Sarajevo1970 wrote:Alfons Kauders wrote:Cakija, ali neka solidna. Nista ona leptir sranja, to je za sanere i sminku, samo ces se porezat. Ganjaj nesto s axial mehanizmom, da je mozes rasklopiti izmedju vadjenja iz dzepa i zabijanja u vrat. Jer ce se jeftin leptir sklopiti/saviti u najgorem trenutku
Nije lose uzeti nesto s interneta, ukoliko ga se bude trebalo rijesiti bez tragova i bez svjedoka (da ne bude "on? znam ga, kupio je kod nas noz neki dan"). Dakle, jeftino i potrosno, a dovoljno kvalitetno da nekom pervertitu mozes odrezati muda ili prerezati arteriju.
Ja sam uzimao ove cakijice i multitool sranja za auto, bajk i vikendicu:
http://www.gearbest.com/pocket-knives-a ... 21175.html
Za te pare, jako dobar kvalitet. Bas sam se ugodno iznenadio, kao i par kolega koji su uzimali slicne sitnice za ribu, lov itd.
Taj bas dobro/kvalitetno izgleda, baš hvala ti na savjet.
Ali me i zanima koliko je ovo legalno nositi sa sobom? Mislim u slučaju da mi nadje policija ovo uz mene..
Ima li neki zakon gdje piše tacno šta je dozvoljeno (dužina noža?) u BiH i preko koje mjere je zabrana?
Mislim, nebih volio imati belaja sa policijom zbog ovakvih stvari.
Ako ti nađu imat ćeš problem sa svakim hladnim oružijem...
Član 4. stav 6, Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružija i municije KS
Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajoneti i „skakavci“ čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na dugme ili polugu ili metalne zvjezdice za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice, bokseri, druga oružja sa skrivenim oštricama kao i naprave koje izazivaju el ektrošokove.Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje povreda kada se nose na javnim mjestima.
Ništa od ovoga nije legalno izuzev pepper spreja za dame.
Koliko sam upratio u proceduri je novi zakon o posjedovanju i nošenju oružija u KS koji bi trebao biti dosta liberalniji i za muške do toga da možeš nositi sve za samoodbranu ali ako naneseš povrede u napadu a ne u odbrani donji si.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/niz-pro ... /170124018
Dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu je kategorija D, a čine je električni paralizatori, sprejevi za omamljivanje, hladno oružje i zračno oružje čiji je kalibar manji od 4,5 mm.
Električni paralizatori i sprejevi za omamljivanje mogu se upotrebljavati samo za samoodbranu prema napadaču i na način da se time ne ugrožava sigurnost drugih osoba.