Horori...

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Digla_da_kreci

#4801 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

hopi wrote: 10/09/2025 14:29
Digla_da_kreci wrote: 08/08/2025 10:40 Danas izlazi Weapons, joj al su ga kod nas retardirano preveli - Trenutak nestajanja :D Imam velika ocekivanja i obozavam Juliu Garner jos od Ozarka, ta moze utjeloviti svaki lik. :srce:

https://www.imdb.com/title/tt26581740/
pa defitnivo su dobro preveli naziv filma, trenutak nestajanja u potpunosti odgovara radnji filma i bolje ga opisuje
dok naziv weapons nikako ne odgovara i ne uklapa se, niti u doslovnom niti u prenesenom značenju nema veze sa oružjem

ali svejedno odličan film, napišem kratki osvrt
Ne bih se slozila, ali razumijem da nekome i to moze imati smisla.
Spoiler
Show
Radnja ne ide u smjeru djeca nestala-istraga. To je totalno sporedna radnja, pa u filmu se ne zna se ko su veci panjevi: policija koja i uz pomoc svih videonazdora i cinjenice da je mjesto malo gdje zive ne konta kud su djeca otisla i nikakvog napretka u istragi, ili roditelji kao mumije koji uopce nisu pretjerano potreseni niti se angazuju da traze vlastitu djecu, svi osim Archera-oca koji sam jadan provodi svoju istragu da nadje sina, a ubrzo i shvata za sta se djeca koriste. Naslov pogadja samu srz price, jer djeca su weaponized i cijeli film je pun metafore za weapons oko cega se i vrti radnja, u smislu oruzja–kontrole. Nije rijec o pistoljima ili nozevima, nego o ljudima i njihovim ranjivostima koje se pretvaraju u oruzje protiv njih samih i protiv drugih.
Ona stara baba magijama i vjesticarenjem koristi djecu kao oruzje da produzi sebi zivot, svi predmeti se koriste kao komponente kroz koje ona aktivira svoju moc. Reference na parazite, od scena u skoli gdje djeca uce o parazitima do dokumentarca koji policajac( onaj sto kompulsivno jede) s partnerom gleda kod kuce, a prikazano je kako paraziti jedu hranljive tvari i kontrolisu tijelo u nama, sto je i baba radila za sebe, uzimala zivot iz drugih da odrzava svoj. Osim toga, nisu samo djeca ta ''oruzja'', vidi se i druga vrsta weaponizacije, a to je psiholoska. Trauma, bullying, razne ovisnosti (alkohol, droga, hrana) sto se i provlaci kroz cijelu radnju kod svakog pojedinca kako su zarobljeni u svojim slabostima i upravo te slabosti postaju oruzja koja ih drze potcinjene.
Pitanje u vezi kraja filma:
Spoiler
Show
Djeca kad su ubila babu su ostala stajati kao zombiji cekajuci na sljedecu komandu, sad me zanima je li Alex preuzeo kontrolu ili je unistena magija-kako se vec zove to vjesticarenje?
Digla_da_kreci

#4802 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

House wrote: 24/08/2025 19:55 dobar "bring her back". ona scena kad oliver grize stol :oops:

@Digla_da_kreci hvala na preporuci. :thumbup:
Spoiler
Show
ali kad je zagrizao NOŽ

toliko sam jako zazmirila od straha da su mi trepavice otpale :lol:
karanana

#4803 Re: Horori...

Post by karanana »

pogledah weapons. digla, hvala na dodatnim stvarima navedenim gore iznad u spoilerima.
otprilike sam i ja u tom smjeru kontao jer inace kao sto si i navela film bi imao dosta rupa da je samo u pitanju ono sto se na povrsini vidi. ali tvoj osvrt ima smisla. i...
Spoiler
Show
jel i ona puska sto se pojavi iznad kuce kad archer probava da skonta putanju gdje je sin odleprsao, jel i ona ustvari to o cemu ti govoris weaponizacija djece?
ali opet ne znam, na granici mi je da li bi ga preporucio. zato i pisem osvrt ovde a ne na onim drugim temama, mozda 6/10.

vazano za pitanje o kraju filma:
Spoiler
Show
mislim da je curica narator filma rekla da su se djeca "probudila" i da su neka pocela i pricati nakon nekog vremena, sto mi govori da su oslobodjeni kontrole ali da su posljedice permanentne. mislim da je spomenula i alexove roditelje da su negde u nekoj ustanovi ili sta vec.
dale cooper

#4804 Re: Horori...

Post by dale cooper »

Meni je Weapons odličan, i otkrivanje ko stoji iza svega, iako je moglo ispasti smiješno, je dobro odrađeno.
dr_Evil

#4805 Re: Horori...

Post by dr_Evil »

karanana wrote: 15/09/2025 15:15 pogledah weapons. digla, hvala na dodatnim stvarima navedenim gore iznad u spoilerima.
otprilike sam i ja u tom smjeru kontao jer inace kao sto si i navela film bi imao dosta rupa da je samo u pitanju ono sto se na povrsini vidi. ali tvoj osvrt ima smisla. i...
Spoiler
Show
jel i ona puska sto se pojavi iznad kuce kad archer probava da skonta putanju gdje je sin odleprsao, jel i ona ustvari to o cemu ti govoris weaponizacija djece?
ali opet ne znam, na granici mi je da li bi ga preporucio. zato i pisem osvrt ovde a ne na onim drugim temama, mozda 6/10.

Spoiler
Show
mislim da je curica narator filma rekla da su se djeca "probudila" i da su neka pocela i pricati nakon nekog vremena, sto mi govori da su oslobodjeni kontrole ali da su posljedice permanentne. mislim da je spomenula i alexove roditelje da su negde u nekoj ustanovi ili sta vec.
Mislio sam da si pobornik ljubavi, a ti gledas 'orore :D
Digla_da_kreci

#4806 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

karanana wrote: 15/09/2025 15:15 pogledah weapons. digla, hvala na dodatnim stvarima navedenim gore iznad u spoilerima.
Spoiler
Show

Spoiler
Show
Spoiler
Show
E da, puska mu se pojavljuje u snu i definitivno je neka simbolika za weaponizaciju, u jednom momentu se vidio i poster u njegovoj sobi sa tom istom puskom
Spoiler
Show
I ja sam o tome razmisljala da ce se djeca vremenom oporaviti, neka brze(ova koja su polako pocela govoriti) a druga sporije, svako se oporavlja od traume na drugaciji nacin, ali ce ostati trajne posljedice.
Medjutim, sta je sa mocima magije? Roditelji su ostali potpunosti katatonirani jer su oni najduze bili pod kontrolom i prvi iz kojih je isisala zivot, pa su bukvalno ostali kao biljke da vegetariraju do kraja zivota, njima spasa vise nema. Od djece ne znam je li od svih podjednako crpila njihovu energiju ili je od nekih vise a drugih manje u smislu dok dodju na red jedno po jedno sto bi se moglo i interpretirati da su neka djeca bolje a druga losije. I ona grancica s kojom je upravljala, mali je vidio kako ona to radi i kad je on preuzeo grancicu, stavio svoju krv i njenu kosu kao metu i prelomio grancicu tada su djeca krenula na nju, u momentu kad je ubijena, oslobodila se magija na Archeru i roditeljima, ali djeca su ostala ukopana u mjestu nakon sto su izvrsili komandu, e to je sad ostavljeno otvoreno da se tumaci kako hoces. Moze biti tako kako ti kazes, a moze biti i da Alex treba da umre da bi oslobodio djecu u potpunosti magije. Jer ima scena i kad se Alexa prikazuje kao cudoviste-u momentu kad uciteljica ulazi u razred jel to bio san njen i sva djeca pognute glave a Alex sa joker facom. Uglavnom ta magija nisam sigurna da je nestala sa babom, jer je alex stavio svoju krv i slomio grancicu i tako preyzeo kontrolu nad djecom.
BHF_Manijak

#4807 Re: Horori...

Post by BHF_Manijak »

Velika ocekivanja od weaponsa, a na kraju razocarenje, vjerovatno jer su velika ocekivanja bila. OK film, ali nije mi za one ocjene na IMDB-u iskreno, mozda ja fulam neku dubinu filma, ali za 7.7 ili koliko je vec ocjena - ocekujem da film otkida.

Doduse moguce da mi je utisak pokvarila kombinacija neke komedije/crne komedije i horora, jer se jezim na takav zanr. Nemoj mi ba to dvoje mjesat, a bilo je par scena koje su bas onako retardirane, kao kraj filma
Spoiler
Show
kad djeca ganjaju onu babu, meni je ono nekaka poluhumor i totalno debilno izgleda
.

Uglavnom nista wow, puno mi je bolji Bring her back.
hopi

#4808 Re: Horori...

Post by hopi »

BHF_Manijak wrote: 16/09/2025 11:40 Velika ocekivanja od weaponsa, a na kraju razocarenje, vjerovatno jer su velika ocekivanja bila. OK film, ali nije mi za one ocjene na IMDB-u iskreno, mozda ja fulam neku dubinu filma, ali za 7.7 ili koliko je vec ocjena - ocekujem da film otkida.

Doduse moguce da mi je utisak pokvarila kombinacija neke komedije/crne komedije i horora, jer se jezim na takav zanr. Nemoj mi ba to dvoje mjesat, a bilo je par scena koje su bas onako retardirane, kao kraj filma
Spoiler
Show
kad djeca ganjaju onu babu, meni je ono nekaka poluhumor i totalno debilno izgleda
.

Uglavnom nista wow, puno mi je bolji Bring her back.
Ma ja mislim da film i nema neku posebnu dubinu, to bi samo neki "stručnjaci" i analitičari tražili.
Tj traženjem te neke dubine nećeš ništa novo naći niti će ti se film manje ili više svidjeti. Takav je kakav je. Ne volim ni ja horor komedije, niti bi jednu pogledao alo po meni ovo nije osim te zadnje scene.
BHF_Manijak

#4809 Re: Horori...

Post by BHF_Manijak »

Ma eto ima par scena, koje mi vise na komediju bacaju nego horor, ali OK.

Opet kazem, film kao film nije los, ali za one ocjene nije. Ni blizu. Neka 5,5-5,6 je OK, ovako ispade remek djelo jebo te, s obzirom da horori generalno su slabije ocijenjeni, tako da kad vidis 7.7 ocekujem ubicu od filma. da sam s manjim ocekivanjima pogledao, bilo bi OK.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4810 Re: Horori...

Post by Truba »

hopi wrote: 15/09/2025 11:38 Bring her back 2025

dobar, brutalan

scenu, hmm da ne spojlam, stola tako da kažem nisam mogao gledati
kao ni u american history x
Ma klasicno pretjerivanje
Nisam odusevljen
7/10
Mada znaju znanje...film dize nerve
Rothmans

#4811 Re: Horori...

Post by Rothmans »

House

#4812 Re: Horori...

Post by House »

Image

dobar.
AleksoMKD

#4813 Re: Horori...

Post by AleksoMKD »

https://www.imdb.com/title/tt35521922/

Good Boy 2025 horor iz perspektive kucnog ljubimca ako dobro kontam, jedva cekam.

A loyal dog moves to a rural family home with his owner, only to discover supernatural forces lurking in the shadows. As dark entities threaten his human companion, the brave pup must fight to protect the one he loves most.
hopi

#4814 Re: Horori...

Post by hopi »

House wrote: 27/09/2025 02:22 Image

dobar.
Uh Kristin mi je odličan bio. Ima jedno 10 godina da sam ga gledao ali ko sada ga se sjećam.
Ona scena mrak je, svira muzika i samo Kristin vidiš i zaganja onog satjera ga između zidova.
Pa scena na benzinskoj, kada Kristine sva u plamenu izađe.
Ma sve od karpentera je meni odlično.
Rothmans

#4815 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

The Damned (2024) :thumbup:
House

#4816 Re: Horori...

Post by House »

hopi wrote: 27/09/2025 13:00
House wrote: 27/09/2025 02:22 Image

dobar.
Uh Kristin mi je odličan bio. Ima jedno 10 godina da sam ga gledao ali ko sada ga se sjećam.
Ona scena mrak je, svira muzika i samo Kristin vidiš i zaganja onog satjera ga između zidova.
Pa scena na benzinskoj, kada Kristine sva u plamenu izađe.
Ma sve od karpentera je meni odlično.
:thumbup:
Truba

#4817 Re: Horori...

Post by Truba »

ovaj vepns je dobro snimljen ali brale toliko toga su natrpali
i kad se otkrije fora postaje mega dosadno
a ima i smijesnih dijelova

sve u svemu...dajem 6/10
Rothmans

#4818 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

Somnium (2024)
Truba

#4819 Re: Horori...

Post by Truba »

https://sfpisb.wordpress.com/2025/10/08 ... ive-plena/

Netflix je u svoju ponudu uvrstio novu, jezivu horor seriju sa jedinstvenim konceptom kakav gledaoci, prema sopstvenim rečima, do sada nisu imali prilike da vide. Reč je o dokumentarcu o prirodi ispričanom iz perspektive plena.
hopi

#4820 Re: Horori...

Post by hopi »

Neka hvala preskačem tu seriju
Gledam trenutno empty man, privodim polovini
Film je inače 2 sata i 15 min
hopi

#4821 Re: Horori...

Post by hopi »

Empty man

https://www.imdb.com/title/tt5867314/?ref_=ext_shr

OK film, zanimljiva ideja
S tim da je horor element nešto manje izražen

Film je 2 i 15 i bespotrebno je dug. Nije problem dug film ako ima sadržaja i mora biti dug.
Rothmans

#4822 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

V/H/S Halloween (2025)
Messier

#4823 Re: Horori...

Post by Messier »

Imate horor o Isusu, na realnim osnovama, crtic neki..
darius_maximus

#4824 Re: Horori...

Post by darius_maximus »

Messier wrote: 17/10/2025 23:21 Imate horor o Isusu, na realnim osnovama, crtic neki..
Joj, nemoj da te Truba čuje, zatrovat će i ovu temu...
Messier

#4825 Re: Horori...

Post by Messier »

darius_maximus wrote: 18/10/2025 08:37
Messier wrote: 17/10/2025 23:21 Imate horor o Isusu, na realnim osnovama, crtic neki..
Joj, nemoj da te Truba čuje, zatrovat će i ovu temu...
Nemoj samo da on dodje.
Sta je horor?

Malac mi ustao u 8, svi su na netu vec.
Drkaju fortnajt prije dorucka.
To mi je horor
Post Reply