hočemo li ućit slova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Platformas

#51 Re: hočemo li ućit slova

Post by Platformas »

Dobrovoljno se javljam da podučim puk, naročito zenski ispravnoj upotrebi slova č i ć.
Jay Gatsby

#52 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

tf2_spy wrote:
Jay Gatsby wrote:
tf2_spy wrote:dok god postoje kao dva različita slova, isto je. ako kažeš da to nisu dva različita slova, pogledaj abecedu.
Teško je razgovarati s ljudima koji neće da uvaže ni neke očigledne argumente.
kao što je abeceda i 4. i 5. slovo iste?! aj vozdra.
Malo deskripcije u jeziku i malo više strpljenja u komunikaciji. A bez ovog drugog ti je uzalud sva pismenost ovog svijeta. Ako već imaš namjeru razgovarati s ljudima, komuniciraj kao čovjek.
alibegoa

#53 Re: hočemo li ućit slova

Post by alibegoa »

tf2_spy wrote:
Jay Gatsby wrote:
tf2_spy wrote:dok god postoje kao dva različita slova, isto je. ako kažeš da to nisu dva različita slova, pogledaj abecedu.
Teško je razgovarati s ljudima koji neće da uvaže ni neke očigledne argumente.
kao što je abeceda i 4. i 5. slovo iste?! aj vozdra.
Po Vuku jedan glas jedno slovo, ako većina kaže da je samo jedan glas a ne dva, a to će sigurno biti u budućnosti, biti će i jedno slovo. Ja bih tebi dao da odlučiš hoće li ostati Č ili Ć.
tf2_spy

#54 Re: hočemo li ućit slova

Post by tf2_spy »

Jay Gatsby wrote: Malo deskripcije u jeziku i malo više strpljenja u komunikaciji. A bez ovog drugog ti je uzalud sva pismenost ovog svijeta. Ako već imaš namjeru razgovarati s ljudima, komuniciraj kao čovjek.
ok. doviđenja.
neobična

#55 Re: hočemo li ućit slova

Post by neobična »

po ovim postovima se može vidjeti ko sve razlikuje č i ć, a ko ne :-)

pa ljudi dragi, to su osnove jezika. meni lično ne smeta kada razgovaram s nekim, onako neformalno, i kada taj neko u tom razgovoru i č i ć izgovara isto, ali kada vidim npr neke seminarske, diplomske ili nesto sl za fax ili za posao, gdje su te greške toliko očite.. pa jednostavno bih ih ispisala sa faxa :x :x :x

i tako... današnji studenti uče o nekim tamo lijevim stvarima, a ne znaju svoj maternji jezik :-) ne znam za vas...ali za mene je to, jednostavno rečeno: nidje veze :D
mrgreen

#56 Re: hočemo li ućit slova

Post by mrgreen »

moderno je ne znati, oni su evoluciono u prednosti :)
Jay Gatsby

#57 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

neobična wrote:po ovim postovima se može vidjeti ko sve razlikuje č i ć, a ko ne :-)

pa ljudi dragi, to su osnove jezika. meni lično ne smeta kada razgovaram s nekim, onako neformalno, i kada taj neko u tom razgovoru i č i ć izgovara isto, ali kada vidim npr neke seminarske, diplomske ili nesto sl za fax ili za posao, gdje su te greške toliko očite.. pa jednostavno bih ih ispisala sa faxa :x :x :x

i tako... današnji studenti uče o nekim tamo lijevim stvarima, a ne znaju svoj maternji jezik :-) ne znam za vas...ali za mene je to, jednostavno rečeno: nidje veze :D
Jedan od razloga što su Nijemci tu gdje jesu je što praktično razmišljaju. I kad je jezik u pitanju.
filozofija

#58 Re: hočemo li ućit slova

Post by filozofija »

Nažalost, gramatički nacizam je jako popularan u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Jezik treba da se prilagođava ljudima i njihovim potrebama, a ne ljudi jeziku. To je fakt i tako funkcioniše svugdje u svijetu. Svaki jezik se mijenja i to konstantno, uključujući i naš - htjeli mi to priznati ili ne. Kako nam je držva u qurzu, ne čudi me da je i sama institucija koja definiše naš jezik također u istom problemu.

Ja nemam nekih problema sa razlikovanjem ć i č ili dž i đ, ali sam fakat zato da se izbace iz upotrebe, tj. da se spoje u neko srednje ć ili srednje đ.

Mislim da je jedino kod nas prisutan trend književnika koji formiraju jezik na silu, a ne jezika koji formira književnike.

Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
S4mpion

#59 Re: hočemo li ućit slova

Post by S4mpion »

Primijetio sam da Srbijanci vrlo jasno izgovaraju č i ć,dok je kod nas u govoru uglavnom sve č ili čarsijski ć :D
wall3

#60 Re: hočemo li ućit slova

Post by wall3 »

Nevjerovatno je kako ljudi ne znaju ono što se uči u 2-3 razredu osnovne, pa hajde da je to 5-6 razred pa čovjek shvati, ali to su maturanti gimnazije, studenti :x . Meni je lično gore kada napišu "da te", "uzmi te" po 3-4 puta u par rečenica.

Gramatički je č slično dž, ž i š(prednjenepčani, dž je po intonaciji slično) a ć ima neke sličnosti sa đ.

Edit: Dakle č je prednjenepčani, a ć dentalno-nepčani
alibegoa

#61 Re: hočemo li ućit slova

Post by alibegoa »

wall3 wrote: Edit: Dakle č je prednjenepčani, a ć dentalno-nepčani
Ovo pučanstvu zbilja puno znači.
tf2_spy

#62 Re: hočemo li ućit slova

Post by tf2_spy »

filozofija wrote: Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
u svom navođenju primjera m/n i č/ć nisam se vodio nastankom tih glasova, nego sam htio istaknuti da su to dva različita slova. mislim da sam to i rekao nekoliko puta.
m je bilabijalni suglasnik, n je dental, a č i ć su palatali. prema tome, mani me se prozivanja po pitanju "poznavanja jezika i gramatike".
fidoremilienko

#63 Re: hočemo li ućit slova

Post by fidoremilienko »

wall3 wrote:Meni je lično gore kada napišu "da te"
Daj primjer.
filozofija

#64 Re: hočemo li ućit slova

Post by filozofija »

Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.

U svakoj normalnoj zemlji, insitutucija koja se brine o standardu jezika, promatra i kakvo je trenutno stanje na polju jezika na ulici, tj. među narodom, te pokušva da nađe zajedničku tačku. Jezik nije sveti gral i treba da se mijenja sa potrebama novih generacija. Svakodnevni govor populacije se "NE može" ignorisati i to se nebi trebalo raditi, a dešava se kod nas.

Da se i ranije radilo kako danas rade Senahid i Baotić, mi bi i dalje pisali arebicom ili bosančicom, a pričali kako pričamo :run:
fidoremilienko

#65 Re: hočemo li ućit slova

Post by fidoremilienko »

filozofija wrote:Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.

U svakoj normalnoj zemlji, insitutucija koja se brine o standardu jezika, promatra i kakvo je trenutno stanje na polju jezika na ulici, tj. među narodom, te pokušva da nađe zajedničku tačku. Jezik nije sveti gral i treba da se mijenja sa potrebama novih generacija. Svakodnevni govor populacije se "NE može" ignorisati i to se nebi trebalo raditi, a dešava se kod nas.

Da se i ranije radilo kako danas rade Senahid i Baotić, mi bi i dalje pisali arebicom ili bosančicom, a pričali kako pričamo :run:
:?

"ne bi" ili "nebi"
int21

#66 Re: hočemo li ućit slova

Post by int21 »

Jeste bitna razlika. I to jako bitna:

ćuti - kad želimo da neko začepi
čuti - čuti zvukove

Možda ne na forumu ili u razgovoru ali itekako bitno u pravopisu. I jeste razlika kao što je i razlika izmedju m i n.
Jay Gatsby

#67 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

Način i mjesto tvorbe su nebitni. Nema praktičnog razloga da se insistira na razlici Č i Ć. Ne znam zašto je to tako teško prihvatiti. Da postoji praktični razlog, ljudi bi se razlike držali dosljedno. Kao u slučaju M i N.
int21

#68 Re: hočemo li ućit slova

Post by int21 »

filozofija wrote:Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.

Koje generacije i generacije? U mom rodnom kraju (a BH je u pitanje) svi bez problema znaju razliku izmedju ta dva slova i to generacijama :)
Jay Gatsby

#69 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:

čuti - čuti zvukove

Možda ne na forumu ili u razgovoru ali itekako bitno u pravopisu. I jeste razlika kao što je i razlika izmedju m i n.
Rečenica? Kontekst? Intonacija?
Jay Gatsby

#70 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

int21 wrote:

Koje generacije i generacije? U mom rodnom kraju (a BH je u pitanje) svi bez problema znaju razliku izmedju ta dva slova i to generacijama :)
Pa, onda smo pismeni. Ne znam zašto "ućimo slova".
alibegoa

#71 Re: hočemo li ućit slova

Post by alibegoa »

čuti - čuti zvukove

Meni je ovdje razlika u dužini ovog 'u'!
int21

#72 Re: hočemo li ućit slova

Post by int21 »

Jay Gatsby wrote:

čuti - čuti zvukove

Hoces reci da je lakse analizirati kontekst od obicnog slova?
Jay Gatsby

#73 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

alibegoa wrote:

čuti - čuti zvukove

Ama, naravno da je tu razlika.
int21

#74 Re: hočemo li ućit slova

Post by int21 »

Jay Gatsby wrote:
alibegoa wrote:

čuti - čuti zvukove

Ama, naravno da je tu razlika.
Jesi je vidio ili cuo tu razliku?
Jay Gatsby

#75 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

int21 wrote:
Jay Gatsby wrote:

čuti - čuti zvukove

Hoces reci da je lakse analizirati kontekst od obicnog slova?
Ako neko neprekidno priča u tvom društvu i ti mu kažeš "čuti" (duže 'u'), šta misliš kako će on reagirati?
Post Reply