Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Damir_5

#1 Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

Godinama gledam kakav je tu horor, niko da se sjeti da to sredi. Od trosnih objekata zrelih za rusenje do koliba i siblja kojem nije mjesto ni u Cekrcicima a kamoli u centru jednog glavnog grada, zaboga miloga, kad ce napokon taj Behmen poceti raditi nesto i ukloniti taj dio uz sami parlament i SCC koji je najbolje opisiv kao smetljiste ili "ciganska mahala"?

Zemljista koliko hoces, sa tendera za SCC koji je u izgradnji, mozemo znati da se za ta mjesta nudi suho zlato od potencijalnih investitora, a opet vec godinama taj dio kod parlamenta i SCC koji je u izgradnji, onda Vrbanja ulica, pa to je horor prica?

Planira li ko tu sve rusiti i to uredjivati i sredjivati ili ce to cekati 2035 da se neko sjeti to sve rusiti, sredjivati i uredjivati, kako i dolikuje centru jednog glavnog grada?
mali_balon

#2 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mali_balon »

Damir_5 wrote:Godinama gledam kakav je tu horor, niko da se sjeti da to sredi. Od trosnih objekata zrelih za rusenje do koliba i siblja kojem nije mjesto ni u Cekrcicima a kamoli u centru jednog glavnog grada, zaboga miloga, kad ce napokon taj Behmen poceti raditi nesto i ukloniti taj dio uz sami parlament i SCC koji je najbolje opisiv kao smetljiste ili "ciganska mahala"?

Zemljista koliko hoces, sa tendera za SCC koji je u izgradnji, mozemo znati da se za ta mjesta nudi suho zlato od potencijalnih investitora, a opet vec godinama taj dio kod parlamenta i SCC koji je u izgradnji, onda Vrbanja ulica, pa to je horor prica?

Planira li ko tu sve rusiti i to uredjivati i sredjivati ili ce to cekati 2035 da se neko sjeti to sve rusiti, sredjivati i uredjivati, kako i dolikuje centru jednog glavnog grada?
De ti to malo bolje opisi na koji dio tacnije mislis
Damir_5

#3 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

mali_balon wrote:
Damir_5 wrote:Godinama gledam kakav je tu horor, niko da se sjeti da to sredi. Od trosnih objekata zrelih za rusenje do koliba i siblja kojem nije mjesto ni u Cekrcicima a kamoli u centru jednog glavnog grada, zaboga miloga, kad ce napokon taj Behmen poceti raditi nesto i ukloniti taj dio uz sami parlament i SCC koji je najbolje opisiv kao smetljiste ili "ciganska mahala"?

De ti to malo bolje opisi na koji dio tacnije mislis
Image
Logovan

#4 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Logovan »

mali_balon wrote: De ti to malo bolje opisi na koji dio tacnije mislis
Ne treba ti ništa opisivati. Kad budeš prolazio pored parlamenta i pored SCC-a malo pogledaj kakve su oko njih ruševine. Samo malo prošetaš oko njih i sve će ti biti jasno.
Jebo te isto kao da je '96 godina. Rodit ću se ponovo kad se onaj tamo dio sredi. :roll:
dresdener78

#5 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by dresdener78 »

Pretpostavljam da govoriš o onim devastiranim zgradama između SCC i bivše elektrane (također ruševina). Ma sto puta bolje bi bilo da su ove građevine solidno rekonstruisane te da bude saćuvan njihov izgled i atmosfera. To je moje lično mišlnjenje - arhitektonski stil početka 20. vijeka mi se dopada sto puta bolje nego idiotske kocke od betona u kojima su smješteni "poslovni i šoping centri"... mislim da ima u Sarajevu više nego puno onih lijepih šoping i poslovnih centara... samo sam primjetio da nekako nedostaje kupaca u njima. Puno više bi Sarajevo trebalo dobiti hiljade stanova, i to kvalitetnih, dobro projektiranih, urbanistički sređenih.
Image
Umjesto toga ima u centru betonskih strašila i polupraznih šoping centara, na rubu grada haotičnu mješavinu ružnih i ILEGALNIH porodičnih kuća sa lavovima od gipsa na balkonu, ili odvratnih "nebodera" kao što jesu oni kod Stupa prema aerodromu - dvije kocke uzajamno udaljene samo nekoliko metara tako da u puno soba nikad svijetlo ne može doći.
Image
Last edited by dresdener78 on 06/02/2013 21:31, edited 1 time in total.
uglavnomja

#6 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by uglavnomja »

tale se talovi :D
Damir_5

#7 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

dresdener78 wrote:
Pretpostavljam da govoriš o onim devastiranim zgradama između SCC i bivše elektrane (također ruševina). Ma sto puta bolje bi bilo da su ove građevine solidno rekonstruisane te da bude saćuvan njihov izgled i atmosfera. To je moje lično mišlnjenje - arhitektonski stil početka 20. vijeka mi se dopada sto puta bolje nego idiotske kocke od betona u kojima su smješteni "poslovni i šoping centri"... mislim da ima u Sarajevu više nego puno onih lijepih šoping i poslovnih centara... samo sam primjetio da nekako nedostaje kupaca u njima. Puno više bi Sarajevo trebalo dobiti hiljade stanova, i to kvalitetnih, dobro projektiranih, urbanistički sređenih.
Umjesto toga ima u centru betonskih strašila i polupraznih šoping centara, na rubu grada haotičnu mješavinu ružnih i ILEGALNIH porodičnih kuća sa lavovima od gipsa na balkonu, ili odvratnih "nebodera" kao što jesu oni kod Stupa prema aerodromu - dvije kocke uzajamno udaljene samo nekoliko metara tako da u puno soba nikad svijetlo ne može doći.
Ti bi ovo rekonstruisao? Pa ono je zivi horor, da sam ja politicar, mene bi bilo sramota primiti nekog stranca u parlament sa onakvom okolicom, pa kako ih samo nije sramota? Pored se gradi centar od 100 miliona maraka ili eura, a pored njega "ciganska mahala", parcele zarasle i neodrzavane, blatnjave itd itd?

Cisti horor i to tako stoji godinama, ma niko da se sjeti da to sve konfiskuje, parcele uredi, posadi travu i na drazbu za izgradnju poslovnih objekata. Pa tu bi se skupilo vise od stotinu miliona maraka. Cuj auto praona do parlamenta, koje inace prije nije bilo? Pa kako je u opste to moglo dobiti dozvolu da su tu gradi? Pored zgrade vjerovatno ako ih neko ne srusi u narednih par godina, same od sebe ce se srusiti, ali ne, niko nista?

Image
Last edited by Damir_5 on 06/02/2013 21:21, edited 1 time in total.
mali_balon

#8 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mali_balon »

Aha pretpostavio sam na sta se misli, ali reko opet da upitam. Mislim da za te rusevine nisu rijeseni imoviski odnosi. Nista ruznije kada prilazis skenderiji i tamo ona rusevina u sred grada i kod najprometinjeg dijela grada. Mislim da je ta rusevina vlasnistvo elektropirvrede, nisam siguran. A sta npr., ako je jedna od tih zgrada privarno vlasnistvo nekoga ko je davno umro a nema nasljednika, kakve su tu procedure, kome to pripada itd itd, pa hoce to opstina sebi da uzme pa se nadje neki bizMismen da to ospori itd itd.
Damir_5

#9 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

mali_balon wrote:Aha pretpostavio sam na sta se misli, ali reko opet da upitam. Mislim da za te rusevine nisu rijeseni imoviski odnosi. Nista ruznije kada prilazis skenderiji i tamo ona rusevina u sred grada i kod najprometinjeg dijela grada. Mislim da je ta rusevina vlasnistvo elektropirvrede, nisam siguran. A sta npr., ako je jedna od tih zgrada privarno vlasnistvo nekoga ko je davno umro a nema nasljednika, kakve su tu procedure, kome to pripada itd itd, pa hoce to opstina sebi da uzme pa se nadje neki bizMismen da to ospori itd itd.
Sta se tu ima rjesavati, grad konfiskuje, plati parcele vlasnicima, sve poravna, posadi travu, napravi parcele i na tender uz uslov da se iskljucivo tu mogu graditi poslovni ili kulturni objekti, plus projekt koji ce grad odobriti.

Ona autopraona, dati tipu zamjensku parcelu negdje izvan centra, a ako nece, oduzeti mu dozvolu za praonu, konfiskovati parcelu. Pa ne moze on drzati kao taoce cijelu drzavu. Zamisljam sad trosnu autopraonu tik do parlamenata drugih drzava u Europi? Nemoguce.
mali_balon

#10 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mali_balon »

Damir_5 wrote:
mali_balon wrote:Aha pretpostavio sam na sta se misli, ali reko opet da upitam. Mislim da za te rusevine nisu rijeseni imoviski odnosi. Nista ruznije kada prilazis skenderiji i tamo ona rusevina u sred grada i kod najprometinjeg dijela grada. Mislim da je ta rusevina vlasnistvo elektropirvrede, nisam siguran. A sta npr., ako je jedna od tih zgrada privarno vlasnistvo nekoga ko je davno umro a nema nasljednika, kakve su tu procedure, kome to pripada itd itd, pa hoce to opstina sebi da uzme pa se nadje neki bizMismen da to ospori itd itd.
Sta se tu ima rjesavati, grad konfiskuje, plati parcele vlasnicima, sve poravna, posadi travu, napravi parcele i na tender uz uslov da se iskljucivo tu mogu graditi poslovni ili kulturni objekti, plus projekt koji ce grad odobriti.

Ona autopraona, dati tipu zamjensku parcelu negdje izvan centra, a ako nece, oduzeti mu dozvolu za praonu, konfiskovati parcelu. Pa ne moze on drzati kao taoce cijelu drzavu. Zamisljam sad trosnu autopraonu tik do parlamenata drugih drzava u Europi? Nemoguce.
Sta ima kofiskatoru nisam te prepoznao, ne znam koliko godina imas ali u onaj mracni vakat je vlast kofiskovala, pa evo dodje demokracija i obasja nas sunce i jedemo zlatnim kasikama.

O kakvoj drzavi ti govoris, jel to drzava do M dvora, malo se provozaj po posavini i isptcnoj bosni da vidis sta su rusevine kakvu drzavu ti spominjes, pa drzava je taoc 6 majmuna
Sta pricas, smetaju ti dvije tri stracare koje "cekaju2 da neko nekom uleti. I eto to je sad od vitalnog interesa
Damir_5

#11 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

mali_balon wrote:
Sta ima kofiskatoru nisam te prepoznao, ne znam koliko godina imas ali u onaj mracni vakat je vlast kofiskovala, pa evo dodje demkracija i obasja nas sunce i jedemo zlatnim kasikama.
Nisi me prepoznao? O cemu ti covjece bulaznis i ko si ti? Cuj on mene nije prepoznao?

Ne vidim sta tu krivis demokratiju i kakve veze demokratija ima sa ovim? Grad treba ako nista drugo natjerati vlasnike da srede parcele i da ne mogu po zakonu imati neuslovne i trosne objekte na parcelama tik uz parlament.

Taj prostor se treba proglasiti od posebnog znacaja za drzavu i grad i tu se ne smije dozvoliti da svako radi sta mu je volja i da drzi na pracelama deponije smeca, ma ko vlasnik bio.

Tako se to radi u demokraciji, osim toga, ovo je nasljedje iz komunizma.
black

#12 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by black »

nisam sto posto siguran, al mislim da je dosta tog zemljista u vlasnistvu jevrejskih porodica a koje vise nisu u sarajevu
uglavnomja

#13 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by uglavnomja »

privatno vlasnistvo je svetinja, kakva bolan konfiskacija :-)

a drugo, ako tako genijalno izmjestis autopraonicu na livadu izvan grada, sta ce prati :D ovce :lol:
mali_balon

#14 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mali_balon »

Damir_5 wrote:
mali_balon wrote:
Sta ima kofiskatoru nisam te prepoznao, ne znam koliko godina imas ali u onaj mracni vakat je vlast kofiskovala, pa evo dodje demkracija i obasja nas sunce i jedemo zlatnim kasikama.
Nisi me prepoznao? O cemu ti covjece bulaznis i ko si ti? Cuj on mene nije prepoznao?

Ne vidim sta tu krivis demokratiju i kakve veze demokratija ima sa ovim? Grad treba ako nista drugo natjerati vlasnike da srede parcele i da ne mogu po zakonu imati neuslovne i trosne objekte na parcelama tik uz parlament.

Taj prostor se treba proglasiti od posebnog znacaja za drzavu i grad i tu se ne smije dozvoliti da svako radi sta mu je volja i da drzi na pracelama deponije smeca, ma ko vlasnik bio.

Tako se to radi u demokraciji, osim toga, ovo je nasljedje iz komunizma.

KOLiko znam u demokratiji je privatno vlasnistvo svetinja, moze ko god porglasiti sta god hoce ali ako je to moja zemlja ja cu tu raditi sta hocu.
dresdener78

#15 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by dresdener78 »

Damir_5 wrote: Ti bi ovo rekonstruisao? Pa ono je zivi horor, da sam ja politicar, mene bi bilo sramota primiti nekog stranca u parlament sa onakvom okolicom, pa kako ih samo nije sramota? Pored se gradi centar od 100 miliona maraka ili eura, a pored njega "ciganska mahala", parcele zarasle i neodrzavane, blatnjave itd itd?

Cisti horor i to tako stoji godinama, ma niko da se sjeti da to sve konfiskuje, parcele uredi, posadi travu i na drazbu za izgradnju poslovnih objekata. Pa tu bi se skupilo vise od stotinu miliona maraka. Cuj auto praona do parlamenta, koje inace prije nije bilo? Pa kako je u opste to moglo dobiti dozvolu da su tu gradi? Pored zgrade vjerovatno ako ih neko ne srusi u narednih par godina, same od sebe ce se srusiti, ali ne, niko nista?

Image
Ima tamo nekoliko višespratnih kuća koje imaju puno bolji karakter od onih primitivnih "modernih" zgrada. Naravno ovaj ciganluk koji si pokazao na slici, smetljišta i autopraonice trebaju nestati. Ali mogu zamisliti da tamo budu izgrađene kuće u stilu koji se oslanja na austro-ugarsku arhitekturu. Inaće veliki sam neprijatelj šoping centara - ideš u Alta centar, u Robot kod Elektroprivrede, u Importane centar.... ima stalno puno više prodavača nego kupaca... Idea da centar grada mora sadržati prije svega šoping centre je pogrešna.
Damir_5

#16 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

uglavnomja wrote:privatno vlasnistvo je svetinja, kakva bolan konfiskacija :-)

a drugo, ako tako genijalno izmjestis autopraonicu na livadu izvan grada, sta ce prati :D ovce :lol:
Znaci onda koridor 5C se ne moze graditi, jer "privatno vlasnistvo je svetinja"? To je tako u crtanim filmovima. U demokratiji, vlasnici parcela su zapravo korisnici parcela, a drzava je ta koja na parcelama odredjuje sta ce se graditi, kako ce graditi, a moze i oduzeti parcelu ako je to potrebno.

Marin Dvor je od posebnog znacaja za drzavu i grad Sarajevo, pogotovo taj tu dio o kojem govorim, tu se vlasnicima parcela ne smije dozvoliti da oni na tim parcelama prave deponije smeca i skup rusevnih objekata. Jednostavno grad tu treba uvesti pravila igre, u tom dijelu povecati poreze na zemljiste enormno za parcele sa takvim objektima i smecem, tako da ce vlasnici pobjeci glavom bez obzira. Postoji nacin za sredjivanje.

Pa ne mozes u Londonu do Britanskog parlamenta imati rusevne objekte i imati parcele na koje ces deponavati smece. Zasto onda moze u Sarajevu?

Evo pronasao sam jos slika tog dijela na netu.

Image

Image

Image

Image

Image
Damir_5

#17 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

mali_balon wrote:

KOLiko znam u demokratiji je privatno vlasnistvo svetinja, moze ko god porglasiti sta god hoce ali ako je to moja zemlja ja cu tu raditi sta hocu.
Pogresno znas. U Francuskoj recimo, poslovni distrikt Pariza "La Defense", postoji posebni komitet koji odobrava projekte izgradnje u tom dijelu Pariza i nije ih mali dio odbijen, a investicije su teske i po nekoliko milijardi eura. Isto je tako u Londonu na Canary Wharf poslovnom distriktu i obicno u tim komitetima su politicari iz vrha samih drzava.

U nekim sjeverno-europskim drzavama, cak se mora postovati projektom stil gradnje i visina objekata inace nema dozvole ili se ona oduzima.

Znaci totalno je laz da je u demokratiji privatna svojina svetinja, tako da vlasnik parcele moze raditi sta ga je volja na svojoj parceli u gradskom podrucju, pogotovo strogom centru. Cak naprotiv, tu je striktna kontrola projekata i ako se u bilo cemu odstupa, dolazi do rusenja objekata.

Inace taj dio Sarajeva je strogi centar, tu treba da su porezi ogromni, tako da se nece isplatiti i moci priustiti tu auto praona ili trosni objekt da stoji godinama. Ne, podignu se strahovito porezi na neizgradjene i zapustene parcele, u roku od par dana ce biti prodane onima koji bi tu nesto gradili predvidjeno projektu. A kako ja znam, tu su projektom grada Sarajeva predvidjeni iskljucivo poslovni objekti i koncertna dvorana.

Sve u svemu, taj horor dio je sramotan i to tako stoji godinama? Pa kako te politicare nije sramota kad im dodju stranci u posjet parlamentu, a kroz prozor im puca pogled na "cigansku mahalu"?
Damir_5

#18 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

Image

Image

Image

Image

Image
uglavnomja

#19 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by uglavnomja »

Damir_5 wrote:
mali_balon wrote:

Pogresno znas. U Francuskoj recimo, poslovni distrikt Pariza "La Defense", postoji posebni komitet koji odobrava projekte izgradnje u tom dijelu Pariza i nije ih mali dio odbijen, a investicije su teske i po nekoliko milijardi eura. Isto je tako u Londonu na Canary Wharf poslovnom distriktu i obicno u tim komitetima su politicari iz vrha samih drzava.

U nekim sjeverno-europskim drzavama, cak se mora postovati projektom stil gradnje i visina objekata inace nema dozvole ili se ona oduzima.

Znaci totalno je laz da je u demokratiji privatna svojina svetinja, tako da vlasnik parcele moze raditi sta ga je volja na svojoj parceli u gradskom podrucju, pogotovo strogom centru. Cak naprotiv, tu je striktna kontrola projekata i ako se u bilo cemu odstupa, dolazi do rusenja objekata.

Inace taj dio Sarajeva je strogi centar, tu treba da su porezi ogromni, tako da se nece isplatiti i moci priustiti tu auto praona ili trosni objekt da stoji godinama. Ne, podignu se strahovito porezi na neizgradjene i zapustene parcele, u roku od par dana ce biti prodane onima koji bi tu nesto gradili predvidjeno projektu. A kako ja znam, tu su projektom grada Sarajeva predvidjeni iskljucivo poslovni objekti i koncertna dvorana.

Sve u svemu, taj horor dio je sramotan i to tako stoji godinama? Pa kako te politicare nije sramota kad im dodju stranci u posjet parlamentu, a kroz prozor im puca pogled na "cigansku mahalu"?
kao prvo mijesas kruske i jabuke :)

jedno je neotudjivo pravo vlasnistva, a drugo je urbanisticka saglasnost za izgradnju necega novoga. ta ciganija je starija i od parlamenta i od svega ostalog. i niko nema pravo da im oduzme privatno vlasnistvo. da smo uredjena drzava postojale bi kazne, ali posto nismo :-? . drugo, vjerovatno je nerijeseno pitanje vlasnistva (mali off - sigurno si vidio u dalmaciji stotine ruiniranih kamenih kuca na idealnim lokacijama, zjape prazne i propadaju. razlog: nerijeseno vlasnistvo, napr. covjek ostavio kucu po 1/3 troje djece, prije puno godina. jedno od te djece otislo u australiju prije 60-70 godina, imalo porodicu, djecu, umrlo... djeca ne znaju nas jezik, nikad nisu bila u hrvatskoj, nemaju kontakt ni sa kim, imaju druga prezimena, ... i ne mogu se naci. i kuce stoje kako stoje. postoje neke zakonske zavrzlame, ali duga prica...).

i da se razumijemo, slazem se da je ono ruglo, ciganija, sramota, odvratno i grozno.
vlast bi, valjda nasla rjesenje kad b bilo para u njihov dyep, a ne iz njega :D
mali_balon

#20 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mali_balon »

Ma on bi to po kratkom postupku na ulicu sve i oteo i vozdrica, i onda navodi neke primjere iz enlgeske i francuske. I da ja cu na svojoj zemlji raditi sta hocu a drzava je ta koja treba da me ili ogranici ili sprijeci bez da ugrozava moja temeljna ljuska prava. Pa sad ako je tu autoraonica od koje ja zivim i prehranjujem porodicu, a nije po nekom urbanistickom palnu, neka me slobodno drzava tuzi.
Skyfox

#21 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Skyfox »

Zar se iza SCC-a prema Miljcki nece graditi novi objekat, neko je spomenuo hotel?! Vjerovatno ce onda srediti i taj dio...
Logovan

#22 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Logovan »

Skyfox wrote:Zar se iza SCC-a prema Miljcki nece graditi novi objekat, neko je spomenuo hotel?! Vjerovatno ce onda srediti i taj dio...
Biće hotel iz SCC-a, tj. umjesto onog parkinga.
slucajni prolaznik

#23 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by slucajni prolaznik »

_terminaš_ wrote:
Skyfox wrote:Zar se iza SCC-a prema Miljcki nece graditi novi objekat, neko je spomenuo hotel?! Vjerovatno ce onda srediti i taj dio...

Hoce, aha :-) Ti po poslovici "Sto je babi milo, to joj se i snilo" :lol: :lol:
Logovan

#24 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Logovan »

slucajni prolaznik wrote:
_terminaš_ wrote:

Hoce, aha :-) Ti po poslovici "Sto je babi milo, to joj se i snilo" :lol: :lol:
:D :lol:
Ja sam pročitao/čuo da će tamo biti, sad ja ne znam je l' to istina. :wink:
P308

#25 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by P308 »

Sa SCC foruma: (od korisnika Silver King)

Image

Image

Image

Image
Post Reply