memorijski slotovi... i ono sto me je jako obradovalo integrisani GPS (unutrasnja antena) + TOM TOM navigacijski software i jedna besplatna mapa po izboru....
dimenzije: samo 118 x 71 x 21mm, tezak: 165g

super rekoh.... u ntchs-u ga imaju... za kes 1299KM...

pravo se nalozih da kupim... ali onda malo prosurfam po netu, procitam review-e i skontam da se ne isplati...

naime: operativni system je Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition SE i iz HP-a je procurilo da nece biti moguc upgrade na Windows Mobile 5.0... prvi minus...
procesor: Intelov PXA272 312MHz jako, jako prosjecno...
memorija: samo 128MB
kamera, kazu ljudi koji ga koriste, prosjecna (iako ima integrisan blic)...
GPS pun glitcheva... stalno prolupava... neprecizan... integrisani GPS je lokovan na TOM TOM softver i ne mozes koristiti druge softwareske pakete za navigaciju...
cak su najavili iz HP-a povlacenje modela koji su prodavani u evropi zbog greske na GPS-u...
ekran koji je kod dosadasnjih modela iPaq-a bio 240 X 320 je "srezan" na 240 X 240 pixela sto ima za rezultat da gomila 3rd party softwarea ne radi ili radi ali se desavaju kropovi ekrana i samim tim su neupotrebljivi na ovom modelu...
zvucnik jako slab kada radi u telefonskom modu
nema WiFi
baterija: 1,200mAh Lithium-ion... sto je a spravu sa ovoliko "potrosaca" energije prilicno jadno...

jebiga...

ja cu definitivno sacekati kraj godine kada treba izaci 6715 ili neki jos ljepsi novitet :)

kazu vise memorije, jaci procesor, WiFi, bolja baterija, WM 5.0...

ja bih na wish listu dodao hard disk 3-4 Gb (tesko ostvarljivo jos neko vrijeme kod HP modela mada ih vec ugradjuju u neke Dell-ove handhelde...), ekran rezolucije 480 X 640, popravljen GPS... i voila :)
Post Reply