hehe, znao sam ...naravno da nisam poredio clana vlada, niti mi smetaju njihove plate jer je njih najmanje koliko 13 ministara...nego sta cemo sa onih 7000 koji nisu izborni......nego ponovo racunaj osnovica 315*2,6 (najmanji za sss) + minuli rad i koliko ce dobiti? Uporedi sa djelatnostima: preradjivacka (573) trgovina (560), ugostiteljstvo (534), gradjevina (517) ovo je iz 2010...pa da vidis kolika je razlika. A onda pogledaj unutar ovih djelatnosti kakve su plate...koliko ih prima DO 500KM i koliko je zaposlenih u ove 4 djelatnosti...jarane oni nikad na svojoj platnoj listi nisu vidjeli federalni neto prosjek na rukama.nosara wrote:Ako clan vlade (odaberi funkciju i nivo) u nekoj "drzavi u kurcu" ima 20 puta vecu platu od radnika u realnom sektoru, onda je i tih 43% ok... Sta ne...!?sanaman wrote:
E ovako, da krenemo od cinjenicnog stanja. Jel tebi normalano, nebitni su nominalni iznosi...da radnik u privedi u prosjeku zaradjuje 100% (a ustvari skoro pola zaposlenih zaradjuje manje od prosjeka) a onaj jadnik u upravi malo bolje 43% vise od njegove plate (ili cak 70-80% vise)? Jel to normalan odnos?
Samo odgovori jel normalna relacija. A ko kazes da jeste...onda nemamo sta vise diskutovati. A ako kazes da nije, koliko bi po tebi bilo dovoljno uposlenom u upravi. Koliko bi trebao da ima vise od radnika, 5,10, 15%?
Ovo je nacelno pitanje i NEMA NIKAKVE VEZE SA TRENUTNIM STANJEM U EKONOMIJI.
Nemojte mi nabrajti izutke, drzimo se pravila. Znam ja tamo nekog...drzimo se zvanicnih podataka.
Ja vise porediti necu.