hočemo li ućit slova
- Platformas
#51 Re: hočemo li ućit slova
Dobrovoljno se javljam da podučim puk, naročito zenski ispravnoj upotrebi slova č i ć.
-
Jay Gatsby
#52 Re: hočemo li ućit slova
Malo deskripcije u jeziku i malo više strpljenja u komunikaciji. A bez ovog drugog ti je uzalud sva pismenost ovog svijeta. Ako već imaš namjeru razgovarati s ljudima, komuniciraj kao čovjek.tf2_spy wrote:kao što je abeceda i 4. i 5. slovo iste?! aj vozdra.Jay Gatsby wrote:Teško je razgovarati s ljudima koji neće da uvaže ni neke očigledne argumente.tf2_spy wrote:dok god postoje kao dva različita slova, isto je. ako kažeš da to nisu dva različita slova, pogledaj abecedu.
- alibegoa
#53 Re: hočemo li ućit slova
Po Vuku jedan glas jedno slovo, ako većina kaže da je samo jedan glas a ne dva, a to će sigurno biti u budućnosti, biti će i jedno slovo. Ja bih tebi dao da odlučiš hoće li ostati Č ili Ć.tf2_spy wrote:kao što je abeceda i 4. i 5. slovo iste?! aj vozdra.Jay Gatsby wrote:Teško je razgovarati s ljudima koji neće da uvaže ni neke očigledne argumente.tf2_spy wrote:dok god postoje kao dva različita slova, isto je. ako kažeš da to nisu dva različita slova, pogledaj abecedu.
- tf2_spy
#54 Re: hočemo li ućit slova
ok. doviđenja.Jay Gatsby wrote: Malo deskripcije u jeziku i malo više strpljenja u komunikaciji. A bez ovog drugog ti je uzalud sva pismenost ovog svijeta. Ako već imaš namjeru razgovarati s ljudima, komuniciraj kao čovjek.
- neobična
#55 Re: hočemo li ućit slova
po ovim postovima se može vidjeti ko sve razlikuje č i ć, a ko ne
pa ljudi dragi, to su osnove jezika. meni lično ne smeta kada razgovaram s nekim, onako neformalno, i kada taj neko u tom razgovoru i č i ć izgovara isto, ali kada vidim npr neke seminarske, diplomske ili nesto sl za fax ili za posao, gdje su te greške toliko očite.. pa jednostavno bih ih ispisala sa faxa
i tako... današnji studenti uče o nekim tamo lijevim stvarima, a ne znaju svoj maternji jezik
ne znam za vas...ali za mene je to, jednostavno rečeno: nidje veze 
pa ljudi dragi, to su osnove jezika. meni lično ne smeta kada razgovaram s nekim, onako neformalno, i kada taj neko u tom razgovoru i č i ć izgovara isto, ali kada vidim npr neke seminarske, diplomske ili nesto sl za fax ili za posao, gdje su te greške toliko očite.. pa jednostavno bih ih ispisala sa faxa
i tako... današnji studenti uče o nekim tamo lijevim stvarima, a ne znaju svoj maternji jezik
-
mrgreen
#56 Re: hočemo li ućit slova
moderno je ne znati, oni su evoluciono u prednosti 
-
Jay Gatsby
#57 Re: hočemo li ućit slova
Jedan od razloga što su Nijemci tu gdje jesu je što praktično razmišljaju. I kad je jezik u pitanju.neobična wrote:po ovim postovima se može vidjeti ko sve razlikuje č i ć, a ko ne![]()
pa ljudi dragi, to su osnove jezika. meni lično ne smeta kada razgovaram s nekim, onako neformalno, i kada taj neko u tom razgovoru i č i ć izgovara isto, ali kada vidim npr neke seminarske, diplomske ili nesto sl za fax ili za posao, gdje su te greške toliko očite.. pa jednostavno bih ih ispisala sa faxa![]()
![]()
![]()
i tako... današnji studenti uče o nekim tamo lijevim stvarima, a ne znaju svoj maternji jezikne znam za vas...ali za mene je to, jednostavno rečeno: nidje veze
-
filozofija
#58 Re: hočemo li ućit slova
Nažalost, gramatički nacizam je jako popularan u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Jezik treba da se prilagođava ljudima i njihovim potrebama, a ne ljudi jeziku. To je fakt i tako funkcioniše svugdje u svijetu. Svaki jezik se mijenja i to konstantno, uključujući i naš - htjeli mi to priznati ili ne. Kako nam je držva u qurzu, ne čudi me da je i sama institucija koja definiše naš jezik također u istom problemu.
Ja nemam nekih problema sa razlikovanjem ć i č ili dž i đ, ali sam fakat zato da se izbace iz upotrebe, tj. da se spoje u neko srednje ć ili srednje đ.
Mislim da je jedino kod nas prisutan trend književnika koji formiraju jezik na silu, a ne jezika koji formira književnike.
Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
Ja nemam nekih problema sa razlikovanjem ć i č ili dž i đ, ali sam fakat zato da se izbace iz upotrebe, tj. da se spoje u neko srednje ć ili srednje đ.
Mislim da je jedino kod nas prisutan trend književnika koji formiraju jezik na silu, a ne jezika koji formira književnike.
Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
- S4mpion
#59 Re: hočemo li ućit slova
Primijetio sam da Srbijanci vrlo jasno izgovaraju č i ć,dok je kod nas u govoru uglavnom sve č ili čarsijski ć 
- wall3
#60 Re: hočemo li ućit slova
Nevjerovatno je kako ljudi ne znaju ono što se uči u 2-3 razredu osnovne, pa hajde da je to 5-6 razred pa čovjek shvati, ali to su maturanti gimnazije, studenti
. Meni je lično gore kada napišu "da te", "uzmi te" po 3-4 puta u par rečenica.
Gramatički je č slično dž, ž i š(prednjenepčani, dž je po intonaciji slično) a ć ima neke sličnosti sa đ.
Edit: Dakle č je prednjenepčani, a ć dentalno-nepčani
Gramatički je č slično dž, ž i š(prednjenepčani, dž je po intonaciji slično) a ć ima neke sličnosti sa đ.
Edit: Dakle č je prednjenepčani, a ć dentalno-nepčani
- alibegoa
#61 Re: hočemo li ućit slova
Ovo pučanstvu zbilja puno znači.wall3 wrote: Edit: Dakle č je prednjenepčani, a ć dentalno-nepčani
- tf2_spy
#62 Re: hočemo li ućit slova
u svom navođenju primjera m/n i č/ć nisam se vodio nastankom tih glasova, nego sam htio istaknuti da su to dva različita slova. mislim da sam to i rekao nekoliko puta.filozofija wrote: Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
m je bilabijalni suglasnik, n je dental, a č i ć su palatali. prema tome, mani me se prozivanja po pitanju "poznavanja jezika i gramatike".
- fidoremilienko
#63 Re: hočemo li ućit slova
Daj primjer.wall3 wrote:Meni je lično gore kada napišu "da te"
-
filozofija
#64 Re: hočemo li ućit slova
Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.
U svakoj normalnoj zemlji, insitutucija koja se brine o standardu jezika, promatra i kakvo je trenutno stanje na polju jezika na ulici, tj. među narodom, te pokušva da nađe zajedničku tačku. Jezik nije sveti gral i treba da se mijenja sa potrebama novih generacija. Svakodnevni govor populacije se "NE može" ignorisati i to se nebi trebalo raditi, a dešava se kod nas.
Da se i ranije radilo kako danas rade Senahid i Baotić, mi bi i dalje pisali arebicom ili bosančicom, a pričali kako pričamo
U svakoj normalnoj zemlji, insitutucija koja se brine o standardu jezika, promatra i kakvo je trenutno stanje na polju jezika na ulici, tj. među narodom, te pokušva da nađe zajedničku tačku. Jezik nije sveti gral i treba da se mijenja sa potrebama novih generacija. Svakodnevni govor populacije se "NE može" ignorisati i to se nebi trebalo raditi, a dešava se kod nas.
Da se i ranije radilo kako danas rade Senahid i Baotić, mi bi i dalje pisali arebicom ili bosančicom, a pričali kako pričamo
- fidoremilienko
#65 Re: hočemo li ućit slova
filozofija wrote:Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.
"ne bi" ili "nebi"
- int21
#66 Re: hočemo li ućit slova
Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
ćuti - kad želimo da neko začepi
čuti - čuti zvukove
Možda ne na forumu ili u razgovoru ali itekako bitno u pravopisu. I jeste razlika kao što je i razlika izmedju m i n.
čuti - čuti zvukove
Možda ne na forumu ili u razgovoru ali itekako bitno u pravopisu. I jeste razlika kao što je i razlika izmedju m i n.
-
Jay Gatsby
#67 Re: hočemo li ućit slova
Način i mjesto tvorbe su nebitni. Nema praktičnog razloga da se insistira na razlici Č i Ć. Ne znam zašto je to tako teško prihvatiti. Da postoji praktični razlog, ljudi bi se razlike držali dosljedno. Kao u slučaju M i N.
- int21
#68 Re: hočemo li ućit slova
Koje generacije i generacije? U mom rodnom kraju (a BH je u pitanje) svi bez problema znaju razliku izmedju ta dva slova i to generacijamafilozofija wrote:Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.
-
Jay Gatsby
#69 Re: hočemo li ućit slova
Rečenica? Kontekst? Intonacija?int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove
-
Jay Gatsby
#70 Re: hočemo li ućit slova
Pa, onda smo pismeni. Ne znam zašto "ućimo slova".int21 wrote:Koje generacije i generacije? U mom rodnom kraju (a BH je u pitanje) svi bez problema znaju razliku izmedju ta dva slova i to generacijamafilozofija wrote:Ako generacije i generacije nisu u stanju da nauče nešto što bi gramatički bili ispravno, to ne znači da imamo problem u generacijama, nego problem u pravopisu. Znači, nešto se gura na silu.
- alibegoa
#71 Re: hočemo li ućit slova
Meni je ovdje razlika u dužini ovog 'u'!int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove
- int21
#72 Re: hočemo li ućit slova
Hoces reci da je lakse analizirati kontekst od obicnog slova?Jay Gatsby wrote:Rečenica? Kontekst? Intonacija?int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove
-
Jay Gatsby
#73 Re: hočemo li ućit slova
Ama, naravno da je tu razlika.alibegoa wrote:Meni je ovdje razlika u dužini ovog 'u'!int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove
- int21
#74 Re: hočemo li ućit slova
Jesi je vidio ili cuo tu razliku?Jay Gatsby wrote:Ama, naravno da je tu razlika.alibegoa wrote:Meni je ovdje razlika u dužini ovog 'u'!int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove
-
Jay Gatsby
#75 Re: hočemo li ućit slova
Ako neko neprekidno priča u tvom društvu i ti mu kažeš "čuti" (duže 'u'), šta misliš kako će on reagirati?int21 wrote:Hoces reci da je lakse analizirati kontekst od obicnog slova?Jay Gatsby wrote:Rečenica? Kontekst? Intonacija?int21 wrote:Jeste bitna razlika. I to jako bitna:
čuti - čuti zvukove