Hormon rasta

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
hormonr

#1 Hormon rasta

Post by hormonr »

Hi all

Ovako, imam problem sa rastom, imam 15 godina, visok sam nekih 160 cm a poceo ic u srednju :lol:
Krizaa... e sad, interesuje me hormon rasta. Citao sam da je najbolje pocet uzimat prije puberteta, a ja sam vec dugo u pubertetu, tako da.... Ako ima iko iskustva s ovim, da je on ili neko njemu blizak ovo koristio, ili ima ikakvih saznanja, zamolio bih da napise ovdje. Jer doista, neugodno mi je s ovakvom visinom :-x
Sunrise00

#2 Re: Hormon rasta

Post by Sunrise00 »

ne zezaj se sa hormonima :shock: niposto :D
rast ces ti jos, imas jos 4-5 godina puberteta :) bavi se nekim sportom da porastes :D
hormonr

#3 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

Sunrise00 wrote:ne zezaj se sa hormonima :shock: niposto :D
rast ces ti jos, imas jos 4-5 godina puberteta :) bavi se nekim sportom da porastes :D
A zamisli ne porastem, i onda mi nis nece pomoc :r
ProbuseniDolar

#4 Re: Hormon rasta

Post by ProbuseniDolar »

A zamisli sjebes sebi citav zivot hormonima?
hormonr

#5 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

ProbuseniDolar wrote:A zamisli sjebes sebi citav zivot hormonima?
A zar je to opasno ? :roll:
TheMule

#6 Re: Hormon rasta

Post by TheMule »

Moras otici doktoru (ili njih nekoliko) pa vidi sta ti kazu. Ako si mal za taj uzrast, onda ce ti dati neku terapiju hormonima. Mozez rasti dok ti se ne zatvore ploce za rast ili tako nesto u zglobovima. Kad se zatvore, cao.
hormonr

#7 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

TheMule wrote:Moras otici doktoru (ili njih nekoliko) pa vidi sta ti kazu. Ako si mal za taj uzrast, onda ce ti dati neku terapiju hormonima. Mozez rasti dok ti se ne zatvore ploce za rast ili tako nesto u zglobovima. Kad se zatvore, cao.
A gdje tacno da se obratim kojem doktoru i gdje, u Sarajevu ?
I mogul tog posjetit bez prisustva roditelja :r
Hvala .
Sunrise00

#8 Re: Hormon rasta

Post by Sunrise00 »

hormon rasta, ilitiga somatotropin luci hipofiza, u prednji rezanj, men' se cini :D elem, nije to bitno :D

Hormone proizvodi nase tijelo. Ne valja ih imati malo, ne valja ih imati previse. Dodavanjem hormona rasta u organizam ces narusiti ravnotezu, jer tvoje tijelo proizvodi onoliko hormona koliko treba. Mislim da bih hormon rasta bio uspjesan samo ukoliko imas neki poremecaj, a to kod tebe pretpostavljam nije slucaj. Ti si samo nizeg rasta. Jesu li ti roditelji visoki?

P.S. Ako ima kakav doktor ili nesto, neka ispravi ono sto sam pogrijesila :D
sitna.buranija

#9 Re: Hormon rasta

Post by sitna.buranija »

Roditelji su zadnji kojim trebas kriti takvo nesto. Kakva ti je genetika, sa majcine i sa oceve strane (koliko su visoki u porodici)?
hormonr

#10 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

/
Last edited by hormonr on 05/04/2010 18:37, edited 2 times in total.
ChataDodajStaHoces

#11 Re: Hormon rasta

Post by ChataDodajStaHoces »

Uopce ne pomisljaj o takvim stvarima, kao sto su hormon rasta ili bilo kakvi preparati. U 1. razredu gimnazije bio sam visok kao i ti, 160cm (sa 15god) da bih na prelazu izmedju 1. i 2. razreda naglo izrastao i do sada (starkelja od 22god) postigao sasvim zadovoljavajucih 182cm :)

Stoga se ne zamaraj glupostima, i razmisljaj o bitnijim stvarima. Btw. kokama nije bitna visina uvijek, ako imas pricu cuda mozes napraviti :dance:
TheMule

#12 Re: Hormon rasta

Post by TheMule »

hormonr wrote:
TheMule wrote:Moras otici doktoru (ili njih nekoliko) pa vidi sta ti kazu. Ako si mal za taj uzrast, onda ce ti dati neku terapiju hormonima. Mozez rasti dok ti se ne zatvore ploce za rast ili tako nesto u zglobovima. Kad se zatvore, cao.
Hvala .
Ne znam u Sa jer sam sad vani. Ja bi otiso obicnom, pa ce te on onda preporuciti nekom specijalisti vjerovatno. Ne vjerujem da mozes sam nazalost, a i terapija kosta para sigurno (Barcelona je placala tu terapiju Lionelu Mesiju kad je bio pravo mali, a i sad malenckast).Pretpostavljam da su ovo lose vjesti za tebe, ali pokusaj nekako nagovoriti roditelje i niposto ne uzimaj sam, bez nadgleda doktora mozes sam sebe obataliti a da ne ostvaris nista. Mozda budo pokriveno osiguranjem, mozda nije skupo? nikad se ne zna. Idi doktoru pa vidi, onda skontaj sta ces dalje
2407

#13 Re: Hormon rasta

Post by 2407 »

PREkasno ti je sada da bi ista postigao sa hormonom rasta. Ne mogu sada da se sjetim do koje godine je on efektivan sto se tice rasta ali znam 100% da je 15god prekasno. Neces nista postici po pitanju visine a mozes si samo nastetiti. Mlad si, jos uvijek rastes. Misli sto pozitivnije jer i psiha ti moze tu dosta pomoci. :thumbup:
hormonr

#14 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

2407 wrote:PREkasno ti je sada da bi ista postigao sa hormonom rasta. Ne mogu sada da se sjetim do koje godine je on efektivan sto se tice rasta ali znam 100% da je 15god prekasno. Neces nista postici po pitanju visine a mozes si samo nastetiti. Mlad si, jos uvijek rastes. Misli sto pozitivnije jer i psiha ti moze tu dosta pomoci. :thumbup:
Hvala i tebi i svima na savjetima, ali kako razmisljat pozitivno kad te ovo sprjecava u mnostvu stvari... :( :(
Sunrise00

#15 Re: Hormon rasta

Post by Sunrise00 »

hormonr wrote:
2407 wrote:PREkasno ti je sada da bi ista postigao sa hormonom rasta. Ne mogu sada da se sjetim do koje godine je on efektivan sto se tice rasta ali znam 100% da je 15god prekasno. Neces nista postici po pitanju visine a mozes si samo nastetiti. Mlad si, jos uvijek rastes. Misli sto pozitivnije jer i psiha ti moze tu dosta pomoci. :thumbup:
Hvala i tebi i svima na savjetima, ali kako razmisljat pozitivno kad te ovo sprjecava u mnostvu stvari... :( :(
dok god budes ubijedjen u to, budi siguran da ce te sprecavati :roll:

svako od nas sad moze naci na sebi milion mana :D vecih, manjih, nije bitno :D ja sam niska, nisam posebno lijepa, zgodna, itd. i sta sad? Ne mislim da ce me to sprijeciti u bilo cemu :D
razmisljaj pozitivno, iako vjerujem da tebi sa 15 godina taj problem izgleda kao da je kraj svijeta :D sto pozitivnije razmisljas, bolje ces se osjecati :wink: i nemoj razmisljati o hormonima :D treniraj kosarku ili tako nesto :wink:
Skyfox

#16 Re: Hormon rasta

Post by Skyfox »

kod mene je obrnuta situaciju u skoli sam uvijek bio najvisi i to mi je nabilo komplex... poslije se naviknes :wink:

jedan doktor je nekad 95. pitao staru da mu opise moju prehranu i kao jeo sam previse mlijecnih proizvoda e sad kakve to ima veze nemam pojma...

ugl oprezno s hormonima mogu pomoci ali samo po savijetu doktora specijaliste, i pretpostavljam da nije bas jeftino...
hormonr

#17 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

Skyfox wrote:kod mene je obrnuta situaciju u skoli sam uvijek bio najvisi i to mi je nabilo komplex... poslije se naviknes :wink:

jedan doktor je nekad 95. pitao staru da mu opise moju prehranu i kao jeo sam previse mlijecnih proizvoda e sad kakve to ima veze nemam pojma...

ugl oprezno s hormonima mogu pomoci ali samo po savijetu doktora specijaliste, i pretpostavljam da nije bas jeftino...
Ah drug... a kod mene je ishrana totalno sranje. Pogotovo mlijecni proizvodi, nista... jednostavno, ne podnosim skoro nista mlijecno, jedino mlijeko i to od 1 proizvodjaca.. Mozda je to razlog ??
ChataDodajStaHoces

#18 Re: Hormon rasta

Post by ChataDodajStaHoces »

hormonr wrote:Ah drug... a kod mene je ishrana totalno sranje. Pogotovo mlijecni proizvodi, nista... jednostavno, ne podnosim skoro nista mlijecno, jedino mlijeko i to od 1 proizvodjaca.. Mozda je to razlog ??
Nigdje nema dokaza da hrana utjece na visinu, niti su radjene bilo kakve naucne studije. Rekla ti je djevojka iznad najbolji savjet, bavi se kosarkom :)
2407

#19 Re: Hormon rasta

Post by 2407 »

hormonr wrote: Hvala i tebi i svima na savjetima, ali kako razmisljat pozitivno kad te ovo sprjecava u mnostvu stvari... :( :(
Nemoj da tako razmisljas. U cemu te sprjecava? Da zamjenis sijalicu bez stolice? Jebo to. :-D
U svim ostalim stvarima si dobar kao i visoki ljudi. Zapamti to! Neki od trenutno najmocnijih ljudi na svijetu su niski(Sarkozy, Berlusconi, Putin...) i sta im to smeta? Ako budes razmiljao kako sada razmisljas i ako budes mislio nikada necu narasti, tesko da ce ti situacija krenuti onamo kuda ti zelis. Treniras li sta? Ako ne, pocni trenirati ili plivanje ili vaterpolo. Vrlo vjerovatno da ce ti pomoci i sa rastom, a i razvit ces se extra tjelesno.
hormonr

#20 Re: Hormon rasta

Post by hormonr »

Aura Perez wrote:15 godina je prekasno za hormon rasta, a i da nije, koji ce ti vrag, ja imam druga koji je visok haman pa ni toliko i uvijek je okruzen zenama, ima pricu glava da te zaboli. Mani se hormona, pocni da se bavis kosarkom, vaterpolom, rukometom, nogometom, karateom, nebitno, em je zdravije, em se oblikujes, a rekla bih po sportistima koje poznajem da sport moze uticati na to. To jedno, drugo, moj brat se do prije dvije godine nije mogao vidjeti tetu iza pulta u granapu, a sad je ne znam ni ja koliko veci od mene (ja sam 178) a tek mu je 16. A i da budes nizeg rasta, ne vidim u cemu je problem, ako je zbog zena, medju Bosankama ima jako puno sitnijih zena, pa opet nema problema. A ako je u pitanju muskost, pretpostavljam da vam u toj dobi to predstavlja nesto izuzetno bitno, visina s tim nema veze, poznajem jako puno otjelovljenja idealne muske visine od kojih ja prva imam vise muda. Elem, koji god aspekt sagledas, ti nemas problem nego ga sam sebi pravis. Nemoj da se zamaras time, puno ces veca faca biti ako na izgradnju licnosti ulozis vrijeme koje ulazes na razmisljanje i trazenje "lijeka" za tvoj "problem".
Muskost nije problem :-D nego, poceo sam trcat, radit vjezbe, vozat biciklo, svasta.. :D

Valjda je i ta vrsta "treninga" jednako dobra kao i kad bih se uclanio negdje da treniram.. :D
shljashtecha

#21 Re: Hormon rasta

Post by shljashtecha »

Chata87 wrote:
hormonr wrote:Ah drug... a kod mene je ishrana totalno sranje. Pogotovo mlijecni proizvodi, nista... jednostavno, ne podnosim skoro nista mlijecno, jedino mlijeko i to od 1 proizvodjaca.. Mozda je to razlog ??
Nigdje nema dokaza da hrana utjece na visinu, niti su radjene bilo kakve naucne studije. Rekla ti je djevojka iznad najbolji savjet, bavi se kosarkom :)
a Danonino? pa Monte? pa one cokoladice s extra kalcija?... sve je do ishrane!
shljashtecha

#22 Re: Hormon rasta

Post by shljashtecha »

hormonr wrote:
Hvala .
Ne mozes!
starii

#23 Re: Hormon rasta

Post by starii »

mislim da ti je kasno za hormon rasta..u tuzli ime jedan doktor pedijatar endokrinolog, ne znam mu ima, ako se sjetim javnem ti,stariji čova, vrlo iskusan sto se tiče toga mozda cak medu iskusnijim u bivsoj jugi....raspitaj se sigurno ti moze pomoci...
dzana

#24 Re: Hormon rasta

Post by dzana »

e kad se sjetim tinejdzerskih dana i 'muka' koje su nas morile.. zao mi je sto ih nisam zapisivala pa da se mogu slatko smijati sada.
dobro je da ne mozes sam ici kod doktora zbog ovog tvog 'problema'.. mogao bi sebe unistiti, kljukajuci se hormonima rasta.
a procedura je sljedeca, odes kod doktora i on ti izvadi nalaze. ako se ispostavi da imas hormonalni disbalans on ti propise lijekove. ovi lijekovi kostaju oko 1500 km-ova mjesecno i pokriva ih osiguranje, ako se ispostavi da su ti stvarno potrebni. ovo sve je dobro jer sigurno nemas te pare a vjerovatno nemas ni hormonalni disbalans :))
preporucujem ti da malo razgovaras sa roditeljima. mozda je tvoj otac imao isti 'problem' pa je naglo izrastao poslije - to se cesto desava. ako je prosjecne visine pomiri se sa cinjenicom da ces i ti biti te visine. nas student generacije je visok 165 cm i sada je uspjesan poslovni covjek, ima zenu i djecu i uziva u zivotu. kada se njega sjetim nikad ne pomislim da to koliko je visok neko koliko je pametan i uspjesan..
Post Reply