Homeopatija?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Kurt_Kombajn

#1 Homeopatija?

Post by Kurt_Kombajn »

Prije nekog vremena sam imao prilike da prisustvujem pregledu jednog poznanika kod ljekara-homeopate...ljekar ga je drzao za ruku, a u drugoj ruci je imao jedan konac na cijem kraju je visio zavezan prsten...onda je kruzio tim prstenom (ne znam je li ga hipnotisao ili je pak pokusavao da nadje vodu u stolu, ali na to je licilo :) ), i na osnovu toga mu propisao neke lijekove (izgledaju svi isto, gomila kuglica u bocici)...

e sad, posto medicinski nisam nesto bogzna potkovan, interesovalo bi me (ako ima onih koji se razumiju u to), sta je u stvari homeopatija? ozbiljna nauka, tj. grana medicine, ili naklapanje baba gatara?
Pooll

Post by Pooll »

Homeopatija je ozbiljna nauka... osnovni joj je princip slicno se slicnim lijeci, za osnovne informacije pogledaj :

http://w1.402.telia.com/~u40204723/homeopatija.htm

http://www.homeopatija.dzaba.com/
Engram::X

Post by Engram::X »

-Postoje medicinski i klinicki dokazana ljekovita sredstva-koja prolaze rigoroznu test-kontrolu i dobivanje vise dozvola prije izlaska na "trziste";

-Postoje i pomocna medicinska sredstva koja medicina poznaje i priznaje, poput odredenih pripravaka, tinktura, trava i drugih preradevina bilja.

-Sve ostalo je puka carala-barala tehnologija :D

Homeoterapeuti su vjesti trgovci tudom nevoljom..
Pooll

Post by Pooll »

Tako je... bosna i bosanski strucnjaci znaju najbolje ;) :cry:

Podjela na medicinska sredstva i pomocna sredstva ne podrazumjeva "homeoterapeutske" egzibicije :-)

podjela je naravno opcenito medicinska a ne bosanska...

;)
mrak

Post by mrak »

Homeopatija je (sa strane moderne medicine, nauke i racionalno gledano) glupost. Tu se radi o nekakvom razrjedjivanju i da uzmes najaktivniju supstancu (recimo LSD) i razvodnis ga do 10^neku puta (to ovi rade, uzmu neku aktivnu supstancu pa je stave u litar vode, pa onda od tog litra uzmu 1 dl, pa dospu 9, pa onda opet tako jedno 10tak puta i onda na kraju od toga naprave lijek) to ne bi moglo aktivno djelovati.

Preporucujem odlican clanak na http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy
nikita

Post by nikita »

Talashika i prdimahovina za lakovjerne :-?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nego jeko me brine, znaci li to da ne vjeruje u Hazirine kasike? :D :D
zole

Post by zole »

Gluposti koje Engram X i mrak prosipaju da homeopatija ne funkcionise ili cak da je to kakva babska i nadri vjestina su tipicne za ljude koji nisu nikada morali da potraze pomoc od homeopate tamo gdje konvencionalna medicina nije mogla pomoci. Zato manje pametujte i budite spremni da se obratite homeopati u slucaju da bosnalijekove bobe ili krkadoni ne pomazu.
zole

Post by zole »

Gluposti koje Engram X i mrak prosipaju da homeopatija ne funkcionise ili cak da je to kakva babska i nadri vjestina su tipicne za ljude koji nisu nikada morali da potraze pomoc od homeopate tamo gdje konvencionalna medicina nije mogla pomoci. Zato manje pametujte i budite spremni da se obratite homeopati u slucaju da bosnalijekove bobe ili krkadoni ne pomazu.
Sarajevo-71000

#11 Re: Homeopatija?

Post by Sarajevo-71000 »

Kurt_Kombajn wrote: e sad, posto medicinski nisam nesto bogzna potkovan, interesovalo bi me (ako ima onih koji se razumiju u to), sta je u stvari homeopatija? ozbiljna nauka, tj. grana medicine, ili naklapanje baba gatara?
Homeopatija nije glupa nauka, ali zavisi je li homeoterapeut neki šarlatan ili ima pravu naobrazbu.
Recimo homeopatske lijekove prepisuju i doktori školske medicine na Zapadu (u Nejmačkoj, Belgiji) i ti lijekovi su djelimično pokriveni zdravstvenim osiguranjem kao i svi ostali lijekovi koji se dobivaju na recept.
To je kompleksna nauka!
mag

Post by mag »

mozda ste nesto procitali (vi- mrak i Engram), ali vidi se da niste imali nikakvo iskustvo sa nekim pacijentom ili homeopatom. Znam par ljudi- ljekara sa titulom koji se u isto vrijeme bave homeopatijom i mogu reci da su uspijesno izljecili par ljudi ovom aleternativnom metodom.
nikita

Post by nikita »

Problem u tome je sto pravih strucnjaka homeopata ima jako malo, vecinom su to ljudi koji su homeopatiju svrstali u izvor prihoda a ne nauku. Kao sto je nekada bila aktuelna akunpunktura , pa su boli i gdje treba i ne treba, i onda covjek ode da ga zbodu u uvce ne bi li skinuo kilograme, a dodje kuci iskrivljenog vrata.

Takve privatne ordinacije se za cudo zivo vrlo brzo registruju i pocnu sa radom, bez da se vlasnici istih zapitaju koliko ce stete da nanesu svojim klijentima.

Homeopatija moze biti nacin pomoci, ali iskljucivo kod nekih stvari u kojima ne treba hirurgija. Razne vrste alergija, prosto dizanje imuniteta, problemi sa bubuljicama i slicno.
Mada isto tako moze da odmogne jer globalno je zastupljena u sarlatanstvu. Zato razmislite vise puta kod koga idete gdje i kako.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

mag wrote:mozda ste nesto procitali (vi- mrak i Engram), ali vidi se da niste imali nikakvo iskustvo sa nekim pacijentom ili homeopatom. Znam par ljudi- ljekara sa titulom koji se u isto vrijeme bave homeopatijom i mogu reci da su uspijesno izljecili par ljudi ovom aleternativnom metodom.
Hhehe, mag mislim da je vrijeme da pitari potraze pomoc homeopata. Ne ide sestro ovako vise je l' da? :D :D

Koristim ovu priliku da ti cestitam na velicanstvenoj pobjedi pred prepunim gledalistem :D :D :D :D :D
jacasa

Post by jacasa »

ovo sa koncem i prstenom nisam nikada cula. ja sam razgovarala sa jednom curom, homeopatom, i ona mi je prepisala terapiju. ali se ta terapija odredila na osnovu mojih odgovora na njena pitanja. i za sada sam zadovoljna. to je sve ipak na prirodnoj osnovi, tako da ako i ne pomogne, ne moze odmoci.
Pooll

Post by Pooll »

Ja poznajem pravog vrlo obrazovanog strucnjaka - homeopatu. Ljudi su bas zadovoljni. Bobe kako zoka kaze djeluju na posljedicu a homeopatija lijeci uzrok...

lijecim pogledom...cetvrtkom

Image
mag

Post by mag »

oo..stumfic horns ima uvijek odgovor?!
:x
to se desava samo najboljim :-?
bejbex

Post by bejbex »

Engram::X wrote:-
Homeoterapeuti su vjesti trgovci tudom nevoljom..
Mah....
Vjerujem da ima sarlatana, ali to onda nije problem homeopatije nego tog covjeka. Problem je sto dosta kretena kaze "e ja sam homeopat"

Bila sam kod homeopata. Nije bila nikakva baba gatara, nego normalna doktorica. Prvo mi je sat vremena postavljala razna pitanja a onda pomocu uredjaja, koji radi na principu akupun. bodova, rekla sta se u organizmu desava, zasto se desava i kako to izlijeciti. Za nesto mi je dala homeo. tablete i preporuke sta napr. ne bih trebala jesti/piti i otvoreno mi rekla da neke stvari homeopatija ne moze izlijeciti.
Homeopat bi trebao biti doktor sa certifikatom homeop. udruzenja..ceritfikat se dobiva nakon 2 godine studija + odredjene prakse. Znam dosta ljudi kojima je homeopatija dosta pomogla.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

U sushtini ako je homeopatija glupost, shta tjemo sa mason ljudi koje su isti izlijechili???
Post Reply