Hljeba i igara
- svojnasvom
#1 Hljeba i igara
Šta misle cijenjeni forumaši: Zašto Amerikanci vliko znaju ( ne znaju ) o sebi i drugima? da li zbog toga što žive po matrici hljeba i igara jednako je život ili zbog toga što su medijski u zabludu dovedeni? Prije rata na televiziji kao malehan se sjecam emisije kada su pitali nekog tipa u Americi- početkom rata na ovim prostorima- da li je čuo za Jugoslaviju, a on veli: Da li je to neka pokrajina u Rusiji?
- Dr.Mr.Fr.
#2 Re: Hljeba i igara
Ma sta ih briga oni su Amerikanci, jedino ih to i interesuje....
Najbolji mi je king kada rece da ima oko 10 ajfelovih toranja u Parizu

Najbolji mi je king kada rece da ima oko 10 ajfelovih toranja u Parizu
- svojnasvom
#3 Re: Hljeba i igara
hahaDr.Mr.Fr. wrote:Ma sta ih briga oni su Amerikanci, jedino ih to i interesuje....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Najbolji mi je king kada rece da ima oko 10 ajfelovih toranja u Parizu![]()
![]()
A šta onaj zbunjeni za Italiju veli?
- bijela
#4 Re: Hljeba i igara
- kada je riječ o borbi protiv terorizma, prema vašem mišljenju, koju bismo narednu zemlju trebali napasti?svojnasvom wrote:
A šta onaj zbunjeni za Italiju veli?
- italy!
ne znam koliko je relevantan ovaj klip, možda su ga pravili u nekoj amerikan selendri, mada su i u tom slučaju odgovori nevjerovatni
kulturalni redukcionizam modernog društva - prevlast nekoliko kultura koje posjeduju tehnološku moć, a koje emituju svoje prepoznatljive simbole, koji onda postaju globalni. i onda samodovoljnost jednog društva i njegove simboličke strukture smanjuje interes za drugim društvima,
a u konačnosti smanjuje interes čak i za svoju kulturu (osim ako nam nije u interesu to znanje)
ono što je, prema meni, gore jeste kompleks više vrijednosti koji izbija iz nekih odgovora, npr
- koga da napadnemo?
- koreju.
- zasto?
- zato što su oni problem.
- aha. a zašto je koreja problem?
- pa zbog njihovog attitude (stav, držanje)!
u njegovoj glavi - ko nije pokoran americi (njegovoj vrijednosno nadmoćnoj kuturi), ima problematic attitude i should be invaded...
naravno, sve ovo nije problem samo amerike, nego svih svjetskih/regionalnih centara koji imaju bilo kakvu nadmoć u odnosu na ostale. evo naš primjer - koliko o ostatku BiH zna čovjek koji život živi na potezu baščaršija-m.dvor? (ovo poređenje sa preglupim odgovorima na klipu je nemoguće, naravno, ali čisto radi neke paralele navodim)
-
vade_mecum
#5 Re: Hljeba i igara
obozavam ovakve teme. uhvati prosjecnog stanovnika BIH i pitaj ga ti pokaze saveznu drzavu Delaware i kaze glavni grad...sansa je da nije ni cuo za nju.
al jok! cuj ne znaju gdje je Bosna i sta je Jugoslavija.
volio bih da smo glupi ko amerkanci ali da imamo uredjenu drzavu sa jednim predsjednikom. ovako smo samo glupi.
al jok! cuj ne znaju gdje je Bosna i sta je Jugoslavija.
volio bih da smo glupi ko amerkanci ali da imamo uredjenu drzavu sa jednim predsjednikom. ovako smo samo glupi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Hljeba i igara
ljudi s fakultetom ne znaju gdje je doboj
dalje ne trebaš ništa pričat
dalje ne trebaš ništa pričat
- Ajatolah_
#7 Re: Hljeba i igara
Garantujem da bi kod nas, da ideš po ulici i ispituješ nasumice ljude, mogao nahvatati ovog koliko hoćeš.
- 6.april
#8 Re: Hljeba i igara
Apsolutno.
Student iz Sanskog mosta, nakon 4 god. studija ne zna gdje je Vijećnica.
Propitajte malo srednjoškolce pa i one na fakultetima o glavnim gradovima, nekim osnovama biologije - daj Bože sa ovim sistemom da budu išta znali.
Nivo općeg znanja je jako nizak.
Nekada smo možda i mogli, ali sada zaista nemamo nikakvo pravo da se smijemo "glupim" amerikancima kada postajemo bare-bare s njima.
Propitajte malo srednjoškolce pa i one na fakultetima o glavnim gradovima, nekim osnovama biologije - daj Bože sa ovim sistemom da budu išta znali.
Nekada smo možda i mogli, ali sada zaista nemamo nikakvo pravo da se smijemo "glupim" amerikancima kada postajemo bare-bare s njima.
-
Trebam te
#9 Re: Hljeba i igara
Dr.Mr.Fr. wrote:Ma sta ih briga oni su Amerikanci, jedino ih to i interesuje....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Najbolji mi je king kada rece da ima oko 10 ajfelovih toranja u Parizu![]()
![]()
Sta ih briga, taman ce oni da znaju o nama,
- Sasvim_Obican
#10 Re: Hljeba i igara
6.april wrote:Apsolutno.
Smijemo se Amerima jer ne znaju gdje je Šri Lanka i šta je Al-Qaida, istovremeno zaboravljajući da su naši srednjoškolci uvjereni kako su Bošnjaci porijeklom Turci ( mongoloidna skupina naroda ), kako je Hitler bio dobar jer je ubijao "Srbe i Jevreje", kako se Drina ulijeva u Jadran kod Mostara, kako je prva bh. pjesnikinja Hanka Paldum, a ne Umihana Čuvidina, kako je Albanija bila u sastavu SFRJ, i hrpu drugih gluposti...
Konzumerizam je pobijedio obrazovni sistem. Budi glup i kupi nas.
- bijela
#11 Re: Hljeba i igara
razlika između glupih amerikanaca i glupih bosanaca je u tome što ovi drugi ne glasaju ni za kakvu globalno važnu politiku 
- svojnasvom
#12 Re: Hljeba i igara
[quote="Sasvim_ObicanSmijemo se Amerima jer ne znaju gdje je Šri Lanka i šta je Al-Qaida, istovremeno zaboravljajući da su naši srednjoškolci uvjereni kako su Bošnjaci porijeklom Turci ( mongoloidna skupina naroda ), kako je Hitler bio dobar jer je ubijao "Srbe i Jevreje", kako se Drina ulijeva u Jadran kod Mostara, kako je prva bh. pjesnikinja Hanka Paldum, a ne Umihana Čuvidina, kako je Albanija bila u sastavu SFRJ, i hrpu drugih gluposti...
Konzumerizam je pobijedio obrazovni sistem. Budi glup i kupi nas.[/quote]
Ama sve stoji, al ovo kod Amera je nekako previše. Ono što je bijela sa nekog socijanog aspekta pokušala protabiriti ima smisla. Recimo ja sam primjetio da i arapi užasno poznaju geografiju, ali nije baš ovoliko. Za mnoge od njih sva istočna i jugositočna europa je Rusija, a Čečenija i Bosna su jedno te isto ili u najboljem slučaju graniče. To sam morao po stotinu puta u taksiju objašnjavat ( za vrijeme boravka u jednoj ar. zemlji , ima u postovima ) uz ono: imal kaka bosanka da bi se udala? Nema ahbabu dok ne obrežeš nokte i ne umiješ se.
Još gore bilo je arapa studenata koji su gledali da prepišu ispite iz arapske gramatike ili morfologije od nas bosanaca i to na prvoj godini faksa dok smo ga dobro i sami natucavali, a to sve uz svo osnovno i srednje obrazovanje i činjenicu gdje su se rodili.
Konzumerizam je pobijedio obrazovni sistem. Budi glup i kupi nas.[/quote]
Ama sve stoji, al ovo kod Amera je nekako previše. Ono što je bijela sa nekog socijanog aspekta pokušala protabiriti ima smisla. Recimo ja sam primjetio da i arapi užasno poznaju geografiju, ali nije baš ovoliko. Za mnoge od njih sva istočna i jugositočna europa je Rusija, a Čečenija i Bosna su jedno te isto ili u najboljem slučaju graniče. To sam morao po stotinu puta u taksiju objašnjavat ( za vrijeme boravka u jednoj ar. zemlji , ima u postovima ) uz ono: imal kaka bosanka da bi se udala? Nema ahbabu dok ne obrežeš nokte i ne umiješ se.
Još gore bilo je arapa studenata koji su gledali da prepišu ispite iz arapske gramatike ili morfologije od nas bosanaca i to na prvoj godini faksa dok smo ga dobro i sami natucavali, a to sve uz svo osnovno i srednje obrazovanje i činjenicu gdje su se rodili.
- svojnasvom
#13 Re: Hljeba i igara
sjetih se ima u onom Milićevom serijalu: Putovanje u Ameriku ( savjetujem da se pogleda) negdje u petoj, šestoj, ne znam tačno kojoj epizodi..
pita on par srednjoškolaca, maturanata ( mislim da je država Teksas u pitanju, neki osrednji grad )da mu navedu pet evropskih zemalja: A ti si Europejac. Prvi put vidim nekog iz Europe, ovako..aaa...Germany... mislim da je Njemačka europska zemlja..
pita on par srednjoškolaca, maturanata ( mislim da je država Teksas u pitanju, neki osrednji grad )da mu navedu pet evropskih zemalja: A ti si Europejac. Prvi put vidim nekog iz Europe, ovako..aaa...Germany... mislim da je Njemačka europska zemlja..