HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bakir1

#76 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Bakir1 »

goran16v wrote: Ajd na privatnim automobilima kad se progleda kroz prste na tehnickom moze se (ne)opravdati da vozac sam nosi glavu u torbi, ali kako opravdati stanje GRAS-ovih autobusa, a pogotovo minibusa - administrativno svi su ispravni i svako jutro izdat Putni nalog koji to potvrdudje????? Pa to se, osim par kom, bukvalno raspada na cesti, zadnja svjetla ne rade ali sta ima veze ionako su zamazana bojom i potamnila od dima, prednja svjetla su neke pozicije koje bacaju nebu pod oblake, a namjena im je javni prevoz putnika - gradjanja
tu se slazemo,vozila koja obavljaju javni prevoz putnika MORAJU biti ispravna tu dileme nikakave nema.
valjda smo brzo zaboravili slucaj sa zlog brijega kod kaknja i robiju koju su dobili sef voznog parka,kontrolor koji je potpisao ispravnost i odgovorno lice.
ali opet se povlaci besmislenost zakona koji za odgovorne osobe za tehnicku neispravnost vozila drzi kontrolore na stanicama tehnickog pregleda, posebno nakon isteka vremenskog perioda od recimo 4 mjeseca. :-)
autobus iz 63 godine je nedavno u tz kantonu prosao tehnicki pregled sto po sebi nije neki problem,ali je problem sto je podnjeo zahtjev za dodjelu licence za obavljanje medjunarodnog saobracaja.vlasnik autobusa je umislio da sa tom sklopocijom obavlja svaki dan relaciju tuzla-zagreb :lol:
Bakir1

#77 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Bakir1 »

530i wrote:
Bakir1 wrote:nismo mi daleko od toga,mi smo prva drzava u regionu koja je imala kamere na tehnickim pregledima,a oprema koja se nalazi na istima daleko je savrsenija od one koja se koristi u njemackoj recimo,uskoro se planira i telemetrija sa valjaka ali to nije tema ove emisije.
jesmo, daleko smo...dok god tehnički košta 5 KM u džep radniku tehničkog pregleda...dakle ne šefu stanice, već najobičnijem radniku...prolazi auto koje je truhlo, koje lupa na testu prednjeg trapa, i to baš glasno, nema vozački retrovizor...
...dok god radnik u agenciji za osiguranje i registraciju auta upućuje me "ima u Busovači tehnički, tamo sve može proći, oni sve mogu..."
...dok god mene zajebavaju da nov auto, neregistrovan, dovezen na šlepi, upalim i ugrijem na radnu temperaturu da bi gospoda izmjerila temperaturu ulja u motoru i gurali mu sondu u auspuh...kao da provjere je li možda neispravan...a auto iz prvog slučaja se pet puta ugasi na traci i opet bude registrovano godinu dana...
Pa mom komšiji, koji ima tip-top golfa dvojku dizela bijele boje, dolaze i mole ga da im "posudi" auto za tehnički..samo će svoje tablice nakačiti na njega... [sve navedeno lično vidio i čuo, iz prve ruke]

džaba bolan i skrivene i neskrivene kamere i telemetrija, sve da je na nivou formule 1...džaba mi trubimo o homologiranju novih i polovnih auta iz uvoza kad je davno uvezen krš koji nesmetano vozi, drlja cestama...

ali, kao što sam rekao toga ima i u Njemačkoj, Francuskoj, nisu ni tamo sve samo Švabe na tehničkom ima i Turčina i crnaca..razumiju "braća" da si u nevolji i da imaš malo hrđe....samo se tamo rijetko ko zeza s tim jer su generalno kazne rigorozne, a i u principu nema smisla voziti ništa starije od desetak godina kao daily drivera...jer je skupo za održavati, za plaćati porez, novo ili novije je i bolje i jeftinije...

///
izvinjavam se na off-u...
ma glupo je pljuvati po tehnickom kada to nije sve do tehnickog nego Boga mi do pojedinaca koji tamo rade.
pogledaj ovaj prilog njemacke televizije pa ces shvatiti koliko smo mi sami sebi neprijatelji:
530i

#78 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by 530i »

Na ljude sam i mislio...tehnički je bio dovoljno opremljen i prije 20 godina, samo da se sve ispituje i ocjenjuje i to na pravilan način...
Bakir1

#79 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Bakir1 »

tu se malo varas,ako te put nanese slucajno ka banja luci preko vlasica,kada udjes u skender vakuf tj knezevo obrati paznju nakon 300 metara od ulaska u grad sa lijeve strane na stanicu tehnickog pregleda.
turska vlada u projekat uvodjenja tuv-a po njemackom standardu je utukla 100 miliona eur,primjeti kako vecina kontrolora prica njemacki tecno a turci su.
slovenci uvode kamere uskoro i pitaju ljude koji rade kao kontrolori koliko je rucak po autu :lol:
nemoj misliti da smo mi najgori,ima Boga mi mnogo gorih u "civilizovanim" zemljama cije ime kad se spomene mi bosanci ustajemo :oops:
Did

#80 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Did »

pezzar wrote:Hajd ljudi da se ne lupa svasta, slobodno posaljite poruku oko svega sto vas zanima. Rukovodioc sam u jednom servisu za homologaciju (ovako se kaze, nema z) i malo bolje poznajem stvari.

Za pocetak, Euro 4 motora ima i 2001 godine, benzinci, naprimjer Corse C, Fieste, cak i Golfovi, Polo itd.
Dizela ima dosta iz 2000 koji su Euro 3.
Šta je sa uvozom vozila na plin?
pezzar

#81 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by pezzar »

Mogu se uvoziti, po vladajućim minimalnim kriterijima za osnovno pogonsko gorivo. Treba insistirati da se plin uvede na Potvrdu o usklađenosti kao pogonsko gorivo, jer će biti lakše provesti certificiranje plinske instalacije. Naravno, poželjno je uz ostalu dokumentaciju vozila pribaviti i certifikate o plinskoj instalaciji. Certificiranje je neophodno prije registracije.
Erzsebet

#82 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Erzsebet »

.
sandra_miljic

#83 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by sandra_miljic »

Da li neko moze da mi objasni kakva potvrda se trazi od proizvodjaca da se radi o euro 3 motoru? U saobracajnoj dozvoli pise euro 3, ali kad je auto odvezeno na homologaciju, rekli su da ne prolazi. Auto je golf 4, 2000.godiste. Vrijedi li uopste pokusavati sa tom potvrdom i koja je procedura? Kome se obratiti?
Bakir1

#84 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Bakir1 »

to je d3 sto nije isto kao euro 3, nazalost ja mislim da taj auto nece proci, jos ako je rijec o benzincu.
albanija je trziste za taj auto ili da ga vracas nazad a to nema smisla
drndalo

#85 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by drndalo »

Bogme mrka kapa... Po broju sasije se zna kada i koji auti su fabricki bili pravljeni kao Euro3... Stariji koji su u medjuvremenu "poboljsani" sa Euro2 ne prolaze... Ako se dobro sjecam, a neko ce vec bolje potvrditi od mene, Golf4 je to imao od nekog datuma u 2001...
IlijaLadin

#86 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by IlijaLadin »

valjda s dizel ford mondeom iz 9. 2005. godine ne bi trebao biti problem homologacija.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#87 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by mali_milojica »

sandra_miljic wrote:Da li neko moze da mi objasni kakva potvrda se trazi od proizvodjaca da se radi o euro 3 motoru? U saobracajnoj dozvoli pise euro 3, ali kad je auto odvezeno na homologaciju, rekli su da ne prolazi. Auto je golf 4, 2000.godiste. Vrijedi li uopste pokusavati sa tom potvrdom i koja je procedura? Kome se obratiti?
Od tog auta nema nista. Probaj prodati u C. Goru,Kosovo ili Makedoniju,jer ga vise ne mozes vratiti u EU i izvuci svoje pare. Pored motora koji mora zadovoljavati euro3 normu ima jos preko 40 stavki koje moraju biti zadovoljene da bi auto ispunilo uslove za uvoz u BiH,kao sto su npr. pojasevi,svjetla,kocnice itd itd.
Ukratko isla si grlom u jagode.
IlijaLadin wrote:valjda s dizel ford mondeom iz 9. 2005. godine ne bi trebao biti problem homologacija.
Proci ko s pjesmom. Bez brige.
goran16v

#88 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by goran16v »

@sandra

Danas bio na carini i sa speditorom i carinikom pricam o identicnom slucaju, bez obzira sto je promjenjen katalizator, bez obzira sto auto zadovoljava EURO3 normu, bez obzira sto ima i naljepnicu i u upisanu EURO3 normu u saobr. dozvolu, taj auto prema broju sasije u zvanicnom registru proizvodjaca ima EURO2 normu. Buduci da od promjene podataka u registru nema nista - nema pomoci!

@miloica
Zahvaljujuci savjetima i pomoci @bakira1 ja sam uspio dobiti neophodan dokumenat da vozilo moze biti homologirano za MB C280 W202 2000 god. iz Amerike. Buduci da je to "novi" V6 motor, a ne stari redni sestak, prema registru zadovoljava EURO3 normu. EURO norma je eliminatorna stavka kod koje nema modifikacija, ako to ne ispunjava normu - Game Over. Sto se tice ostalih stavki, porede se EU i US standardi za 21. stavku i sve osim 4 se priznaju. Te 4 stavke koje se moraju pregledati na terenu i koje se naknadno mogu modificirati su: 1. svjetlosni uredjaji, 2. razina buke, 3. sirena i 4. brzinomjer + rikverc. Na ovom autu su zamjenjeni prednji zmigavci za europske. Lik dosao na teren, pregledao identifikacijske plocice i oznake na autu, popalio svjetla i zmigavce, pregledao oznake na njima, pregledao prekidac za svjetla i da li ima svjetlo za maglu, izmjerio buku na 3000 o/min 2 x, provjerio sirenu, rucicu mjenjaca (provjera hoda unazad mi nije jasna, sta moze biti razlicito????) i sve sto je pregledao je uslikao i rekao OK, sve odgovara. Cijena te operacije je 980 KM + troskovi modifikacija ako ih ima te naravno homologacija.
sorcerer

#89 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by sorcerer »

jeli to i sirena mora bit po euro normi?
WyattEarp

#90 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by WyattEarp »

HAMOLOGACIJA U USK
Evo da i ja prokomentarisem sta je to homologacija U USK.. kao i citavoj nam drzavi - neka otimacina para..
Konkretno, Homologaciju u USK predsavlja od 300-600 KM dzepu ..
Nema tu nikakvih testova ni ispusnih plinova niti bilo cega drugo,prosta otimacija i podvala jaja pod bubrege
Bas jedan dan dodje Audi neki a6 3,0 (bisna' kola, skrsita u prah), naravno uvezen.. E znate i sami kako se to uvezlo u nasu drzavu, kad se auto sredillo, limarski dio posla, posto je neki kvar bio s motorom, dosao je covjek za mologaciju, bacio 4 slike sa Canon PowerShoot a300, jednu fkt i njega uslikali pored auta i to je to.. keš dobio ...i zravo .. Homologacija uradjena...
A mene za Golfa natjerrao da katalizator mjenjam, mamu li mu njegovu pedersku...
goran16v

#91 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by goran16v »

sorcerer wrote:jeli to i sirena mora bit po euro normi?
Jest valjda!
goran16v

#92 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by goran16v »

WyattEarp wrote:HAMOLOGACIJA U USK
Evo da i ja prokomentarisem sta je to homologacija U USK.. kao i citavoj nam drzavi - neka otimacina para..
Konkretno, Homologaciju u USK predsavlja od 300-600 KM dzepu ..
Nema tu nikakvih testova ni ispusnih plinova niti bilo cega drugo,prosta otimacija i podvala jaja pod bubrege
Bas jedan dan dodje Audi neki a6 3,0 (bisna' kola, skrsita u prah), naravno uvezen.. E znate i sami kako se to uvezlo u nasu drzavu, kad se auto sredillo, limarski dio posla, posto je neki kvar bio s motorom, dosao je covjek za mologaciju, bacio 4 slike sa Canon PowerShoot a300, jednu fkt i njega uslikali pored auta i to je to.. keš dobio ...i zravo .. Homologacija uradjena...
A mene za Golfa natjerrao da katalizator mjenjam, mamu li mu njegovu pedersku...
Mislim da je jedna stvar je pojedinacna homologacija prema regstru br. sasije po kojoj taj Audi zadovoljava sve EU ostale standarde za homologaciju i kad se vozilo samo identifikuje prema br. sasije i dokumentuje, a druga stvar pregled da za vozilo koje ne zadovoljava sve standarde, da li su osim Euro3 norme (koja se provjerava preko proizvodjaca) pomentue 4 stavke zadovoljavaju kakva je uradjena na ovom Mercedesu. I fakat se u Sarajevu pojavio lik i BL, pregledao i poslikao sve detalje, izmjerio glasnocu, rekao da je ne treba nista mjenjati i ako zelim zvanican papir da je to stavka od 980 KM!
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#93 Re: HOMOLOGACIJA AUTOMOBILA

Post by Slo Burner »

Koliko traje homologacija ?
Post Reply