Pošto mislim da je došlo do zabune, jer se valjda od mene očekuje da branim astrologiju, a uopće me se ne čita, kazat ću da nisam profesionalac, niti živim od astrologije, no više mi je od hobija. Ako nekoga interesira kako i šta u vezi astrologije, neka ode na google.com i utipka astrologija, pa nek pročitaju. Zasad evo jedan intervju s astrologinjom Kleom, pa eto
"štovani posjetitelji stranica
http://www.novi-zagreb.com došlo je vrijeme da Vam predstavimo našeg novog suradnika, točnije suradnicu za pisanje horoskop - a. Dakle od danas za NZ horoskop piše i diše naša Klea , tko je Klea i čime se sve bavi reći ćemo Vam jednom drugom prilikom za sada Vam donosimo jedan mali intervju koji smo napravili sa njom povodom dolaska na ove stranice:
webmaajka......Što je, a što nije Astrologija?
Klea: Astrologija je znanost (ili znanstvena disciplina) koja ukazuje kako planete djeluju na čovjekov karakter, a samim tim i ponašanje i sudbinu. Putem Astrologije, pojama horoskop odnosno osobnog horoskopa (natalne karte) možemo doći do podataka o dubokoj psihičkoj prirodi ljudskog bica. To je jedino znanstveno sredstvo predvidanja.
webmaajka........... Kada se javila, gdje i zašto?
Klea: Najstariji podaci o uoptrebi horoskop -a dolaze iz Babilona iz razdoblja 668-626 g. pr. ne. e. Pronađeno je 4000 pločica sa astrološkim podacima na babilnoskom i asirskom jeziku, koje su bile vlasništvo kralja Asurbanipala, a nađene su na izvoru rijeke Ninive.
Pločice su sadržavale astrološke i meterološke prognoze od 2000 god. prije naše ere. Već tada se znalo da plodnost ovisi o Veneri a ratovi o Marsu. Babilonci su znali da će zemljom harati lopovi ako Merkur bude vidljiv u određeno doba godine, a kralj će imati problema i stoka će stradati po selima ako Mladi Mjesec bude okružen prstenom i unutar njega bude vidljiv Jupiter.... Uzmimo primjer Napoleona, njega se vezuje uz priču o Sfingi. Po starom vjerovanju Sfingu ne smije se ničim uvrijediti niti ju oštetiti . Time bi izazvalo prokletstvo koje ona čuva. Napoleonova vojska bombardirala je sfingu iz topova i oštetila joj lik. Počele su se događati nesreće koje su zauvijek pokopale Napoleonov san o velikom carstvu i slavi.
Napoleon I je umro sam, bolestan , u izgnanstvu u stranoj zemlji. Napoleon II i III rodili su se teško bolesni i nikakvi lijekovi ih nisu spasili. Umrli su u progonstvu u tuđoj zemlji, u teškim uvjetima života, bez ljubavi. Ista sudbina snašla je Napoleona IV. Prokletstvo sfinge je prestalo s posljednjim izdankom loze Napoleona.
webmaajka...... Astrologija u Hrvatskoj ?
Klea: Kod nas se u 20 st. zapazilo nekoliko značajnih astrologa....Ing Bastla (Zagreb), umro je 1958 za jesenska pomračenja kako je i predvidio, poznat što je imao problema zbog predviđanja smrti Franja Josipa, zatim Prof. Vučić-Daković (Split), umro 1945, kao što je i predvidio, poznat zbog problema koje je imao zbog predviđanja atentata na kralja Aleksandra, zatim Prof. A. Mužinić iz Zagreba, Alojz Piltarer iz Zagreba teozof, Anton Starhovski iz Splita koji je imao svoju astrološku školu u Pekingu, Mile Dupor sa Hvara....
webmaajka..... Koliko se ljudi bavi s Astrologijom i piše horoskop u Hrvatskoj i kako prepoznati pravog astrologa od onog koji lupeta gluposti i naivnim ljudima izvlači novac... ???
Klea:.....Po pitanju brojnosti astrologa i pisaca horoskop -a u Hrvatskoj je dati jako težak odgovor, zato što pored onih koji su registrirani, postoje i oni koji se nisu nigdje evidentirali, nego djeluju samostalno, što ne umanjuje njihovu stručnost, odnosno onima registriranima, ne potvrđuje njihovu kvalitetu.
Stručnost Astrologa je evidenta već kod opisa karaktera, kroz priću o prošlim događajima, a prošli događaji potvrđuju naznaku budućih događaja...
webmaajka........Tko je, a tko nije astrolog, tko se može, a tko nesmije baviti astrologijom?
Klea:..... S obzirom da Astrologija nije magija, već disciplina kojom je moguće doći do podataka o dubokoj psihičkoj prirodi ljudskog bića , pa je njen čar i u tome da se njome mogu baviti i laici i stručnjaci, ovisno o dubini zanimanja i pristupa. Po astrološkom objašnjenju Astrolog je dobar izmedu ostalog ako ima dobar upliv Urana, naročito u intelektualnim znacima, zatim naglašene zračne znakove (jasnoća) i vodene znakove (intuicija), zatim Merkur u dobrom aspektu sa Jupiterom (čisti i jasni zaključci). Loš je onaj koji pored ovih znakova za ovu sklonost ima negativnog Merkura sa Jupiterom (nečisti zaključci) ili negativan aspekt Marsa i Venere (prenaglašena strast, kaj ometa objektivnosti)....
webmaajka...............Koliko ljudi vjeruju astrolozima?
Klea:..... S obzirom na vjerovanje u Astrologiju, možemo podijeliti ljude na tri skupine:
- oni koji u astrologiju vjeruju
- oni koji su tolerantni, ne vjeruju u astrologiju, jer ne vide egzaktni oslonac, uočavaju mnoge naivnosti, ali dozvoljavaju iskustveno maštanje o neotkrivenim stranama ljudskog života
- oni koji astrologiju potpuno negiraju
webmaajka.....Koliko nam astrologija može pomoći?
Klea: Astrologija je u jednom svom segmentu usko vezana uz psihologiju. Stara izreka kaže da je karakter sudbina (...ukus je karakter a karakter sudbina J.B.Štulić - op.webmaajka) i to je osnovna postavka suvremenih kretanja u astrologiji, spoznati sebe u svoj svojoj cjelovitosti (nosce te ipsum - rekli bi latini) , što i je najbolji put do ispunjenosti i sreće.
Iz osobnog horoskopa (natalne karte), vidi se karakter, narav, kakav će biti ljubavni, spiritualni, intelektualni, emotivni život, u kojem ćemo poslu i kada najbolje uspjeti, koliko ćemo imati novca, kakve prijatelje, gdje su opasnosti i kako ih izbjeći, gdje ćemo živjeti, kakve žene privlaće muškarca i kakvi muškarci će odigrati važnu ulogu u životu jedne žene.....
Natalna karta je također i osnova za prognostičku astrologiju. Međutim ta grana ne govori o budućnosti kao o nepromjenljivoj i unaprijed određenoj, već o povoljnim i nepovoljnim budućim periodima te našim mogučnostima kako da na najbolji način iskoriste se prilike koje se pružaju ili da se povučemo i čekamo kada je bolje za nas, odnosno da budemo što kreativniji, u skladu sa vremenom i prostorom.
Ljudi moraju imati na umu da smo sami mi najbitniji da donosimo odluke i kreiramo život, astrologija samo u tome pomaže i olakšava krizne momente.
webmaajka.................Toliko je horoskopa svatko danas može reći "Ja pišem horoskop", koji je pravi?
Klea: Nema pravih i nepravih horoskopa, ili ako bi ih tako definirala, onda bi neprave stavila u one tjedne ili mjesečne koji se objavljuju u novinama ili na web stranicama, koji mogu približno nagovjestiti tendencije, s obzirom u kakvim se položajima nalaze planeti u periodu za koji se pravi prognoza. Normalno je da se iz 12 kratkih pričica iz tih tjednih ili mjesečnih horoskopa ne mogu obuhvatiti svi ljudi na ovoj zemaljskoj kugli, različitog porijekla, dobi, kulture, profesije itd.... "Pravi" horoskop je izrada natalne karte koja se temelji na datumu,godini, točnom vremenu rođenja.
Takav horoskop vrijedi samo za jednu osobu, za koju je izraden.
webmaajka......ok...planete imaju utjecaja, ali kakvog?
Klea: Ljudski rod cijeni i slavi snagu i utjecaj Mjeseca još od pradavnih vremena. Tajanstveni utjecaj Mjeseca na svekoliki život na Zemlji naši su preci otkrili već prije nekoliko tisuća godina, mjesečev kalendar im je bio koristan savjetodavac i priručnik, osobito kada se radilo o zdravlju, sadnji biljaka..
Ljudski rod također je nastao tek kad su žene razvile sposobnost menstruacije, na taj smo način stekli sposobnost reakcije na utjecaj Mjeseca, a prestali smo reagirati samo na sunčevu svijetlost. U medicini već je Hipokrat osnivač medicine potvrdio koliko je utjecaj Mjeseca važan......a u Astrologiji baratamo sa 10 planeta i svaka utiće na svoj način ....
webmaajka........neki stav ili anegdota gdje se vidi kako si ti (ili neki poznati astrolog) svojim horoskop -om nekome pomogli oko nečega.....
Klea: U mojoj 15-godišnjoj praksi, teško je izdvojiti neke posebne horoskope, različito od osobe do osobe, s kojim razlozima su mi se obraćali, s kojom vjerom, pa tako su i kasnije primjenjivali savjet, koji se je mogao tek tada vidjeti koliko je bio plodonosan.
Jasno da oni koji spadaju u kategoriju "pasivnih", njima je i teško pomoći, jer oni u biti čekaju da netko ili nešto naprave u njihovom životu.
Mnogo poslovnih ljudi mi se obraća te koriste pozitivnu planetarnu energiju u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Mogu izdvojiti da su mi najdraži roditelji koji naprave natalnu kartu za svoje dijete i na vrijeme prepoznaju talente koje sam im navela i eventualne moguće probleme, pa u skladu sa tim usmjere svoje dijete, ne gubeći se u vremenu i prostoru.