hočemo li ućit slova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Koolin1

#276 Re: hočemo li ućit slova

Post by Koolin1 »

silver testelone wrote:
Koolin1 wrote:Malo me je stid ali moram priznati da sam uvijek imao problema sa ovim... to je tipicno za nas iz Istocne Bosne izgleda, posto znam da nisam jedini...

Da stvar bude jos gora, jako sam mlad napustio BiH... tako da je i ono malo sto sam bio naucio palo u zaborav. Trudim se da nezaboravim nas jezik, citam puno i pokusavam sto vise komunicirati na Bosanskom ali eto i dan danas imam problem sa pravilnim koristenjem mehkog i tvrdog "C"... C sa kvakama :) posto ih nemam na tastaturi...

Isto tako desava mi se sada da zaboravim pravilno koristenje slova Dz i dj :) mada prije u Osnovnoj u BiH nisam imao taj problem...
ma to su druge stvari, jednostavno živio si u takvom podneblju gdje se tako priča, a nisi pohađao školu u BiH da bi taj standardni jezik naučio dobro, a nekoristeći ga zaboravio si još malo... bar se trudiš, i ne tražiš neka ukidanja :thumbup: :bih:
Trudim se to je istina :) i nisam za ukidanje, mislim da je bas lijepo sto imamo to, zvuci puno ljepse...

Ako bi ikom odgovaralo ukidanje onda sam to ja :) ali ipak pravila su pravila i mislim da ih se trebamo pridrzavati, to sto je malo teze nebi trebao biti problem, mislim da su upravo te male sitnice koje sve cine ljepsim.
mrgreen

#277 Re: hočemo li ućit slova

Post by mrgreen »

evo ko nije kao mali utvrdio, nikad nije kasno http://www.youtube.com/watch?v=iaCzyBeFO0Q :D
Last edited by mrgreen on 17/08/2012 05:09, edited 1 time in total.
poznanik

#278 Re: hočemo li ućit slova

Post by poznanik »

basicm wrote:Hajde mi recite da li je isto:

Uletio je Čelom u rupu
i
Uletio je Ćelom u rupu

jel' obe aludiraju na isto? :D
U rupi su i glava i čelo, na ćemu je veča šteta? :D
rise against

#279 Re: hočemo li ućit slova

Post by rise against »

Ja ne znam reci ć i dj,znam kad se koje upotrebljava u rijeci,kako zvuci kad neko drugi kaze,kako bi ja to trebao izgovoriti ali jednostavno ne uspijevam reci veći il đesi nego govorim veči il đzesi
mrgreen

#280 Re: hočemo li ućit slova

Post by mrgreen »

rise against wrote:Ja ne znam reci ć i dj,znam kad se koje upotrebljava u rijeci,kako zvuci kad neko drugi kaze,kako bi ja to trebao izgovoriti ali jednostavno ne uspijevam reci veći il đesi nego govorim veči il đzesi
nisam ni ja znala reći L pa sam naučila. može se vježbom sve :-D
rise against

#281 Re: hočemo li ućit slova

Post by rise against »

mrgreen wrote:
rise against wrote:Ja ne znam reci ć i dj,znam kad se koje upotrebljava u rijeci,kako zvuci kad neko drugi kaze,kako bi ja to trebao izgovoriti ali jednostavno ne uspijevam reci veći il đesi nego govorim veči il đzesi
ja ne znam ni L,a kako si naucila( ne ide mi se kod logopeda)
shiljak

#282 Re: hočemo li ućit slova

Post by shiljak »

pa to je to, trebate otici kod logopeda :D Znao sam da i za to ima rijesenje :-D
Last edited by shiljak on 17/08/2012 02:22, edited 1 time in total.
mrgreen

#283 Re: hočemo li ućit slova

Post by mrgreen »

rise against wrote:
mrgreen wrote:
ja ne znam ni L,a kako si naucila( ne ide mi se kod logopeda)
pitala mamu čini mi se, pošto nisam znala kako. sve ispadne kao w, još mi L u imenu, pa veći belaj :D i onda ponavljala dok nisam em skontala kako em uvrtila u glavu da ne moram razmišljati svaki put. to je bio 1. ili 2. osnovne, poštedilo me kasnijih ismijavanja :D
tako valjda i za ć đ, skontaš kako ih formirati i onda bjesomučno ponavljaš :)
Platformas

#284 Re: hočemo li ućit slova

Post by Platformas »

mrgreen wrote:
Bas je simpatično kad neko kaze vopta umjesto lopta il vambda umjesto lambda :D
mrgreen

#285 Re: hočemo li ućit slova

Post by mrgreen »

Platformas wrote:
mrgreen wrote:
Bas je simpatično kad neko kaze vopta umjesto lopta il vambda umjesto lambda :D
ma pravo, ko mutav(a) :D
IHAVEDREAM

#286 Re: hočemo li ućit slova

Post by IHAVEDREAM »

Kada bi prosjecan student lingvistike proveo ovoliko vremena studirajuci jezik.... koliko su forumasi proveli vremena diskutujuci o "pro et contra"...C i C..Svi bi bili "Gornji"... :lol:
tf2_spy

#287 Re: hočemo li ućit slova

Post by tf2_spy »

ma muka živa, ufff :angry:
Image
shiljak

#288 Re: hočemo li ućit slova

Post by shiljak »

čup i ćaša
Loulou

#289 Re: hočemo li ućit slova

Post by Loulou »

tf2_spy wrote:ma muka živa, ufff :angry:
Image
Jaoooooooooooooooooo... gdje si ovo našao? Slovaricaaaaaa :)
Great Cornholio

#290 Re: hočemo li ućit slova

Post by Great Cornholio »

Ovi što razlikuju Č I Č hoče da nas natjeraju da se mi njima prilagodžavamo, e pa neče iči, dosta smo se mi vama prilagodžavali, došlo je vrijeme da se vi nama počnete prilagodžavati :x :lol:
Great Cornholio

#291 Re: hočemo li ućit slova

shiljak wrote:ja razlikujem A i O ali nikako nisam mogao da skontam da je ona na klipu rekla "O" :D
Tu se desila glasovna promjena 'prelazak A u O ', isti slučaj je i sa vrOpcem na grOni, ili u vrOtima :D
Great Cornholio

#292 Re: hočemo li ućit slova

Jay Gatsby wrote: Tragično je što ljudi ismijavaju sunarodnjake koji govore glOva. Otvorenije ili zatvorenije izgovaranje samoglasnika nikako nije razlog za izvrgavanje ljudi ruglu.

Znam, teško se riješiti starih naučenih stvari. Ne samo u jeziku.
.
Jeste, nije lijepo ismijavati osobe koje imaju poremećaj u izgovoru glasa 'A', ali onima koji se žele baviti poslom u kojem se ne bi trebao tolerisati takav vid glasovnog poremećaja ( radi se u distorziji glasa A koji postaje skoro pa O) bi trebalo reći da ako ne isprave tu govornu manu neće moći obavljati posao u kojem je govor osnovno sredstvo rada.

Govor se uči, govor je jezik u akciji, pa ne bi bilo dobro da npr. nastavnik maternjeg jezika ima govorno -jezičkih problema, jer on predstavlja model na koji bi se učenici trebali ugledati i usvojiti pravilne govorno -jezičke obrasce.

Teško se riješiti naučenih govorno-jezičkih poremećaja, onoga što odstupa od utvrđenog književnog govorno-jezičkog stnadarda, ali nije nemoguće, kad se hoće onda se i može.

Nema ukidanja Č i Ć, Dž i Đ, pa i ako pola Podrinja to zahtijeva ,Čovjek neće postai Ćovjek, a ni Džamija neće postati Đamija :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#293 Re: hočemo li ućit slova

Post by plain vanilla »

sve cekam da neko postavi test da rjesavamo bez gugleta haha
poznanik

#294 Re: hočemo li ućit slova

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:sve cekam da neko postavi test da rjesavamo bez gugleta haha
I bez pomoći Ajanovića, Markovića i Diklića :D
cyprus

#295 Re: hočemo li ućit slova

Post by cyprus »

tf2_spy wrote:ma muka živa, ufff :angry:
Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup: srce mi nešto zaigralo kad sam vidio ovo :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#296 Re: hočemo li ućit slova

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:sve cekam da neko postavi test da rjesavamo bez gugleta haha
I bez pomoći Ajanovića, Markovića i Diklića :D
da, da, naravno..kako si ti upamtio moja tri druga :lol:
Jack Be Nimble

#297 Re: hočemo li ućit slova

Post by Jack Be Nimble »

Prije sam kobiva i znao razliku, ali odkako sam otisao iz Bosne samo se drzim jednog pravila 'meko c' je na kraju prezimena sve ostalo je za mene 'tvrdo c'. Ispravlja me raja, pogotovo nova dijasproa sto su tek sisli sa broda, valjda to njima para usi vise nego ovima sto su isto kao ja 16-18 godina izvan Bosne. Jedan je to meni fino nacionalnoj osnovi objasnio 'ovi sa podrucja federacije samo znaju za 'tvrdo c', a mi srbi to bolje razlikujemo' :roll:
sinuhe

#298 Re: hočemo li ućit slova

Post by sinuhe »

Kad izgovarate Č dodirnete vrhom jezika nepce a kad izgovarate Ć vrh jezika 'nako lebdi. :D
Isto i sa Dž i Đ.

Mada ako ne znate gdje ide koji glas to je već nepremostiv problem :D
Great Cornholio

#299 Re: hočemo li ućit slova

Izgovarajući nepravilno neke riječi mi prouzrokujemo smetnju u komunikaciji, prekidamo pažnju koju smo zadobili kod sagovornika, koja je do tada bila usmjerena na sadržaj onoga što saopštavamo govorom, skrećemo je na formu onoga što saopštavamo govorom, i tako prekidamo normalan tok komunikacije.

Oni koji ne razlikuju glasove Č i Ć, DŽ i Đ , nepravilno izgovaraju i riječi u kojima ti glasovi postoje.

Neko reče da supstitucija glasova u jednoj riječi ne utiče na razumljivost glasovne poruke, da ćemo na osnovu konteksta razumjeti šta nam sagovornik želi da saopšti , ali kad npr. izgovorimo " maćak u đaku" ni kontekst nam tu neće pomoći da bez ikakve sumnje shvatimo da li je tu riječ o 'mačku u džaku', ili 'mačku u đaku'.

OK, jest da će većina shvatiti da se tu radi o 'mačku u džaku', jer teško da može biti 'mačak u đaku', ali eto onaj kome je stalo da bude dobro shvaćen i da uspostavi tečnu komunikaciju sa sagovornikom, bez prekida, potrudiće se da nauči kako se pojedina riječ pravilno izgovara.
Great Cornholio

#300 Re: hočemo li ućit slova

statixx wrote:Ima i ono sanersko S sa kvakom od Ć. :D
Đes paS'a moj dobri :D

Na Ć je crtica, nije kvačica :P :lol:
Post Reply