Stari mi je aman pušač, evo ima već dvadeset i kusur godina. Svaki dan popuši otprilike pola kutije, i ne planira prestati.
E sad, meni da je da on prestane. Mislim, brinem se za čovjeka, i želim da ostane što duže ovdje, a ne da sa 50 i nešto godina umre od zatajenja pluća zbog cigarete...
Imate li kakvih savjeta? Iz svog iskustva?
Želim da ga natjeram/nagovorim da prestane... Kako?
Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Moderator: anex
-
Nikodaniko
-
Lounge Act
#2 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:14, edited 1 time in total.
-
melb26sa
#3 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Moj tata i jedan nas komsija - tada teski pusaci po 3 barem kutije cigara dnevno otisli kod doktora na pregled - ne znam sta im je rekao (pretpostavljam spaljen jezik/grlo i mogucnost raka grla) ali drugo jutro mama donosi pepeljaru tati za cigare uz jutarnju kafu kad on kaze da je prestao pusiti.
Ima tome 18 godina i nikad se vise nije dotakao cigare. Vratila se normalna kilaza, boja koze, ubrzo nakon mu je hrana pocela imati ukus. S pocetka je cuclao mentol bonbone kao distrakciju sad mu ni to ne treba.
Ima tome 18 godina i nikad se vise nije dotakao cigare. Vratila se normalna kilaza, boja koze, ubrzo nakon mu je hrana pocela imati ukus. S pocetka je cuclao mentol bonbone kao distrakciju sad mu ni to ne treba.
-
Nikodaniko
#4 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Lounge Act wrote:Dok on sam ne odluci tesko da ces moci,
ja sam bivsi pusac i znam kako mi je tesko bilo prestati, a moja mama i dan-danas pusi po najmanje kutiju dnevno i jos slabo jede. I ona primijeti neke simptome, doktori joj savjetuju da smanji, ja nastojim da je prepadnem, ali nista ne djeluje.
Mozda je on razumniji od moje mame hehe, ako imalo voli da cita ima na netu jedna knjiga "Nikada više nemojte uzeti ni jedan dim", autora Joela Spitzera i moze se besplatno skinuti ovdje: http://www.zastoprestati.org/
Meni je knjig apomogla i na osnovu nje sam sacinila jednu tabelu u koju sam upisala:
1. Zasto pusim (dosada, navika kod sjedenja za kompjuterom, pijenja kafe, nakon jela, obavljanaj bilo kakvih aktivnosti, nezaposlenosti ruku, nervoze)
2. Zasto bih trebala prestati (arterioskleroza, ugrusci, emfizem, kancer, fizicko i mentalno zdravlje mog djeteta, novac, smrdljiva odjeca, osjecaj krivice radi djeteta...)
3. Kako prestati ( 3 dana - dan za danom, cilj je izdrzati od jutra do mraka bez ijednog dima, nakon 3 dana pluca su ociscena, 2 sedmice truditi se dan za dan i fizicka ovisnost prestaje, psihicke okidace izbjegavati ili ih zamijeniti drugim, npr. poslije jela oprati zube...)
Znam da je većinom do njega to, ali treba na kraju krajeva i pomoć/podrška od ostalih
Hvala!
4. Kako ostati slobodan (radije cu biti deblji nepusac nego mrsav i mrtav; ne postoji jedna kutija, jedna cigara, jedan cik, jedan dim - svi oni vode do istog, jedne ovisnosti; nakon jedne cigare u roku od 24 h ponovo idu svi oni procesi i odvikavanje, "nemoj da te povlacenje jednog dima vrati pusenju"...)
U tekstu knjige se spominje i jedna stranica od autora knjige: http://whyquit.com/
Jeste na engleskom, ali ako nista onda bar u dijelu "How Tobacco Destroys the Body" imaju slike koje su mene isprepadale.
Bez obzira na sve prva dva dana sam se ziva pojela i stid me reci koliko sam vrecica razlicitih tvrdih bombona pojela, poslije toga je isto bilo tesko, ali prva dva dana su bila uzas. Iako je dugo vremena proslo od kako ne pusim uvijek cu biti bivsi pusac i znam da bi me smao jedan dim doveo do toga da pusim bar jednu cigaretu uz kafu, onda bih uskoro pila kafu da bih mogla pusiti i na kraju bih opet pusila kutiju. Zato je potrebno da on sam odluci i raskrsti sa sobom da nece vise, a ti mu mozes pomoci novim informacijama protiv toga i isprepadati ga time i ako primijetis da je u krizi podsjecati ga na to.
(Nadam se da administracija nece zamjeriti sto su linkovi tu, nije reklama vec pomoc u ocuvanju zdravlja)
-
casanova123
#5 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Moj tata pusi izmedju 3-4 kutije dnevno.. Nista mu 
- Aethaercyn
#6 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Moj otac je pusio kutiju cigareta dnevno. Nekad mu je mogla biti i preko 24h. Medjutim kako godine idu,covjek sa njima i oboli. I tako jednom ode kod doktora i doktor mu kaze da zbog srcanih problema mora da baci duhan. I to je uradio. Danas, nakon 15 godina nije je jos zapalio, ali se mora pridrzavati dijete. Doktor mu je rekao da nece biti dobro ako se udeblja. A moze jesti kao lud. Plus je "šećeraš".
A tvom starom izgleda jos nije palo na pamet/um da prestane sa cigaretama. A sve u svemu nije zesci pusač kako ti kazes (pola kutije dnevno), stoga mislim da bi sa lakocom trebao da se prodje cigareta. Ali opet sve je do čovjeka !
A tvom starom izgleda jos nije palo na pamet/um da prestane sa cigaretama. A sve u svemu nije zesci pusač kako ti kazes (pola kutije dnevno), stoga mislim da bi sa lakocom trebao da se prodje cigareta. Ali opet sve je do čovjeka !
-
SARAJKA
#7 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Ja sam oca nagovarala da prestrane pušiti i rekao mi je: samo ako mi doktori zabrane. Nije prošlo mjesec,dva imao srčani infarkt i u bolnici 15 dana, Kad je izašao kući, nikad više nije zapalio. Prošlo je 11 godina i dan danas nepuši, a pušač je bio 32 godine.
Ako imaš prijatelja doktora neka ga malo isprepada možda urodi plodom, a tebi sretno u brizi za roditeljem.
Ako imaš prijatelja doktora neka ga malo isprepada možda urodi plodom, a tebi sretno u brizi za roditeljem.
- JThomas
#8 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
nikoga ne možeš natjerati da prestane pušiti dok sam ne skonta. a naročito ne starog.
moj je odjednom bacio ima 9 godina i nikad se nije vratio. kaže da mu ne nedostaje. a čadio je i po tri kutije drine meko pakovanje.
moj je odjednom bacio ima 9 godina i nikad se nije vratio. kaže da mu ne nedostaje. a čadio je i po tri kutije drine meko pakovanje.
- Aethaercyn
#9 Re: Hoću da natjeram starog da prestane pušiti!?
Drina meko pakovanje il ti ga "ljuta", "najbolja" cigaretaJThomas wrote:nikoga ne možeš natjerati da prestane pušiti dok sam ne skonta. a naročito ne starog.
a čadio je i po tri kutije drine meko pakovanje.