hočemo li ućit slova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#326 Re: hočemo li ućit slova

Post by plain vanilla »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Odoh ja džaci :D Kud rekoh da sam logoped, sad mi se valja penjati na tavan :-) :lol:

Šalim se. Vani potrudiću se da malo prelistam literaturu,fakat sam mnogo toga pozaboravljao.
Nemoj samo opet snosit' Fromma sa tavana, ;-)
ma kod njega pun tavan hrane, vidis da kao vjeverica samo skuplja, a nista ne da :lol:
tuzlak :kiss:
fatamorgana

#327 Re: hočemo li ućit slova

Post by fatamorgana »

plain vanilla wrote: ma kod njega pun tavan hrane, vidis da kao vjeverica samo skuplja, a nista ne da :lol:
Znači Fromm pada u vodu jer je on između "Imati ili biti" izabrao ono prvo, ;-)
fatamorgana

#328 Re: hočemo li ućit slova

Post by fatamorgana »

KvaziExpert wrote:Jesam li dobro razumio, svako može ispraviti govornu manu kod logopeda?

Šta je sa npr. Vojislavom Šešeljom (primjer teško da može biti gori :mrgreen: , al' ne pada mi na pamet niko drugi, a da ga svi znaju), ne mogu da vjerujem da ne zna za to, i da nikad nije pokušao :?
Ma Šešelj je trenutno kad holandskih logopeda ....
Great Cornholio

#329 Re: hočemo li ućit slova

Post by Great Cornholio »

Vani, evo ja sad s tavana, nisam ni znao da imam još onog duhana kojeg smo u ratu uzgajali, još se suši :lol:

E ovako, da bi nešto nazvali poremećajem moramo imati model nečega što se smatra normalnim,. Odstupanje od normi se smatra poremećajem.

Mi smo naviknuti da očekujemo da informacije dopiru do nas određenom brzinom. Najviše nam odgovara kad je tok informacija između 150 i 170 riječi u minuti. Neke riječi su duže a neke su kraće tako da mi moramo prilagoditi našu brzinu govora da bismo zadržali ovu konstantnu brzinu protoka informacija. Možemo mjeriti brzinu govora u slogovima po sekundi. Većina ljudi govori brzinom 5 do 7 slogova u sekundi. Kad izgovaramo neku dužu riječ povećavamo brzinu govora, a kod kraćih riječi smanjujemo brzinu govora. Npr. za riječi 'miš' i 'žirafa' će trebati isto vremena za izgovaranje. Mi ćemo brže artikulirati glasove i slogove u riječi žirafa, tako da će nam trebati isto onoliko vremena da je izgovorimo koliko i za riječ 'miš'.

Ti si rekla da govoriš brzo, a da li govoriš prebrzo možeš ispitati na sljedeći način. Uzmi neki tekst i čitaj ga minutu, zabilježi dokle si došla kad minuta istekne, izbroj koliko si riječi pročitala, pa ako je više od 170 onda bi trebala smanjiti brzinu govora.

Na osnovu onog što si rekla moglo bi se zaključiti da se kod tebe radi o brzopletosti ( stručni naziv tachilalia), zbog povećane brzine izgovora duže riječi ne možeš da izgovoriš pravilno,izostavljaš glasove ili slogove, jednostavno tvoji artikulaturi ne mogu "stići" brzinu tvojih misli.

Tretman bi se trebao usmjeriti na uspostavljanje ravnoteže između procesa uzbuđivanja i procesa inhibicije u višoj nervnoj djelatnosti ( usporavanjem govora, čitanja, pisanja, motornosti).

Evo probaj malo sa vježbama disanja i vježbama fonacije, neće ti naškoditi.

Vježbe disanja

One se sastoje:

1.U kratkom udahu i laganom i dugom izdahu;
2. U kratkom udahu i dugom izdahu, prvo sa jednom kraćom pauzom, a zatim sa dvije i poslije sa tri pauze; u pauzama ne smije biti udisanja vazduha; između udaha i izdaha ne smije biti pauze, a između izdaha i udaha potrebna je kratka pauza.
3.Zatim ove vježbe treba spojiti sa usporenim pokretima ruku ( za vrijeme udaha vazduha ruke se dižu uvis - ili naprijed , a za vrijeme izdaha one se lagano spuštaju.
4. Vježbe disanja bez pokretanja ruku se mogu izvoditi u sjedećem i ležećem stavu, pored vježbanja u stojećem stavu.

Vježbe fonacije

Pretpostavljam da nemaš poremećen glas ( glas ti nije promukao, hrapav, pretjerano visok, piskav ili na neki drugi način poremećen), a ako neko ima nešto od nabrojanog potrebno je da ljekar pregleda organ fonacije.

Iako nemaš poremećen glas vježbe fonacije ti mogu pomoći i kod poteškoća sa govorom koje se kod tebe ponekad javljaju, jer se kombinuju sa vježbama disanja.

1. Vježbe disanja (kratak udah i dug izdah) spojiti sa fonacijom na taj naćin da će se na izdahu izgovarati tiho, zatim poluglasno i najzad umjereno glasno produženo 'A'
2. to isto će se uraditi i sa ostalim samoglasnicima ( O, U, E,I)
3. Na sličan način će se izgovarati spojeno samoglasnici (AO,AU, AE, AI, zatim AOU, AOU, AOUE, AOUEI)

Sve ove vježbe izgovaraće se prvo na tihom glasnu, poslije poluglasno i umjereno glasno.

Eto, tako knjige kažu :)

I još nešto. U Kur'anu piše da je brak način da se čovjek smiri uz ženu i žena uz čovjeka, pa eto probaj i to ako ti ove vježbe ne pomognu, da malo usporiš misli :lol:
Great Cornholio

#330 Re: hočemo li ućit slova

KvaziExpert wrote:Jesam li dobro razumio, svako može ispraviti govornu manu kod logopeda?

Šta je sa npr. Vojislavom Šešeljom (primjer teško da može biti gori :mrgreen: , al' ne pada mi na pamet niko drugi, a da ga svi znaju), ne mogu da vjerujem da ne zna za to, i da nikad nije pokušao :?
Ne može svako, zavisi od toga koji je uzrok govorog poremećaja, ako je u pitanju organski uzrok onda logoped tu ne može puno pomoći. Prije logopedskog tretmana treba otkloniti, ili ublažiti organsku smetnju, a to može jedino ljekar odgovarajuće prakse.

Šešelju to izgleda nije smetalo,im'o prečeg posla. Možda mu bude dosadno u zatvoru, pa tu manu , vjerovatno on misli da mu je to jedina mana, ispravi do smrti :evil: :D
shiljak

#331 Re: hočemo li ućit slova

Post by shiljak »

ovo mi se zadnje svidja, nadam se da nije udata :lol: :D

Nego problem je kod nas sto nismo navikli da idemo kod doktora i sl.. Recimo ovaj @Great Cornholio je bas fino objasnio neke stvari, sto bi ti neki jaran samo rekao "ne znas pricat" i slicno :D hocu reci ima skroz nauka i u vezi toga gdje bi mogao vrlo lako neke stvari ispraviti, pa i to sa Č i Ć, mozda vrlo jednostavno kod "doktora" a vrlo tesko ili nemoguce sam :-D
Great Cornholio

#332 Re: hočemo li ućit slova

shiljak wrote:ovo mi se zadnje svidja, nadam se da nije udata :lol: :D

Nego problem je kod nas sto nismo navikli da idemo kod doktora i sl.. Recimo ovaj @Great Cornholio je bas fino objasnio neke stvari, sto bi ti neki jaran samo rekao "ne znas pricat" i slicno :D hocu reci ima skroz nauka i u vezi toga gdje bi mogao vrlo lako neke stvari ispraviti, pa i to sa Č i Ć, mozda vrlo jednostavno kod "doktora" a vrlo tesko ili nemoguce sam :-D
I to džaba :sad: :lol:

Moguće je i sam ispraviti dosta toga, sve knjige koje sam ja čitao su dostupne svakome ko poželi da se edukuje, ali eto bolje bi bilo da postoji sistem koji bi nam "nametao" naviku da nas nije stid ili strah potražiti pomoć od nekog stručnjaka, u zavisnosti koji nas problem muči, kao što je to slučaj u normalnim državama. Postizali bi bolje rezultate, ti rezultati bi se postizali brže, a mnogi teži poremećaji se nebi nikad razvili.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#333 Re: hočemo li ućit slova

Post by plain vanilla »

tuzlak :kiss:

procitala sam, ali sad nemam vremena da provjezbam to, ali odgovorim ti kasnije

samo da ti kazem, ja sam vec naucila taj spori, normalni govor..uvjezbala sam to, niko ne bi rekao da sam nekad brzo pricala, samo hocu reci da to nije moj prirodni govor..bila sam prelijena da ljudima 100 puta ponavljam, pa sam usporila :lol:
a kasnije cu bas izmjeriti, pa ti javim
u svakom slucaju, srce si :kiss:

a ono za udaju..ako nista drugo ne upali, valja mi se udati :lol:
Great Cornholio

#334 Re: hočemo li ućit slova

plain vanilla wrote:tuzlak :kiss:

procitala sam, ali sad nemam vremena da provjezbam to, ali odgovorim ti kasnije

samo da ti kazem, ja sam vec naucila taj spori, normalni govor..uvjezbala sam to, niko ne bi rekao da sam nekad brzo pricala, samo hocu reci da to nije moj prirodni govor..bila sam prelijena da ljudima 100 puta ponavljam, pa sam usporila :lol:
a kasnije cu bas izmjeriti, pa ti javim
u svakom slucaju, srce si :kiss:

a ono za udaju..ako nista drugo ne upali, valja mi se udati :lol:
Samo da te napomenem, kad budeš čitala čitaj naglas, i ako nema neko da ti štopa vrijeme navij sat da ti "zvoni" za minutu.

Vidiš, ovo kad ti reče da si naučila da kontrolišeš brzinu svog govora ali ne osjećaš kad tako govoriš da si to ti, podsjeti me na slučaj jednog mladića od 19 godina koji je imao poremećaj u visini glasa ( glas mu je bio previše visok, čak više frekvencije nego je to normalno i za ženski glas), on je uspio, uz pomoć logopeda, da spusti svoj glas na nivo frekvencije koja je karakteristična za muškarca ( od 100 do 140 Hz), ali se nije mogao navići na "promjenjenog" sebe i ponovo se vratio na staro. Teško je odreći se nečega što te karakteriše, pa makar to bio i neki poremećaj. On je tvrdio da nije mogao podnijeti to da ga okolina "gleda drugim očima" , pa se zbog toga vratio na svoj stari poremećeni glas, jer kaže dok je tako govorio njegova okolina ga nije čudno gledala, osjećao se prihvaćenim.

Nemoj očekivati od tih vježbi neke spektakularne rezultate, ili da će rezultati doći brzo, koliko će ti pomoći- ja ne znam,ali ti neće odmoći - u to sam siguran.

Udaja, il ' ženidba je univerzalni lijek :lol:
Jay Gatsby

#335 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jay Gatsby »

Great Cornholio wrote:
Jay Gatsby wrote: Ama, nema miješanja ako kažeš ne postoje Č i Ć. Kako će biti miješanja? Možeš npr. staviti da ima samo Č ili samo Ć. Šta se tu onda ima miješati?

Moć i noć - nije isto
Čevap i ćevap - isto je

Miš i Niš - nije isto
Čip i ćip - isto je

Fonetske skupine, frekvencije korištenja... nije isto, razlika M i N nije isto što i razlika Č i Ć.
Ćar i Čar - nije isto
Nije, naravno, ali takvih parova u našem jeziku ima jako malo. Da ne spominjemo frekvenciju upotrebe te dvije riječi. To posebno vrijedi za "ćar".
shiljak

#336 Re: hočemo li ućit slova

Post by shiljak »

zar je moguće daje tema ovoliko stara, pogotovo zadnji komentar? :D Isto kao da je bilo juče :-D
hakazvaka

#337 Re: hočemo li ućit slova

Post by hakazvaka »

My name is Haka, and ne razlikujem č i ć... :D
manekenka u penziji

#338 Re: hočemo li ućit slova

Post by manekenka u penziji »

Ja uopće nisam sigurna u tačnost kada u rečenici koristim č ili ć.
Uvijek imam sugestiju da sam pogriješila, evo i sada :D
Zato se tjeram da pišem što češće sa afrikatima, možda napokon naučim.

Užasno zamjerim suprotnoj strani kada dobijem mail sa pravopisnim greškama, a ni sama nisam sigurna gdje da stavim ć tj. č. Grozna sam.

Ispravite me,slobodno :-D
anonimnaosoba

#339 Re: hočemo li ućit slova

Post by anonimnaosoba »

Što bismo te ispravljali? :D
tendzera

#341 Re: hočemo li ućit slova

Post by tendzera »

Grožna si. :oops:
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#342 Re: hočemo li ućit slova

Post by de facto. »

Mene je neki dan sasvim slučajno i ne znajući nasmijao neki tip. :D

Ležim na plaži,sunčam se,i čujem "O brate,šta ima,otkud ti?"I tako to.Srela se dva prijatelja,mrcine ogromne,bilderi.
Ispričaše se,sad se rastaju,kad će jedan "Ćujemo se."
I sad mi smiješno kad se sjetim kako ogromna pojava govori Ćujemo se. :lol: :hihihi:
Post Reply