HOCEMO TRG!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

a odakle vam podatak da će graditi 7 spratova? jel to fakat ili se samo pribojavate?
mislim, veliki je to plac i tu se daju pomiriti i zahtjevi investitora i zahtjevi građana za javnim prostorom.
ovako odokativno, na osnovu fotografije, bez preciznih planova, mi se čini da bi stambena zgrada povučena skroz na onu stražnju ulicu, ne znam kako se zove, ostavila dovoljno mjesta za traženi trg s poslovnim prostorima u podzemlju i podzemnu etažu koja je neviđena zarada za onog ko je izgradi.
baš me zanima šta su tu smislili jer bi dao sve da se mogu poigrati s takvim zadatkom.
ovo s upuštanjem prometa ispod trga je malo nerealno.

Image
Dosta

Post by Dosta »

dinash wrote:ja necu trg.
Dobar si :lol: Htio ili ne, ja ili ti ili oni, trg se nece desiti.. Interes kapitala je bolesnicima daleko vazniji od parka, trga, vas i vase djece... Ne radi se o tome da su oni glupi, nego jednostavno proracunati i beskrupulozni. Ako neko hoce nesto stvarno da promijeni neka razmotri miniranje objekta kad bude na pola izgradnje. Sve ostalo je suplja, ukljucujuci peticije...
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

nisam, sori :oops:
hvala puno.
ova kuća je preružna.
kasnije ću čitati ali i ovako mogu reći da u ovome nema ni zrno urbanizma. jer da su ozbiljno uzeli kontekst u razmatranje sigurno im zaključak ne bi bio nakupina betona na sred placa.
mislim, ovo je jako prometno čvorište, a bit će još jače kada ta zgrada sjedne ali ona ne čini ništa da stane na putanju tom silnom pješačkom prometu. sva se usukala u se.

a i ovo što dinaš kaže. ovo je centar grada i zemljište je preskupo. ja prvi da je moja zemlja ne bih ga tek tako prepustio. sarajevo ima trgova ali oni ne žive pravim životom i šta može garantirati da će ovaj zaživjeti. osim toga, pravi trgovi nastaju tako da se na njihovom mjestu ljudi prvo počnu sastajati pa se tek onda oko njih grade zgrade. trgovi su ti oko kojih nastaju gradovi, a ne obrnuto. normalno, ima i novih trgova ali rijetko postaju trgovi na kakav se ovdje misli.

moram sad ići :D možda se opet javim na ovu temu da dovršim sve što sam imao za reći, a možda i zaboravim :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

trg je prije svega mjesto gdje se sijeku putevi, fasade mogu biti više ili manje zastupljene i nastaju kad oni koji su došli nekim poslom na taj trg odluče ostati tamo.
ne znam šta je smiješno.
rumenko

Post by rumenko »

mislim da ce ovde piramidu zveknuti...kad moze Visoko...sto Sa ne bi moglo svoju piramidu imati...tu bi mogli nase clanove predsjednistva pohranjivati...kako koji odapne tu ga suknuti..svakako je blizu...

sad ce me ovaj kondenzator opet obrisati garant...u zadnje vrijeme sve mi izbrisa...mora da je novi
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ma supci, jedinstvena prilika da grad dobije funkcionalan trg i da se prostorno obogati uzi centar grada ali ko nas jebe kad smo ovce poput ovog davisa koji satro paametuje kupili pa kupili, e pa mene nisu kupili i stoga im jebem mamu i njima i onima koji su im dali da prave tu zgradetinu.
Zadnja sansa za trg normalnog tipa je jos preuredjenje trga Oslobodjenja ali i tu ce ekolozi da seru o par drveta koji samo sluze narkomanima i psima.
davis.ba

Post by davis.ba »

Ja niti sam igdje napisao da to nije dobra ideja niti nešto slično, samo sam rekao da treba gledati cjelinu. Ovo nije pitanje šta je bolje, trg ili poslovni centar. Vi niti znate po kakvim uslovima je prodata Sarajka, šta sadrži ugovor, kakav je situacija sa dugovanjima Sarajke, šta je sa bivšim radnicima, da li je moguće iz budžeta izdvojiti sredstva za trg, ali opet pametujete kako je to najbolje riješenje, kako su svi šupci i slične gluposti.

Neozbiljno je to.

Rekao sam već, otiđite u skupštinu kantona i raspitajte se ako ste tako uvjereni. Svi bi da pametuju po forumu kako ne valja ovo, kako ne valja ono, pa eto ako mislite tako otiđite do kancelarije nekog poslanika, po mogućnosti sda, oni su na vlasti pa pitajte.
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 16/11/2008 00:02, edited 1 time in total.
Vitez Obojenog Cela

Post by Vitez Obojenog Cela »

...
Last edited by Vitez Obojenog Cela on 02/03/2006 19:30, edited 1 time in total.
stripy

Post by stripy »

A wrote:Pa zar nisi vidio sliku sto sam ja postavila prije dva-tri posta? I procitaj linkove, sve je fino napisano. Po zapremini, nova zgrada bi bila veca od Holideja. Pa ti vidi - jedno tamo na cistini, a drugo uglavljeno u gradsko jezgro.
Image
divno poredjenje s holiday inn-om, iako nepotrebno s obzirom da je projekat prikazan na slici odbacen prije 2 godine, upravo zbog toga sto je preglomazan! Aktuelni projekat ostavlja mnogo vise prostora za trg, ali zato vise ide u visinu,...moglo bi se reci da su od dva zla izabrali manje! Sliku novog projekta je neko postao na temi slicnoj ovoj (ja mislim na podforumu Sarajevo)

Trg zaista i jeste najbolje i najljepse rjesenje, iako bih mogao progutati i da BBI napravi objekat, koja nece biti visa od okolnih zgrada, i koja ce ostaviti mnogo prostora za Trg djece Sarajeva! Medjutim, kasno smo se sjetili da protestujemo, jer je ovo vec gotova stvar, ljudi su dobili sve potrebne dozvole i gradnju im niko ne moze osporiti, bar ne bez ogromne novcane naknade...

Zato paznju treba usmjeriti na Trg oslobodjenja - Alija Izetbegovic, na par mjesta sam procitao da je njegova gradnja ove godine u planu... To je jedini preostali prostor na kojem Sarajevo moze i MORA dobiti trg kakav zasluzuje... mi gradjani, gledajuci primjer rk sarajke, imamo potpuno pravo da, bez obzira na mozda dobre namjere vlasti, u planirano rjesenje (o kojemu vecina gradjana nista ili vrlo malo zna) sumnjamo.... pa eto neka sada, pravovremeno, reaguju te silne asocijacije arhitekata, a sa njima i mi gradjani,pa da se bar taj projekat zavrsi kako treba! Ili sutimo zauvijek...
Vitez Obojenog Cela

andjo nije vise aktuelna ova slika..mislim da su usvojili neko rjesenje iz vremena prije sarajke..i doradili ga

evo jos malo makljanja :D

LINK1

obavezno procitati ovo :D

LINK2
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

A, fino si sažela to što znaš o trgovima, ali meni takvo predavanje ne treba. ja imam običaj započeti nešto objašnjavati, pa naprasno prekinuti iz čiste lijenosti. o genezi trgova bi se dalo pričat i pričat ali ono što ja i dalje tvrdim jeste da bit trga nisu njegove fasade nego ono što se dešava na njemu.
ako poravnaš sarajku i ostanu one fasade koje ne sadrže iza sebe ništa što bi privuklo ljude, onda će taj trg zjapiti prazan jer ono malo trgovina po okolnim zgradama, i još ktome odvojenih prometnicama, neće ga učini zanimljivim.
stripy

Post by stripy »

Image

evo slika novoga projekta, prenesena sa teme "Trg djece Sarajeva" na podforumu Sarajevo
Vitez Obojenog Cela

u stampi... ovo je toliko neorganizovano da se ne moze naci fotka online...
uglavnom...
koliko se dalo razaznati radilo se o plitkom kubusu koji prekriva plato, s jednom izdignutom stranom oko p+4 u ravni s radicevom
Vitez Obojenog Cela

MRAVOJED wrote:A, fino si sažela to što znaš o trgovima, ali meni takvo predavanje ne treba. ja imam običaj započeti nešto objašnjavati, pa naprasno prekinuti iz čiste lijenosti. o genezi trgova bi se dalo pričat i pričat ali ono što ja i dalje tvrdim jeste da bit trga nisu njegove fasade nego ono što se dešava na njemu.
ako poravnaš sarajku i ostanu one fasade koje ne sadrže iza sebe ništa što bi privuklo ljude, onda će taj trg zjapiti prazan jer ono malo trgovina po okolnim zgradama, i još ktome odvojenih prometnicama, neće ga učini zanimljivim.

:D:D samo nastavi ima nas koji uzivamo citajuci :D
Prenj

Post by Prenj »

Umjesto Sarajke dobicemo monstruma od 11 spratova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:x :x :x :x :x

Procitajte ovdje
manijak1

Post by manijak1 »

A što nismo htjeli Trg i prije Sarajke ?
Lisac

Post by Lisac »

prije sarajke se vishe shtedilo na slobodi :D no na novcu :D :D neka naprave trg na dvije etazhe :D ako je ikako moguce :D i neka ima lift :D :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

manijak1 wrote:A što nismo htjeli Trg i prije Sarajke ?
zato sto se uvijek sjetimo nesto braniti kad vec prodje voz...sjeti se Marshalke...
Prenj

Post by Prenj »

papak_eliminator wrote:
zato sto se uvijek sjetimo nesto braniti kad vec prodje voz...sjeti se Marshalke...
Nije samo to.
Cijela promjena visine buduce zgrade je progurana na mala vrata.
Prema projektu koji je sada na snazi buduci neboder ce biti 44m visok, sa 11 spratova. To se saznalo tek prije koji mjesec.
papak_eliminator

Prenj wrote:
papak_eliminator wrote:
Nije samo to.
Prema projektu koji je sada na snazi buduci neboder ce biti 44m visok, sa 11 spratova. To se saznalo tek prije koji mjesec.
zamisli, i niko nista tada rekao nije...
nesto ne mogu da se sjetim cime su nam tada oci mazali kako bi se ovo na mala vrata uvuklo...
papak_eliminator

papak_eliminator wrote:
Prenj wrote:
papak_eliminator wrote: zato sto se uvijek sjetimo nesto braniti kad vec prodje voz...sjeti se Marshalke...
Nije samo to.
zamisli, i niko nista tada rekao nije...
nesto ne mogu da se sjetim cime su nam tada oci mazali kako bi se ovo na mala vrata uvuklo...
ah da, sjetih se, tad smo bili zauzeti pricom o Maci i zecicama...necemu mnogo bitnijem za slijedece generacije od Trga...
kako god, sami centar grada postaje nacickan objektima raznoraznim...kako ce se ovaj svemirski dizajn uklopiti sa onim starim zgradama?
Prenj

Post by Prenj »

papak_eliminator wrote: ah da, sjetih se, tad smo bili zauzeti pricom o Maci i zecicama...necemu mnogo bitnijem za slijedece generacije od Trga...
kako god, sami centar grada postaje nacickan objektima raznoraznim...kako ce se ovaj svemirski dizajn uklopiti sa onim starim zgradama?
Da, i pet nastavaka Centralnog posvecenih "pravima zena", koja su potpuno ignorisana vec u sljedecem nastavku, cim je RAK zarezao OBN-u kaznu.

Tesko mi je to reci, ali nas grad dobiva na ruznoci sa svakim novim objektom.
da pamtis

Post by da pamtis »

necemo park, hocemo PIRAMIDU!!

Image

Image

Image
Last edited by da pamtis on 03/03/2006 10:55, edited 1 time in total.
jusuff

Post by jusuff »

pozdrav graditeljima parkova
hmmm.... ima li iko novac da to i napravi?
Post Reply