hocemo li ostati bez velike aleje?
-
callmethebreeeze
-
sarajevo63
#2 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Hoćemo, ako ništa ne poduzmemo....
- Banksy
#3 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Naime, stabla su već nekoliko godina zaražena insektom iz skupine lisnih minera, te bi hitno trebalo poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se izbjegla katastrofalna šteta za grad Sarajevo i BiH.
Pretpostavljam da je 'odgovarajuća' mjera - sječa.
Eto novih prostora za najavljeno postavljanje ljetnih bašti dogodine.
Pretpostavljam da je 'odgovarajuća' mjera - sječa.
Eto novih prostora za najavljeno postavljanje ljetnih bašti dogodine.
- chuchumbamayumbe
#4 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
To se i radi...Posijeche drvored, otvoriti basche, trzne centre, standove od fijakera do Vrela, prodavati cedeove, majice cegevare, i ostale pizde materine.
Drvored nisu unistile ne ssvabe ni partizani, ni komunjare, a ovi danas ce sjebati sve sto su ljudi napravili u zadnjih 200 godina, za svoje interese.
Dno dnoova.
Drvored nisu unistile ne ssvabe ni partizani, ni komunjare, a ovi danas ce sjebati sve sto su ljudi napravili u zadnjih 200 godina, za svoje interese.
Dno dnoova.
- Joey Tribbiani
#5 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
ja sam poslao mail ntyhayat, poslusat ce mene samog al u q..u. pomozite, pa i vi posaljite nesto kome god znate, ajmo jos jedna akcija forumashi MOLIM VAS, cesto pomislim da se ovdje mogu naci ljudi koji spadaju u onaj mali segment drustva koji nije pasivan.
Last edited by Joey Tribbiani on 05/08/2008 13:24, edited 1 time in total.
- Joey Tribbiani
#6 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
NECU JOS JEDNU PIJACU, HOCU IZLETISTEJoey Tribbiani wrote:ja sam poslao mail ntyhayat, poslusat ce mene samog al u q..u. pomozite, pa i vi posaljite nesto kome god znate, ajmo jos jedna akcija forumashi MOLIM VAS, cesto pomislim da se ovdje mogu naci ljudi koji spadaju u onaj mali segment drustva koji nije pasivan.
-
callmethebreeeze
#7 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
mene je ovo sjebalo, stotinu i kusur godina ta drva stoje i sad im prijeti opasnost od unistenja. na osnovu ovog sturog clanka cini se da su se mogla spasiti. tragedija bi bila da nestanu zbog necijeg nemara.

- slavkoimamodilera
#9 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Bas tako... od rata na ovamo se truni o tome kako "treba nesto poduzeti"... a poduzimaju nesto, al u qrcu...
- Jara
#10 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Već godinama su gotovo u cijeloj Evropi stabla divljeg kestene zaražena...pogledajte samo krošnje...liječiti je jako tesko, gotovo nemoguće. Najčudnije
je da se kod nas i dalje sadnicama d.k. ukrašavaju aleje i parkovi.
A propos Velike aleje...prije rata su problem bili oštećeni platani pa su neka stabla "plombirana" radi zaštite. Govorilo o paralelnoj sadnji novog drveća...
-
The 51st State
#11 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Kad je sjebana mala, sto ne bi i velika?
- slavkoimamodilera
#12 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Divlji kesten je vrlo pogodan za gradsko zelenilo jer je jako otporan na zagadjenje... to sto oboli, nije do drveta, vec do onih koji bi to trebali odrzavati... 
-
callmethebreeeze
#13 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
ma svuda u svijetu neka drva obole pa se moraju sjeci, neka ih i sijeku ako treba, samo neka se nesto uradi.
p.s ja se male aleje sjecam kao kroz maglu, sta je tamo uradjeno?
p.s ja se male aleje sjecam kao kroz maglu, sta je tamo uradjeno?
- Jara
#14 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
tužno mi kad vidim mlade sadnice d.k.sa listovoma boje (h)rđe...ova zaraza je pošast...slavkoimamodilera wrote:Divlji kesten je vrlo pogodan za gradsko zelenilo jer je jako otporan na zagadjenje... to sto oboli, nije do drveta, vec do onih koji bi to trebali odrzavati...
- uvjek dobar gost
#15 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
...The 51st State wrote:Kad je sjebana mala, sto ne bi i velika?
I to nečujno i bez ikakvih reakcija, danas su na toj lokaciji ugostiteljski objekti....
Baš se pitam šta će ostati poslije ove i ovakve vlasti... no nadam se da će ovaj grad i njegovi građani konačno prepoznati opasnost koja prijeti od njih...
U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskoga i prirodnog nasljeđa KS nisu bili raspoloženi da daju izjave za naš portal, iako su dan prije za Federalnu televiziju izjavili da je od strane Zavoda prije četiri godine izrađen elaborat u kojem se nalaze smjernice zaštite stabala u Velikoj aleji. Međutim, zbog nedostatka sredstava za sanaciju ništa nije urađeno.
Morak kopirati ovaj dio .. koji j lično meni najslikovitiji... koji je ovo elaborat po redu koji ostaje u nekoj od ladica....
Kantonalne ,opštinske i gradske vlasti su nesposobne, nekompetentne, nezainteresovane, nestručne, bahate i kakve sve ne u negativnom kontekstu..., oni ne vide ovaj grad i njegovu okolinu kao svoju... primjera je na sve strane... Trebević, Stojčevac, Vrelo Bosne, Dariva, Igman.... sve ove lokacije oni vide samo kao poligon za bogaćenja i sticanje lične koristi ili poena kod kojekakvih privatnika, mesara, kamiondžija i slično....
Šta poduzeti... ostaje jedino da se organizuje kampanja koja će imati cilj da do kraja razgoliti sav njihov nemar, da alarmira populaciju i stručnjake jer priučeni vlastodržci nemaju kapaciteta da riješe ovaj i još gomilu problema...
Valjda ima još ljudi koji su spremni da ulože svog vremena i malo živaca...
-
Mala sirena
#16 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Sinoc je na Dnevniku bio prilog o Velikoj aleji. Sad je dio parka Vrelo Bosne. Uradili su; imenovali direktora parka rodicu kantonalnog premijera Silajdzica; trazili ga za izjavu ali je nedostupan.
Zakljucak priloga je da se godinama samo prica i nista ne radi. Profesor sa šumarskog fakulteta i direktor JKP Park tvrde da ima lijeka Aleji, ali trebaju pare i strucnjaci. Sve imamo ali nekome nije stalo. Za sada se Kanton i Grad prepucavaju pa su jos ukljucili i neke zavode za ko zna sto. Inace meni i Vrelo Bosne i Aleja lice ni nasta. Odem godisnje u nadi da ce biti malo bolje nego prosli put i razocaram se. Svake godine sve vec odron.
Zakljucak priloga je da se godinama samo prica i nista ne radi. Profesor sa šumarskog fakulteta i direktor JKP Park tvrde da ima lijeka Aleji, ali trebaju pare i strucnjaci. Sve imamo ali nekome nije stalo. Za sada se Kanton i Grad prepucavaju pa su jos ukljucili i neke zavode za ko zna sto. Inace meni i Vrelo Bosne i Aleja lice ni nasta. Odem godisnje u nadi da ce biti malo bolje nego prosli put i razocaram se. Svake godine sve vec odron.
- valterbranisarajevo
#17 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Da, rekli su da je problem što drveće nema dovoljno vode zbog Bačeva(voda odlazi u vodovod), a napale su ga i neke gusjenice...
- uvjek dobar gost
#18 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Sjećam se djetinstva, uranaka, restorana, fijakera... labudova, zelenila.... cvrkuta ptica...
Pun mi je nos naše furdistan priče tipa... jadni mi i bijedni rat je bio i ta spika... pa od opsade i agresije je prošlo toliko godina a situacija jeste sve gora na pomenutim lokacijama... koliko mi samo je žao jezerceta na Stojčevcu....
Ljudi koji su sada u nadležnim službama i u udobnim foteljama nemaju pojma i nisu dobronamjerni, a mi umjesto što palamudimo moramo raditi konkretne stvari...
Sjećam se recimo prije par godina žene ambasadora su organizovale kupljenje smeća poslije 1 maja... skupili su mislim oko 150 tamića smeća....
neka naša nestručna vlast i nadležne službe priznaju da nemaju pojma i neka angažuju stručnjake iz Austrije, Njemačke
ili odakle god treba... nije sramota valjda priznati da nemaju pojma...
Hoću reći samo konkretno, pustimo se više šuplje i kukanja....
Pun mi je nos naše furdistan priče tipa... jadni mi i bijedni rat je bio i ta spika... pa od opsade i agresije je prošlo toliko godina a situacija jeste sve gora na pomenutim lokacijama... koliko mi samo je žao jezerceta na Stojčevcu....
Ljudi koji su sada u nadležnim službama i u udobnim foteljama nemaju pojma i nisu dobronamjerni, a mi umjesto što palamudimo moramo raditi konkretne stvari...
Sjećam se recimo prije par godina žene ambasadora su organizovale kupljenje smeća poslije 1 maja... skupili su mislim oko 150 tamića smeća....
neka naša nestručna vlast i nadležne službe priznaju da nemaju pojma i neka angažuju stručnjake iz Austrije, Njemačke
ili odakle god treba... nije sramota valjda priznati da nemaju pojma...
Hoću reći samo konkretno, pustimo se više šuplje i kukanja....
-
callmethebreeeze
#19 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
pA zar idioti nisu legalizovali gradnju kuca u vodozastitnoj zoni u ilidzi, mislim, izgleda da ce je pravo sjebati. a to je moglo biti genijalno prigradsko naselje.
- uvjek dobar gost
#20 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Samo da podsjetim na ovaj problem i pitam ima li šta novo povodom ove teme.... , ja čekam neke ljude da se vrate sa godišnjeg pa da se konsultujem sa njima oko nekih akcija koje bi trebale biti bazirane na kulturi... nešto kao slikarska kolonija skupa sa fotografima... pod nazivom radnim.. izađimo i "slikajmo" zajedno jer možda nam zadnji put je da imamo priliku vidjeti Veliku aleju...
Kulturaje ljude na neki način spasila u toku opsade i agresije... učinila je da se osjećaju ljudima... zašto opet ne pokušati danas ....
Kulturaje ljude na neki način spasila u toku opsade i agresije... učinila je da se osjećaju ljudima... zašto opet ne pokušati danas ....
- Comrad
#21 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Ma za koju godinu duz cijele aleje ce biti jedno obicno tajkunsko naselje. Tako da za obicne smrtnike i nije previse bitno hoce li drvece prezivjeti ili ne. Vec sada u nekih prvih 500-1000 m se nalaze ogromne kucetine, vile, hebote ko da je Beveryl Hills. 
-
skojotovski
#22 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
nek' su majmuni potrosili vise od pola miliona maraka na fucking zeleni trotoar! majku HIM seljačku!
- uvjek dobar gost
#23 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
anamo onim... ma nemoj tako...skojotovski wrote:nek' su majmuni potrosili vise od pola miliona maraka na fucking zeleni trotoar! majku HIM seljačku!
-
neutral
#24 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
polako ostajemo bez aleje jer...to vise nije setaliste kao nekada... stalno prolaze auta i motori dizu prasinu i prave buku... (gdje policija???)
Danas sam j..... mater mislim Konjevicu - ako on vozi onaj Audi X7 ...jer je tako profurao i zamalo da zkaci kolica u kojoj vozim svoju bebicu tamo skoro svaki dan...
Ipak seljaci su nama j.... mater svima, kad u gradu nema mjesta gdje se na miru moze prosetati beba
Danas sam j..... mater mislim Konjevicu - ako on vozi onaj Audi X7 ...jer je tako profurao i zamalo da zkaci kolica u kojoj vozim svoju bebicu tamo skoro svaki dan...
Ipak seljaci su nama j.... mater svima, kad u gradu nema mjesta gdje se na miru moze prosetati beba
-
neki
#25 Re: hocemo li ostati bez velike aleje?
Aleju nece unistiti nikakve zaraze nego starost. To drvece je staro 120 godina i vec 80tih godina je trebalo poceti prorjedjivanje postojeceg i sadnja novog drveca. Do sad nije nista ucinjeno na tom planu a kako se stvari odvijaju ni nece. samo ce se odjednom sve osusiti i biti posjeceno. Onda ce zasaditi novo kojem ce trebati 50 godina da dostigne neku prosjecnu visinu.