Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ommadawn

#1 Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by Ommadawn »

Negdje u maju 2014-e, mnogi auto-magazini su objavili vijest da se Honda Accord nece vise proizvoditi 2015-e godine. Pocele su spekulacije o istinosti ove vijesti da bi negdje u jesen iste godine Stephen Collins, sef za Honda Australia, djelimicno potvrdio ovu vijest.
Naime, Collins kaze da ce se aktuelni Accord model, koji je izasao sredinom 2008 godine, proizvoditi tokom 2015-e godine ali da ga nece zamijeniti nijedan novi model. Da ne bude zabune, Honda Accord koja se pravi za americko i japansko trziste je sasvim drugacije auto od onoga koji se pravi za Europu, Australiju te Kinu. Ovaj zadnjepomenuti prodaje se pod imenom Acura TSX (Acura je Hondin brend u Americi, isto kao Toyotin Lexus) u SAD, gdje su Honda i Acura modeli dobro zastupljeni. Razlog ovome je slaba prodaja aktuelnog modela zbog jake konkurencije zapadnoevropskih automobila iz istog segmenta (Audi A4, BMW serija3, Volvo s60...) i pomalo visoke cijene. Ne pomaze tu ni reputacija visokokvalitetnih automobila koji se rijetko kvare, barem sto se skandinavskog podrucja tice.
Collins tvrdi da se Honda koncentrise na modele Civic, CR-V, FR-V koji su vise popularni, narocito CR-V u segmentu SUV-modela, te da im se ne isplati ulagati u model koji se tesko prodaje zbog jake konkurencije.

Prva Honda Accord pojavila se 1977 godine, nesto kao produzeni i izvuceni tadasnji Civic, da bi 80-ih godina dozivjela bum kao solidan model, narocito medju sluzbenim vozilima. Jedno vrijeme se pravila i u Engleskoj, tadasnjoj Roverovoj fabrici, gdje su neki modeli bili brendirani kao Rover (u pocetku i kao Triumph) a cesto su imali i zajednicke komponente.
Honda sredinom 90-ih prebacuje proizvodnju Accorda iz Engleske u Japan zbog navodnog loseg kvaliteta, sto ima uticaja i na cijenu koja postaje visoka.

Trenutni model je u mnogim auto-testovima pokupio visoke ocjene zbog kvaliteta, stabilnosti, perfomance, udobnoj voznji, a malo nize zbog loseg prostora te slabe zastite protiv korozije, kao i pomalo zastarjelom opremom (kljuc na okretanje, klasicnom rucnom kocnicom).

Da li se radi o marketinskom triku, jer njegov brat-blizanac Acura TSX izlazi kao novi model u Americi, ostaje da se vidi tokom ove godine.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by Romeo 80 »

Majku mu, za nekog ko na aute gleda na malo drugačiji način osim kao puko prevozno sredstvo od tačke a do tačke b, na ovoj modernoj auto sceni ima sve manje izbora. Alfa koju obožavam, aute pravi na kapaljku. Lancie praktički više skoro ni nema. Saab ispario, Subaru ovdje nije popularan, Honda povlači jedan od udarnih modela.
Čast izuzecima, ali si ili osuđen na konfekciju ili na snobovske premium marke. Automobila koji su malo drugačiji i za koje trebaš na neki način biti individualist je sve manje.

Nema nam druge nego skupljati oldtajmere! :) :-) :run:
sema911s

#3 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by sema911s »

Jbga kada se ne prave u EU, I nema dovoljno profita za dobavljaca/proozvodjaca,
To sto kazes konfekcija je domaca, pa ih porezi,akcize, zakoni o uvozu ne deru jbga nije kriv vw, a za Te druge jbga Sami Su krivi sto prave lose proizvode(Ili Su pravili pa Ih sada drzimo Na losem glasu)

A za Subaru, imas ih u Njemackoj dobru mrezu, austrija isto pokrivena, skandinavija isto
legacy,impreza, xv, brz(samo da Toyota smanji odnos Sa 10:1) ide prodaja dobro,(lista cekanja za obicnu imprezu 1,5 u njemackoj je oko 2mjeseca)
U uk prodrive razvija spec modele(Tu prodaju I nnajvise modela)

Honda povlaci accorda zbog profita(jest slican cijenom Ko A4 al Audi nudi vise), civic I jazz prave dobre prodajne rezultate,

Al I accord u usa nije nesto aman zaman Ko za nas jer je Na svakom cosku,
Ommadawn

#4 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by Ommadawn »

Subaru povlači model Legacy sa švedskog tržišta a kao zamjenu ubacuje novi model Lefrage.

Sve je manja potražnja za sedanima a sve veća za SUV i crossover. U Švedskoj su karavani uvijek bili najprodavaniji i drže dobru cijenu kao polovni ukoliko se uporedi sa sedanima.
_mufljuz_

#5 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by _mufljuz_ »

sema911s wrote:Jbga kada se ne prave u EU, I nema dovoljno profita za dobavljaca/proozvodjaca,
To sto kazes konfekcija je domaca, pa ih porezi,akcize, zakoni o uvozu ne deru jbga nije kriv vw, a za Te druge jbga Sami Su krivi sto prave lose proizvode(Ili Su pravili pa Ih sada drzimo Na losem glasu)

A za Subaru, imas ih u Njemackoj dobru mrezu, austrija isto pokrivena, skandinavija isto
legacy,impreza, xv, brz(samo da Toyota smanji odnos Sa 10:1) ide prodaja dobro,(lista cekanja za obicnu imprezu 1,5 u njemackoj je oko 2mjeseca)
U uk prodrive razvija spec modele(Tu prodaju I nnajvise modela)

Honda povlaci accorda zbog profita(jest slican cijenom Ko A4 al Audi nudi vise), civic I jazz prave dobre prodajne rezultate,

Al I accord u usa nije nesto aman zaman Ko za nas jer je Na svakom cosku,
honda na losem glasu? dje bogati?
sema911s

#6 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by sema911s »

Nisam rekao za honndu, :kiss:
_mufljuz_

#7 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by _mufljuz_ »

sema911s wrote:Nisam rekao za honndu, :kiss:
:kiss: :thumbup:
madner

#8 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by madner »

Imali su objektivan problem da im je auto karina naspram konkurencije.
Ommadawn

#9 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by Ommadawn »

Reče madner koji u Hondu nikad nije ni sjeo.
sema911s

#10 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by sema911s »

Ommadawn wrote:Reče madner koji u Hondu nikad nije ni sjeo.
Nemoja tako on vozi prikrivenog fiat-a
madner

#11 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by madner »

Pa nije da nisam sjeo. Samo sam brzo izasao.

Nude 2.0 motor sa 156 ks i 2.4 sa 200. Uz automatik sa 5 brzina.
Pa nije 2001.
NediM17

#12 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by NediM17 »

madner wrote:Pa nije da nisam sjeo. Samo sam brzo izasao.

Pa nije 2001.
Ovo je onaj sto je tvrdio da ako se auto cipuje ce se promijenit odnos obrtaja motora i brzine vozila :lol: , i on mi uzeo nesto filozofirat o Hondi, i njihovoj ponudi motora i mjenjaca.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by konektovan »

NediM17 wrote:

Pa nije 2001.
Ovo je onaj sto je tvrdio da ako se auto cipuje ce se promijenit odnos obrtaja motora i brzine vozila :lol: , i on mi uzeo nesto filozofirat o Hondi, i njihovoj ponudi motora i mjenjaca.
Ma ne treba mu zamjeriti,on je politicar koji voli automobil :mrgreen: e.
madner

#14 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by madner »

Vidim sve honda vozaci ovdje.

Steta sto ih nema na ulicama. :D
jefferson

#15 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by jefferson »

Pa nije 2001.
To je glavni problem, Honda nije pratila evropsko trziste kada je u pitanju tehnoloski napredak. S istim problemom se i Acura susrece u SAD. Generalno su japanci propustili voz downsizinga (Renault tu pomaze Nissanu) uz robotizirane mjenjace i slicno. Ove godine Acura tek ubacuje DSG mjenjace, a jedini model Acure koji se u SAD proaje kako tako je MDX. Medjutim, zbog jednostavnosti Honda pravi dar mar u SAD, i ocito je rukovodstvo kompanije zapostavilo anemicno EU trziste i vise se fokusiralo na SAD i Azijska trzista.
Honda je jednostavno napravila racunicu da se EU trziste ne isplati vise i to je to.
Ommadawn

#16 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by Ommadawn »

madner wrote:Vidim sve honda vozaci ovdje.

Steta sto ih nema na ulicama. :D
Ja posto ne zivim u Bosni, niti dolazim autom u Bosnu - neces me ni vidjeti sa Hondom :-D . Honda u Bosni nikada nije nesto bila zastupljena ni prije rata, barem sto se automobila tice. Drugacija politika auto-trzista bila, pa sve ostalo.

Ali ukoliko ne vozis duze ili ne posjedujes neki auto model, ne mozes ni donijeti neki sud. Ja nikada nisam posjedovao talijansko auto, vozio sam samo Alfu Romeo od rodjaka ali to nije dovoljno da bih donio ikakav definitivan sud o autu. Vozio prijateljevu Lanciu Dedru nekoliko puta i svidjela mi se zbog startnosti ali mi nije bila udobna. Prijatelj je imao nekih sitnih kvarova ali je dugo cekao na dijelove jer Lancia tad nije bila bas najbolje zastupljena u Svedskoj. Danas ne vjerujem da se uopste i prodaje ovdje. No to nije dovoljno da kazem da je Lancia kurac od auta.

Honda se vise koncentrisala na SAD a manje na EU, iako im se SUV i Civic ovdje dobro prodaju i vlasnici su prezadovoljni.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#17 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by corolla02 »

Honda Accord EU/Acura TSX US se nece vise proizvoditi iz razloga poznatih samo visokom menadzmentu: Honda Motors Co.

http://autoweek.com/article/car-news/ho ... x-platform
jefferson

#18 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:Honda Accord EU/Acura TSX US se nece vise proizvoditi iz razloga poznatih samo visokom menadzmentu: Honda Motors Co.

http://autoweek.com/article/car-news/ho ... x-platform
Kao sto rekoh, kasne, kasne i to dobro u tehnologiji.
Jbt, evropljani vec 20g koriste male turbo motore, Lexus tek sad ubacio 2.0ltr u upotrebu.
Generalno, japanci su se skroz okrenuli vozilima za prosjecne amerikance, sve puno nekih SUV-ova sa CVT mjenjacima, 7 sjedista, itd. Nista lose u tome, Subaru ubi, ali brate postali su Cadillac kada je u pitanju starosna dob klijentele.
ElRe

#19 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by ElRe »

U Evropi japanske (ai francuske) limuzine nema sta da traze. Zatario dizajn, losija ponuda motora i mjenjaca u odnosu na njemacke proizvodjace su glavni razlozi lose prodaje. Na ovom polju sve se promijenilo negdje 2008/09 godine. Njemacki proizvodjaci okrecu se downsizingu, turbo benzinski motori i DSG mjenjaci postaju IN. Opel lansira Insigniu sa odlicnim dizajnom, Mondeo se takodje dobro prodaje, Passat je vjeciti broj 1 u klasi. Na drugoj strani imamo Avensis sa dizajnom iz prve polovine devedesetih, Accord koji u Evropi nikada nije ni postigao zapazen uspjeh, sa skromnom ponudom motora i mjenjaca, Mazdu 6 koja se kako tako drzi. Laguna i 407 nisu ni vrijedni spomena.
2014. VW lansira Passata B8 koji je realno nikad bolji (ovo kazem kao neko ko nikada ne bi imao VW u prva tri izbora), kako mehanicki, tako i dizajnerski. Ford je sa upravo predstavljenim Mondeom napravio dobar posao, Insignia se jos uvijek dobro prodaje. Tu jos ima mjesta za novu Mazdu 6.

Drugo podrucije gdje japanski proizvodjaci gube bitku su flotne prodaje velikim kupcima. Mislim da protim VW na ovom podruciju niko nema velikih sansi. Tu je bitno postici sto manje troskove, dostupnost rezervnih dijelova i rasprostranjenost servisne mreze.

Nissan je prvi odustao od prodajne porbe u standardnim klasama, pa sada odlicno guraju tzv crossover modele, a mislim da i Honda na evropskom trzistu krece tim putem sa modelima CR-V i HR-V.
ElRe

#20 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by ElRe »

jefferson wrote:Honda je jednostavno napravila racunicu da se EU trziste ne isplati vise i to je to.
Slicno razmisljanje ima i Markione sa FCA u Evropi. U Zenevi je rekao da Fiat vise nikada nece postizati velike prodajne brojke u Evropi niti ce pokrivati sve klase, vec je cilj maksimizirati profit sa manjim brojem modela u ponudi koji ce se prodavati po visim cijenama. Za sada mu to ide dobro, modeli 500, Panda i 500L to odlicno postizu, skuplji su od konkurencije. Novi 500X ce svakako biti uspjesan i bice najveci model u Fiat paleti, ako Freemont ne dobije nasljednika.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#21 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by mali_milojica »

Mislim da sam negdje procitao izjavu Marchionea,da nije vazno koliko auta prodas,nego koliko si zaradio na prodatom primjerku. I onda je ubacio primjer Audija,koji vise zaradi na 1.5 miliona prodatih,nego VW na 5 miliona.
Mazda bi se u EU jos bolje prodavala da se ne proizvodi iskljucivo u JPN. Samo zbog te cinjenice je skuplja min 15% zbog carina od konkurencije.
U toj nekoj konstalaciji snaga ostala su 3 igraca. Passat kao neprikosnoven,Insignia i Mondeo. Ostali su na marginama.
Last edited by mali_milojica on 08/03/2015 10:25, edited 1 time in total.
sema911s

#22 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by sema911s »

bilo je prioce da ferrari po auto zaradi preko 35000€, porsche do 30000€
vag grupacija do 12-17% od cijene vozila
Mercedes 20%, BMW 20%, psa zavisno od modela ide i do30%(ubise na recikliranju) fiat oko 20% amerikanci zavisno od godine do 25%

vw-bugati u mionusu bruku na svakom modelu,
negdje je pisalo da mclaren ima profit od 40000€po modelu al nisu komentarisali,.

mada svi oni najvise zarade na servisima,.

al kada pogledas koliko koji trose u razvoje tada cifre pobudale
530i

#23 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by 530i »

ElRe wrote:Na drugoj strani imamo Avensis sa dizajnom iz prve polovine devedesetih, Accord koji u Evropi nikada nije ni postigao zapazen uspjeh, sa skromnom ponudom motora i mjenjaca, Mazdu 6 koja se kako tako drzi. Laguna i 407 nisu ni vrijedni spomena.
2014. VW lansira Passata B8 koji je realno nikad bolji (ovo kazem kao neko ko nikada ne bi imao VW u prva tri izbora), kako mehanicki, tako i dizajnerski. Ford je sa upravo predstavljenim Mondeom napravio dobar posao, Insignia se jos uvijek dobro prodaje. Tu jos ima mjesta za novu Mazdu 6.
Ne treba griješiti, Avensis je odličan auto! I dizajnerski, iako je to subjektivno, bolji mi je od sve i jednog Passata uključujući i najnovijeg. Pristojan Passat je maltene 80 hiljada maraka, i to su ozbiljne pare bilo gdje, da im nema leasing kuća i flotnih prodaja načisto bi propali.
sema911s

#24 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by sema911s »

530i wrote:
ElRe wrote:Na drugoj strani imamo Avensis sa dizajnom iz prve polovine devedesetih, Accord koji u Evropi nikada nije ni postigao zapazen uspjeh, sa skromnom ponudom motora i mjenjaca, Mazdu 6 koja se kako tako drzi. Laguna i 407 nisu ni vrijedni spomena.
Ne treba griješiti, Avensis je odličan auto! I dizajnerski, iako je to subjektivno, bolji mi je od sve i jednog Passata uključujući i najnovijeg. Pristojan Passat je maltene 80 hiljada maraka, i to su ozbiljne pare bilo gdje, da im nema leasing kuća i flotnih prodaja načisto bi propali.
A to ostali nesto manje prodaju pravnim licima,
A znas kako se kod pravnih lica kupuju vozila,.,
Papir penkalo pa Ko najvise Na kraju vrijedi, ciji servis je najpovoljniji, Ko kakve usluge daje, kakvi uslovi kupovine

Nevolim ja taj vw Ali kada ih nazovem za bilo Sta dolaze dok ostali muljaju
530i

#25 Re: Honda Accord se vise nece praviti za evropsko trziste?

Post by 530i »

Pisali smo ranije o tome ko prodaje pravnim licima, a ko fizičkim...tipa 9 od 10 passata uzimaju pravna lica. I ja pretpostavljam na neku vrstu leasinga da plaćaju par stotina eura mjesečno korištenje vozila na period od dvije ili tri ili četiri godine. Poslije toga uzmu novo auto i zdravo. Niko ne kešira, bilo kreditom ili klasičnim kešom 80 hiljada za pristojnog passata. Niko, to ne radi ni direktor u volkswagenu.
Post Reply