Pa obrati se Inzku, nisu ti Bošnjaci krivi.Hafis wrote:Dobro. Probudio si u meni ono izvorno, pedagoga:
Evo Živko Budimir? Otkud ga tamo?
Hoće li biti trećeg entiteta?
- kingofsnake
#676 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
-
Black111
#677 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ma neee... Hrvati jednako SDP, Lijanovici itd...seln wrote:Mislis, HDZ je zastupljeniji?Hafis wrote: Paradoksalno je da su Hrvati na državnoj razini reprezentativnije zastupljeniji u odnosu na federaciju
Izvini, ja zaboravio: Hrvati = HDZ.
![]()
![]()
![]()
- Mister Yes
#678 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa ako HDZ-ovi neće u vlast šta da se radi? Da država stoji u mjestu i čeka da se predomisle?Black111 wrote:Ma neee... Hrvati jednako SDP, Lijanovici itd...seln wrote:Mislis, HDZ je zastupljeniji?Hafis wrote: Paradoksalno je da su Hrvati na državnoj razini reprezentativnije zastupljeniji u odnosu na federaciju
Izvini, ja zaboravio: Hrvati = HDZ.
![]()
![]()
![]()
-
Hafis
#679 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.and wrote:kakva je situacija na nižim razinama ?u kantonima i opštinama gdje su hrvati većina?Hafis wrote: Ma daj, nećemo zar sve ispočetka?
Da zaključimo: postoji politika pokušaja pretvaranja federacije u bošnjački entitet čiji se obrisi jasno naziru, normalno umotani o brigu o multietničkom društvu i bla la.
Paradoksalno je da su Hrvati na državnoj razini reprezentativnije zastupljeniji u odnosu na federaciju, što govori u prilog ove tvrdnje.
Kada se ostvari potpuna jednakost reprezentativne zastupljenosti i na razini države i u federaciji, onda se može reći da se situacija relaksirala.
Ovdje sam bezbroj puta pročitao onu likujuću poštapalicu, otprilike: ''šta će oni, oni se više ništa i ne pitaju'' i onda ono ''the end''. Doduše, moram se korigirati: nisam je već poprilično vremena uočio. Valjda je to ipak bio račun bez krčamara.
Samo znaš kako to ide: kljucnu ti člana predsjedništva, pa taj član postavi Bošnjaka pod Hrvata za ambasadora, pa ti kljucnu predsjednika federacije, pa ti kljucnu mjesta u federalnoj vladi, pa ti pokušaju kljucnuti i mjesta u vijeću ministara...i onda trle-vrle, pitanje je vremena kada će se dosjetiti i lokalne razine, pa i tu ne počnu kljucati. A načina ima...muke ti organizirati lika poput Suljagića i putujćih glasača, pogotovo u federaciji...a još si prije toga preuzeo navedene federalne poluge vlasti.
Znaš, treba malo i iskrenosti i dobrih namjera....a ne samo šupljačenje o multietničnosti i osuđivanje za nekakv nacionalizam uz obvezno prebiranje ratnih događaja.
-
Hafis
#680 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa zato se i traži treći ili štogod slično da se ne bi ovisilo o tamo nekakvom Inzku.kingofsnake wrote:Pa obrati se Inzku, nisu ti Bošnjaci krivi.Hafis wrote:Dobro. Probudio si u meni ono izvorno, pedagoga:
Jel' ti sad barem imalo jasnije?
- biske
#681 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
a inače je, prije kljucanja, situacija bila dijametralno suprotna?!Hafis wrote:E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.and wrote:kakva je situacija na nižim razinama ?u kantonima i opštinama gdje su hrvati većina?Hafis wrote: Ma daj, nećemo zar sve ispočetka?
Da zaključimo: postoji politika pokušaja pretvaranja federacije u bošnjački entitet čiji se obrisi jasno naziru, normalno umotani o brigu o multietničkom društvu i bla la.
Paradoksalno je da su Hrvati na državnoj razini reprezentativnije zastupljeniji u odnosu na federaciju, što govori u prilog ove tvrdnje.
Kada se ostvari potpuna jednakost reprezentativne zastupljenosti i na razini države i u federaciji, onda se može reći da se situacija relaksirala.
Ovdje sam bezbroj puta pročitao onu likujuću poštapalicu, otprilike: ''šta će oni, oni se više ništa i ne pitaju'' i onda ono ''the end''. Doduše, moram se korigirati: nisam je već poprilično vremena uočio. Valjda je to ipak bio račun bez krčamara.
Samo znaš kako to ide: kljucnu ti člana predsjedništva, pa taj član postavi Bošnjaka pod Hrvata za ambasadora, pa ti kljucnu predsjednika federacije, pa ti kljucnu mjesta u federalnoj vladi, pa ti pokušaju kljucnuti i mjesta u vijeću ministara...i onda trle-vrle, pitanje je vremena kada će se dosjetiti i lokalne razine, pa i tu ne počnu kljucati. A načina ima...muke ti organizirati lika poput Suljagića i putujćih glasača, pogotovo u federaciji...a još si prije toga preuzeo navedene federalne poluge vlasti.
Znaš, treba malo i iskrenosti i dobrih namjera....a ne samo šupljačenje o multietničnosti i osuđivanje za nekakv nacionalizam uz obvezno prebiranje ratnih događaja.
- kingofsnake
#682 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ima u VitezuHafis wrote:E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.
-
Hafis
#683 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
A tko je našao i odredio tog drugog predstavnika?Mister Yes wrote:Otud što je HDZ odbio da učestvuje u vlasti pa se morao naći neki drugi hrvatski predstavnik.Hafis wrote:Evo Živko Budimir? Otkud ga tamo?
- SmokingMan
#684 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Hafis wrote:Pa zato se i traži treći ili štogod slično da se ne bi ovisilo o tamo nekakvom Inzku.kingofsnake wrote:Pa obrati se Inzku, nisu ti Bošnjaci krivi.Hafis wrote:Dobro. Probudio si u meni ono izvorno, pedagoga:
Jel' ti sad barem imalo jasnije?
Imaš li ti iakvih ličnih problema sa bošnjacima,Ili onako iz hira želiš treći entitet?
-
Hafis
#685 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Tako je. vidiš da se slažemo se po tom pitanju: to jest bila zvanična zastava, što ne znači da će opet biti.and wrote: tvoja stvar je kako je doživljavaš,a to je zvanična zastava države bih od 92-95 i ne znači da neće opet biti.
- and
#686 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
pa pokažite tu iskrenost i dobre namjere na nižim razinama vlasti.da ne šupljiramo o multietničnosti i nacionalizmuHafis wrote:E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.and wrote:kakva je situacija na nižim razinama ?u kantonima i opštinama gdje su hrvati većina?Hafis wrote: Ma daj, nećemo zar sve ispočetka?
- vee-jay
#687 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
na poslu u stanju cekanjaAlfons Kauders wrote:to nije zastava hrvatskog naroda u bih, vec zastava HRHB... ali sad je moderno da se na medijima koji paodbranic prate ta zastava naziva zastavom hrvatskog naroda, a liljani su "ratna zastava arbih"vee-jay wrote:
Po nekoj logicnost onda bi direktno uz te zastave trebale biti postavljene i zastave Bosnjaka, BH Srba i "Ostalih". Dakle, da se ne bi postavljale cetiri onda je lakse postaviti jednu zastavu - zastavu drzave BiH jer je ona i zastava BH Hrvata.
Zar ne?
ne znam zasto uopste gubis vrijeme
eto umjesto da se odgovori na moje pitanje prebacila se tema na zastavu o ljiljanima
-
Black111
#688 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Mister Yes wrote:
Pa ako HDZ-ovi neće u vlast šta da se radi? Da država stoji u mjestu i čeka da se predomisle?
to nema bas veze s mojim postom upucenom Selnu. Zelio sam reci da je cinjenica da Hrvati uvjerljivo, preko 90% glasaju za HDZ-ove (a prvenstveno Covicev). Tako da ta Lagumdzijina prica kako HDZ ovo, HDZ ono i kako HDZ ne drzi monopol nad predstavljanjem Hrvata, a sto mnogi ponavljaju kao ovce za Zlatkom od Zapadne Njemacke, jednostavno ne drzi vodu.
-
Hafis
#689 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Kakav je tvoj osobni stav naspram Hrvata, ili jednostavno iz hira podržavaš ovo institucionalno ponižavanje tog naroda?z1xter wrote: Imaš li ti iakvih ličnih problema sa bošnjacima,Ili onako iz hira želiš treći entitet?
- Mister Yes
#690 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Što to niste tražili u Daytonu? Svataš li ti šta znači mirovni sporazum kojim se prekinuo rat? I zašto misliš da ćemo svi mi nastaviti ratovati zato što je vas 15% odlučilo da pogazi dogovoreno u Daytonu?Hafis wrote:Pa zato se i traži treći ili štogod slično da se ne bi ovisilo o tamo nekakvom Inzku.
- Mister Yes
#691 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa ljudi se sami javili. Rekli "evo mi hoćemo". Ako HDZ i HDZ90 neće u vlast šta da se radi nego da se uzme HSP i NSRZB koji su sljedeći u nizu? Šta je alternativa? Da država prestane funkcionisati?Hafis wrote:A tko je našao i odredio tog drugog predstavnika?Mister Yes wrote:Otud što je HDZ odbio da učestvuje u vlasti pa se morao naći neki drugi hrvatski predstavnik.Hafis wrote:Evo Živko Budimir? Otkud ga tamo?
- Mister Yes
#692 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa reci konkretno šta da radimo ako HDZ i HDZ90 NEĆE da učestvuju u vlasti. Kažu ljudi NEĆEMO. Šta da radimo? Da entitet nema vladu? Da izvršimo kolektivno samoubistvo? ŠTA?Black111 wrote:Mister Yes wrote:
Pa ako HDZ-ovi neće u vlast šta da se radi? Da država stoji u mjestu i čeka da se predomisle?
to nema bas veze s mojim postom upucenom Selnu. Zelio sam reci da je cinjenica da Hrvati uvjerljivo, preko 90% glasaju za HDZ-ove (a prvenstveno Covicev). Tako da ta Lagumdzijina prica kako HDZ ovo, HDZ ono i kako HDZ ne drzi monopol nad predstavljanjem Hrvata, a sto mnogi ponavljaju kao ovce za Zlatkom od Zapadne Njemacke, jednostavno ne drzi vodu.
-
Hafis
#693 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ako su SDA i SDP insistirali na svim bošnjačkim i srpskim pozicijama u vladi federacije, zašto je onda stav dva HDZ-a bio tako ''bogohulan'' i antimultietnički (jao izrazaMister Yes wrote:U Federaciji je HDZ insistirao na svim pozicijama rezervisanim za Hrvate u vladi Federacije. To je jedini razlog zašto HDZ nije u vladi Federacije. A ne neka Bošnjačka želja za majorizacijom.Hafis wrote:Paradoksalno je da su Hrvati na državnoj razini reprezentativnije zastupljeniji u odnosu na federaciju, što govori u prilog ove tvrdnje.
Da kažem narodnim izrazom. Ipak je zinula SDP-u guzica i za komadićem hrvatskog dijela kolača u vladi. Čista majorizacija.
Uostalom, i ovo treba pobrkati, ovaj nacionalni balans u vladi federacije. Sva tri naroda moraju biti jednako zastupljena na ministarskim mjestima, baš kao i u vijeću ministara. Dosta je bilo nacionalnog protežiranja jednog naroda na uštrb druga dva u vladi federacije. Jesmo li za društvo ravnopravnih naroda ili nismo?
- and
#694 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
pa ako hrvati u tolikom broju glasaju za stranku i političara koji radi zajedno sa srpskim predstavnikom(koji javno negira državu) na rušenju i blokiranju države,logično je da sa druge stane neće moći razvijati dobre odnose.Black111 wrote:Mister Yes wrote:
pokušaj u bilo kojoj zemlji na svijetu reći da ta država ne valja,da ne treba postojati i da li ćeš igdje dobiti podršku?
zašto hrvati glasaju za stranku čiji je projekat dokumentovan u međunarodnom tribunalu kao "udruženi zločinački projekat" i bio je usmjeren ka nestanku bih kao države ?
ipak očekujemo od vas više ozbiljnosti u izgradnji normalne države koja će ići ka eu i nato.
- Mister Yes
#695 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ko kaže da su SDA i SDP insistirali na svim bošnjačkim i srpskim pozicijama u vladi?Hafis wrote:Ako su SDA i SDP insistirali na svim bošnjačkim i srpskim pozicijama u vladi federacije, zašto je onda stav dva HDZ-a bio tako ''bogohulan'' i antimultietnički (jao izraza), a njihov nije.
Pa pobrkaj ako možeš. Ko ti brani. Zna se način na koji se to radi pa bujrum.Hafis wrote:Uostalom, i ovo treba pobrkati, ovaj nacionalni balans u vladi federacije. Sva tri naroda moraju biti jednako zastupljena na ministarskim mjestima, baš kao i u vijeću ministara. Dosta je bilo nacionalnog protežiranja jednog naroda na uštrb druga dva u vladi federacije. Jesmo li za društvo ravnopravnih naroda ili nismo?
- seln
#696 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
A dok toga nije bilo, bili ste kao Elche?Hafis wrote: E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.
Samo znaš kako to ide: kljucnu ti člana predsjedništva, pa taj član postavi Bošnjaka pod Hrvata za ambasadora, pa ti kljucnu predsjednika federacije
Idi, pokusaj to prodati drugdje. Ti si medjer slusao previse viceva o glupim Bosancima.
-
Hafis
#697 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
I ja tebeseln wrote:A dok toga nije bilo, bili ste kao Elche?Hafis wrote: E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.
Samo znaš kako to ide: kljucnu ti člana predsjedništva, pa taj član postavi Bošnjaka pod Hrvata za ambasadora, pa ti kljucnu predsjednika federacije
Idi, pokusaj to prodati drugdje. Ti si medjer slusao previse viceva o glupim Bosancima.
- BHCluster
#698 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa kakve veze ima ko bira koga kada smo svi konstitutivni!Hafis wrote: E tu smo fakatv k'o Real Madrid kod kuće. Gostima nema bodova.
-
Itakoto
#699 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Recimo da se djelomicno slazem da su Hrvati neravnopravni u Federaciji. Samo se ne slazem sa predlozenim rjesenjima. Po tebi bi Hrvati trebali imati svoj entitet ili izbornu jedinicu u kojoj bi u ogranicenim mjerama imali mogucnost samoupravljanja. Po meni bi stvaranje "treceg" bila reinkarnacija HRHB (RS Vol II) u kojoj bi ostali ne-Hrvati ukljucujuci moju malenskost bili gradjani drugog reda, dakle u slicnoj ili vjerovatno daleko goroj poziciji od danasnjih Hrvata u Federaciji. Posto ja razumijem tvoja teznje i zelje za promjenama bilo bi fer da i ti razumijes mene i moje strahove. Zakljucak citave price: zabijanje glave u pijesak i svakodnevno recitovanje kako "treci" nema alternativu nije nimalo korisno. Mora biti neko drugo rjesenje jer ovako necemo nikad krenuti naprijed.Hafis wrote:Ma daj, nećemo zar sve ispočetka?vee-jay wrote:Konkretno na koji naci se vodi politka gusenja i nametanja? I kakvo vrijeme trijeznjenja dolazi konretno?
-
Black111
#700 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa eno ti Lagumdzija podijeli Elektroprijenos (cemu se cak i EU protivila) s Dodikom i Cetnickom pa opet glasate za njega. Eno vam se Tihic vise grli s Dodikom nego Covic sigurno pa opet glasate za njega. Al vama onda Lagumdzija kaze Covic suruje s Dodikom a vi onda ko ovce takoooo je Zlatko, tako je!!!and wrote:pa ako hrvati u tolikom broju glasaju za stranku i političara koji radi zajedno sa srpskim predstavnikom(koji javno negira državu) na rušenju i blokiranju države,logično je da sa druge stane neće moći razvijati dobre odnose.Black111 wrote:Mister Yes wrote:
pokušaj u bilo kojoj zemlji na svijetu reći da ta država ne valja,da ne treba postojati i da li ćeš igdje dobiti podršku?
zašto hrvati glasaju za stranku čiji je projekat dokumentovan u međunarodnom tribunalu kao "udruženi zločinački projekat" i bio je usmjeren ka nestanku bih kao države ?
ipak očekujemo od vas više ozbiljnosti u izgradnji normalne države koja će ići ka eu i nato.