Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

O'zone
Globalni moderator

#1 Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by O'zone »

Mada vjerujem da je po naslovu večina Vas pomislila da tema ima neke veze sa uvaženim forumašem @Jose Mujica -nema, ali zato ima sa likom na njegovom avataru i nickom :mrgreen: .

U svom ovom vaktu gdje svako grabi sebi (u političkim krugovima) skoro da nešto tipa sljedećeg teksta spada u rubriku vjerovali ili ne:
Predsjednik Urugvaja vozi bubu... 90 posto svoje plaće daje građanima... predsjedničku palatu dao beskućnicima...
Utorak | 30.10.2012.

Predsjednik Urugvaja Hose Muhika je vjerovatno najbliži "čovjeku iz naroda" od svih ostalih svjetskih lidera! Zaradio je "nadimak el presidente mas pobre", ili "po naški", najsiromašniji predsjednik zbog svojih nevjerovatnih odricanja

Image

Ovaj neobičan (i nesebičan) čovjek daje čak 90 odsto svoje plate svojim građanima, tako da od 12. 500 dolara, koliki je iznos njegovih primanja, zadržava samo 1. 250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.

On je španskom dnevniku "El Mundo" nedavno izjavio: "Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje."

Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća. Njegova najvrijednija kupovina je Folsvagenova "Buba" koja košta oko 2.000 dolara.
Od kada je Muhika došao na vlast 2010. godine, njegova zemlja se smatra jednom od najmanje korumpiranih na svijetu!

Nije ni čudo, kada im šef države nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu i društvu svog ljubimca psa Manuele.

Image

Njegova plata na godišnjem nivou iznosi 15.000 dolara.

To je 5,8 odsto plate Dejvida Kameruna, premijera Britanije, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3.1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije, i mizernih 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.
Muhika inače živi vrlo jednostavnim i povučenim životom. On odbija da živi u predsjedničkoj palati i, umjesto da se on useli, ustupio prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasao od smrzavanja.

Image

Odrekao se života u palati - Hose Muhika

Prije izvjesnog vremena predsjednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa, upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susjedu da popravi krov poslije kišne oluje.
Urugvaj je najmanja nacija Južne Amerike, nakon Surinama. Ipak, ova majušna zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspjela da izbjegne svetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.
Nekako kad ovo pročitam poželim da sam tamo da čovjeka izgrlim i izljubim ko brata rođenog samo zbog njegovih postupaka a onda da zamolim za azil i da mu perem Bubu, pomažem oko cvjećnjaka i susjedovih krovova da se on ne daj bože nebi opet ozlijedio i sve za džabe do kraja života.

Fakati mi bude fino kad ujutro pročitam nešto ovako pozitivno :mrgreen:

VIVA HOSE !!!

Image
sinuhe

#2 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by sinuhe »

Ljevicar stare garde, mada s Juznom Amerikom nikad nisi siguran kako ce se situacija razvijati.
eki to

#3 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by eki to »

vidi mu se na cehri da je ljudina :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by JoseMujica »

čovjek koji se kao mladić borio za ono u šta vjeruje i čovjek koji danas živi u skladu sa svojim uvjerenjima

respect ogromni i to je jedini razlog što je odabran kao moj nick i avatar ....a ne kao što mnogi polualfabetizirani forumaši insinuiraju da je to neko ismijavanje Bošnjaka :-)

Nama kao društvu i pojednicima fali istinske iskrenosti, poštenja i ljudske hrabrosti da živimo ono što zastupamo i JM je po tome etički gigant čovječanstva.
bambina78

#5 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by bambina78 »

JoseMujica wrote: respect ogromni i to je jedini razlog što je odabran kao moj nick i avatar ....a ne kao što mnogi polualfabetizirani forumaši insinuiraju da je to neko ismijavanje Bošnjaka :-)
Mislio sam da ti je na avataru neko od sive eminencije Bosnjaka iz Bakija :skoljka:
raoul duke

#6 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by raoul duke »

Svaka cast. Citanje teme mi samo izazove jos veci gnjev prema nasim politicarima.
karanana

#7 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by karanana »

haj bas mi je drago da sam sada skontao ko je chiko sa avatara i otkud ime.
ja mislio slika nekog bosnjachkoga dede.
Josko Domorocki

#8 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by Josko Domorocki »

JoseMujica wrote:čovjek koji se kao mladić borio za ono u šta vjeruje i čovjek koji danas živi u skladu sa svojim uvjerenjima

respect ogromni i to je jedini razlog što je odabran kao moj nick i avatar ....a ne kao što mnogi polualfabetizirani forumaši insinuiraju da je to neko ismijavanje Bošnjaka :-)

Nama kao društvu i pojednicima fali istinske iskrenosti, poštenja i ljudske hrabrosti da živimo ono što zastupamo i JM je po tome etički gigant čovječanstva.
Dobar ciko,zna da postoji i neki drugi vazniji i veci sud .. Pitam se jel Komsic moze biti ovakav ? Osim sto ga na rucak prate tri limuzine .. :skoljka:
madner

#9 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by madner »

Meni se cini da mu ova buba ima ekstra opreme, nije tu sve cisto :D
JOHNNYJUVE

#10 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by JOHNNYJUVE »

Josko Domorocki wrote:
JoseMujica wrote:čovjek koji se kao mladić borio za ono u šta vjeruje i čovjek koji danas živi u skladu sa svojim uvjerenjima

Dobar ciko,zna da postoji i neki drugi vazniji i veci sud .. Pitam se jel Komsic moze biti ovakav ? Osim sto ga na rucak prate tri limuzine .. :skoljka:
u nas takav zakon da gga moraju prattiti, naravno tu svako svoga zaposli :D
JoseMujica

#11 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by JoseMujica »

brate dragi..pa trebali ste samo Google search :D

imaj još dosta stvari o ovome čovjeku...bio je u mladosti član ljevičarskog gerilskog pokreta Tupamaros..tamo 1969 su čak uspjeli osloboditi jedan gradić blizu Montevidea...kad ih je vojska skrhala JM-a su uhvatili te je proveo jedno 15-tak godina u zatvoru...jedno 2 godine je proveo zatvoren na dnu bunara...pa je lik zdušio iz zatvora i murija ga je pri hvatanju demokratski izbušila sa šest metaka :D

pravi čovjek za dobrog filma
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Bravo za Mujicu i njegov Urugvaj!
:thumbup:
sumirprimus

#13 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by sumirprimus »

a meni mjesecima po glavi,kad je cera imo volku kosu :lol: :skoljka:
VjecitiStudent

#14 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by VjecitiStudent »

Bravo Jose!
Da li bi mi ikada odabrali nekoga ovakvoga za predsjednika?
madner

#15 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by madner »

Vaja ja ne bi, vozao folcigu, garant bi mi spuco neki porez na moje auto :x
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by O'zone »

JoseMujica wrote:brate dragi..pa trebali ste samo Google search :D

imaj još dosta stvari o ovome čovjeku...bio je u mladosti član ljevičarskog gerilskog pokreta Tupamaros..tamo 1969 su čak uspjeli osloboditi jedan gradić blizu Montevidea...kad ih je vojska skrhala JM-a su uhvatili te je proveo jedno 15-tak godina u zatvoru...jedno 2 godine je proveo zatvoren na dnu bunara...pa je lik zdušio iz zatvora i murija ga je pri hvatanju demokratski izbušila sa šest metaka :D

pravi čovjek za dobrog filma
Ta ekipa iz Južne Amerike koja mi pravo leži i barem se trude da svoj narod proguraju na malo zelenije grane (neko privredom, neko turizmom a neko narkoticima). Za izdvojiti:

Bolivija-Evo Morales

Image

Venecuela-Hugo Chavez

Image

Kuba-Fidel Castro-sad već presedente u sjeni

Image
JoseMujica

#17 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by JoseMujica »

i R.I.P prethodniku

Image

Salvador Allende (1908 – 1973) predsjednik Čilea, prvi legalno izabrani ljevičar u Južnoj Americi...naravno odgovor CIA-e se nije dugo čekao :(

i o'zone dodaj još jednog na svoju listu

Image

Luiz Inácio Lula da Silva - Brazil
detroit-mercy

#18 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by detroit-mercy »

VjecitiStudent wrote:Bravo Jose!
Jok :mrgreen: mi ipak imamo slabost prema presjednicima koji se voze u limuzinama, vole zapalit, popit koju i naravno pokurvati se :mrgreen: .
karanana

#19 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by karanana »

detroit-mercy wrote:
Jok :mrgreen: mi ipak imamo slabost prema presjednicima koji se voze u limuzinama, vole zapalit, popit koju i naravno pokurvati se :mrgreen: .
o kome pricas? kennedyju ili clintonu?
sinuhe

#20 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by sinuhe »

Mujica je jedno, a Fidel, Hugo, i Evo su nesto drugo.
madner

#21 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
I maznu Goeringove uniforme :D

Ali mora biti faca, jedva hodat od muda i biti uvijek spreman da se pobije.
O'zone
Globalni moderator

#22 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by O'zone »

A dama koja je imala "sreće" da vodi Čile u i nakon razornog zemljotresa

Image

Michelle Bachelet

Ljudi tamo su drugačiji i drugačiji im je mentalitet i iskreno volio bih napraviti jedno proputovanje kroz Južnu Ameriku.
detroit-mercy

#23 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by detroit-mercy »

karanana wrote:
detroit-mercy wrote:
o kome pricas? kennedyju ili clintonu?
Jok o Mici Dodiku :mrgreen: .
detroit-mercy

#24 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
I maznu Goeringove uniforme :D

Ali mora biti faca, jedva hodat od muda i biti uvijek spreman da se pobije.
Mislis na onu bijelu, svecanu :mrgreen: ?
madner

#25 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!

Post by madner »

I svjetlo plavu.

Pioniri mali, a pioniri veliki elitna pjesadija pa ti skontaj :D
Post Reply