HOCEMO TRG!!!
- nokia6170
#1 HOCEMO TRG!!!
znam da je mozda malo vjerovatno da ce do toga doci, ali ljudi ja ne znam jeste li vi primjetili ljepotu prostora i sirine koja se otvorila nakon rusenja robne kuce Sarajka. Mislim da imamo historijsku sansu da tamo napravimo jedan predivan trg sa parkom, fontanom ili s cim vec...dosta nam je vise poslovnih centara u besposlenoj drzavi.
Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji nema osnovna obiljezja velegrada...bazene, koncertne dvorane, sportske komplekse...i trgove...imamo sansu da mu damo jedno od tih obiljezja kad vec mozemo.
Imali iko da od ljudi koji zive u Sarajevu na vlasti, a da voli Sarajevo i da napravi nesto lijepo sto ce trajati stotinama godina, a da kasnije moze reci sa ponosom "ja sam bio jedan od ljudi sto je ovo sagradjeno"...kao sto se ponosimo olimpijadom iz 1984. godine.
Pozdrav svima
p.s. jos uvijek ima vremena da vlasti grada, kantona, opcina promijene namjenu tog prostora.
Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji nema osnovna obiljezja velegrada...bazene, koncertne dvorane, sportske komplekse...i trgove...imamo sansu da mu damo jedno od tih obiljezja kad vec mozemo.
Imali iko da od ljudi koji zive u Sarajevu na vlasti, a da voli Sarajevo i da napravi nesto lijepo sto ce trajati stotinama godina, a da kasnije moze reci sa ponosom "ja sam bio jedan od ljudi sto je ovo sagradjeno"...kao sto se ponosimo olimpijadom iz 1984. godine.
Pozdrav svima
p.s. jos uvijek ima vremena da vlasti grada, kantona, opcina promijene namjenu tog prostora.
-
mehopuzic
optimista si, ali ja vise ocekujem da ce tu teroristi-vehabijski podici jos jednu dzamiju i "obrazovni centar za islamsku mladez" nego napraviti trg...
pa bolan nemamo parka kako treba, opstina centar je htjela napraviti do narodnog pozorista park sa fontanom(to je ono sto ima svaki veci civilizovani grad), ali ne islamska zajednica je nasla da je to prije 1000 godina pripadalo njima i sad tu hoce praviti dzamiju...
pa ko da je to uvijek njihovo bilo, sta ako se sad pojave bogumili ili iliri i kazu e ne to je nase, rusi sve sto ste napravili
treba ici odavde
pa bolan nemamo parka kako treba, opstina centar je htjela napraviti do narodnog pozorista park sa fontanom(to je ono sto ima svaki veci civilizovani grad), ali ne islamska zajednica je nasla da je to prije 1000 godina pripadalo njima i sad tu hoce praviti dzamiju...
pa ko da je to uvijek njihovo bilo, sta ako se sad pojave bogumili ili iliri i kazu e ne to je nase, rusi sve sto ste napravili
- nokia6170
koliko sam optimista, toliko i nisam jer sam u prvoj recenici izrazio sumnju da ce od toga ista biti...ja razumijem da zbog svoje konfiguracije terena, Sarajevo ne moze imati velike parkove i trgove kao neki drugi veliki gradovi...ali radi se o tome sto se pojavio taj veliki prostor u samom centru grada...zar to nije idealna prilika???
ja znam da je na tom prostoru BBI (Bosna Bank International) dobila dozvolu da gradi stambeno poslovni objekat sav u staklu...danas citam da vec hoce da mu mijenjaju namijenu i prvobitni izgled....dzamija nije planirana ni u kojem slucaju...ne brini se:)
Mene samo cudi kako niko ne zeli da ostavi nesto iza sebe lijepo. Ako ima politickih aktivsta na ovom forumu, eto im prilike da daju svoj mali doprinos ovom gradu....
ja znam da je na tom prostoru BBI (Bosna Bank International) dobila dozvolu da gradi stambeno poslovni objekat sav u staklu...danas citam da vec hoce da mu mijenjaju namijenu i prvobitni izgled....dzamija nije planirana ni u kojem slucaju...ne brini se:)
Mene samo cudi kako niko ne zeli da ostavi nesto iza sebe lijepo. Ako ima politickih aktivsta na ovom forumu, eto im prilike da daju svoj mali doprinos ovom gradu....
-
Prenj
Cuj Trg?????
Sto nam to treba?
Zar nije svima nama puno vaznije da se jadni vlasnicni ovih auta iz ove price http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 7/index.do, negdje skrase?
Mora i nasa elita negdje stanovati, nije red da se siroti potucaju po Bosmalu,
Sto nam to treba?
Zar nije svima nama puno vaznije da se jadni vlasnicni ovih auta iz ove price http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 7/index.do, negdje skrase?
Mora i nasa elita negdje stanovati, nije red da se siroti potucaju po Bosmalu,
-
davis.ba
Imaš tu temu ovdje pa pročitaj
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23084
Ja sam između ostalog napisao ovo:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23084
Ja sam između ostalog napisao ovo:
Zaboravljaš mnoge stvari:
-Gdje naći novac koji bi bio potreban za takvo nešto? Jedino iz budžeta ali kako to možeš očekivati kad u sarajevskom kantonu maltene malo malo pa štrajkuju profesori zbog visine plata? Investitori ovdje ne dolaze u obzir jer se parkom ne bi kasnije ništa zarađivalo i niko ti neće pokloniti tek tako pare.
-Druga stvar, još važnija. Zaboravljaš dugove Sarajke kao robne kuće, neuplaćeni doprinosi radnika, neisplaćene plate i na kraju sama budućnosti radnika. Kupovinom stranog investitora većina ovih stvari će se riješiti(ili se već riješila) jedino ne znam da li će i bivši radnici dobiti neki posao u novom objektu.
Kako god novca za to nema, plus postoje(ili su postojali) dugovi firme i još imaš radnike. Dakle nije tek tako izbor, hoćemo li raditi park ili neki biznis centar, treba srediti i ove ostale probleme koji postoje.
- Mahalac
Ideja je fenomenalna cak sam vidio neko je u prosloj temi postavio sliku kako bi saobracaj "porinuo" u tunel koji bi izlazio negdje kod predsjednistva. Stvarno bi bilo prelijepo jos samo ostaviti tramvaj da ide titovom a ostatak poplocati, dobili bi trg i Sarajevo kao metropolu.
Neko je rekao stvarno nije NE IZVODIVO.
Eeeee da je pameti...ko sto nije...nece'l ko na izborima to obecati???
Neko je rekao stvarno nije NE IZVODIVO.
Eeeee da je pameti...ko sto nije...nece'l ko na izborima to obecati???
- nokia6170
sa gradjevinske strane pravljenje trga je najjednostavnije rjesenje za ovaj prostor...posaditi svijece, staviti klupe, lampe, fontanu...cak i da ostane saobracaj kakav jeste...vrlo lijepo bi izgledalo. gradnja bilo kojeg objekta bi predstavljala patnju za sve koji zive pored tog prostora (prasina, buka, zagadjenje...) kao i za prolaznike u naredne 3, 4 godine...sjetite se samo oplocavanja ferhadije...koji je haos ljetos bio.
sto se tice ovog komentara sto rece davis.ba za dugovanja i sve ostale stvari finansijske prirode..mislim da je to prilicno generalan stav...sve zavisi kome se sta duguje...sarajka nije nikada uposljavala toliko puno ljudi pa da su to neke stotine miliona maraka dugovanja..mislim da uopste ne bi bio problem pokriti budzetski ta dugovanja prema radnicima....uzmite u obzir koliki je samo budzet kantona sarajeva...ove dugove prema drzavnim firmama kao sto su ptt, elektroprivreda i druge drzavne firme..pa dragi moji ne bi bio prvi put da se takvi dugovi otpisu....barem sada bi imalo pozitivan ishod to otpisivanje.
nadalje, ne treba zaboraviti ulogu gradova prijatelja sarajeva, koji bi podrzali ovu ideju pravljena trga kao partnera..recimo barcelona (vise puta su pokazali svoju solidarnost)....sve u svemu investicija ne bi bila skuplja od 3 miliona maraka...a to je nista kolike se pare trose na gluposti.
sto se tice ovog komentara sto rece davis.ba za dugovanja i sve ostale stvari finansijske prirode..mislim da je to prilicno generalan stav...sve zavisi kome se sta duguje...sarajka nije nikada uposljavala toliko puno ljudi pa da su to neke stotine miliona maraka dugovanja..mislim da uopste ne bi bio problem pokriti budzetski ta dugovanja prema radnicima....uzmite u obzir koliki je samo budzet kantona sarajeva...ove dugove prema drzavnim firmama kao sto su ptt, elektroprivreda i druge drzavne firme..pa dragi moji ne bi bio prvi put da se takvi dugovi otpisu....barem sada bi imalo pozitivan ishod to otpisivanje.
nadalje, ne treba zaboraviti ulogu gradova prijatelja sarajeva, koji bi podrzali ovu ideju pravljena trga kao partnera..recimo barcelona (vise puta su pokazali svoju solidarnost)....sve u svemu investicija ne bi bila skuplja od 3 miliona maraka...a to je nista kolike se pare trose na gluposti.
- nokia6170
pa sta ako su je kupili prije 3-4 godine....sta su napravili za te 3, 4 godine...vjerovatno u ugovoru postoje odredbe koje definisu i nacin raskida istog ugovora...koliko danas mogu procitati u novinama...oni zele sada da grade malo drugaciji objekat nego onaj za koji su saglasnost dobili...isto tako prema pravilima privatizacije..kantonalna agencija za privatizaciju ima pravo da jednostrano raskine svaki ugovor iz privatizacije ukoliko dodje do krsenja samog prvobitnog ugovora.....steta sto neko nema malo vise detalja u vezi sa privatizacijom tog prostora kojeg je kupila BBI pa da vidimo koje su ugovorne obaveze bile BBI.
-
Max.Cherry
#15 Re: HOCEMO TRG!!!
Jok eto trebamo besposličare koji će besposleni hodati po nekakvom trgu... Kakav bolan trg, koji će nam qrac trg kad narod životari u komplet državi? Ne kažem da će shopping centar riješiti nešto, ali nešto sumnjam, ispravi me ako griješim, da će na popločanoj livadi biti zaposleno više ljudi no u ikakvom trgovačkom objektu koji tamo osvane jedan dan.nokia6170 wrote:dosta nam je vise poslovnih centara u besposlenoj drzavi.
-
davis.ba
Pa kad se dalo na prodaju onda znači da je za to i određeno prije 3-4 godine a ne nedavno. A do sada nisu ništa napravili jer je naša administracija tako dobra, tako efikasna...nokia6170 wrote:pa sta ako su je kupili prije 3-4 godine....sta su napravili za te 3, 4 godine...vjerovatno u ugovoru postoje odredbe koje definisu i nacin raskida istog ugovora...koliko danas mogu procitati u novinama...oni zele sada da grade malo drugaciji objekat nego onaj za koji su saglasnost dobili...isto tako prema pravilima privatizacije..kantonalna agencija za privatizaciju ima pravo da jednostrano raskine svaki ugovor iz privatizacije ukoliko dodje do krsenja samog prvobitnog ugovora.....steta sto neko nema malo vise detalja u vezi sa privatizacijom tog prostora kojeg je kupila BBI pa da vidimo koje su ugovorne obaveze bile BBI.
-
Prenj
#18 Re: HOCEMO TRG!!!
Zvrcka i jeste u tome sto to i nece biti bas pravi shopping. Veci dio prostora je predvidjen za stanove. Naravno i garaza je predvidjena, nije red da nemaju gdje parkirati svoje sirotice.Max.Cherry wrote:Jok eto trebamo besposličare koji će besposleni hodati po nekakvom trgu... Kakav bolan trg, koji će nam qrac trg kad narod životari u komplet državi? Ne kažem da će shopping centar riješiti nešto, ali nešto sumnjam, ispravi me ako griješim, da će na popločanoj livadi biti zaposleno više ljudi no u ikakvom trgovačkom objektu koji tamo osvane jedan dan.nokia6170 wrote:dosta nam je vise poslovnih centara u besposlenoj drzavi.
- Mahalac
Jeste ovo im je stvarno bilo super jos udarilo na sve medije kako "nam" dusebriznici izgradise plinovod i to do Bjelasnice mo's mislit.....ebalo mater svoju bezobraznu.Prenj wrote:Valjda je prece bilo praviti gasovod do Bjelasnice od drzavnih para, da nam se ne smrzava elita u apartmancicima ...
..a onu kantonalnu televiziju iliti televiziju licnih promocija (kad ih vidim nako skupno u odijelima na celu sa Sakickom
-
Prenj
Ono sto je najvaznije jeste da nova zgrada biti visoka barem sedam spratova i da ce u potpunosti zakloniti pogled iz parka na Trebevic.MRAVOJED wrote:ima li negdje projekt nove zgradeznam da sam ga već negdje gledao ali ne mogu sad naći
želio ih nešto vidjeti, pa ako neko naleti neka pristavi
Ali zato ce nasa elita da se kupa u pogledu, u stanovima na juznoj strani zgrade.
-
Prenj
Istinski projekat nije nikada predstavljen gradjanima, vec je samo bilo par nemustih opisa.MRAVOJED wrote:pa dobro, ali ima li link neki
Valjda su htjeli da sakriju od javnosti da ce veliku robnu kucu u centru glavnog grada BiH zamijeniti stambena zgrada sa samoposlugom u prizemlju.