Horor u porodilištu
-
zgembo24
#151 Re: Horor u porodilištu
Citam i ne mogu da vjerujem o cemu vi ljudi pricate.
Kakva peticija? Ja otisla i kontam pa eto sad je malo vise ljudi kad ono 105. Mozda da se dodaju još 3 nule, pa da to nesto promijeni. Neko spomenu NVO, pa eno poziva, ima neki NVO koji hoce raditi na toj problematici i ima li dobrovoljaca, volontera i dobrih ljudi. Jok vala. Niko nista. Sve samo strucnjaci iz fotelje. I još se raspisu sto postova o pupku. Halo ljudi, nasa se djeca tamo rađaju, nase se zene, sestre, tetke, komsinice tamo porađaju i koga briga? Nikoga.
I ne trazite krivca u sestrama, trazite krivca u upravi i upravu prozivajte svaki dan, jer kad je direktor covjek koji ima odgovornost prema Bogu i narodu (a ovdje se malo petljaju u Bozija posla) onda i njegovi podređeni ne mogu prilaziti porodilji sa cigarom u ruci i ne mogu se derati na porodilju i njima se fino onda rasporede radni sati pa ne budu nadrkane zbog stresa ili cega vec.
Pomjerite se ljudi malo, hadje krenite zene sa svojim pricama, zovite novinare, snimajte, koristite sve na raspolaganju patek onda recite da nema pomoci.
I još jedna bitna stvar: nase zene porodilje su totalno nepismene bez obzira na fakultete i dilplome koje imaju kada je u pitanju pravo pacijenta i intervencije koje su suvisne.
Ja sada namjerno necu pricati svoju pricu sa poroda na Koševu, samo cu reci da sam spremna platiti i 10,000,00 eura da se porodim u okruzenju kakvo nije nase
Kakva peticija? Ja otisla i kontam pa eto sad je malo vise ljudi kad ono 105. Mozda da se dodaju još 3 nule, pa da to nesto promijeni. Neko spomenu NVO, pa eno poziva, ima neki NVO koji hoce raditi na toj problematici i ima li dobrovoljaca, volontera i dobrih ljudi. Jok vala. Niko nista. Sve samo strucnjaci iz fotelje. I još se raspisu sto postova o pupku. Halo ljudi, nasa se djeca tamo rađaju, nase se zene, sestre, tetke, komsinice tamo porađaju i koga briga? Nikoga.
I ne trazite krivca u sestrama, trazite krivca u upravi i upravu prozivajte svaki dan, jer kad je direktor covjek koji ima odgovornost prema Bogu i narodu (a ovdje se malo petljaju u Bozija posla) onda i njegovi podređeni ne mogu prilaziti porodilji sa cigarom u ruci i ne mogu se derati na porodilju i njima se fino onda rasporede radni sati pa ne budu nadrkane zbog stresa ili cega vec.
Pomjerite se ljudi malo, hadje krenite zene sa svojim pricama, zovite novinare, snimajte, koristite sve na raspolaganju patek onda recite da nema pomoci.
I još jedna bitna stvar: nase zene porodilje su totalno nepismene bez obzira na fakultete i dilplome koje imaju kada je u pitanju pravo pacijenta i intervencije koje su suvisne.
Ja sada namjerno necu pricati svoju pricu sa poroda na Koševu, samo cu reci da sam spremna platiti i 10,000,00 eura da se porodim u okruzenju kakvo nije nase
- Ma.Le.Na
#152 Re: Horor u porodilištu
ako ti sama neces da pricas...tako ce i svaka druga koju prozivas reci da nece ni ona..zgembo24 wrote:Citam i ne mogu da vjerujem o cemu vi ljudi pricate.
-
zonbirile
#153 Re: Horor u porodilištu
------------------------------Margita81 wrote:zonbirile wrote:3 osnovna američka pravila
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
Lezanje na trbuhu vec dugo vremena ustvari nije praksa u svijetu kod tako malih beba. Naime tako se povecava rizik od SIDSa (smrt u kolijevci).
ne za male u porodilištu,nego kada beba počne da se odiže na ruke,obavezan je položaj na stomaku
-
zgembo24
#154 Re: Horor u porodilištu
otvorite novu temu koja ce se zvati price sa poroda i moja je spremna
Ovdje je rijec o hororu koji trebamo promijeniti i nacinima nakoji se to moze uraditi
A ja cu reci da je sredina negdje napola puta uvijek, daleko od nijekanja i daleko od senzacionalizma
Ovdje je rijec o hororu koji trebamo promijeniti i nacinima nakoji se to moze uraditi
A ja cu reci da je sredina negdje napola puta uvijek, daleko od nijekanja i daleko od senzacionalizma
-
maya83
#155 Re: Horor u porodilištu
Malena, ti se zakači za zadnju rečenicu...Predpostavljam da cijelokupni post koji je vapaj za konkretnim djelovanjem je lakše izignorisati...zgembo24 wrote:Citam i ne mogu da vjerujem o cemu vi ljudi pricate.
- valterbranisarajevo
#156 Re: Horor u porodilištu
maya83 wrote:Udruženje DjeCa, nvo iz BiH. pokreće projekat-humanizacije poroda kroz omogućavanje izbora načina rađanja. Projekat je u početnoj fazi izrade, a radi se u saradnji sa strukom-u sam projekat su uključeni i zdravstveni radnici.
Cilj projekta nije baš glamurozan, ali predstavalja prvi korak ka poboljšanju uslova za porodilje.
Predviđa između ostalog povećanje svijesti budućih majki o prednostima normalnog, fiziološkog poroda, te razloge za neinterventni porod, ukoliko to nije neophodno.
Pored edukacije o normalnom porodu, također predviđa i upoznavanje majki sa drugim načinima porođaja osim do sad najpraktikovanijeg-na porođajnom stolu.
To su samo neke od predviđenih aktivnosti u okviru ovog projekta, koji je napominjem još jednom, u začetku.
Ukoliko ima zainteresiranih za priključivanje, možete se obratiti putem mail-a [email protected]
Na linku ispod, možete se detaljnije informisati o značenju gore navedenih termina.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
-
zonbirile
#157 Re: Horor u porodilištu
ubiše nas ti projekti i Sinan Sakić radi na jednom projektu.
- valterbranisarajevo
#158 Re: Horor u porodilištu
..
Last edited by valterbranisarajevo on 19/10/2009 17:52, edited 1 time in total.
-
skojotovski
#160 Re: Horor u porodilištu
zgembo24 wrote:Citam i ne mogu da vjerujem o cemu vi ljudi pricate.
oKlen ti lova, oklen ti lova
- Loulou
#161 Re: Horor u porodilištu
Možda ovdje:zgembo24 wrote:otvorite novu temu koja ce se zvati price sa poroda i moja je spremna
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=57610
ili ovdje:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=67528
?
-
zonbirile
#162 Re: Horor u porodilištu
kada će "projekt" biti "odrađen",dvije najbezveznije riječi u Bosni
-
maya83
#163 Re: Horor u porodilištu
zonbirile, a šta si ti u zadnjih mjesec dana uradila da poboljšaš stanje u zajednici? Al' konkretno?zonbirile wrote:ubiše nas ti projekti i Sinan Sakić radi na jednom projektu.
-
zgembo24
#164 Re: Horor u porodilištu
naravno da su najbezveznije kada nam je svijest drustva na predkomunističkom stadijuzonbirile wrote:kada će "projekt" biti "odrađen",dvije najbezveznije riječi u Bosni
-
zgembo24
#165 Re: Horor u porodilištu
pa to je ona lova koju bi trebala dati nasim doktorima da se porodim kao krava premakojoj humanije postupaju veterinari nego sto nasi doktori postupaju prema svojim ljudskim pacijetimaskojotovski wrote:zgembo24 wrote:Citam i ne mogu da vjerujem o cemu vi ljudi pricate.
oKlen ti lova, oklen ti lova
-
zonbirile
#166 Re: Horor u porodilištu
---------------------------------------------------maya83 wrote:zonbirile, a šta si ti u zadnjih mjesec dana uradila da poboljšaš stanje u zajednici? Al' konkretno?zonbirile wrote:ubiše nas ti projekti i Sinan Sakić radi na jednom projektu.
druže komesare,smokritički priznajem NIŠTA,ali dogovorili smo se od 1990g nema više na kritiku,odmah nasrnuti kontrom u stilu,daj reci šta je bolje,šta si uradio.Uostalom nisi razumio sarkazam,a i napisao sam,dvije naj,naj blesavije imenice,riječi u Bosni su projekat i odraditi .Ova zemlja grca u blatu odrađenih projekata.
-
AdnanSA
#167 Re: Horor u porodilištu
Naši ljudi samo razumiju jezik sile i ništa više. Dok gore neko glavom ne plati ili neko nekoga ne izlupeta stanje se neće bitnije promijeniti.
- neprilagodjena
#168 Re: Horor u porodilištu
Margita81 wrote:zonbirile wrote:3 osnovna američka pravila
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
Lezanje na trbuhu vec dugo vremena ustvari nije praksa u svijetu kod tako malih beba. Naime tako se povecava rizik od SIDSa (smrt u kolijevci).
Moju bebu su od prvog dana stavili na stranu da spava.
Kad smo dosli kuci stavljali smo je na stomak jer je tako bilo lakse tokom bolova,naravno ne preporucuju da ostavljas bebu samu dok lezi na stomaku.
-
Bellica
#169 Re: Horor u porodilištu
Onog dana kad babica odluci da upise medicinsku skolu, svesna je da ce poradjati zene, da ce se brinuti o njima i bebama nakon poroda, da ce se nagledati svega i svacega i ne postoji opravdanje za drskost. Posao nije zavidan, a trebao bi biti najljepsi(tako sam ga ja zamisljala, ranije), a sestre bi trebale biti puno ljubaznije. Jer nije joj porodilje kriva sto radi trecu smjenu, nije joj porodilja kriva sto ima kredit pa primi malu platu, nije joj porodilja kriva sto radi u losim uvjetima, meni su jedne prilike rekle, kad sam pitala da mi nesto objasne (na praksi ili pripravnickom stazu ne sjecam se), " Nisam ja placena da ti bilo sta objasnjavam, kad mi povecaju platu, pitaj sta hoces." Dakle, tolerancija ravna nuli, pomoc mladoj kolegici ne postoji, a kad hoce napraviti nesto neprofesionalno, obavezno me posalju negdje po nesto, kao da ne vidim, smatraju me budalom. Uglavnom opravdanja nema, pa ja sam preosjetljiva, razdrazljiva, placljiva svakog mjeseca u odredjenom periodu menstrualnog ciklusa, pa sta to treba da znaci, da ja budem netolerantna prema svima i da svima zamjerim ko me ruzno pogleda. I samo zato sto sam takva preosjetljiva, nemam pravo da se zalim na sluzbenicu na salteru koja je bila neljubazna i bezobrazna??? U svakom slucaju, sestre su znale kakve su porodilje, kakve su im obaveze i trebale bi biti puno ljubaznije i tolerantnije, jer porod i tih nekoliko dana poslije poroda u bolnici bi trebali biti najljepsi period u zivotu jedne zene, a osoblje se pobrine da to budu najgori dani i da pozele da vise nikada ne zatrudne i ne vrate se na tu kliniku.suncokret wrote:Nedavno sam se porodila, isto na carski, ležala sam pet dan na Koševu. Dan na intenzivnoj, i preostala četiri na odjeljenju sa bebom.
Mislim da je ovo malo prenapuhano, i preocrnjeno. Na rad sestara nemam nikakvih pritužbi. Mislim da za sva četiri dana, nisam ni jednom imala
potrebu da zovnem sestru, kad god bi mi beba zaplakala sama je dolazila, koja god da je bila u smjeni. Bebu su mi redovno hranile i presvlačile, svaka tri sata. Neke su bile ljubazne, ali nijedna nije bila drska. Istina je da nijednom nisu okupali bebu, ali valjda majke trebaju znati da se bebe ni ne kupaju dok im ne otpadne pupak. Moja beba se nije okupala ni deset dana po izlasku iz bolnice.
Prije nekoliko godina, kad sam rodila prvo dijete situacija je bila punoo gora. Bilo je drskih sestara, namrgođenih, sa groznim komentarima. Ovaj drugi put nisam ni jednu primjetila. Ili bar na svojoj koži osjetila.
Nikog ne opravdavam, ali raditi sa tek porođenim ženama nije nimalo zavidan posao. Sve smo preosjetljive, plačljive i razdražljive. I sitnica je potrebna da napravimo haos.
-
VjecitiStudent
#170 Re: Horor u porodilištu
Odradjenih projekata cija korist po siru zajednicu prestaje onog dana kada donatorski fond presushi.zonbirile wrote:---------------------------------------------------maya83 wrote:zonbirile, a šta si ti u zadnjih mjesec dana uradila da poboljšaš stanje u zajednici? Al' konkretno?zonbirile wrote:ubiše nas ti projekti i Sinan Sakić radi na jednom projektu.
druže komesare,smokritički priznajem NIŠTA,ali dogovorili smo se od 1990g nema više na kritiku,odmah nasrnuti kontrom u stilu,daj reci šta je bolje,šta si uradio.Uostalom nisi razumio sarkazam,a i napisao sam,dvije naj,naj blesavije imenice,riječi u Bosni su projekat i odraditi .Ova zemlja grca u blatu odrađenih projekata.
- neprilagodjena
#171 Re: Horor u porodilištu
dobro napisano Bellice 
-
Bellica
#172 Re: Horor u porodilištu
Hvala lijeponeprilagodjena wrote:dobro napisano Bellice
-
zonbirile
#173 Re: Horor u porodilištu
-------------------------------------------------------------neprilagodjena wrote:Margita81 wrote:zonbirile wrote:3 osnovna američka pravila
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
Kad smo dosli kuci stavljali smo je na stomak jer je tako bilo lakse tokom bolova,naravno ne preporucuju da ostavljas bebu samu dok lezi na stomaku.
odraslija beba na stomaku je kao i unesrećeni u koma položaju.Ne mogu se zatvoriti dišni putevi,kada bljucne(naknadno) ne ide hrana u uho,lijepši oblik glave,ne ko u političara.To su nabrojane prednosti iz preporuka.
-
girl
#174 Re: Horor u porodilištu
Naslusala sam se dosta ovakvih prica i sa ogromnim strahom otisla na kliniku kosevo u februaru ove godine. Ovo je stvarno grozno. Ja se nisam isla poroditi, isla sam na operaciju ciste. U bolnicu sam dosla u utorak, operisana u srijedu , pustena kuci u nedjelju. Ja ne pamtim ama bas nista lose. Porodilje su odvojene na prvom spratu, a zene koje idu operisati nesto na drugom spratu. Uslovi su losi, propuh , los namjestaj i slicno. ALI, sestre su bile ljubazne koliko su mogle da budu, zaista su prezaposlene, prevelika je guzva, svaki je krevet bio zauzet. Hrana - kao i svaka bolnicka - losa (ja sam ionako 2 puta jela, ostalo sam bila na infuziji). WC los , malo prljav jer je puno zena, ali cistacice ga ciste koliko stignu. I sobu cistacice ciste najmanje ujutro i navecer. Ja sam stvarno dosla pozitivno iznenadjena i trudom i pristup tih zena , obzirom kolika im je guzva i kakvi su im uslovi za rad , a bas sam cula strahote. Da sam vidjela zohara, onesvijestila bih se mislim. Ja te "kucne ljubimce" zaista nisam vidjela. Iskreno, puno mi je zena (porodilja ) reklo da je ovako, katastrofalno stanje,i zaista je nevjerovatno da je tako na prvom spratu, a potpuno suprotno na drugom. Da se pogresno ne shvati, ja ovoj zeni potpuno vjerujem, zbog iskustva mojih drugarica. Samo hocu da kazem da nije tako crno na citavoj ginekologiji. Ne znam da li je moguce da su im sefovi razlicit pa da je to u pitanju? Jer nijedna sestra na ovom odjelu gdje sam lezala nije htjela da uzme novac ni od mene a ni od jedne zene koja je lezala sa mnom (soba sa sest krveta), sto me je nemalo iznenadilo. Uzele su kafu i sok koje smo im dale (jer mi smo ih dobile, a svkako nismo smjele piti). Ja se nadam da ce se to makar malo popraviti kad ako Bog da zatrudnim i odem da rodim. A za one koje idu gore na operaciju - ne trebate se brinut, garantujem .
-
Margita81
#175 Re: Horor u porodilištu
Lezanje na trbuhu vec dugo vremena ustvari nije praksa u svijetu kod tako malih beba. Naime tako se povecava rizik od SIDSa (smrt u kolijevci).[/quote]
Kad smo dosli kuci stavljali smo je na stomak jer je tako bilo lakse tokom bolova,naravno ne preporucuju da ostavljas bebu samu dok lezi na stomaku.[/quote]
-------------------------------------------------------------
odraslija beba na stomaku je kao i unesrećeni u koma položaju.Ne mogu se zatvoriti dišni putevi,kada bljucne(naknadno) ne ide hrana u uho,lijepši oblik glave,ne ko u političara.To su nabrojane prednosti iz preporuka.[/quote]
Zato se bebe sada stavljaju na stranu..nakon svakog hranjenja (otrpilike svaka 2-3 sata poslije naravno rijedje) mijenjas stranu na kojoj beba spava. Na trbuhu ni slucajno to je stara praksa koja je felsava i kad logicno razmislis probaj ti lezati na trbuhu i bljuckati/povracati punim ustima...
A kako rekoh mijenjanjem strana na kojem beba spava glavica se super fino oblikuje evo dokaz za to upravo trckara oko mene
Kad smo dosli kuci stavljali smo je na stomak jer je tako bilo lakse tokom bolova,naravno ne preporucuju da ostavljas bebu samu dok lezi na stomaku.[/quote]
-------------------------------------------------------------
odraslija beba na stomaku je kao i unesrećeni u koma položaju.Ne mogu se zatvoriti dišni putevi,kada bljucne(naknadno) ne ide hrana u uho,lijepši oblik glave,ne ko u političara.To su nabrojane prednosti iz preporuka.[/quote]
Zato se bebe sada stavljaju na stranu..nakon svakog hranjenja (otrpilike svaka 2-3 sata poslije naravno rijedje) mijenjas stranu na kojoj beba spava. Na trbuhu ni slucajno to je stara praksa koja je felsava i kad logicno razmislis probaj ti lezati na trbuhu i bljuckati/povracati punim ustima...
A kako rekoh mijenjanjem strana na kojem beba spava glavica se super fino oblikuje evo dokaz za to upravo trckara oko mene