Homoseksualnost i usvajanje djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#526 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Banksy »

Nije tačno, ali nema veze ...
int21

#527 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by int21 »

Pa ja i jesam palamud kad je u pitanju psihologija ili hirurgija.....ili sta ja znam. I zato te stvari ostavljam ljudima koji to znaju.

Ali ja ko roditelj znam da je dijete jako kompleksna licnost koja se mora razvijati. I niti jedno dijete nije isto. Prema tome, pitanje kad je osoba spremna za seks je apsurdno. Da ne kazem sta teze.

I nije na roditeljima da govore jesu li spremni ili nisu......na roditeljima je da djecu pripreme za zivot pa i taj dio zivota koji je uglavnom tabu tema. Jako kompleksno.

Ali je jako jednostavno odgovoriti na pitanje razlike izmedju homoseksualnosti i pedofilije ili silovanja. Jedno je dobrovoljno, sve ostalo je nasilje. Nasilje ne treba tolerisati niti jedno drusvo. Nikakvo nasilje, pa makar od strane roditelja.

Sad, za one sto nisu roditelji tesko je to shvatiti, oni lupaju ko Martin po diviziji, a da tako kazem ni guzicu ne znaju obrisati.
Rizvan

#528 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Rizvan »

Itekako je tačno, općenito kao društvo smo puno otvoreniji, informiraniji i manje nas zaboli stvar šta ko drugi radi u svom krevetu i da li se drži nekih opšte prihvaćenih društvenih pravila.

Prije dvadeset godina, na pitanje šta je homoseksualnost, kladim se da bi možda tri od deset sarajlija znalo uopšte dati tačan odgovor. Danas bi taj broj sigurno bio puno veći, jer ljudi su informiraniji, obrazovaniji.
BHCluster

#529 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by BHCluster »

S4mpion wrote:
int21 wrote:
S4mpion wrote:
E vidiš, skupi se tridesetak ljudi i donesu odluku da je osoba ispod 18 emocionalno i fizički nezrela za sex.

Tih 30-ak ljudi mijenja pravila, granica može ići i dole i gore. Šta god oni odluče.
Tih 30 ljudi su recimo strucnjaci na polju medicine, psihologije i drugih grana nauke,
Imala je nacistička Njemačka svoje stručnjake, znaš li?

Stručnjaci nisu garant za ispravne odluke.
dok recimo palamudi na forumu odlucuju po prinicipu ja sam najpametniji. Ima smisla?
Pazi, neko i za tebe može reći da si "palamud" i onda ide tvoja riječ protiv njegove, ko je upravu, ti ili on?
Valjda smo napredovali od vremena nacisticke Njemacke i njihovih "strucnjaka" ili osim zoofilije, pedofilije, fasizma, ksenofobije, nema nikakvog valjanog razloga protiv usvajanja djece od istospolnih partnera?
Arminovski

#530 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Arminovski »

pobrisano...
Last edited by Arminovski on 16/04/2015 15:44, edited 1 time in total.
razonoda

#531 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by razonoda »

int21 wrote:Pa ja i jesam palamud kad je u pitanju psihologija ili hirurgija.....ili sta ja znam. I zato te stvari ostavljam ljudima koji to znaju.

Ali ja ko roditelj znam da je dijete jako kompleksna licnost koja se mora razvijati. I niti jedno dijete nije isto. Prema tome, pitanje kad je osoba spremna za seks je apsurdno. Da ne kazem sta teze.

I nije na roditeljima da govore jesu li spremni ili nisu......na roditeljima je da djecu pripreme za zivot pa i taj dio zivota koji je uglavnom tabu tema. Jako kompleksno.

Ali je jako jednostavno odgovoriti na pitanje razlike izmedju homoseksualnosti i pedofilije ili silovanja. Jedno je dobrovoljno, sve ostalo je nasilje. Nasilje ne treba tolerisati niti jedno drusvo. Nikakvo nasilje, pa makar od strane roditelja.

Sad, za one sto nisu roditelji tesko je to shvatiti, oni lupaju ko Martin po diviziji, a da tako kazem ni guzicu ne znaju obrisati.
:thumbup:
statixx

#532 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by statixx »

Različite civilizacije imaju različita poimanja ljudskih prava i oko tačnosti jednih nad drugim se ne može polemisati.

Ono što je napredno za jednu, nije napredno za drugu civilizaciju.
Naravno da moze. To je stvar pravednosti. Drustvo u kojem nema robovlasnistva pravednije je od onog u kojem ga ima. Postoje stvari koje se ne mogu kulturoloski ili historijski relativizirati.
S4mpion

#533 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

BHCluster wrote: Valjda smo napredovali od vremena nacisticke Njemacke i njihovih "strucnjaka" ili osim zoofilije, pedofilije, fasizma, ksenofobije, nema nikakvog valjanog razloga protiv usvajanja djece od istospolnih partnera?
Ljudi nalaze razloge, ti ćeš možda reći da nisu valjani, neko će reću suprotno, opet tvoja riječ protiv njegove.
S4mpion

#534 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

int21 wrote:Pa ja i jesam palamud kad je u pitanju psihologija ili hirurgija.....ili sta ja znam. I zato te stvari ostavljam ljudima koji to znaju.

Imaj na umu da ovdje može biti i roditelja koje si nazvao palamudima.
Capsicum

#535 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Capsicum »

MirtolaDas wrote:Homoseksualcima nista ne fali.
Jedino partner s kojim bi mogli imati djecu.
Onda nadju zajebavat hetero populaciju zbog vlastitih nedostataka. Ne radi se ovde o pravima kao sto se konstantno namece, vec o hiru onih koji su sami izabrali da budu u vezi u kojoj se ne mogu razmnoziti. Pa nek prihvate posljedice vlasittih izbora.
Tako je. Jednostavno, kao vrsti nam je odredjeno da u reprodukciji uvestvuju dvije jedinke razlicitog spola. Ako se pojedinci odluce da udju u koje su u smislu reprodukcije neproduktivne, odnosno iz njhovog odnosa je nemoguce da prizadje trudnoca, to je njihov izbor i sto se mene tice nemam nista protiv. U svoja 4 zida radite sta god hocete.

Problem nastaje kad takve zajednice, iako po prirodi stvari ne mogu biti produktivne u smislu reprodukcije, zele da to postanu na nacin da usvoje dijete koje je iz ko zna kojih razloga ostalo bez svojih bioloskih roditelja. Dijete je rezultat odnosa muskarca i zene i dakle priroda mu je namijenila da ima oca i majku. To sto neka djeca ostanu bez jednog ili oba roditelja ne znaci da ih treba dati na staranje bilo kome. Djeci bez roditelja treba pruziti drugu najbolju opciju, a to je da ulogu biloskog oca i majke preuzmu takodjer muskarac i zena koji mu mogu pruziti zivot koji je najblize onome sto je trebao imati sa bioloskim roditeljima. Postoje nebrojene studije o ulozi muskarca, odnosno ocinske figure i majke, odnosno majcinske figure na psihu i odrastanje djece. Nemojte se zavaravati da je dovoljno da dijete ima samo nekoga ko ga voli. Dijete ima pravo da zivi u normalnoj porodici kakvu mu je priroda odredila.

Infantilan je "argument" kako eto postoje i heteroseksualni parovi, odnosno porodice, u kojima djeca bivaju zlostavljana. Zakon je prilicno precizan u pogledu zlostavljanja djece i omogucava drzavi da takvu djecu oduzmu takvim roditeljima. Kao sto postoje i takvi hetero parovi, postoje i homoseksualni.

Dijete se naravno treba udomiti tamo gdje ce imati priliku da ima ocinsku i majcinsku figuru na koje ce moci da se ugleda, od njih uci i stekne prirodnu predstavu o odnosima izmedju muskarca i zene, kakvu bi imalo da eto nije ostalo bez svojih bioloskih roditelja.

Imperativ ljudske vrste jeste reprodukcija i naravno da drustvo treba zastiti pravo svake ljudske jedinke da mogu zivjeti u zajednicama koje ce im pruziti primjer i odgojiti ih da zadrze taj imperativ. Imajuci to u vidu, pravo djeteta na odrastanje u takvoj zajednici je daleko ispred prava bilo kojeg drugog pojedinca ili grupe. Znaci prava homoseksualnih parova zavrsavaju tamo gdje pocinju prava djeteta. Moje je misljenje da oko toga uopste ne moze biti bilo kakve rasprave.
S4mpion

#536 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

statixx wrote:
Različite civilizacije imaju različita poimanja ljudskih prava i oko tačnosti jednih nad drugim se ne može polemisati.

Naravno da moze. To je stvar pravednosti. Drustvo u kojem nema robovlasnistva pravednije je od onog u kojem ga ima. Postoje stvari koje se ne mogu kulturoloski ili historijski relativizirati.
Drugo društvo se ne slaže s tobom, drugo društvo kaže da je pravda na njihovoj strani, ko je upravu?
S4mpion

#537 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

Capsicum wrote: Znaci prava homoseksualnih parova zavrsavaju tamo gdje pocinju prava djeteta. Moje je misljenje da oko toga uopste ne moze biti bilo kakve rasprave.
To je to.
York Light 100`s

#538 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by York Light 100`s »

statixx wrote:
York Light 100`s wrote:
BHCluster wrote:Da ponovim ako neko ispunjava sve kriterije za usvajanje djeteta po tom zakonu onda to pravo oduzimati osobama radi njihove seksualne orjentacije je krsenje ljudski prava. ;-)
Da li homoseksualci koji usvajaju dijete sa time ugrožavaju ljudska prava djeteta?
Mislim ako su se 2 muškarca odlučila na taj korak da saopšte svima da su gay i još se vjenčaju oni se sa time susreću sa mnogo prepreka u životu i diskriminacijom ali oni su se odlučili na taj korak, dobrovoljno, i znali su šta ih čeka i spremni su tu bitku u životu boriti. Dijete sa druge strane niko nije ni pitao da li žele da budu član te homoseksualne porodice a bačeni su odmah u vatru i kao malo dijete moraju se boriti protiv prepreka i diskriminacije kao i odrasle osobe. To nije fer prema djetetu i zbog ignoracije svojih homoseksualnih roditelja dijete će da pati
Pricas o diskriminaciji i preprekama, a onda kazes da ce patiti zbog ignorancije homoseksualnih roditelja. Nije bas tako.
Ma kako nije? Ako su se 2 muškarca odlulčila na taj korak da prkose društvu ne moraju usvajati dijete da bori njihove bitke ni krivo ni dužno. Društvo nam je tako da jedva homoseksualni parovi opstaju u našem društvu zbog diskriminacije, ne trebaju ni djeca to isto ispaštati što nemaju veze sa homoseksualnošću i pravima istih.
To je kao otac baraba što neće da radi kada pravi djecu, na kraju imamo sedmero djece gladno i siromašno što ispaštaju radi oca zato što on želi pravo da ima djecu kao i svi drugi pa i oni pate radi njegovog postupka
int21 wrote:
York Light 100`s wrote:
BHCluster wrote:Da ponovim ako neko ispunjava sve kriterije za usvajanje djeteta po tom zakonu onda to pravo oduzimati osobama radi njihove seksualne orjentacije je krsenje ljudski prava. ;-)
Da li homoseksualci koji usvajaju dijete sa time ugrožavaju ljudska prava djeteta?
Mislim ako su se 2 muškarca odlučila na taj korak da saopšte svima da su gay i još se vjenčaju oni se sa time susreću sa mnogo prepreka u životu i diskriminacijom ali oni su se odlučili na taj korak, dobrovoljno, i znali su šta ih čeka i spremni su tu bitku u životu boriti. Dijete sa druge strane niko nije ni pitao da li žele da budu član te homoseksualne porodice a bačeni su odmah u vatru i kao malo dijete moraju se boriti protiv prepreka i diskriminacije kao i odrasle osobe. To nije fer prema djetetu i zbog ignoracije svojih homoseksualnih roditelja dijete će da pati
Da, inace rodjena djeca se prije toga pitaju da li da ih se baci u zivot ili da jos malo sacekaju. Ili usvojena djeca, i ona se istoprije pitaju da li zele biti kod tete i cike koji ne jedu meso, ili se pitaju da li zele zivjeti u gradu ili na selu, jer mozes misliti, moraju se boriti protiv prepreka na selu ili gradu. Ili se pitaju hoce li njihovi posvojitelji ici u dzamiju umjesto u crkvu.

Pu, zajebane logike.....
A tvoja logika je treba svako ko je drugačiji imati djecu jer imamo dosta disfunkcionalnih hetero brakova. Pa što onda zoofil koji živi sa kujom ne može usvojiti dijete? Kada vidimo kakvih ima užasnih hetero roditelja možda bi ovaj čovjek i njegovo pašče bili bolji roditelji, e to je vaša logika. Pa ne upražnjavaju oni odnose pred djecom nego taj čovjek i pašče tek to rade kada su u spavaćoj.
BHCluster wrote:
York Light 100`s wrote:

Mislim ako su se 2 muškarca odlučila na taj korak da saopšte svima da su gay i još se vjenčaju oni se sa time susreću sa mnogo prepreka u životu i diskriminacijom ali oni su se odlučili na taj korak, dobrovoljno, i znali su šta ih čeka i spremni su tu bitku u životu boriti.

Dijete sa druge strane niko nije ni pitao da li žele da budu član te homoseksualne porodice a bačeni su odmah u vatru i kao malo dijete moraju se boriti protiv prepreka i diskriminacije kao i odrasle osobe. To nije fer prema djetetu i zbog ignoracije svojih homoseksualnih roditelja dijete će da pati

Znaci ako neko ispunjava sve kriterije za usvajanje djeteta po tom zakonu onda to pravo oduzimati osobama radi njihove seksualne orjentacije je krsenje ljudski prava.

Za ovo drugo nisu istospolni parovi ti koji ugrozavaju prava djeteta ako ispunjavaju sve uslove iz zakona o usvajanju nego ta okolina koju opisujes.

Za ovo trece ako isto polni parovi ispunjavaju zakonsku regulativu onda nema problema, naravno niko nije pitao tu djecu da budu odbacena od hetero roditelja (naravno iznimka je ako su roditelji mrtvi).
Da li homoseksualnost treba biti odobreno ili ne i da li trebaju imati prava je druga tema, ovdje se radi da su prvo ti homoseksualni parovi ugroženi u našem društvu pa samim tim dovode djecu u nezgodan položaj i samim time je to jedan ignorantan čin od strane homoseksualnih roditelja. Koliko god homoseksualci imali problema ipak su oni ti koji su dobrovoljno priznali svima da su gay i suočili se sa familijom, kolegama i prijateljima, ovdje djecu niko nije pitao da li žele da bore tu bitku homoseksualna porodica protiv društva. Samim time su ti homoseksualni roditelji pokazali da su loši roditelji jer im djeca služe kao žrtveno janje samo da bi oni mogli imati normalan život i samim time ne ispunjavaju kriterije kao dovoljno dobri roditelji za usvajanje djece
Leo_alfa

#539 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
statixx wrote:

Drugo društvo se ne slaže s tobom, drugo društvo kaže da je pravda na njihovoj strani, ko je upravu?
Ne moze sve biti relativno, tim argumentom se moze bilo sta osporavati, nema smisla. Ono sto je ispravno, nije ispravno jer jedna strana to tvrdi, nego jer argumenti to potvrdjuju. Validnost argumenata opet ne zavisi jer to samo neko kaze, nego jer se mogu preispitati, a preispitujemo ih alatima koji pripadaju svima nama, logikom, racionalnim razmisljanjem, dokazima, eksperimentalnom provjerom...
Last edited by Leo_alfa on 16/04/2015 15:38, edited 1 time in total.
Rizvan

#540 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Rizvan »

MedenoSrce wrote: Na ovo cesto pomislim u nekim promisljanjima o stanju drustva, koliko je ta neka generacija koja je nakon rata bila u dvadesetima bila gladna znanja, progresa. Porazavajuci je ovaj sunovrat u malogradjanstinu.
Ja mislim da samo sjetno gledaš na godine iz mladosti. :D Prije dvadeset godina nije bilo interneta, niti si imala priliku da razgovaraš, i čitaš stavove tri miliona Bosanaca, već si se vjerovatno kretala u uskom krugu istomišljinika,ali ako postmatraš širu sliku, kada je upitanju homoseksualnost,, Bosanci kao društvo su danas otvoreniji i tolerantniji nego što su ikada ranije bili u historiji, ali daleko je to naravno još od idealnog.
palermo

#541 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by palermo »

Banksy wrote:Nije tačno, ali nema veze ...
Prejeruješ u negativzmu ......meni recimo upravo rasprava na ovoj temi pokazuje kao neka vrsta inidkatora da se stvari ipak mijenjaju. U pozitivnom smjeru...
Stoner

#542 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Stoner »

Not My Idea wrote:
Stoner wrote:Ko god misli da se ovaj trend nece nastaviti i da za pedeset godina necemo imati nove ugrozene skupine i opet neka narusena ljudska(i zivotinjska) prava taj je blago receno glup.

P.S.

I jos kamaru istrazivanja.
A zamisli koliko je tek glup neko ko poredi homoseksualnost i pedofiliju.
Napisao sam vec da to dvoje ne uporedjujem. Nisam ti ja kriv sto si zatucana i puna predrasuda.
S4mpion

#543 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote:
Ne moze sve biti relativno, tim argumentom se moze bilo sta osporavati, nema smisla. Ono sto je ispravno, nije ispravno jer jedna strana to tvrdi, nego jer argumenti to potvrdjuju. Validnost argumenata opet ne zavisi jer to samo neko kaze, nego jer se mogu preispitati, a preispitujemo ih alatima koji pripadaju svima nama, logikom, racionalnim razmisljanjem, dokazima, eksperimentalnom provjerom...
Pravda je relativna, tu se ništa ne može.

Logika, racionalno razmišljanje, na to se pozivaju svi.
Leo_alfa

#544 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote:
Pravda je relativna, tu se ništa ne može.

Logika, racionalno razmišljanje, na to se pozivaju svi.
Pravdu kreiramo mi, a logika je neumoljiva. Koliko god mi pokusali nesto prikazati ispravnim, ukoliko nemamo valjanih argumenata dzaba nam prica.
razonoda

#545 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by razonoda »

palermo wrote:
Banksy wrote:Nije tačno, ali nema veze ...
Prejeruješ u negativzmu ......meni recimo upravo rasprava na ovoj temi pokazuje kao neka vrsta inidkatora da se stvari ipak mijenjaju. U pozitivnom smjeru...
Tacno je i to, navikavamo se na 'drugacije stvari' , ne smeta nam, e sad da li bi 'normalan' par isao na god . odmor sa homoseksualnim parom, mislim da NE BI. Kao ni ja, oni su ok ALI ima momenata kad su :-) NESHVATLJIVI. Ima neki --djavo--u njima.
statixx

#546 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by statixx »

S4mpion wrote:
statixx wrote:

Pa jeste tamo gdje umjesto gradjana govori autokrata. Nadji mi roba koji ce reci da nisam upravu.
BHCluster

#547 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by BHCluster »

S4mpion wrote:
BHCluster wrote: Valjda smo napredovali od vremena nacisticke Njemacke i njihovih "strucnjaka" ili osim zoofilije, pedofilije, fasizma, ksenofobije, nema nikakvog valjanog razloga protiv usvajanja djece od istospolnih partnera?
Ljudi nalaze razloge, ti ćeš možda reći da nisu valjani, neko će reću suprotno, opet tvoja riječ protiv njegove.
Jedno je krsiti necija ljdska prava radi seksualne orjentacije i ono fafozno ja mislim ili rekao...
York Light 100`s

#548 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by York Light 100`s »

int21 wrote:Vidi se da imas djecu.

odgovor na to pitanje je individualan i razlikuje se od djeteta do djeteta. Nije precizno deifnisano, nije to fizika....ali zna se da djeca do 10 godina ne mogu dati takav pristanak. Zato prestanite kakiti vise o pedofiliji.........nidje veze je sa temom.
I pedofilija se može napraviti popularnom i tako možemo sutra govoriti o njihovim pravima. Pogledaj samo kako se predstavlja na televiziji, dok je muškarac sa maloljetnicom još tabu imamo iks komedija i serija gdje se pedofilija dječak sa odraslom ženom predstavlja kao cool i na humorističan način. Koliko imamo primjera gdje je dječak od 14 godina zaljubljen u svoju profesoricu, mamu svog prijatelja ili komšinicu i čak se u nekim filmovima zbližavaju a i to je slučaj pedofilije.
Način kako se maloljetnica sa odraslim muškarcem predstavlja kao horor dok maloljetnik sa odraslom ženom predstavlja kao slatko i luckasto pokazuje nam koliko malo treba da i pedofilija postane "mainstream"
Banksy

#549 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Banksy »

Rizvan wrote: Ja mislim da samo sjetno gledaš na godine iz mladosti. :D
To je šuplja koju nam smišljeno redovno plasiraju kad kritiziramo današnje društvo.

Kad kažemo da su ljudi prije bili humaniji, pošteniji, iskreniji, vrjedniji, bolji jedni prema drugima, a da je društvo bilo bolje organizirano, pravednije, humanije i saosjećajnije, s manje nasilja, korupcije i nepravde, generalno, s nizom mehanizama zaštite svih socijalnih kategorija, ugroženih i slabijih, kad kažemo da se prije živjelo bolje i sigurnije, onda kažu: ''To je zato što ste vi bili mladi''.
To nije istina i taj lažni argument je sasvim neprihvatljiv.
MirtolaDas

#550 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MirtolaDas »

Banksy wrote:
Rizvan wrote: Ja mislim da samo sjetno gledaš na godine iz mladosti. :D
To je šuplja koju nam smišljeno redovno plasiraju kad kritiziramo današnje društvo.

Kad kažemo da su ljudi prije bili humaniji, pošteniji, iskreniji, vrjedniji, bolji jedni prema drugima, a da je društvo bilo bolje organizirano, pravednije, humanije i saosjećajnije, s manje nasilja, korupcije i nepravde, generalno, s nizom mehanizama zaštite svih socijalnih kategorija, ugroženih i slabijih, kad kažemo da se prije živjelo bolje i sigurnije, onda kažu: ''To je zato što ste vi bili mladi''.
To nije istina i taj lažni argument je sasvim neprihvatljiv.
Izvuce ti ovo dobro iz konteksta.
Post Reply