homologizacija u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#1 homologizacija u BiH

Post by whow »

Da li u BiH postoje propisi ( legislatura) o homologizaciji poput onih u R Hrvatskoj. Takoder , da li je netko na ovome forumu uvezao, konkrentno ,vozilo proizvedeno u sjevernoj americi te kakav je proces.
Pozz
dr.iver

Post by dr.iver »

ne postoje, bitno je samo da je auto staro maksimalno sedam godina,
vidjam par focusa i hyundaia ranije uvezenih iz USA....
Cober

Post by Cober »

Naravno da postoje i postojali su uvijek pa i u prošlom sistemu. Homologizacija se uvijek radila i sada se radi na mašinskom fakultetu, prizemni ulaz iza leđa stare zgrade gledajući sa Vilsonovog, ili pored matematičkog fakulteta. Tu se nalazi institut koji vrši homologizaciju i izdaje zvanične ateste o istoj.
shadow

Post by shadow »

Ne postoje ovdje isti propisi kao u HR, ja sam uvezao par auta iz Amerike bez problema. Kad sam ovdje na godisnjem vozim bibi na americkim tablama. Jedini uslov za uvoz je da auto nije starije od 7 godina.
burekodsira

Post by burekodsira »

shadow wrote:Ne postoje ovdje isti propisi kao u HR, ja sam uvezao par auta iz Amerike bez problema. Kad sam ovdje na godisnjem vozim bibi na americkim tablama. Jedini uslov za uvoz je da auto nije starije od 7 godina.
kad auto hoces na nasim tablama da vozas ne smije biti starije od 7 godina a ako ga vozas registrovanog u americi tj sa tim tablicama onda ti nemaju godine starosti nikakve veze!
shadow

Post by shadow »

jeste ali ga ne mozes prevesti jednom kad postane stariji od 7 godina. Ne mozes ga ni prodati jer ga niko nece na tim tablama. Ne mozes za njega ni dobiti zeleni karton jer auta sa stranim tablicama mogu samo dobiti pogranicno osiguranje, cim izadjes iz BiH moras kupiti osiguranje drzave u koju ulazis. Uglavnom, najbolje ti je uvesti auto staro 3,4 godine, voziti ga na stranim tablama dok mu ne dodje 7 godina starosti, tada ga prevesti i vozdrica.
whow

Post by whow »

Hvala na informacijama .Ovo je izgleda lakse nego u HR gdje je lista "standarda" za homologizaciju duga nekoliko stranica. Mislim da bih radije prebacio na "domace" table obzirom da me kanadi kasko dode oko $1000 .U BiH bi to moglo biti mozda jeftinije.
Hvala
whow

Post by whow »

@shadow . Evo da ne pocinjem novu temu -vidim da si uvezao par automobila . Mozes li da mi opises proces oko uvozenja , sta , kako , koliko se placa . koje su ustanove /institucije ukljucene u proces. Da napomenem htio bih da uvezem 2007 Chevrolet Impala te da ga prebacim na BiH table. Hvala.
shadow

Post by shadow »

Post Reply