Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
dia81

#376 Re: Horor u porodilištu

Post by dia81 »

semmy

#377 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

koji uzas...citala sam ovo sinoc i nisam mogla sebi doci... :( nadam se da ce ih tuziti i da ce svi ostati bez dozvole za rad...
chuchumbamayumbe

#378 Re: Horor u porodilištu

Post by chuchumbamayumbe »

Strava!
Posteljicu zaboravili izvaditi?!?!?!
Pa koliko mene sjecanje sluzi, posteljica se mora pregledati nakon poroda!
Jadna zena...
valterbranisarajevo

#379 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

Da li se u Kliničkom centru Koševo pojavila bakterija "mrsa"?

Dr. Nada Kolubar-Ćimić, šefica Komisije za interhospitalne infekcije Kliničkog centra Koševo u Sarajevu, jučer je obavijestila „San" da će u ponedjeljak dati odgovor na naše pitanje da li se u tom centru pojavila superbakterija „mrsa".

Naime, već nekoliko dana kruže priče da se „mrsa" pojavila na Klinici za ortopediju i Ginekološkoj klinici što je izazvalo zabrinutost građana, posebno pacijenata Kliničkog centra Koševo.

Bakterija „mrsa" je izuzetno opasna, ali njeno pojavljivanje na klinikama u svijetu nije rijetkost. Navodno, kada se pojavi, nemoguće je uništiti i iskorijeniti pa u nekim zemljama ruše cijele zgrade u kojima se „mrsa" pojavi. Radi se o vrlo opasnom obliku stafilokoke koji je otporan na većinu antibiotika uključujući i meticilin, a brzo i lako se prenosi.

Kod osoba koje imaju slabiji imunitet, rane i intravenske katetere i posebno porodilja, bakterija „mrsa" može izazvati trovanje krvi, infekcije kostiju, infekcije srčanih zalisaka...

D.D.

San 3.2.2010.

http://www.san.ba/index.php?id=10234
duboka_misao

#380 Re: Horor u porodilištu

Post by duboka_misao »

valterbranisarajevo wrote:Da li se u Kliničkom centru Koševo pojavila bakterija "mrsa"?

Dr. Nada Kolubar-Ćimić, šefica Komisije za interhospitalne infekcije Kliničkog centra Koševo u Sarajevu, jučer je obavijestila „San" da će u ponedjeljak dati odgovor na naše pitanje da li se u tom centru pojavila superbakterija „mrsa".

Naime, već nekoliko dana kruže priče da se „mrsa" pojavila na Klinici za ortopediju i Ginekološkoj klinici što je izazvalo zabrinutost građana, posebno pacijenata Kliničkog centra Koševo.

Bakterija „mrsa" je izuzetno opasna, ali njeno pojavljivanje na klinikama u svijetu nije rijetkost. Navodno, kada se pojavi, nemoguće je uništiti i iskorijeniti pa u nekim zemljama ruše cijele zgrade u kojima se „mrsa" pojavi. Radi se o vrlo opasnom obliku stafilokoke koji je otporan na većinu antibiotika uključujući i meticilin, a brzo i lako se prenosi.

Kod osoba koje imaju slabiji imunitet, rane i intravenske katetere i posebno porodilja, bakterija „mrsa" može izazvati trovanje krvi, infekcije kostiju, infekcije srčanih zalisaka...

D.D.

San 3.2.2010.

MRSA bolnicka bolest pored svega jada jos i to da se pojavi ccc
VjecitiStudent

#381 Re: Horor u porodilištu

Post by VjecitiStudent »

chuchumbamayumbe wrote:
Strava!
Posteljicu zaboravili izvaditi?!?!?!
Pa koliko mene sjecanje sluzi, posteljica se mora pregledati nakon poroda!
Jadna zena...
Nadam se da je sirota zena prezivjela :(
Bio bih slobodan da pretpostavim da je ovdje mito za obavljanje carskog reza primila ugledna doktorica, koja je medjutim samo uzela procenat i posao je onda obavio mladji kolega, po nizoj tarifi.

Pa vi dajte mito uglednim doktorima sa vjerom "da ce sve biti u redu" nakon sto se plati.
nevenkagaragic

#382 Re: Horor u porodilištu

Post by nevenkagaragic »

valterbranisarajevo wrote:Da li se u Kliničkom centru Koševo pojavila bakterija "mrsa"?

D.D.

San 3.2.2010.

Da, bakterija MRSA, vrlo opasna, neki je zovu i bolnicka bakterija.
Danasnji clanak me podsetio na ovaj tekst koji sam procitala i cekala "ponedeljak"...
Sta je zanimljivo? U ponedeljak koji se spominje u tekstu od 03.02. ove godine ("San"), odnosno ni kasnijih dana, ne pronadjoh odgovor na pitanje da li se u Kliničkom centru Koševo pojavila superbakterija „mrsa".

Image
http://img294.imageshack.us/img294/2711 ... rsa800.jpg

"Dnevni avaz", 22.02.2010.godine
valterbranisarajevo

#383 Re: Horor u porodilištu

Sarajevske porodilje krajem jula na Jezero

Sarajevska Ginekološko-akušerska klinika konačno bi trebalo da preseli na lokalitet Jezera. Kanton Sarajevo u budžetu za 2010. godinu planirao je oko 5 i po miliona maraka za završetak građevinskih radova.

Radovi na izgradnji Ginekološko-akušerske klinike intenzivirani su u posljednje vrijeme. Trebalo bi da budu završeni, a prostorije opremljene, navodi ministar zdravstva KS, krajem jula.
„Predviđeno je zapravo 4 miliona i 300 000 KM što su dostatna sredstva za građevinske radove. Do sada je na lokalitet Jezero utrošeno, vidite Pedijatrijska klinika je preseljena, skoro 26 miliona maraka“, kazao je za TVSA Mustafa Cuplov ministar zdravstva u Vladi KS
I osoblje GAK-a, kaže šefica Klinike, nekoliko puta obišlo je građevinske radove na Jezeru. Sugerirali su izmjene, a sve, kako ističe, zbog bolje funkcionalnosti.

Prema riječima resornog ministra tenderska procedura je završena i osigurana je najsavremenija tehnološka oprema. Nova klinika imat će modernu porođajnu, operacionu salu, ambulante, dijagnostička sredstva.
„Samim time ćemo brže i lakše liječiti i dijagnosticirati naše pacijente, ali se mi trudimo i maksimalno dobro radimo i ovim sada uvjetima“, dodala je Jadranka Dizdarević, direktorica GAK-a.
GAK na Jezeru pružat će kompletnu zaštitu iz ove medicinske oblasti ne samo građanima našeg, već i okolnih kantona.
Vragolan

#384 Re: Horor u porodilištu

Post by Vragolan »

divim se ljudima koji u tim trenutcima imaju snage i pameti da ne ubiju doticnog doktora
valterbranisarajevo

#385 Re: Horor u porodilištu

Porodilište koje dobije najviše glasova dobiće 80.000 KM. Ako budete kupovali neki Domestos proizvod sačuvajte račun i glasajte... :)

http://www.glaszaljepseporodiliste.net/
semmy

#386 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

valterbranisarajevo wrote:Sarajevske porodilje krajem jula na Jezero

Sarajevska Ginekološko-akušerska klinika konačno bi trebalo da preseli na lokalitet Jezera. Kanton Sarajevo u budžetu za 2010. godinu planirao je oko 5 i po miliona maraka za završetak građevinskih radova.

Radovi na izgradnji Ginekološko-akušerske klinike intenzivirani su u posljednje vrijeme. Trebalo bi da budu završeni, a prostorije opremljene, navodi ministar zdravstva KS, krajem jula.
„Predviđeno je zapravo 4 miliona i 300 000 KM što su dostatna sredstva za građevinske radove. Do sada je na lokalitet Jezero utrošeno, vidite Pedijatrijska klinika je preseljena, skoro 26 miliona maraka“, kazao je za TVSA Mustafa Cuplov ministar zdravstva u Vladi KS
I osoblje GAK-a, kaže šefica Klinike, nekoliko puta obišlo je građevinske radove na Jezeru. Sugerirali su izmjene, a sve, kako ističe, zbog bolje funkcionalnosti.

Prema riječima resornog ministra tenderska procedura je završena i osigurana je najsavremenija tehnološka oprema. Nova klinika imat će modernu porođajnu, operacionu salu, ambulante, dijagnostička sredstva.
„Samim time ćemo brže i lakše liječiti i dijagnosticirati naše pacijente, ali se mi trudimo i maksimalno dobro radimo i ovim sada uvjetima“, dodala je Jadranka Dizdarević, direktorica GAK-a.
GAK na Jezeru pružat će kompletnu zaštitu iz ove medicinske oblasti ne samo građanima našeg, već i okolnih kantona.
sve je ovo super ali najgora stvar u svemu je sto ista bagra seli na jezero...pocev od dr.dizdarevic koja te nece pogledat ako joj nedas kovertu :x

hvala bogu pa ima i opca bolnica i divni doktori koji tamo rade
astrid

#387 Re: Horor u porodilištu

Post by astrid »

Majko mila,ovo sve što pročitah je jezivo.Mada se o nekim stvarima i pisalo ali mnoge se i kriju...

Svog starijeg sina sam rodila u porodilištu na Jezeru ´92..Uslovi su bili fenoomenalni.Pošto je rođen na vakum morao je nekoliko dana provesti u inkubatoru...a te porodilje i sa carskim rezom bile su odvojene čini mi se na 5.sprat.Tu niko nije mogao s vana doći u posjetu.Sve što se donese ostavljalo se kod portira.Imali smo svoju zasebnu trpezariju .Sestra koja je bila najviše zadužena za nas, je bila fenomanalna,Higijenski uslovi odlični.
Godine ´96 rodim mlađeg sina... u sadšnjem porodilištu.Osoblje je bilo odvratno.Higijenski uslovi 0..ali se sve nekako pripisivalo ratu koji je tek završen.Iz sale sam izašla kao iz klaonice...a takva sam morala proći kroz more ljudi koji su bili u hodniku i čekali za posjetu.Kako su me gledaaliii.Kako rekoh nemarnost osoblja naročito nehigijenski uslovi pripisivani su tek završenom ratu ali kad vidim da se i poslije toliko godina ništa ama baš ništa nije promjenilo već je čak i gore...eeee to je za plakat.
Nadam se da će uskoro porodilište na Jezeru proradiditi ali tu još uvijek ostaje osoblje.Među njima im dobrih ali i oni su se stopili sa ovim pa se i ne primjećuju.
Jedina doktorica koja mislim da gore više ne radi ,a bila je zaista divna osoba(moje mišljenje) je Zuhra Dizdarević.
valterbranisarajevo

#388 Re: Horor u porodilištu

Lagano pomiču termin otvaranja porodilišta prema izborima. Zadnja informacija koju je iznio Cuplov bila je avgust.... :oops:
A-R-N-I

#389 Re: Horor u porodilištu

Post by A-R-N-I »

sta ocekivati kad je na celu svega toga Faris Garvrankapetanovic??? nego mito, korupciju i kriminal!!! nikad se nece znati koliko nas je kostala nova klinika, koliko je para ukradeno, koliko nam je ostavljeno da vracamo. pa jos prije dvije godine je jedana vlasnik gradjevinske firme javno i otvoreno tvrdio da je dao mito a vezano je za izgradnju pedijatrijske klinike!
MAN-lion's coach

#390 Re: Horor u porodilištu

Post by MAN-lion's coach »

Najgore je da su ginekolozi to je najveći postotak zahvaljujući svojoj mudroj obrazovanosti takav stav zauzeli i ponašaju se kao da je sramota doći njima,ovo govorim uopšteno.Koliko je samo žena bolesno,a ne mogu otići tj.neće i ne smiju, samo zato što smo vaspitavani da je maltene sve sramota pa otići doktoru.

Svim doktorima treba doza emancipacije pa tek onda da se obrazuju.

Ili jednostavno pošto to ne možeš uvesti u red onda udarati(zna se na koji način) pa će se valjda sabrati.
uvjek dobar gost

#391 Re: Horor u porodilištu

Post by uvjek dobar gost »

http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=38

Nešto linkovi nisu u folu, al na žurnal.info odete i vidite stravu u porodilištu u svega tridesetak slika.-... bruka :x :x
cartman

#392 Re: Horor u porodilištu

Post by cartman »

za povratit :x
valterbranisarajevo

#393 Re: Horor u porodilištu

Ovo je dokaz da je sve što smo pisali na ovoj temi - istina, a da su ona Jadranka i ekipa čitavo vrijeme lagali narod..Sram ih bilo... :x

Code: Select all

http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_content&view=article&id=1597:porodlite-na-koevu-strava-u-39-slika&catid=23:pod-okupacijom&Itemid=38
stochar

#394 Re: Horor u porodilištu

Post by stochar »

Image

Image

Image

Image

Image
felichi

#395 Re: Horor u porodilištu

Post by felichi »

uvjeti su mnogo bolji u drzavnoj bolnici. sobe su kulturne i osoblje je ljubazno.
sestre manje vise ali sa ljekarima se moze pricati. porodilje bjezite u drzavnu.
uvjek dobar gost

#396 Re: Horor u porodilištu

stochar hvala na slikama... !

Odsustvo akcije.. koliko sam informisan... samo još oprema treba da se prebaci u jezero... da bi grad imao porodilište dostojno naših novih sugrađana... da bi se mala raja rađala u sigurnijem i higijenskijem okruženju...
Ukoliko je problem "samo" transport... zašto nema društvene akcije.. gdje smo mi da udarimo šamar vlastima i da im na neki način izbijemo pred-izborni škljoc i blic, da mi na neki način doprinesemo da se stvar pomjeri sa mrtve tačke...
Sad će većina graknuti i reći... ma šta ja imam sa tim nije to moj problem... ima kanton ima grad... ima ova il ona služba.... zar ne vidimo da njih boli neka stvar za malu raju, da oni samo palamude kako para nema..-.. kako je recesija i ovo i ono... za to vrijeme masa dama ima komplikacije pri porodu, djeca se rađaju sa traumama... pojavljuju se problemi svih oblika i vrsta....
Zato mislim (pomali istina idealistički i utopistički) da mi trebali bi materijalno il fizički pomoći preseljenje opreme u porodilište Jezero !
aerosa

#397 Re: Horor u porodilištu

Post by aerosa »

Porodilište na jezeru neće biti isto kao što je bilo, jer je pola porodilišta zauzela pedijatrija,tako da je prijeratni prostor smanjen na pola. Da naglasim da je Glavna "šefica" za obadvije klinike dotična sa bogom-danim prezimenom.
Prelaze vjerovatno u augustu, mada još ništa nije sigurno....
Mada kako kod nas sve funkcioniše garantujem da će do izbora preći tamo, čak postoji opcija da sele par dana pred izbore....
uvjek dobar gost

#398 Re: Horor u porodilištu

aerosa wrote:Porodilište na jezeru neće biti isto kao što je bilo, jer je pola porodilišta zauzela pedijatrija,tako da je prijeratni prostor smanjen na pola. Da naglasim da je Glavna "šefica" za obadvije klinike dotična sa bogom-danim prezimenom.
Mada kako kod nas sve funkcioniše garantujem da će do izbora preći tamo, čak postoji opcija da sele par dana pred izbore....
O tome se i radi onda će mnogi doći na presjecanje vrpce i da se slikaju... ja bih na rukama prenio opremu samo da im uskratim taj užitak !
aerosa

#399 Re: Horor u porodilištu

Post by aerosa »

uvjek dobar gost wrote:
aerosa wrote:Porodilište na jezeru neće biti isto kao što je bilo, jer je pola porodilišta zauzela pedijatrija,tako da je prijeratni prostor smanjen na pola. Da naglasim da je Glavna "šefica" za obadvije klinike dotična sa bogom-danim prezimenom.
O tome se i radi onda će mnogi doći na presjecanje vrpce i da se slikaju... ja bih na rukama prenio opremu samo da im uskratim taj užitak !
A jbg, ne pitaš se ni ti ni ja ni bilo ko od građana osim dotične "gospođe", ipak je politička propaganda bitnija od života beba i trudnica....
uvjek dobar gost

#400 Re: Horor u porodilištu

Trebamo se pitati... trebamo ... i oni se konačno trebaju nas početi bojati !

:x :x
Locked