Hobi Kolekcionar nozeva

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
muftija

#1 Hobi Kolekcionar nozeva

Post by muftija »

Vozdra raja.

Nisam uspio naci temu za kolekcionare hladnog oruzja, pa se unaprijed izvinjavam ako takva vec postoji.

Naime, interesuju me misljenja strucnjaka, treba da narucim tanto noz pa neznam za koji model da se odlucim.

Vidio sam na netu... dva razlicita modela

Tanto ka-bar

Image

Tanto recon

Image

Mozda ih ima i jos vrsta a vjerovatno ima, pa ako moze mala pomoc da se lakse odlucim koi da uzmem.
Moze i neka specifikacija ako neko zna (dimenzije, materijali itd.)
kurty

#2 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by kurty »

Jel dolaze i stariji nozevi u obzir???
Mislim, jesil kolekcinar novijih ili svih nozeva???
Gile Šampion

#3 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by Gile Šampion »

Ne znam sada koliko si upućen i koliko uopšte poznaješ kvalitet noževa,kojeg proizvođača,za koje namjene itd...

Vidim da hoćeš tanto oštricu? Valjda ti znaš zbog čega baš tanto :-D

Preko neta da naručiš? Dobro se prijatelju pripazi kineskih kopija kojih je prepun naš market,pik a Bogme i ebay.Ja ti ne bih preporučio da nož kupuješ preko neta na neviđeno,jer da ti neko ne bi strovalio kakvu kopiju a to tebi kao kolekcionaru vjerovatno ne bi baš odgovaralo :-D

Ja imam S&W tanto recon sa ''crnom'' oštricom i nisam zadovoljan.Prvo otvaranje neke konzerve napravit će na istom oštećenje koje je baš ružno za vidjeti.

Da ne duljim,uglavnom ne znam koliko si spreman dati za nož ali moja preporuka prvenstveno ide za neki model od Fallknivena.
Zatim komotno u izbor može ući nešto od SOG-a,Gerbera,Cold Steel-a,KaBar itd...jačine čelika cca 54-58 hrc-a.

Sad koju vrstu čelika preferiraš to ostaje tebi na izbor.Uglavnom izbor noža je čitava nauka tako da bi se na ovu temu moglo naširoko naglabati :thumbup:
zateznistub

#4 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by zateznistub »

Bez uvrede, ako si ti kolekcionar hladnog oruzja, onda sam ja Nikola Lajnir?
mO k3

#5 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by mO k3 »

zateznistub wrote:Bez uvrede, ako si ti kolekcionar hladnog oruzja, onda sam ja Nikola Lajnir?
:lol: :lol: :lol:
black

#6 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by black »

bash tako, chuvaj se podvala, pravi kvalitetni tanto je skup, mozes probiti lim na autu i poslije se obrijati sa njim :mrgreen:
fixer

#7 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by fixer »

Bez namjere da podbadam, ali nikad nisam kontao ljude koji su kolekcionari maceva, nozeva, oruzija...
Gile Šampion

#8 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by Gile Šampion »

black wrote:bash tako, chuvaj se podvala, pravi kvalitetni tanto je skup, mozes probiti lim na autu i poslije se obrijati sa njim :mrgreen:
TANTO je samo oblik oštrice noža...i ništa više :D
black

#9 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by black »

Gile Šampion wrote:
TANTO je samo oblik oštrice noža...i ništa više :D
pa dobro ali kvalitetan chelik, shto i jeste najbitnije :mrgreen:
muftija

#10 Re: Hobi Kolekcionar nozeva

Post by muftija »

Gile Šampion wrote:Ne znam sada koliko si upućen i koliko uopšte poznaješ kvalitet noževa,kojeg proizvođača,za koje namjene itd...

Vidim da hoćeš tanto oštricu? Valjda ti znaš zbog čega baš tanto :-D

Preko neta da naručiš? Dobro se prijatelju pripazi kineskih kopija kojih je prepun naš market,pik a Bogme i ebay.Ja ti ne bih preporučio da nož kupuješ preko neta na neviđeno,jer da ti neko ne bi strovalio kakvu kopiju a to tebi kao kolekcionaru vjerovatno ne bi baš odgovaralo :-D

Ja imam S&W tanto recon sa ''crnom'' oštricom i nisam zadovoljan.Prvo otvaranje neke konzerve napravit će na istom oštećenje koje je baš ružno za vidjeti.

Da ne duljim,uglavnom ne znam koliko si spreman dati za nož ali moja preporuka prvenstveno ide za neki model od Fallknivena.
Zatim komotno u izbor može ući nešto od SOG-a,Gerbera,Cold Steel-a,KaBar itd...jačine čelika cca 54-58 hrc-a.

Sad koju vrstu čelika preferiraš to ostaje tebi na izbor.Uglavnom izbor noža je čitava nauka tako da bi se na ovu temu moglo naširoko naglabati :thumbup:

Ustvari i nisam iskreno kolekcionar, trazim misljenje nekog kolekcionara (nekoga ko se razumije)
noz cu naruciti od jarana, on je u SADu i rado bi mi to poslao, samo da mu javim koji model.

A sto neko rece mozes isjeci lim od auta pa se poslije obrijati istim, drugim rijecima sto jaci celik, a cijena oko 100$.
Post Reply