jebiga, tu je i onaj "nemojte poceti od nas" sindromultima_palabra wrote:Ne znam kako Vlada razmišlja, ali u ovakvoj ekonomskoj situaciji ja bih prvo krenuo od rashoda... jer i da nema recesije u Evropi, vrlo je jebeno potaknuti značajan privredni rast. Evo sad su pokrenute određene mjere, povećani su poticaji za poljoprivredu, autoput se radi malo agresivnije... kad misliš da će se osjetiti benefiti od tih stvari? Za godinu, dvije, tri? A u međuvremenu, da se dalje zadužujemo i dublje kopamo rupu? Ne ide tako...Rimad wrote:Nemojte me pogrešno shvatiti i meni smeta da sekretarica u strukturama federacije ima platu kao i ja ili veću, ali ako se zadovoljimo time što će se izvršiti određena ušteda smanjivanjem plata ili otpuštanjem viška (prije ćemo bankrotirati, nego doživjeto ovo drugo) je samo bacanje prašine u oči.
Plan vlade da skrešu plate za (minimalnih) 5% je znak da ista nema viziju stvarnog rješavanja problema. Mogli su oni smanjiti plate i za 20% i time bi zadovoljili vas, a šta bi se dugoročno riješilo? Ništa. Sve mjere koje vlada donosi su kratkoročne bez suštinskog rješavanja problema, a to je slaba privreda.
Sad će neko reći, pa neka barem smanje plate i izvrše uštede. Bolje išta nego ništa. E, pa nije. Treba iskoristiti trenutak i pažnju javnosti da se izvrši pritisak na vladu da izvrše konkretnije poteze, jer u suprotnom se problem samo stavlja pod tepih i tako svaki put - pod tepih, dok ne doživimo potpuni bankrot ili jednog se jutra probudimo i shvatimo da ... Bog zna šta...
da bi bilo sta rezali, moraju poceti od sebe... da se onda ne bune namjestenici i ostali... da bi kantoni sta rezali, prvo mora rezati federalni nivo... da bi opstine, cekaju da krene kanton
a kraj kantona, ovo je sad sitnica... u kantonima ce se morati najvise kresati plate, i to ljudima koji nemaju milju i kusur prosjek... naravno, oni cekaju...
prihodi kantona ce nastaviti padati, a jos nisu uradili nista... bice veselo