Hoće li doći do štrajka Vlade

Post Reply

Hoće li doći do štrajka vlade - jako sličnog ovom u nadrealistima - u skorije vrijeme ?

Poll ended at 31/01/2012 19:57

Da
8
28%
Ne
8
28%
Da ali samo po osnovu pritiska na pravedniju redistribuciju budgeta (ovo govorim o opravdanim istupima) - pa čak i o situaciji da dođe do štrajka solidarnosti sa grupom zaposlenika koji u ovom društvu koji možda nemaju sindikat
5
17%
MA - KAKVI - o čemu ti BUDALO JEDNA
8
28%

Total votes: 29

Alfons Kauders

#226 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Rimad wrote:Nemojte me pogrešno shvatiti i meni smeta da sekretarica u strukturama federacije ima platu kao i ja ili veću, ali ako se zadovoljimo time što će se izvršiti određena ušteda smanjivanjem plata ili otpuštanjem viška (prije ćemo bankrotirati, nego doživjeto ovo drugo) je samo bacanje prašine u oči.

Plan vlade da skrešu plate za (minimalnih) 5% je znak da ista nema viziju stvarnog rješavanja problema. Mogli su oni smanjiti plate i za 20% i time bi zadovoljili vas, a šta bi se dugoročno riješilo? Ništa. Sve mjere koje vlada donosi su kratkoročne bez suštinskog rješavanja problema, a to je slaba privreda.

Sad će neko reći, pa neka barem smanje plate i izvrše uštede. Bolje išta nego ništa. E, pa nije. Treba iskoristiti trenutak i pažnju javnosti da se izvrši pritisak na vladu da izvrše konkretnije poteze, jer u suprotnom se problem samo stavlja pod tepih i tako svaki put - pod tepih, dok ne doživimo potpuni bankrot ili jednog se jutra probudimo i shvatimo da ... Bog zna šta...
Ne znam kako Vlada razmišlja, ali u ovakvoj ekonomskoj situaciji ja bih prvo krenuo od rashoda... jer i da nema recesije u Evropi, vrlo je jebeno potaknuti značajan privredni rast. Evo sad su pokrenute određene mjere, povećani su poticaji za poljoprivredu, autoput se radi malo agresivnije... kad misliš da će se osjetiti benefiti od tih stvari? Za godinu, dvije, tri? A u međuvremenu, da se dalje zadužujemo i dublje kopamo rupu? Ne ide tako...
jebiga, tu je i onaj "nemojte poceti od nas" sindrom :D

da bi bilo sta rezali, moraju poceti od sebe... da se onda ne bune namjestenici i ostali... da bi kantoni sta rezali, prvo mora rezati federalni nivo... da bi opstine, cekaju da krene kanton :D i tako vazda :D

a kraj kantona, ovo je sad sitnica... u kantonima ce se morati najvise kresati plate, i to ljudima koji nemaju milju i kusur prosjek... naravno, oni cekaju... :D da se ne bi slucajno pocelo od njih, naravno :D

prihodi kantona ce nastaviti padati, a jos nisu uradili nista... bice veselo
Alfons Kauders

#227 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Naravno kad imamo ovako "kreativnu" vlast... :D Stvaraoci nove vrijednosti, vizionari napretka, pokretaci tijeka... :lol:

Samo katran, pa perje i noga u guzicu... :roll:
dobro ba, dure, ljut si na bivsu, ne mozemo ti pomoci... :D
madner

#228 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Stanje u kantonima nije tako crno, osim u dva :D Sarajevski i Tuzlanski :D

Inace, napisao sam vec ranije da zbog poboljsanih prihoda ovi rezovi sada nisu bili neophodni, ali niko ne smije dirati u nove svete krave koje su legle na sisu za vrijeme velikog Brankovica. :D
nosara

#229 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote:
Rimad wrote:Nemojte me pogrešno shvatiti i meni smeta da sekretarica u strukturama federacije ima platu kao i ja ili veću, ali ako se zadovoljimo time što će se izvršiti određena ušteda smanjivanjem plata ili otpuštanjem viška (prije ćemo bankrotirati, nego doživjeto ovo drugo) je samo bacanje prašine u oči.

Plan vlade da skrešu plate za (minimalnih) 5% je znak da ista nema viziju stvarnog rješavanja problema. Mogli su oni smanjiti plate i za 20% i time bi zadovoljili vas, a šta bi se dugoročno riješilo? Ništa. Sve mjere koje vlada donosi su kratkoročne bez suštinskog rješavanja problema, a to je slaba privreda.

Sad će neko reći, pa neka barem smanje plate i izvrše uštede. Bolje išta nego ništa. E, pa nije. Treba iskoristiti trenutak i pažnju javnosti da se izvrši pritisak na vladu da izvrše konkretnije poteze, jer u suprotnom se problem samo stavlja pod tepih i tako svaki put - pod tepih, dok ne doživimo potpuni bankrot ili jednog se jutra probudimo i shvatimo da ... Bog zna šta...
Ne znam kako Vlada razmišlja, ali u ovakvoj ekonomskoj situaciji ja bih prvo krenuo od rashoda... jer i da nema recesije u Evropi, vrlo je jebeno potaknuti značajan privredni rast. Evo sad su pokrenute određene mjere, povećani su poticaji za poljoprivredu, autoput se radi malo agresivnije... kad misliš da će se osjetiti benefiti od tih stvari? Za godinu, dvije, tri? A u međuvremenu, da se dalje zadužujemo i dublje kopamo rupu? Ne ide tako...
jebiga, tu je i onaj "nemojte poceti od nas" sindrom :D

da bi bilo sta rezali, moraju poceti od sebe... da se onda ne bune namjestenici i ostali... da bi kantoni sta rezali, prvo mora rezati federalni nivo... da bi opstine, cekaju da krene kanton :D i tako vazda :D

a kraj kantona, ovo je sad sitnica... u kantonima ce se morati najvise kresati plate, i to ljudima koji nemaju milju i kusur prosjek... naravno, oni cekaju... :D da se ne bi slucajno pocelo od njih, naravno :D

prihodi kantona ce nastaviti padati, a jos nisu uradili nista... bice veselo
Pa sto nisu...? Zasto sebi nisu ukinuli besmislene naknade, barem pola plate i sve dodatke...?
Alfons Kauders

#230 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Stanje u kantonima nije tako crno, osim u dva :D Sarajevski i Tuzlanski :D

Inace, napisao sam vec ranije da zbog poboljsanih prihoda ovi rezovi sada nisu bili neophodni, ali niko ne smije dirati u nove svete krave koje su legle na sisu za vrijeme velikog Brankovica. :D
u tuzli su vec rezali... ali nedovoljno... :D i u sarajevu ce, al haman se pokusavaju skrpiti do lokalnih izbora :D sarajlijice su osjetljivije :D

a mislim da ce najveci cirkus biti u malim kantonima, gorazde, posavina, livno... samo dok dodju "na red" po ovom "nemojte krenuti od nas" sistemu
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#231 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
A da za promjenu pricamo malo o... meni...? :D

Jos jednom i necu vise... :D Ovakvim promilskim "promjenama" i "korekcijama" nesposobni i dakako bivsi sdp :D samo stiti svoj prvi esalon (javni sektor) jer, jel' tako, ne moze se rec da im ne smanjuje plate... :D Dakle, po sistemu "dok se raja ne dosjeti" izbija realnom sektoru argumente iz ruku kada se povede rasprava o platnim odnosima... Nesto su se zacas dogovorili da "nece vise" i bsdp i sindikat...? :?

Nadalje, dok se ne naprave platni razredi i neka vrsta uravnilovke na nivou barem pederacije, nema zelene grane... Liberalni feudalizam ocito nije upalio, treba nesto mijenjat iz korijena... Ko moze povest u promjene...? bsdp...? :lol:

Na kraju, niko mi nije smanjio platu niti ukinuo invalidninu... Ova vlast je toliko antipaticna i odvratna da covjeku pri pameti ne trebaju neki ekstra argumenti da bi po njoj srao s merakom... Ali, na nesrecu, i argumenata ima ko govana... :-) Ubjedljivo najgora vlast na ovim prostorima od '45.... Pod hitno rekonstruirat federalnu vladu i ubacit jos ponekog strucnjaka iz stare socijaldemokratske stranke certificiranih hrvata sa liste zlajinih "preferencija"... :D Inace, kolaps... :wink:
ajd mozda se vrate zlatna vremena..nikad se ne zna :mrgreen:
Alfons Kauders

#232 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Pa sto nisu...? Zasto sebi nisu ukinuli besmislene naknade, barem pola plate i sve dodatke...?
pa ukinuli su dio... ministarske plate su nize, izbaceno je tih dodataka, sranja za komisije, odvojeni zivot... :D trebali su jos, ali mislim da ti ni tad ne bi bio zadovoljan... :D taman i da im daju minimalac :D

a pod "njima" ja podrazumijevam i ove kojim su kresali 4.5%... jer govorim o cijelom nivou vlasti, ne samo o ministrima i njihovim jadno placenim savjetnicima :D
madner

#233 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Stanje u kantonima nije tako crno, osim u dva :D Sarajevski i Tuzlanski :D

u tuzli su vec rezali... ali nedovoljno... :D i u sarajevu ce, al haman se pokusavaju skrpiti do lokalnih izbora :D sarajlijice su osjetljivije :D

a mislim da ce najveci cirkus biti u malim kantonima, gorazde, posavina, livno... samo dok dodju "na red" po ovom "nemojte krenuti od nas" sistemu
Nije, samo ova dva kantona imaju znatno vece rashode od primanja.

Kako god, ja im veci porez halaliti necu :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#234 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Truba »

ali kako će ljudi vraćati kredite ako im snizite plate na realnu cifru???
nosara

#235 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
pa ukinuli su dio... ministarske plate su nize, izbaceno je tih dodataka, sranja za komisije, odvojeni zivot... :D trebali su jos, ali mislim da ti ni tad ne bi bio zadovoljan... :D taman i da im daju minimalac :D

a pod "njima" ja podrazumijevam i ove kojim su kresali 4.5%... jer govorim o cijelom nivou vlasti, ne samo o ministrima i njihovim jadno placenim savjetnicima :D
Nisu ukinuli ni smanjili skoro nista... Autobus je, doduse, epohalan pomak... :lol:
madner

#236 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Inace i brez MMF-a, ove godine u budzetu je 500 miliona predvidjeno za odplatu dugova.

150 miliona za unutrasnji dug,
150 za stare trezorske zapise
200 miliona za vanjski dug.

Dobra vijest je da bi se uzelo samo 350 miliona novog duga, sto ce reci da je razlika 150 miliona.
nosara

#237 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Black swan wrote:ali kako će ljudi vraćati kredite ako im snizite plate na realnu cifru???
Kakvi ljudi...? Ovo nije drzava za ljude, vec samo za "pravu raju" sa liste "preferencija"... :D
Alfons Kauders

#238 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote: Nisu ukinuli ni smanjili skoro nista... Autobus je, doduse, epohalan pomak... :lol:
ti o svojoj bivsoj misli sta hoces, niko ti ne brani :D
sanaman

#239 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by sanaman »

Black swan wrote:ali kako će ljudi vraćati kredite ako im snizite plate na realnu cifru???
Vidis on je digao kredit jer ima NADPROSJECNU platu koju je platio neki radnik iz privrede. Ali nije razmisljao da sa takvim primanjima ne moze pplacati kredit za auto, stan, more, itd. malo se bolje zive nego sto moze, ha :D Pa sada ne diraj, nego jos povecaj. To sto neko ne znam sa svojm parama ili misli da ce vjecno biti ovako a da se nista promijeniti nece nije moj problem.

Nego kada je tako tako mala plata, zasto ne promijene firmu. Cujem da se guraju za eksperte iz javne uprave, privreda ih jedva ceka...

Sto veci otpor, to treba vise smanjti, jer postaje bezobrazluk. 10% je trebao biti moto :D i zamisli opet bi bili iznad prosjeka u vecini djelatnosti :D
sanaman

#240 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by sanaman »

..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#241 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Truba »

sanaman wrote:
Vidis on je digao kredit jer ima NADPROSJECNU platu koju je platio neki radnik iz privrede. Ali nije razmisljao da sa takvim primanjima ne moze pplacati kredit za auto, stan, more, itd. malo se bolje zive nego sto moze, ha :D Pa sada ne diraj, nego jos povecaj. To sto neko ne znam sa svojm parama ili misli da ce vjecno biti ovako a da se nista promijeniti nece nije moj problem.

Nego kada je tako tako mala plata, zasto ne promijene firmu. Cujem da se guraju za eksperte iz javne uprave, privreda ih jedva ceka...

Sto veci otpor, to treba vise smanjti, jer postaje bezobrazluk. 10% je trebao biti moto :D i zamisli opet bi bili iznad prosjeka u vecini djelatnosti :D
sačekajte barem da ljudi otplate kredite :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#242 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:
sanaman wrote:

sačekajte barem da ljudi otplate kredite :lol: :lol: :lol:
hm, jos njima u javnom sektoru nisu trebali ni ziranti :D bilo bi zanimljivo :D
nosara

#243 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

sanaman wrote:

Znaci smisao je u tome da nekom, kome je malo bolje, bude malo gore, a ne da onom kome je lose bude malo bolje... :-) Jebena filozofija, doduse pomalo luzerska, hinjska... :D Da ne govorim o tome u kojoj mjeri generalno smanjenje potrosnje steti sistemu i blokira svaku pricu o razvoju, ulaganjima...
Alfons Kauders

#244 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
sanaman wrote:

Znaci smisao je u tome da nekom, kome je malo bolje, bude malo gore, a ne da onom kome je lose bude malo bolje... :-) Jebena filozofija, doduse pomalo luzerska, hinjska... :D Da ne govorim o tome u kojoj mjeri generalno smanjenje potrosnje steti sistemu i blokira svaku pricu o razvoju, ulaganjima...
da i zato su sve drzave u evropi skresale potrosnju :D jer su svi oni idioti, a ti pametan :D

jesu li te nominovali za nobelovu iz ekonomije ove godine? :D
sanaman

#245 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by sanaman »

nosara wrote:
sanaman wrote:

E ovako, da krenemo od cinjenicnog stanja. Jel tebi normalano, nebitni su nominalni iznosi...da radnik u privedi u prosjeku zaradjuje 100% (a ustvari skoro pola zaposlenih zaradjuje manje od prosjeka) a onaj jadnik u upravi malo bolje 43% vise od njegove plate (ili cak 70-80% vise)? Jel to normalan odnos?

Samo odgovori jel normalna relacija. A ko kazes da jeste...onda nemamo sta vise diskutovati. A ako kazes da nije, koliko bi po tebi bilo dovoljno uposlenom u upravi. Koliko bi trebao da ima vise od radnika, 5,10, 15%?

Ovo je nacelno pitanje i NEMA NIKAKVE VEZE SA TRENUTNIM STANJEM U EKONOMIJI.
Alfons Kauders

#246 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:
E ovako, da krenemo od cinjenicnog stanja. Jel tebi normalano, nebitni su nominalni iznosi...da radnik u privedi u prosjeku zaradjuje 100% (a ustvari skoro pola zaposlenih zaradjuje manje od prosjeka) a onaj jadnik u upravi malo bolje 43% vise od njegove plate (ili cak 70-80% vise)? Jel to normalan odnos?

Samo odgovori jel normalna relacija. A ko kazes da jeste...onda nemamo sta vise diskutovati. A ako kazes da nije, koliko bi po tebi bilo dovoljno uposlenom u upravi. Koliko bi trebao da ima vise od radnika, 5,10, 15%?

stipu covjeka da proziva bivsu, vidis da mu se sve skupilo... :D

ako hoces da mu pomognes, pridruzi se :D i pricaj kako je sdp najveca kurva u gradu :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#247 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by plain vanilla »

meni zao sto prekidose strajk.. racunala sam na ono janje podrske :lol:
nosara

#248 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

sanaman wrote:

Ako clan vlade (odaberi funkciju i nivo) u nekoj "drzavi u kurcu" ima 20 puta vecu platu od radnika u realnom sektoru, onda je i tih 43% ok... Sta ne...!? :D
Alfons Kauders

#249 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
sanaman wrote:

Ako clan vlade (odaberi funkciju i nivo) u nekoj "drzavi u kurcu" ima 20 puta vecu platu od radnika u realnom sektoru, onda je i tih 43% ok... Sta ne...!? :D
znaci clanovi vlade zaradjuju 10,000 mjesecno? :-)
nosara

#250 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
sanaman wrote:

znaci clanovi vlade zaradjuju 10,000 mjesecno? :-)
Ubijedjen sam da ima i vecih cifara po javnim preduzecima... A po logici i postavljeni rukovodioci u javnim preduzecima i firmama sa vecinskim vlasnistvom drzave su u vladi, ili vlasti, kako god...
Post Reply