Ja sam nekoliko puta pricao sa ljudima iz gruzije. Uglavnom smo razmjenjivali iskustva o rusko - srpskoj ''vanjskoj politici''. Uglavnom oni nisu mogli da vjeruju da RS ima svoj telekom isl. kod njih drzava manje vise normalno funkcionise i nista nije podjeljeno kao sto je podjeljeno u Bosni. Uglavnom kod nas je mnogo gore, ali ne zbog toga sto smo mi u goroj poziciji. Cak sta vise juzna osetija i abhazija su manje drzave nego sto su to kantoni u F BiH. Tako mislim da se bosanci ne bi ttrebali usporedjivati sa gruzijcima. Ipak su oni izborili bolji polozaj (ne ulazim sada u ovaj novi rat), nego sto su to uspjeli Bosanci. Al mozda je nekome Srbija veca sila od Rusije pa se nece sloziti.komeba wrote:Moja solidarnost sa Gruzijcima jer se nalaze u slicnoj situaciji kao mi 91.- dvije paradrzavne tvorevine koje komsija zeli pripojiti.
Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
- Liberalism
#26 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
-
homar
#27 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Pored toga što je rat produžena ruka politike, rat se mora posmatrati i sa ekonomske strane. Hladni rat, pored ostalog ima za cilj ekonomski iscrjeti protivnika ratom na "neutralnom terenu" kao i trka u naoružanju. Ako se sjetimo prethodnog hladnog rata izneđu NATO-a i Varšavskog ugovora vidjet ćemo da su Zapadne zemlje imale više uspjeha u tome a to je raspag SSSR-a,raspad Varšavskog ugovora, pad Berlinskog zida, raspad Socijalizma/komunizma itd.
Oko 20 goina je bilo potrebno Rusiji da pokaže da se digla iz pepela i da može tobože parirati NATO savezu. Jedna bitka ne znači dobijeni rat, Rusija se uvlači u nešto što može zapaliti cijeli Kavkaz. U takvoj situaciji pitanje ishoda rata je dosta nejasno.
Da li rat na Kavkazu ovog trenutka odgovara Zapadnim zemljama? Eventualni produženi rat, i vremenski i prostorno oko Rusije šteti samoj Rusiji, iscrpljuje njenu vojnu i ekonomsku moć, a oko svojih granica stvara više neprijatelja. Na ovaj način Ruska ekonomija će sve više zavisiti od zapadnih zemalja, to podrazumjeva i vremenom pad cijene plina i nafte sa ovih prostora.Da li je Rusija zagrizla udicu Zapada, po mome jeste, upecala se (vrijeme će pokazati).
Oko 20 goina je bilo potrebno Rusiji da pokaže da se digla iz pepela i da može tobože parirati NATO savezu. Jedna bitka ne znači dobijeni rat, Rusija se uvlači u nešto što može zapaliti cijeli Kavkaz. U takvoj situaciji pitanje ishoda rata je dosta nejasno.
Da li rat na Kavkazu ovog trenutka odgovara Zapadnim zemljama? Eventualni produženi rat, i vremenski i prostorno oko Rusije šteti samoj Rusiji, iscrpljuje njenu vojnu i ekonomsku moć, a oko svojih granica stvara više neprijatelja. Na ovaj način Ruska ekonomija će sve više zavisiti od zapadnih zemalja, to podrazumjeva i vremenom pad cijene plina i nafte sa ovih prostora.Da li je Rusija zagrizla udicu Zapada, po mome jeste, upecala se (vrijeme će pokazati).
- osa
#28 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
nakon ovakvog petljanja u unutarnje probleme jedne države, više ni rusima neće prolaziti priča o kosovu, izgleda da će srbija ostati bez najvjernijeg saveznika.
- 1gorstak
#29 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Putin je dovoljno brutalan da ovo zavrsi brzo, ti se sutra ujutro probudis, pregledas vijesti a ono snimci ruskih tenkova na ulicama Tbilisija. Pitanje je hoce li ici na to, ili ce se zadovoljiti samo sutiranjem gruzijskih jedinica iz ove gruzijske pokrajine. Nemaju Gruzijci vehabije koji "vole smrt vise od zivota" jer ih "tamo" ceka 70 i kusur manekenki, pa da se ganjaju po sumama kao sto je to (bio) slucaj sa Cecenima.homar wrote:Eventualni produženi rat, i vremenski i prostorno oko Rusije šteti samoj Rusiji, iscrpljuje njenu vojnu i ekonomsku moć
- sheilak
#30 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Ne, nisu veca sila - Srbi su imali povoljnije okolnosti , dakle imali su vecu podrsku u svojim naumima od strane nekih clanica tzv medjunarodne zajednice. I USA i Velika Britanija, Francuska, itd su se dosta dugo dvoumile da li potpuno stati na stranu krnje Jugoslavije, dakle Srbije i CG, neke zemlje su ih podrzavale otvoreno, neke tajno. Tek su ih teski zlocini uspjeli nagnati da barem slabasno izraze svoj protest protiv srbijanskih i crnogorskih zlodjela u to vrijeme. Inace, RS nikad ne bi postojala, da nije bilo intervencija tzv svjetskih velesila.Liberalism wrote:Ja sam nekoliko puta pricao sa ljudima iz gruzije. Uglavnom smo razmjenjivali iskustva o rusko - srpskoj ''vanjskoj politici''. Uglavnom oni nisu mogli da vjeruju da RS ima svoj telekom isl. kod njih drzava manje vise normalno funkcionise i nista nije podjeljeno kao sto je podjeljeno u Bosni. Uglavnom kod nas je mnogo gore, ali ne zbog toga sto smo mi u goroj poziciji. Cak sta vise juzna osetija i abhazija su manje drzave nego sto su to kantoni u F BiH. Tako mislim da se bosanci ne bi ttrebali usporedjivati sa gruzijcima. Ipak su oni izborili bolji polozaj (ne ulazim sada u ovaj novi rat), nego sto su to uspjeli Bosanci. Al mozda je nekome Srbija veca sila od Rusije pa se nece sloziti.komeba wrote:Moja solidarnost sa Gruzijcima jer se nalaze u slicnoj situaciji kao mi 91.- dvije paradrzavne tvorevine koje komsija zeli pripojiti.
Slike iz Gruzije me strasno podsjecaju na Bosnu i Hrvatsku. Sva se ona gorcina zbog nepravde i bol ponovo vracaju.
Voljela bih da gospoda svjetski mocnici barem ovaj put reagiraju pravedno i prestanu biti kukavice i prodane duse. Medjutim, sluteci zakulisne svjetske politicke igre, cisto sumnjam. Zato se iskreno nadam da ce Gruzijci uspjeti odbraniti sebe i svoju zemlju, i to tako, da se Rusiji sve vrati onako kako zasluzuje.
-
homar
#31 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Mislim da se kriza na Kavkazu tek komplicira, iscrtavanje novih granica nije nikada išlo mirnim putem, a na Kavkazu ima dosta Miloševića i Karadžica.1gorstak wrote:Putin je dovoljno brutalan da ovo zavrsi brzo, ti se sutra ujutro probudis, pregledas vijesti a ono snimci ruskih tenkova na ulicama Tbilisija. Pitanje je hoce li ici na to, ili ce se zadovoljiti samo sutiranjem gruzijskih jedinica iz ove gruzijske pokrajine. Nemaju Gruzijci vehabije koji "vole smrt vise od zivota" jer ih "tamo" ceka 70 i kusur manekenki, pa da se ganjaju po sumama kao sto je to (bio) slucaj sa Cecenima.homar wrote:Eventualni produženi rat, i vremenski i prostorno oko Rusije šteti samoj Rusiji, iscrpljuje njenu vojnu i ekonomsku moć
- Ashrafieh
#32 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Ovo te neko dobro prevario. Ja sam obisla kompletnu crnomorsku obalu i u Abhaziju uopce nismo mogli uci. Taj dio smo morali obiciLiberalism wrote:Ja sam nekoliko puta pricao sa ljudima iz gruzije. Uglavnom smo razmjenjivali iskustva o rusko - srpskoj ''vanjskoj politici''. Uglavnom oni nisu mogli da vjeruju da RS ima svoj telekom isl. kod njih drzava manje vise normalno funkcionise i nista nije podjeljeno kao sto je podjeljeno u Bosni. Uglavnom kod nas je mnogo gore, ali ne zbog toga sto smo mi u goroj poziciji. Cak sta vise juzna osetija i abhazija su manje drzave nego sto su to kantoni u F BiH. Tako mislim da se bosanci ne bi ttrebali usporedjivati sa gruzijcima. Ipak su oni izborili bolji polozaj (ne ulazim sada u ovaj novi rat), nego sto su to uspjeli Bosanci. Al mozda je nekome Srbija veca sila od Rusije pa se nece sloziti.komeba wrote:Moja solidarnost sa Gruzijcima jer se nalaze u slicnoj situaciji kao mi 91.- dvije paradrzavne tvorevine koje komsija zeli pripojiti.
brodom do Batumija sto mi je bilo pravo krivo, jer nismo po planu obisli cijelo Crno more kako smo planirali. Imas vizu za Gruziju a ne
mozes uci u Abhaziju
-
d2
#33 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
pu jebemu pa gdje u Abhaziju ne udjoste ?!
-
AenemA
#34 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Citam sad vijesti na BBC-u i nadjoh ovaj omjer snaga izmedju Rusa i Gruzije..al' ce na*ebati ovi jadnici iz Gruzije cekajuci dok im se svijet smiluje i nesto konkretno urade.
GEORGIA
Total personnel: 26,900
Main battle tanks (T-72): 82
Armoured personnel carriers: 139
Combat aircraft (Su-25): Seven
Heavy artillery pieces (including Grad rocket launchers): 95
RUSSIA
Total personnel: 641,000
Main battle tanks (various): 6,717
Armoured personnel carriers: 6,388
Combat aircraft (various): 1,206
Heavy artillery pieces (various): 7,550
GEORGIA
RUSSIA
- ljubav_aha
#35 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
rusija nije uopce sretna sto je ukrajina zinateresvoana za NATO
rusija se jos uvijek "osjeca" kako njene stare drzavice trebaju njenu "pomoc" , a narocito njeno misljenje
rusija se jos uvijek "osjeca" kako njene stare drzavice trebaju njenu "pomoc" , a narocito njeno misljenje
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#36 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
http://www.jfcnaples.nato.int/NHQSA/index.htm
Welcome to NATO Headquarters Sarajevo
NATO Headquarters Sarajevo
Building 200
Camp Butmir
Sarajevo 71000
Bosnia and Herzegovina
00387 495 000 Ext 7218 / 7314 / 7010 - Public Affairs Office
E-mail: [email protected]
NATO HQ SKOPJE
NATO HQ Skopje, Camp Able Sentry, Petrovec,1000 Skopje.
Tel: +389 (0)2 3138 999
Fax: +389 (0)2 3119 625
NATO Advisory Team: MoD, "Orce Nikolov B.B.", Tel. +389 (0)2 3282 397;
NATO Headquarters Tirana
Public Affairs Office
Ministria e Mbrojtjes
Bulevardi "Deshmorët e Kombit"
Tirana, Albania
Tel: +355 4 379 296
E-mail:[email protected]
ima nas za ruje

Welcome to NATO Headquarters Sarajevo
NATO Headquarters Sarajevo
Building 200
Camp Butmir
Sarajevo 71000
Bosnia and Herzegovina
00387 495 000 Ext 7218 / 7314 / 7010 - Public Affairs Office
E-mail: [email protected]
NATO HQ SKOPJE
NATO HQ Skopje, Camp Able Sentry, Petrovec,1000 Skopje.
Tel: +389 (0)2 3138 999
Fax: +389 (0)2 3119 625
NATO Advisory Team: MoD, "Orce Nikolov B.B.", Tel. +389 (0)2 3282 397;
NATO Headquarters Tirana
Public Affairs Office
Ministria e Mbrojtjes
Bulevardi "Deshmorët e Kombit"
Tirana, Albania
Tel: +355 4 379 296
E-mail:[email protected]
ima nas za ruje
- Novi_Nick
#37 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Sakasvili je ruski igrac i igra za ruske interese. Ovo je bila njegova i ruska zajednicka igranka da testiraju sta ce uraditi Amerika i EU a ujedno da dobije alibi pred gruziskim narodom da je fol spasavao drzavu od odvajanja juzne Osetije i Abhazije. Zato on sada mirno savjetuje svoj narod da se ne boje i da mirno spavaju jer rata biti neceMaja_XXX wrote:Nisam ni na cijoj strani ali nije mi jasno otkud Sakasviliju tolika hrabrost (ili ludost) da uradi to sto je uradio???
-
ld
#38 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
pa rusi su imali isto to kad su krenuli na ceceniju pa izgubise prvi rat 1994-1996,od golih i bosih cecenaAenemA wrote:Citam sad vijesti na BBC-u i nadjoh ovaj omjer snaga izmedju Rusa i Gruzije..al' ce na*ebati ovi jadnici iz Gruzije cekajuci dok im se svijet smiluje i nesto konkretno urade.
GEORGIA
RUSSIA
a 1999 u drugom ratu je 10-tak hiljada ceceniskih boraca drzalo grozni punih 6 mjeseci,i za to vrijeme rusi su grozni bukvalno poravnali,ali su ovi se branili 6 mjeseci i to bez tenkova i aviona
moral i hrabrost vojnika radi cuda
pa i hizbullah bez tenkova i aviona je zaustavio izraelsku vojsku i ratovali su mjesec dana,i ne samo jednom mjestu izraelci su uspjeli 7 kilometara du udju u libansku teritoriju i zauzmu jedno krscansko selo
a ni hizbullah nije imao tenkove i avione
ma ovdje je mnogo toga na kocki,bas gledam na bbc da sad rusi traze da sakasvili odstupi sa predsjednicke funkcije i vjerovatno ce rusi instalirati svog covjeka
gruzija je jako vazna evropi,jer preko gruzije prolazi alternativni naftovod i plinovod,sto ce evropi omoguciti da nebudu ovisni o ruskom plinu i da ih rusija moze ucjenjivati
a to se rusima ne dopada nikako,oni vole da imaju mogucnost da mogu ucjenjivati evropljane zavrtanjem pipe
i ne samo to,gruzija je najvjerniji saveznik nato-u,poslali su 2000 vojnika u irak,i evo poceo je rat,a ameri i eu,traze od rusa prekid ratnih dejstava,sve ostaje na moralnoj podrsci,nesto kao sto su i nama davali ,,moralnu,, podrsku
pa cemu treba da se nadaju druge zemlje koje zele da se pridruze nato-u,ako oni nece da pomognu svog saveznika koji je posalo 2000 vojnika u irak
ako nato i zapad sad popusti,rusi ce u budunosti da itekako budu agresivniji i svasta je se nadati,cak i mi u bosni bi mogli da osjetimo posljedice ove krize u gruziji,sve zavisi kako ce se nato i zapad postaviti,i sta rusi dobijaju,jer svaki ruski potez je skopcan sa njihovim ekonomskim interesima i politickim utjecajem
- Fair Life
#39 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Jazz_Junkie wrote:Iskreno mi je drago da se Rusi vracaju nazad na scenu.
...
Upitaj ove sa tvog avatara da li se slazu s tobom...
- GandalfSivi
#40 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Mani je ono pravo tuzno, jadno i pateticno zivjeti u USA a u isto vrijeme mrziti tu drzavu i navijati za Ruse...
- pici
#41 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ma ja koliko sam vidio ovih 20 godina od pada CCCP ,dje god su ruje nesto drzale ili pokusale to je zapad poklopio........pogle varšavski pakt drzave nece da cuju za ruje,pa ukrajina,gruzija itd .......rusi su jedan geografski gigant na papiru tj mapi,nema ih nigdje moraju oko sebe da drze ono malo drzavica a rusija.......
Političke podjele
Federalna struktura Rusije je složena i obuhvaća 89 federalnih subjekata s različitim nivoima autonomije. Najveću autonomiju ima 21 autonomna republika (to su npr. Čečenija, Tatarstan ili najveća Saha (Jakutija)). Osim njih, postoji i 10 autonomnih okruga i 1 autonomna oblast. Većina ovih autonomnih jedinica osnovana je za vrijeme komunizma u skladu s tadašnjom politikom o nacionalnostima koja je svakoj većoj nacionalnosti davala pravo na domicilni teritorij.
Ostatak državnog teritorija podijeljen je na upravne jedinice koje imaju manje formalne autonomije. To su 49 oblasti, 6 krajeva i 2 federalna grada (Moskva i Sankt Peterburg).
Godine 2000 ustanovljena je nova razina upravne podjele - 7 federalnih okruga od kojih svaki obuhvaća više federalnih subjekata. Vode ih izaslanici koje imenuje federalni predsjednik. To su:
1. Središnji federalni okrug
2. Južni federalni okrug
3. Sjeverozapadni federalni okrug
4. Dalekoistočni federalni okrug
5. Sibirski federalni okrug
6. Uralski federalni okrug
7. Privolžski federalni okrug
sad zamislite koji bi nasto haos da se svaka autonomna oblast,republika il federalna jedinica odcjepe a 1 su po velicini zemljisno........e nemere to tako treba se još rascjepiti
.........gruzija,ukrajina,kavkaz,srbija,kosovo.....sve je to slabljenje jednog diva na papiru,bice tu povuci potegni al nemogu ruje sprijeciti ono sto je pocelo prije 20 godina ato je raspad jedne imperije,uglavnom ,živi bili pa vidjeli

Političke podjele
Federalna struktura Rusije je složena i obuhvaća 89 federalnih subjekata s različitim nivoima autonomije. Najveću autonomiju ima 21 autonomna republika (to su npr. Čečenija, Tatarstan ili najveća Saha (Jakutija)). Osim njih, postoji i 10 autonomnih okruga i 1 autonomna oblast. Većina ovih autonomnih jedinica osnovana je za vrijeme komunizma u skladu s tadašnjom politikom o nacionalnostima koja je svakoj većoj nacionalnosti davala pravo na domicilni teritorij.
Ostatak državnog teritorija podijeljen je na upravne jedinice koje imaju manje formalne autonomije. To su 49 oblasti, 6 krajeva i 2 federalna grada (Moskva i Sankt Peterburg).
Godine 2000 ustanovljena je nova razina upravne podjele - 7 federalnih okruga od kojih svaki obuhvaća više federalnih subjekata. Vode ih izaslanici koje imenuje federalni predsjednik. To su:
1. Središnji federalni okrug
2. Južni federalni okrug
3. Sjeverozapadni federalni okrug
4. Dalekoistočni federalni okrug
5. Sibirski federalni okrug
6. Uralski federalni okrug
7. Privolžski federalni okrug
sad zamislite koji bi nasto haos da se svaka autonomna oblast,republika il federalna jedinica odcjepe a 1 su po velicini zemljisno........e nemere to tako treba se još rascjepiti
- Mx
#42 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
@ pici, vidjeces ti jednog lijepog dana kada rusi prevrnu politiku i kao Srbija zatraze da unidju u NATO savez i onda ga miniraju iznutra
?
- ljubav_aha
#43 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
pici,pa sto si ocekivaopici wrote:ma ja koliko sam vidio ovih 20 godina od pada CCCP ,dje god su ruje nesto drzale ili pokusale to je zapad poklopio
samo zaboravio si bjelorusiju,bjeloriusija nema dobre odnose sa USA,ove godine je zatvorena mabasada bjelosurije u USA
- pici
#44 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ma nebrinem se ja,vidio si sta se desi srbiji kad prosle godine pobjedi na euroviziji pa sta bi ove godine ode kosovo,a ruje pobjedise ove ,vidjecemo sta ce biti na proljece iduce godine......ovo je samo uvertiraMx wrote:@ pici, vidjeces ti jednog lijepog dana kada rusi prevrnu politiku i kao Srbija zatraze da unidju u NATO savez i onda ga miniraju iznutra?

nisam zlonamjeran al trazili ste evo vam ga
- pici
#45 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
polako,polako....pitace oni dje je brisel da se prijave ko podstenariljubav_aha wrote:pici,pa sto si ocekivaopici wrote:ma ja koliko sam vidio ovih 20 godina od pada CCCP ,dje god su ruje nesto drzale ili pokusale to je zapad poklopio![]()
samo zaboravio si bjelorusiju,bjeloriusija nema dobre odnose sa USA,ove godine je zatvorena mabasada bjelosurije u USA
- ranger
#46 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ne znam otkud BBC-ju ovi podaci, al ja mislim da rusija nije toliko naivna pa da u javnost iznosi broj tenkova kojim raspolaze ili bilo koji drugi strateski bitan podatak... cuj 1206 aviona...ccc, jest al u k...AenemA wrote:Citam sad vijesti na BBC-u i nadjoh ovaj omjer snaga izmedju Rusa i Gruzije..al' ce na*ebati ovi jadnici iz Gruzije cekajuci dok im se svijet smiluje i nesto konkretno urade.
GEORGIA
RUSSIA
malo je onih koji zaista znaju te cifre
- ljubav_aha
#47 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
imaju doslovno ludog predsjednikapici wrote:polako,polako....pitace oni dje je brisel da se prijave ko podstenariljubav_aha wrote:pici,pa sto si ocekivaopici wrote:ma ja koliko sam vidio ovih 20 godina od pada CCCP ,dje god su ruje nesto drzale ili pokusale to je zapad poklopio![]()
- ljubav_aha
#48 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
politicarski vidovnjavcipici wrote:ma nebrinem se ja,vidio si sta se desi srbiji kad prosle godine pobjedi na euroviziji pa sta bi ove godine ode kosovo,a ruje pobjedise ove ,vidjecemo sta ce biti na proljece iduce godine......ovo je samo uvertiraMx wrote:@ pici, vidjeces ti jednog lijepog dana kada rusi prevrnu politiku i kao Srbija zatraze da unidju u NATO savez i onda ga miniraju iznutra?
![]()
nisam zlonamjeran al trazili ste evo vam ga
pici,koga ruje pobjedise
-
Kindzasa
#49 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Banja LukePutin je dovoljno //pametan// da ovo zavrsi brzo, ti se sutra ujutro probudis, pregledas vijesti a ono snimci ruskih tenkova na ulicama "
Izgleda da je pocelo. A sve varijante stoje otvorene.
- ljubav_aha
#50 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
jos jedna vizijaKindzasa wrote:Banja LukePutin je dovoljno //pametan// da ovo zavrsi brzo, ti se sutra ujutro probudis, pregledas vijesti a ono snimci ruskih tenkova na ulicama "
Izgleda da je pocelo. A sve varijante stoje otvorene.
gdje si nasao info