Zašto ne bi vjerovao? Ko je demantovao taj podatak? Od juče je u opticaju. Valjda bi neko reagovao ako je laž?Hafis wrote:I ti poglavico vjeruješ u taj podatak?
Hoće li biti trećeg entiteta?
- Mister Yes
#826 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
-
Hafis
#827 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ja stvarno niti jednoga nikada nisam čuo da tako nešto spominje. Doslovce nikada...ni u nekom intervjuu, dijaloškoj emisiji, okruglom stolu, a ne dao bog na nekoj sesiji. Čak što više i ona skupina metuzalema i pametnjakovića svih vrsta..Krug 99 nikada nije (barem koliko ja znam) pustila tu ideju barem kao ''probni balon''. Imam dojam da je čak i nekako ''bogohulna'', gotovo u rangu čuvene izreke ''izdaja Bosne'' i da bi prvi pijevac koji bi je kukuriknuo na glas, ekspresno završio u loncu (figurativno). Nije baš tako davno ni Hare 100% okačio kopačke i teško se s jednog kolosjeka prešaltati na drugi.Mister Yes wrote:Sve i jedna Sarajevska stranka teži ukidanju entiteta i umjesto njih osnivanju regija. Da li 4 ili 5 regija mišljenja variraju ali to je definitivno optimalno rješenje. E sad, to možda neće pisati u platformi jer bi to bilo antidejtonsko djelovanje ali nema sumnje da bi to bio idealan model za svakog Bošnjaka.Hafis wrote:Ovo stvarno prvi put čujem![]()
Hoćeš mi reći ime tog političara (osim par teoretičara iz HDZ-a)..u stvari konkretno ću: koji se bošnjački lider (ili stranka)zalaže za decentraliziranu BiH? Stvarno bih volio čuti ime osobe. Volio bih, ako već nema nekih napisanih političkih platformi vidjeti barem dio nekog intervjua.
- BHCluster
#828 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Dematovo je Hafiz zar ti nije dosta?Mister Yes wrote:Zašto ne bi vjerovao? Ko je demantovao taj podatak? Od juče je u opticaju. Valjda bi neko reagovao ako je laž?Hafis wrote:I ti poglavico vjeruješ u taj podatak?
-
Itakoto
#829 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Bola' okani se drugih. Zasto se sakrivas iza potencijalnih tudjih reakcija!?Hafis wrote:Ja stvarno niti jednoga nikada nisam čuo da tako nešto spominje. Doslovce nikada...ni u nekom intervjuu, dijaloškoj emisiji, okruglom stolu, a ne dao bog na nekoj sesiji. Čak što više i ona skupina metuzalema i pametnjakovića svih vrsta..Krug 99 nikada nije (barem koliko ja znam) pustila tu ideju barem kao ''probni balon''. Imam dojam da je čak i nekako ''bogohulna'', gotovo u rangu čuvene izreke ''izdaja Bosne'' i da bi prvi pijevac koji bi je kukuriknuo na glas, ekspresno završio u loncu (figurativno). Nije baš tako davno ni Hare 100% okačio kopačke i teško se s jednog kolosjeka prešaltati na drugi.Mister Yes wrote:Sve i jedna Sarajevska stranka teži ukidanju entiteta i umjesto njih osnivanju regija. Da li 4 ili 5 regija mišljenja variraju ali to je definitivno optimalno rješenje. E sad, to možda neće pisati u platformi jer bi to bilo antidejtonsko djelovanje ali nema sumnje da bi to bio idealan model za svakog Bošnjaka.Hafis wrote:Ovo stvarno prvi put čujem![]()
Hoćeš mi reći ime tog političara (osim par teoretičara iz HDZ-a)..u stvari konkretno ću: koji se bošnjački lider (ili stranka)zalaže za decentraliziranu BiH? Stvarno bih volio čuti ime osobe. Volio bih, ako već nema nekih napisanih političkih platformi vidjeti barem dio nekog intervjua.
Da li bi tebi osobno bilo prihvatljivo ovakvo uredjenje ili bolje receno da li bi po tebi vecini hrvatskog naroda bila prihvatljiva ovakva ideja? Ako ne, zasto?
-
Hafis
#830 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Vidiš....ma uostalom briga me za ove indijance ovdje što se metiljaju ovuda...ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom. S tim da, po mom mišljenju, ako bi se gledalo izbjeći nacionalni ekskluzivitet tih nazovimo ih cjelina, u to bi sve trebalo ugraditi izrazito jake konsocijacijske elemente.palermo wrote:Ček bolan, jeste li vi to prihvatili....., jok,Hafis wrote: I misliš bi na to pristali u Sarajevu i u Banjaluci?
Sumnjam. Čak se nisu osvrnuli na to...ni jedni, ni drugi. A opet svi iz svojih nacionalnih računica.
Nego, jel se ti slažeš sa tim prijedlogom,evo ja se slažem,pa ako si i ti za,da odmah počnemo ovdje uvjeravati ljude da je to pravo rješenje. Siguran sam, samo na ovom forumu priključit će nam se mnogi. Šta kažeš....
Samo, konsocijacija je dvosjekli mač i mnoge se države trude da je izbjegnu ako je ikako moguće. Jer, ''dobra'' su stvar za onoga koga je manje, a ''loša'' za onoga koga je više. A opet, prinudni konsocijacijalizam, koji je nametnut izvana, ne može se dugoročno održati ako nema političke volje domaćih elita da on preživi.
Međutim, specifična društva poput našeg jednostavno su predodređena za konsocijacijski model, koji je unatoč onim gore manjkavostima, više nego odličan temelj za stvaranje normalnog društva.
-
palermo
#831 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Moj kum bi na ovo rekao.....aha.....i onako zvučno otpio gutljaj kahveHafis wrote: Vidiš....ma uostalom briga me za ove indijance ovdje što se metiljaju ovuda...ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom. S tim da, po mom mišljenju, ako bi se gledalo izbjeći nacionalni ekskluzivitet tih nazovimo ih cjelina, u to bi sve trebalo ugraditi izrazito jake konsocijacijske elemente.
Samo, konsocijacija je dvosjekli mač i mnoge se države trude da je izbjegnu ako je ikako moguće. Jer, ''dobra'' su stvar za onoga koga je manje, a ''loša'' za onoga koga je više. A opet, prinudni konsocijacijalizam, koji je nametnut izvana, ne može se dugoročno održati ako nema političke volje domaćih elita da on preživi.
Međutim, specifična društva poput našeg jednostavno su predodređena za konsocijacijski model, koji je unatoč onim gore manjkavostima, više nego odličan temelj za stvaranje normalnog društva.
- seln
#832 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Jaooo, nedaj kocoboooooooo....Razdruzivach Rastko wrote:Bice naravno ali prvo ce se dva postojeca entiteta razdruziti.
- seln
#833 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Hafis wrote:ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom.
Da je Hercegovcima BIP so velik kao ego, bili bi Luxemburg.
- Mister Yes
#834 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Daj ruku burazeru, imamo dogovor.Hafis wrote:Vidiš....ma uostalom briga me za ove indijance ovdje što se metiljaju ovuda...ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom. S tim da, po mom mišljenju, ako bi se gledalo izbjeći nacionalni ekskluzivitet tih nazovimo ih cjelina, u to bi sve trebalo ugraditi izrazito jake konsocijacijske elemente.
Jel po volji 4 regije? Recimo Hercegovina (središte Mostar), SA-ZE kotlina (središte Sarajevo), Tuzlanski bazen (središte Tuzla) i Krajina (središte Banja Luka)?
Kako je to lijepo kad se braća slažu. Eh
Još da ubijedimo onog trećeg brata i mirna Bosna.
-
Itakoto
#835 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Gdje zavrsi istocna Bosna? 
-
Hafis
#836 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pretpostavljam i kao da ga gledam sada.palermo wrote:Moj kum bi na ovo rekao.....aha.....i onako zvučno otpio gutljaj kahveHafis wrote: Vidiš....ma uostalom briga me za ove indijance ovdje što se metiljaju ovuda...ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom. S tim da, po mom mišljenju, ako bi se gledalo izbjeći nacionalni ekskluzivitet tih nazovimo ih cjelina, u to bi sve trebalo ugraditi izrazito jake konsocijacijske elemente.
Još nešto usput, u tom radu upravo je i iznesen ne baš pretjerano optimističan zaključak glede hipoteze istraživanja mogućnosti primjene konsocijacijskog modela u nas...i jedan od nekoliko razloga koji bi nepovoljno djelovali na to, a koji se i izrijekom navodi upravo je to ''...aha...'' i nakon njega gutljaj kahve.
-
BAK-eV
#837 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Svaki narod na ovoj planeti ne bjezi od cilja, da dominira, ako ima potencijal za to.Itakoto wrote:
Osvojiti vlast, dominacija, blokada...??? Najbolja strategija za sta/sto? Ako nas vecina (Bosnjaka) stvarno razmislja poput tebe onda u potpunosti razumijem susjede kada izraze zelju za 3. entitetom. Cilj nam valjda nije bosnjacka dominacija u BiH gdje ce ostali glumiti nacionalne manjine vec gradjanska BiH u kojoj ce svi gradjani imati ista prava neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Ukoliko se varam, a nadam se da nisam, onda bi trebali prestati se kriti iza principa (lazne) multietnicnosti i izaci sa svojim dugorocnim ciljevima pred javnost. Ti si izgleda vec spreman za tako nesto.
U svakom pogledu: ekonomskom, sportskom, politickom, populacijski, lingvisticki ...
Zasto bi Bosnjaci bili izuzetak!
ALI! Ne mora dominacija znaciti automatski NEPRAVDU.
Niti to Bosnjacima treba, da druge ugnjetavaju. Ne!
-----
Ja SADA ne vidim drugu platformu, ako s druge strane imam fasisticke stranke i lidere ala SDS, HDZ, SNSD.
Ako dodju neki drugi na vlast, onda sa njima treba i drugacije postupati, pregovarati ...
Ali SADA nema druge, nego njegovu blokadu u buduce sprijeciti blokadom.
Ili ti mislis, da ovi (Dodik, Covic, Radmanovic ...) nista sad ne blokiraju i da ne stoje iza kontinuiteta politike genocida, ubijanja i rusenja ove drzave u cjelini?
To bi ti sa njima lijepo a oni neka razvaljuju do mile volje!
- Mister Yes
#838 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Dijelom u Tuzlanskoj regiji a dijelom u SA-ZE regiji naravno.Itakoto wrote:Gdje zavrsi istocna Bosna?
-
Itakoto
#839 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ma bravo. Poznati balkanski pristup rjesavanju problema principom "klin se klinom izbija"...BAK-eV wrote:Svaki narod na ovoj planeti ne bjezi od cilja, da dominira, ako ima potencijal za to.Itakoto wrote:
Osvojiti vlast, dominacija, blokada...??? Najbolja strategija za sta/sto? Ako nas vecina (Bosnjaka) stvarno razmislja poput tebe onda u potpunosti razumijem susjede kada izraze zelju za 3. entitetom. Cilj nam valjda nije bosnjacka dominacija u BiH gdje ce ostali glumiti nacionalne manjine vec gradjanska BiH u kojoj ce svi gradjani imati ista prava neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Ukoliko se varam, a nadam se da nisam, onda bi trebali prestati se kriti iza principa (lazne) multietnicnosti i izaci sa svojim dugorocnim ciljevima pred javnost. Ti si izgleda vec spreman za tako nesto.
U svakom pogledu: ekonomskom, sportskom, politickom, populacijski, lingvisticki ...
ALI! Ne mora dominacija znaciti automatski NEPRAVDU.
Niti to Bosnjacima treba, da druge ugnjetavaju. Ne!
-----
Ja SADA ne vidim drugu platformu, ako s druge strane imam fasisticke stranke i lidere ala SDS, HDZ, SNSD.
Ako dodju neki drugi na vlast, onda sa njima treba i drugacije postupati, pregovarati ...
Ali SADA nema druge, nego njegovu blokadu u buduce sprijeciti blokadom.
Ili ti mislis, da ovi (Dodik, Covic, Radmanovic ...) nista sad ne blokiraju i da ne stoje iza kontinuiteta politike genocida, ubijanja i rusenja ove drzave u cjelini?
To bi ti sa njima lijepo a oni neka razvaljuju do mile volje!
Svojim blokadama i zeljom za dominacijom u multietnickoj BiH bi Bosnjaci aktivno doprinijeli nastavku i uspjesnom razvaljivanju drzave od strane gore navedenih ili njihovih politickih nasljednika.
-
palermo
#840 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa šta drugo da ti moj kum kaže na ono što si napisao. Pitanje konsocijacijskog modela uređenja države je pitanje za široku raspravu. Mi uostalom i sada živimo jedan konsocijacijski model, doduše potpuno besmislen. Dakle, da ne ulazimo u teoretske rasprave o modelima uređenja države.Hafis wrote:
Pretpostavljam i kao da ga gledam sada.
Još nešto usput, u tom radu upravo je i iznesen ne baš pretjerano optimističan zaključak glede hipoteze istraživanja mogućnosti primjene konsocijacijskog modela u nas...i jedan od nekoliko razloga koji bi nepovoljno djelovali na to, a koji se i izrijekom navodi upravo je to ''...aha...'' i nakon njega gutljaj kahve.
Ali ja pitah tebe za tvoj stav, jesi li da gradimo Bosnu i Hercegovinu kao jednu decentraliziranu (ali smisleno decntralizirano, ona je i sada decentralizirana) na načelima koje je predložila biskupska konferencija.
To je pitanje stava, ne znanja.
Šta kažeš, Hafizaga
- Memory
#841 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Odoh u Mepas, da vidim ima li naznaka za treći.
-
palermo
#842 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ima sniženja, ako već nema trećegMemory wrote:Odoh u Mepas, da vidim ima li naznaka za treći.
- Alfons Kauders
#843 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
a koji su sefe ti razlozi?Hafis wrote:Pretpostavljam i kao da ga gledam sada.palermo wrote:Moj kum bi na ovo rekao.....aha.....i onako zvučno otpio gutljaj kahveHafis wrote: Vidiš....ma uostalom briga me za ove indijance ovdje što se metiljaju ovuda...ja sam koautor jednog objavljenog znanstvenog rada koji se upravo bavi tim problemom. S tim da, po mom mišljenju, ako bi se gledalo izbjeći nacionalni ekskluzivitet tih nazovimo ih cjelina, u to bi sve trebalo ugraditi izrazito jake konsocijacijske elemente.
mozda sto tuzla nece da finansira 1400 laznih invalida u gradicu od 15000 dusa? ili sto zenica nece da placa covicu njegov privatni televizijski kanal? ili sto sarajlijama nije jasno zasto pukovniku HVO-a koji je u ratu imao 14 godina treba u narednih 50 godina isplatiti cca. pola miliona maraka na konto njegove invalidske penzije? ne sporim da mali ima muda
- Paranoid
#844 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Svi iz pomenutih općinica su izranjavani 2004.. došlo do samozapaljenja 1400 bojovnika...
- Alfons Kauders
#845 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
da je barem 2006, pa da kazu da su se samoranjavali kad je ivo miro jovic zijanio od komsica...Paranoid wrote:Svi iz pomenutih općinica su izranjavani 2004.. došlo do samozapaljenja 1400 bojovnika...
- vee-jay
#846 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
sa 14. godina postaju pukovniciBHCluster wrote:U Ljubuškom 83 ranjenih, a 1.400 invalidnina.
Tace im entitet kada im nikada bolje nije bilo!
-
zavrzlama
#847 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ja sam tebe nesto pitao...opet ponavljam" Zasto zagovornici trecg entiteta bjeze od stoljetnih podrucja u BIH gdje su hrvati zivjeli"Hafis wrote:Vrzino kolo.zavrzlama wrote:Nego @hafise...nesto najozbiljnije,ustvari jedno pitanje:
Zasto se hrvati koji zele treci entitet boje traziti vecinska hrvatska podrucja npr. u Posavini....
ja ti garantujem 99% da BIH hrvati zatraze podrsku bosnjaka za treci entitet u koji bi usla Posavina,a bosnjaci dobili dijelove Podrinja,da bi dobili u rekordnom roku podrsku bosnjaka...ZASTO?..zato sto bi se definitivno odstranila ideja kod srba za podjelom BIH(bila sahranjena i najmanja iluzija) bosnjaci vise ne bi trosiili politicke snage na ocuvanju BIH i vratili svoju Posavinu(podrinje) a hrvati zadovoljni svojim entitetom prestali sa bezpotrebnim podrivanjem i omalovazavanjem BIH....sta bi dobili srbi,pa dobili bi prestanak gledanja na taj entitet kao genocidnu tvorevinu,jer bi vremenom prestali da omalovazavaju BIH a usporedno bi se samanivala odbojonst nesrba prema tom entitetu...nakon par decenija zbog iscjepkanosti teritorije i nemogucnosti da bilo koji narod posjeduje kompaktnu teritorijalnu cjelinu,dolazi ideja za ukidanjje sva tri entiteta...
Sad @Hafise shvati par stvari:
srbi i hrvati ne zele postenu unutrasnju podjelu BIH,jer postena podjela u konacinci obesmisljava postojanje podjela i torova,a nepostenu podjelu nikad nece dobiti jer bosnjaci ne zele da sebi sami presude smrtnu presudu....ostaje sta?
Napisi sam da ja ne pisem![]()
Sve ovo znaju velikosrpski i velikoshrvatski stratezi,zato i nude ono sto je neprihvatljivo i apsurdno,jer sve sto je prihvatljivo bosnjacima u konacnici ukida ono sto je na pocetku prihvatljivo njima...
Jednostavnije rečeno: načelne mogućnosti izbora rješavanja temeljnih problema u Bosni i Hercegovini, praktično i ne postoje.
@hafise....ti na ovoj temi trubis o ugrozenoasti hrvata,a kad ti se postavi iskreno pitanje,bjezis od odgovora...zakljucak je da se ti bojis istine,u prevodu tvoji prijedlozi i politicki kurs nisu zasnovani na pravednosti i iskrenosti....kad odgovoris na pitanje,mozemo dalje
Ja licno sam protiv i ova dva entiteta,a kamoli da se formira i treci,ali sam spreman uci u razgovor o tri entiteta iz jednostavnog razloga sto oni koji se ubise da ih stvore,bi na prvu moju ponudu postene teritorijalne unutrasnje reorganizacije BIH ,odmah odustali od te ideje...
Lepeza djelovanja probih strane je toliko velika da mogu zajebavati antibih stranu i tuci ih njihovim oruzjem,pristajati na unutrasnju torizaciju BIH ali POSTENU...pa na kraju zanijeme kao i ti sam,i odustanu od iste
Na kraju ostaje rahat patnja......
Last edited by zavrzlama on 29/01/2014 18:17, edited 2 times in total.
- Paranoid
#848 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pokušavam da nadjem blog i jedan zanimljiv citat koji kaže otprilike ovako: "Iako su ti dani bili radni, mnoge firme su ostale bez radnika zbog vadjenja "nalaza"...Alfons Kauders wrote:da je barem 2006, pa da kazu da su se samoranjavali kad je ivo miro jovic zijanio od komsica...Paranoid wrote:Svi iz pomenutih općinica su izranjavani 2004.. došlo do samozapaljenja 1400 bojovnika...
Hrvatsku sisu kukuriku koalicija je vratila u njedra, pa su se bojovnici uhvatili Bosanske i nije im bila mrska...
- Alfons Kauders
#849 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
a vidis kolega hafis se trudio za doktorat, objavljivao naucne radove, provodio besane noci... ja krv propiso dok nisam ispeko zanat i poceo zaradjivati pristojne pare, radio od srednje... bezbroj forumasa na drugoj strani svijeta prao sudje da zavrsi skolu i napravi nesto od sebevee-jay wrote:sa 14. godina postaju pukovniciBHCluster wrote:U Ljubuškom 83 ranjenih, a 1.400 invalidnina.
Tace im entitet kada im nikada bolje nije bilo!![]()
![]()
![]()
![]()
i opet smo svi kita za naprednu mladez HDZ-a, koja sa 7 godina zavrsava srednju skolu, sa 8 osnovnu vojnu obuku, sa 10 vojnu akademiju, a sa 14 vec ide u penziju u cinu pukovnika...
-
Hafis
#850 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Kao što je i navedeno u zaključku: teško bi to išlo.
Ovaj lik gore navodi krucijalnu činjenicu:
Bojim se da je taj, doduše sasvim realan i pragmatičan stav, trenutno i konstanta bošnjačke političke elite.
I što preostaje onda drugoj strani? Normalno, trudit će se ostvariti bilo kakav politički oblik teritorijalnosti, gdje bi bila donekle zaštićena od takve vrste dominacije, što normalno mora rezultirati određenim posljedicama po društveno-političke okolnosti u zemlji. Nevolja je što ti procesi jako, jako dugo traju, i jedan i drugi.
Ovaj lik gore navodi krucijalnu činjenicu:
I tu pada sva priča o tzv. multi-kulti.Svaki narod na ovoj planeti ne bjezi od cilja, da dominira, ako ima potencijal za to.
Bojim se da je taj, doduše sasvim realan i pragmatičan stav, trenutno i konstanta bošnjačke političke elite.
I što preostaje onda drugoj strani? Normalno, trudit će se ostvariti bilo kakav politički oblik teritorijalnosti, gdje bi bila donekle zaštićena od takve vrste dominacije, što normalno mora rezultirati određenim posljedicama po društveno-političke okolnosti u zemlji. Nevolja je što ti procesi jako, jako dugo traju, i jedan i drugi.