Horor u porodilištu
- neprilagodjena
#26 Re: Horor u porodilištu
Cuj djete presvuci samo ujutro i navece
pa pojela bi onaj pempas kad bi mo to rekla.
-
zonbirile
#27 Re: Horor u porodilištu
------------------------------neprilagodjena wrote:Cuj djete presvuci samo ujutro i navece![]()
gdje si ti hranila sestre pampasom.Čovjek tamo je nemoćan i prepušten bagri.
- valterbranisarajevo
#28 Re: Horor u porodilištu
Zamolio bih sve koji mogu da link na peticiju i Facebook grupu postave na web stranice, forume i blogove, kao i da o akciji obavijeste svoje prijatelje.
http://www.petitiononline.com/GAK/petition.html
http://www.facebook.com/group.php?gid=186966849337
- Alhemicarkaa
#29 Re: Horor u porodilištu
Cuj nemocan, pa mozda je zena nemocna, ali nije njen muz, porodica
To je taj nas mentalitet, suti, plati da te pripaze, gdje su zalbe, gdje je inspekcija, u krajnjoj liniji slikaj pa salji i nasim i stranim tv kucama, ja bi digla hampu zapamtili bi me!
To je taj nas mentalitet, suti, plati da te pripaze, gdje su zalbe, gdje je inspekcija, u krajnjoj liniji slikaj pa salji i nasim i stranim tv kucama, ja bi digla hampu zapamtili bi me!
- valterbranisarajevo
#30 Re: Horor u porodilištu
Ako mislite da treba možemo članak iz novina poslati ombdusmenima, organizacijama za zaštitu ljudskih i dječjih prava ili nekome ko bi eventualno mogao pomoći da se horor zaustavi..
- neprilagodjena
#31 Re: Horor u porodilištu
Pojela bi ona taj pempas i to komad po komad.zonbirile wrote:------------------------------neprilagodjena wrote:Cuj djete presvuci samo ujutro i navece![]()
A sta joj je muz radio??
Sto on ne otvori usta??
Ja sam vidjela kako je vecoj djeci kad imaju ranice po guzici jer im se pempas ne mjenja redovno,mozes li zamisliti kako je tek rodjenoj bebi i kako to boli.
- Alhemicarkaa
#32 Re: Horor u porodilištu
Ne da mislim da treba, vec je neophodno. Zamisli ti da oni tamo preskacu preko krvavog uloska i jos im plati da te pripaze...valterbranisarajevo wrote:Ako mislite da treba možemo članak iz novina poslati ombdusmenima, organizacijama za zaštitu ljudskih i dječjih prava ili nekome ko bi eventualno mogao pomoći da se horor zaustavi..
-
somethings
#33 Re: Horor u porodilištu
Užas. Ja sam se naježila čitajući ovo, ne samo ovo, već i na drugim temama na kojima žene pričaju o iskustvima u porodilištu. U najosjetljivijem periodu života, stoka ti stvara traume! Novopečene majke su osjetljive i fizički i psihički, kako te medicinske sestre nemaju nimalo osjećaja, neke solidarnosti??? Stoka neotesana. Nevjerovatno. Čuj "a bilo ti je lijepo kad si dizala noge". WTF??? Umlatila bih je na mjestu (ima ko bi, ako ja ne mogu). Otkad se rađanje djece i stvaranje porodice smatra kurvanjem?
Samo bježat odavde.
Samo bježat odavde.
-
zonbirile
#34 Re: Horor u porodilištu
----------------------------------------------------neprilagodjena wrote:Pojela bi ona taj pempas i to komad po komad.zonbirile wrote:------------------------------neprilagodjena wrote:Cuj djete presvuci samo ujutro i navece![]()
A sta joj je muz radio??
Sto on ne otvori usta??
Ja sam vidjela kako je vecoj djeci kad imaju ranice po guzici jer im se pempas ne mjenja redovno,mozes li zamisliti kako je tek rodjenoj bebi i kako to boli.
pa očito nisi išla tamo,muž može samo do stepenica doći i predati portiru što želi.Valjda i oni skontali da bi bili bijeni.Joj kukaš oko ojeda,pa tamo umru i majke i djeca,zbog propusta,nehigijene,balkanskog papanluka i drčnosti,pa nikom ništa.Na stranu sve,ali Seka bi mogla valjati na novom Jezeru,jer ima dobra leđa i može uvesti red,ako ga ne bude do nje je.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#35 Re: Horor u porodilištu
Kako da ne treba, treba. Samo kome? Koga jos briga sta se desava kod nas u porodilistima, kad imamo toliko drugih problema.
Evo, nudim se da sve sto neko napise, ako bude potrebe, prevedem na engleski. Barem to znam...
Amnesty International ima politiku da podijeli svojim clanovima iste razglednice u kojima se zagovara tj trazi odredjena stvar. I tu razglednicu svi salju na odredjenu/e adrese. Mozda ne bi bilo lose da napravimo nesto slicno. Jedan tekst da svi posaljemo na emailove (ili cak i postom) na odredjene adrese....?
Evo, nudim se da sve sto neko napise, ako bude potrebe, prevedem na engleski. Barem to znam...
Amnesty International ima politiku da podijeli svojim clanovima iste razglednice u kojima se zagovara tj trazi odredjena stvar. I tu razglednicu svi salju na odredjenu/e adrese. Mozda ne bi bilo lose da napravimo nesto slicno. Jedan tekst da svi posaljemo na emailove (ili cak i postom) na odredjene adrese....?
- neprilagodjena
#36 Re: Horor u porodilištu
Suzdrzavam se da ne pocnem da psujem.
Treba to tuziti,njima ne bi trebali da dopuste da rade sa zivotinjama a kamoli da djecom i porodiljama.
znam ja da muzevi ne mogu uci,u vrjeme kad se moja mama poradjala ni moj otac nije mogao da udje

Treba to tuziti,njima ne bi trebali da dopuste da rade sa zivotinjama a kamoli da djecom i porodiljama.
pa očito nisi išla tamo,muž može samo do stepenica doći i predati portiru što želi.Valjda i oni skontali da bi bili bijeni.Joj kukaš oko ojeda,pa tamo umru i majke i djeca,zbog propusta,nehigijene,balkanskog papanluka i drčnosti,pa nikom ništa.Na stranu sve,ali Seka bi mogla valjati na novom Jezeru,jer ima dobra leđa i može uvesti red,ako ga ne bude do nje je.
znam ja da muzevi ne mogu uci,u vrjeme kad se moja mama poradjala ni moj otac nije mogao da udje
Last edited by neprilagodjena on 16/10/2009 14:17, edited 1 time in total.
-
somethings
#37 Re: Horor u porodilištu
Može li uopšte tamo muž prisustvovati porodu? Čuj da ne možeš ženu posjetit. Pa oni fakat nisu pri zdravoj pameti.
-
VjecitiStudent
#38 Re: Horor u porodilištu
Ja sam cuo sasvim suprotno za Opcu bolnicu.norah wrote:Isti slucaj i u Opcoj bolnici. Korupcija i mito na sve strane, osoblje na odjelu porodilista neljubazno i ne radi svoj posao kako treba! Da se zna! Kao da zenama sam porodjaj nije vec dovoljna trauma, vec im treba i sve ostalo ostati urezeno u sjecanje. Sramota za nasu drzavu i vladu!
- Alhemicarkaa
#39 Re: Horor u porodilištu
I ja sam cula suprotno, a na odjelu opće hirurgije u Općoj bolnici i doživjela to, ekstra ljubazno osoblje i cistoca na vrhuncu!VjecitiStudent wrote:Ja sam cuo sasvim suprotno za Opcu bolnicu.norah wrote:Isti slucaj i u Opcoj bolnici. Korupcija i mito na sve strane, osoblje na odjelu porodilista neljubazno i ne radi svoj posao kako treba! Da se zna! Kao da zenama sam porodjaj nije vec dovoljna trauma, vec im treba i sve ostalo ostati urezeno u sjecanje. Sramota za nasu drzavu i vladu!
-
zonbirile
#40 Re: Horor u porodilištu
--------------------------------Her Flick wrote:pa kad bi moja samo jauknula i pozalila se na nekogzonbirile wrote: ----------------------------------------------------
noga, saka i pistolj (ako treba) bi otvorili sva moguca vrata
a Boga mi i glave, pa ako treba u zatvor u zatvor, ali mislim da bi mi sud, znajuci kako je u porodilistu, nastalu situaciju uzeo kao olaksavajucu okolnost
niko nije tim zenam kriv sto sute i trpe, neko upita gdje su muzevi
kazes da umiru zbog prousta, tuzno i istinito, ali bi bilo oko za oko
pa sjeti li se iko tuziti tu gamad, ne nego svi sute
sad se sjetih, dokle se doslo sa istragom smrti djevojcice, nedavo je to bilo , mislim da je bilo sljepo crijevo u pitanju
pojede vuk magarca svi se usutili
svi ti rahmetlije,pokojnici imali su nekog svog i ja ne čuh da je nastradao i jedan doktor.A sud i tuženje,pa u Bosni je to nemoguća misija.
- valterbranisarajevo
#41 Re: Horor u porodilištu
Poslao sam, za sada, članak uredu Ombudsmena BiH..
Ako još neko osjeća potrebu da im se obrati mail je:
[email protected]
Ako još neko osjeća potrebu da im se obrati mail je:
[email protected]
-
VjecitiStudent
#42 Re: Horor u porodilištu
Ujest ce ih facebook za srce nema sta.valterbranisarajevo wrote:Zamolio bih sve koji mogu da link na peticiju i Facebook grupu postave na web stranice, forume i blogove, kao i da o akciji obavijeste svoje prijatelje.
Zar ne bi bilo bolje da se zene koje su dozivjele ove grozne stvari gore malo organizuju i zajedno sa porodicama naprave protest gore i onda malo paradajzom (sad je prava sezona) uprljaju bijele mantile?
- Loulou
#43 Re: Horor u porodilištu
Evo nešto:somethings wrote:Može li uopšte tamo muž prisustvovati porodu? Čuj da ne možeš ženu posjetit. Pa oni fakat nisu pri zdravoj pameti.
http://www.bhdani.com/arhiva/171/t17102.htm
Sad, nisam sigurna koja je to državna bolnica dobila "titulu" baby friendly hospital (je l' to ona Vojna bolnica?)
EDIT: Jeste to ta bolnica "Abdulah Nakaš", a članak o tome je nedavno objavljen i na sa-xu:
http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/clanak/090923072
Last edited by Loulou on 16/10/2009 14:44, edited 1 time in total.
-
encian
#44 Re: Horor u porodilištu
kako niko od tih muzeva kasnije ne saceka te idiote negdje iza coska barem?
-
belissimma
#45 Re: Horor u porodilištu
Alhemicarkaa wrote:Cuj nemocan, pa mozda je zena nemocna, ali nije njen muz, porodica![]()
Nakon sto su ogromnu hampu neki ljudi zaista i podigli, a nakon smrtnog ishoda, nista se nije promijenilo. Sta vam je ljudi oni su skontali da su zasticeni ko medvjedi zato i jeste gore takav uzas.
Prije 2-3 godine je bila hampa oko bebe koja je hematom na glavi dobila pod malo je reci cudnim okolnostima, pa lani onazena sto su je iz drzavne bolnice hitno prebacili na GAK (beba nazalost umrla, njoj se borili za zivot), pa porodilja nakon sto je podlegla nakon epiduralne (gordanasi) - svi su dizali hampu, i majke i muzevi i sestre - pa sta se desilo? NISTA!
Zato je sad gore malo je reci konc logor. FUJ FUJEVA. Ja mogu onaj tekst iz uvodnog posta potpisati kao da se o meni radi - prosla sam identican tretman: intenzivna super (zbog fantasticnog tretmana zanemaris neadekvatne uslove) a dole kad sidjes
U novoj klinici se nece nista promijeniti jer ce osoblje biti isto. FUJ jos jednom (i malo je kome je namijenjeno).
-
zonbirile
#46 Re: Horor u porodilištu
-----------------------------------------------encian wrote:kako niko od tih muzeva kasnije ne saceka te idiote negdje iza coska barem?
pa sistem ti je takav da bi morao imati sijač smrti.Nedo bog nikome,ali pitaj ljude kojima su umrli najbliži,ne daju otpusnice,valja usaglasiti dijagnoze,bez toga nema izlaska tijela,pa mtrvačnica i doktor,pa ukop,svi dave gule pare,jebe se ikog šta ti je bilo.
- Alhemicarkaa
#47 Re: Horor u porodilištu
Jesi li probao nekog tuziti pa govoris iz iskustva ili si cuo u mahali da je to nemoguca misija? Ja sam u jednoj ustanovi imala problema sa portirom (prvo je zakljucao ustanovu i napustio radno mjesto pa ja nisam mogla izaci, a zatim, kad sam se pozalila, izderao se na mene i izvrijedjao), poslala sam svim relevantnim osobama u toj ustanovi zahtjev za utvrdjivanje odgovornosti i zaprijetila tuzbom, odmah su reagovali i ta osoba je dobila otkaz (radi se o javnoj - drzavnoj instituciji).zonbirile wrote: svi ti rahmetlije,pokojnici imali su nekog svog i ja ne čuh da je nastradao i jedan doktor.A sud i tuženje,pa u Bosni je to nemoguća misija.
Ali to je ona nasa, nemas se kome zaliti, sta se moze uraditi, ali kad stupis u akciju, puno se toga moze.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#48 Re: Horor u porodilištu
Od bolnica u FBiH znam da Kantonalna bolnica u Goraždu ima tu titulu.Loulou wrote:Sad, nisam sigurna koja je to državna bolnica dobila "titulu" baby friendly hospital (je l' to ona Vojna bolnica?)
EDIT: Jeste to ta bolnica "Abdulah Nakaš", a članak o tome je nedavno objavljen i na sa-xu:
http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/clanak/090923072
Glavni kriterij jeste podsticanje, informisanje i edukacija majke odmah nakon poroda o važnosti dojenja djece, kao i pomoć pri samom dojenju.
Pošto sam u rečenoj ustanovi bio, mogu reći da je taj certifikat došao na pravo mjesto.
-
VjecitiStudent
#49 Re: Horor u porodilištu
Ja budale, isla se zaliti, umjesto da napravi facebook grupuAlhemicarkaa wrote:Jesi li probao nekog tuziti pa govoris iz iskustva ili si cuo u mahali da je to nemoguca misija? Ja sam u jednoj ustanovi imala problema sa portirom (prvo je zakljucao ustanovu i napustio radno mjesto pa ja nisam mogla izaci, a zatim, kad sam se pozalila, izderao se na mene i izvrijedjao), poslala sam svim relevantnim osobama u toj ustanovi zahtjev za utvrdjivanje odgovornosti i zaprijetila tuzbom, odmah su reagovali i ta osoba je dobila otkaz (radi se o javnoj - drzavnoj instituciji).zonbirile wrote: svi ti rahmetlije,pokojnici imali su nekog svog i ja ne čuh da je nastradao i jedan doktor.A sud i tuženje,pa u Bosni je to nemoguća misija.
Ali to je ona nasa, nemas se kome zaliti, sta se moze uraditi, ali kad stupis u akciju, puno se toga moze.
- sheilak
#50 Re: Horor u porodilištu
Stvarno nisu normalni. Ovo kad čitam, ne osjećam zgražavanje, nego ogroman bijes da bi negog ošamarila. 
I ova odredba da očevi ne smiju dolaziti. Je li to stvarno tačno? Ne mogu vjerovati, Pa očevi u normalnim državama ne samo da mogu doći, što je potpuno normalno da se ne bitrebalo ni spominjati, nego mogu i prespavati i ostati tokom cijelog dana. Moj rodjak ( Belgija ), kada je ljetos postao otac, cijelo vrijeme je bio kod svoje supruge i djeteta, kući je odlazio samo da bi završio neke poslove, a navečer bi se vraćao spavati. Uslovi u kojima mu se supruga porodila su fantastični, svaka soba ima kupatilo i zasebnu prostoriju u kojoj majka i otac mogu previjati bebu, kupati, itd. Doktori i sestre obilaze porodilje svako malo, reagiraju na svaku, makar i najmanju nepravilnost. Na higijenu se posebno pazi. To su elementarne stvari, ovo se uopšte ne bi trebalo ni spominjati kao neki poseban tretman.
I ova odredba da očevi ne smiju dolaziti. Je li to stvarno tačno? Ne mogu vjerovati, Pa očevi u normalnim državama ne samo da mogu doći, što je potpuno normalno da se ne bitrebalo ni spominjati, nego mogu i prespavati i ostati tokom cijelog dana. Moj rodjak ( Belgija ), kada je ljetos postao otac, cijelo vrijeme je bio kod svoje supruge i djeteta, kući je odlazio samo da bi završio neke poslove, a navečer bi se vraćao spavati. Uslovi u kojima mu se supruga porodila su fantastični, svaka soba ima kupatilo i zasebnu prostoriju u kojoj majka i otac mogu previjati bebu, kupati, itd. Doktori i sestre obilaze porodilje svako malo, reagiraju na svaku, makar i najmanju nepravilnost. Na higijenu se posebno pazi. To su elementarne stvari, ovo se uopšte ne bi trebalo ni spominjati kao neki poseban tretman.