Hocu kahvu a ne turski caj

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#176 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 27/07/2025 17:54 Bezveze ide rasprava u suprotnom smjeru. Nije Capajebo nikakva iznimka, sve stare jezgre balkana pomalo lice na turski bazar. To je ponajvise zbog dostpunosti jeftine robe iz Turske, i onda se okrenulo da se sve gura u tom smjeru, a turisti ko turisti traze dasak istoka, trgovci se naravno okrecu tome gdje je lova.

Nema to veze sa asimilacijom(op.a teksta), kao sto je slucaj ono cemu smo izlozeni od zapada i polahko smo kulturoloski u nestajanju, jer cim se odmaknes iz stare jezgre taj orijentalni stil zivota niti se zivi niti postoji.

Turistima zanimljivo, lokalnom stanovistvu svakako ne, pa sami vlasnici cevabdzinica s Bascarsije kazu da lokalci vise tu i ne jedu. Ja licno nemam potrebu da hodam po kujundziluku, ne izgleda i ne mirise kao za moje mladosti, ali zato dolazi citav svijet da ga vidi, i pretpostavljam da ovi ljudi znaju sta rade. Valjda da imaju para od pravljenja kahve, bureka, i pravljenja dzezvi time bi se i bavili.

Jedina posljedica ovog ugostiteljskog vucenja na orijentalizam su brude sa torbicama i nargilama.

Ne razumijem domaceg covjeka koji bi pio caj, i to ne nas domaci nego negi stranjski u staklenoj soljici, ono wtf, ali definitivno turisti to zele. I zavrzlama kad ode na Tajland trazi mozda tinejdzere sta imaju chunu, a oblace se kao curice, sto ne znaci da je to zanimljivo lokalcima.
Ko kaze da turisti to trazr? Nama turisti zele vidjet nase obicaje a da zele tursko nije Istanbul toliko daleko

Doduse turski turisti jesu posebni, gledam neki dan na bascariji a kupuju samo turske zastave i upaljace s turskim motivima :D
A to za cune no comment
dr_Evil

#177 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 27/07/2025 18:00
Ko kaze da turisti to trazr? Nama turisti zele vidjet nase obicaje a da zele tursko nije Istanbul toliko daleko

Doduse turski turisti jesu posebni, gledam neki dan na bascariji a kupuju samo turske zastave i upaljace s turskim motivima :D
A to za cune no comment
Pa sta imas da komentiras, ili volis ili ne, niti mogu pretpostaviti ista o tome. Ali to je popularan skandinavski turizam zbog kojeg se ide na Tajland, malo blazi od onog drugog zbog kojeg idu.

Turisti koji zele da vide nase obicaji ce to da i urade, oni ostaju duze, idu po planinama, via dinarica i ostale sto bi rekao Djonko "hodaju, a ne moraju". Ovi sta dolaze na Bascarsiju u nekim cudnim izletima zele da vide klise, i to im se i nudi.
broj dva

#178 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by broj dva »

Šta fali kafu ujutro i čaj popodne, što više mogućnosti izbora to bolje..
dr_Evil

#179 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 27/07/2025 18:16 Šta fali kafu ujutro i čaj popodne, što više mogućnosti izbora to bolje..
Od toliko hercegovackih domacih cajeva sta izbijaju iz kamena ti nasao pomodarske :)

Ali svakako, neka izbora :thumbup: :thumbup: kakvi god da su bolji su od britanskih :D
canvra888

#180 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by canvra888 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 27/07/2025 17:47
canvra888 wrote: 27/07/2025 17:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 27/07/2025 17:10

Tekst je napisao bosanac i musliman, a ne dijasporac ako ti znaci sta
Što bi mi to šta značilo, kad mu je očito najveći publikum dijaspora sa mindsetom kao što je tvoj...
Jako se varas,lika su podrzali cak i poznata imena tipa Muhamed Velic,influencer imam, za par sati na preko 500 komentara i vise hiljada lajkova vecinom sarajlija

Obicno je dijaspora pro sda erdoganisticna itd.Tako da si fulio.Vise sam ja manjina kod bosnjaka u malmeu nego u SA
Pa isti taj Velić kojeg spominješ ti je pro-turski nastrojen. Opet si sam sebi kontradiktoran, kao i inače.
Vjecita_zavrzlama

#181 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

canvra888 wrote: 27/07/2025 18:33
Vjecita_zavrzlama wrote: 27/07/2025 17:47
canvra888 wrote: 27/07/2025 17:29

Što bi mi to šta značilo, kad mu je očito najveći publikum dijaspora sa mindsetom kao što je tvoj...
Jako se varas,lika su podrzali cak i poznata imena tipa Muhamed Velic,influencer imam, za par sati na preko 500 komentara i vise hiljada lajkova vecinom sarajlija

Obicno je dijaspora pro sda erdoganisticna itd.Tako da si fulio.Vise sam ja manjina kod bosnjaka u malmeu nego u SA
Pa isti taj Velić kojeg spominješ ti je pro-turski nastrojen. Opet si sam sebi kontradiktoran, kao i inače.
Kako je to pro turski nastrojen? Ne znam, mozda mu kap koja prelila casu ovo pretvaranje carsije u predgradje Istanbula🙄
Tvrtko II Kotromanić

#182 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Tvrtko II Kotromanić »

priznaj zavrzlama da ti je turcin ukrao trebu
bice nam svima jasnije

vec sad je jasno da si koketirao sa BPNP, posto svakako takvu glupost i jeste mogao smisliti kompleksaski dijasporski mozak da bi se pokusao uklopiti u white power evropu, ali ovo sve baca na bas licni animozitet koji deff proizlazi iz neke tvoje licne traume, nadam se da je to gubitak trebe a ne gubitak nevinosti sa nekim brkatim Onurom u nekom parku u Malmeu

mada postoji rjesenje

hapi ti nekom turcinu trebu i bice lakse i tebi a i nama na forumu
Vjecita_zavrzlama

#183 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/07/2025 08:57 priznaj zavrzlama da ti je turcin ukrao trebu
bice nam svima jasnije

vec sad je jasno da si koketirao sa BPNP, posto svakako takvu glupost i jeste mogao smisliti kompleksaski dijasporski mozak da bi se pokusao uklopiti u white power evropu, ali ovo sve baca na bas licni animozitet koji deff proizlazi iz neke tvoje licne traume, nadam se da je to gubitak trebe a ne gubitak nevinosti sa nekim brkatim Onurom u nekom parku u Malmeu

mada postoji rjesenje

Jok vala, nije mi turcin ukrao trebu zapravo nisam luzer da bi to toliko licno shvatio kad bi tako bilo.Zapravo pitaj autora teksta jel mu ko ukrao treba i par hiljada koji su ga podrzali jel i njima?
Imas nick naseg kralja a volis turke? Ha?

A Inace nisam ni cuo za bpnp ali citam sad o njima i vidim da su bosnjacki nacionalisti wannabe arijska rasa.Ali vise tuzlaci nego dijaspora kakva dijaspora oni su vise po dzamijama pd domacih, dijaspora je jos u gpdini 1994 i grdi domace sto su zaboravili rat
.Ja sam ti vise ponosan slaven posto mi my heritage rece da sam 68% slavic :mrgreen: :skoljka:
Tvrtko II Kotromanić

#184 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/07/2025 09:54
Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/07/2025 08:57 priznaj zavrzlama da ti je turcin ukrao trebu
bice nam svima jasnije

mada postoji rjesenje

Jok vala, nije mi turcin ukrao trebu zapravo nisam luzer da bi to toliko licno shvatio kad bi tako bilo.Zapravo pitaj autora teksta jel mu ko ukrao treba i par hiljada koji su ga podrzali jel i njima?

A Inace nisam ni cuo za bpnp ali citam sad o njima i vidim da su bosnjacki nacionalisti wannabe arijska rasa.Ali vise tuzlaci nego dijaspora kakva dijaspora oni su vise po dzamijama pd domacih, dijaspora je jos u gpdini 1994 i grdi domace sto su zaboravili rat
.Ja sam ti vise ponosan slaven posto mi my heritage rece da sam 68% slavic :mrgreen: :skoljka:
znaci brkati Onur je bio u pitanju
Vjecita_zavrzlama

#185 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/07/2025 10:05
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/07/2025 09:54
bice nam svima jasnije

mada postoji rjesenje

znaci brkati Onur je bio u pitanju

.Ja sam ti vise ponosan slaven posto mi my heritage rece da sam 68% slavic :mrgreen:
canvra888

#186 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by canvra888 »

Slabi su ti odgovori zavrzlama, tvrtko te ozbiljno podbada :lol:
Vjecita_zavrzlama

#187 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

zigzag wrote: 27/07/2025 17:36
Vjecita_zavrzlama wrote: 27/07/2025 17:25
TAFKAP wrote: 27/07/2025 16:15 Jesi li bio ikad na Balearskim ostrvima, na Mallorci?
Objasni? Ovo je glavni grad i srce i simbol , tesko da se moze poredit

Mi smo od svakoga primili sto nama odgovara,turci donjeli baklave tulumbe, austrijanci oblande rolate krofne, madjari gulase

Sve smo to prihvatili i sebi prilagodili.Ne znaci da neko od njih sad ima pravo doci i nametat svoje
1600. Godine osmalije " donijele" baklave i tulumbe i pitale: eto bil vi ovo prihvatili.
Autrougari isto tako sa krofnama.

Ali danas mrski okupator nameće doner. I što je najgore Lukas Podolski je bio prisiljen od strane mrakog okupatora da napravi lanac doner restorana širom Njemačke

:lol: :lol:
Ali zato smo mi nase autenticne ruzice izmislili , tako sto smo uzeli austrijske strudle i tursku baklavu pa nastala nasa ruzica :D
tramvajtrojka

#188 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by tramvajtrojka »

Carsija je izgubljen slucaj vec nekoliko godina i njezino propadanje su turci sa svojim jeftinocom dodatno srozali, gori smo mi koji smo se za sicar prodali pa sve nase autohtono se mijenja sa njihovim bofl smecem

Tuzna je činjenica da kod nas na carsiji nas obični rahatluk je izumrla stvar
Vjecita_zavrzlama

#189 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

tramvajtrojka wrote: 29/07/2025 14:44 Carsija je izgubljen slucaj vec nekoliko godina i njezino propadanje su turci sa svojim jeftinocom dodatno srozali, gori smo mi koji smo se za sicar prodali pa sve nase autohtono se mijenja sa njihovim bofl smecem

Tuzna je činjenica da kod nas na carsiji nas obični rahatluk je izumrla stvar
Pa neko je odgovoran i zato, nisu svi
Point.

#190 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Point. »

Ko o čemu, Zavrzlama o Turcima.

Jebeni neki obsession.
Vjecita_zavrzlama

#191 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Point. wrote: 03/08/2025 01:25 Ko o čemu, Zavrzlama o Turcima.

Jebeni neki obsession.
Nije moj tekst pobogu.A mnogi su podrzali
archi_a

#192 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by archi_a »

Pa popij kahvu ko ti brani!
Post Reply