Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post Reply
DobroJutroKolumbo

#201 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by DobroJutroKolumbo »

Da nas ovde sad ne posalju u rat...Da ne bude opet po BiH , vi ste uzeli Gruziju , e sad ce BiH postati Americka kolonija , pa cemo se mi ovde morati "sarati" za Americko-Ruske interese... A jadni narod svuda na svijetu ce da gine...

I jos jedna stvar, nisu Gruzijci , Afganistanci , razlicit je to mentalni sklop...Dok ovi bjeze , oni su jurisali na Ruske helikoptere na konjima i sa sabljama u ruci, a kad su dobili Stingere kao da su vidjeli Svevisnjeg.... Afganistanci su ratni narod , ono je naucilo od malena da ima pusku bilo rata, ne bilo... Prema procjenama ubili su izmedju 100 i 300 hiljada ruskih vojnika...mada to ovi nikad nece priznati... Ono se rodi kao gerila i jedva ceka da umre , to mi ne mozemo razumjeti , takav mentalni sklop... Zato i Amerikanci jedva cekaju da se povuku i iz Iraka i Afganistana , nisu oni ocekivali da rat nikad ne prestaje...Mislili su na brzinu napraviti red i u miru crpiti naftu...Mozes ti napraviti sto vlada , kad se tamo pitaju plemenske starjesine , a plemena mali milion...I njima ti dodje ratovanje , kao nama odlazak u Skenderiju da gledamo Bosnu u kosarci...Ali zato pogledajmo Cecene koji i ako u velikoj krvi ugasena pobuna od strane Rusa , kakvi su to fanatici i koliko su ratovali sa Rusima, a nisu imali upola vojske ko Gruzija i oruzja... E tako smo se i mi odbranili u ratu od cetnika , proradio je u nama neki fanatizam , borba za goli opstanak i svako ko kaze da su mogli uzeti Sarajevo kad su htjeli moze na omlecivanje motke , lagano!!

Treba samo pogledati face Abhaza i sve ti je jasno , ono se rodilo da ratuje... E sta je skonto SalioSeVili u svojoj glavi , to samo on zna ili znaju, ako je dogovor izmedju velikih pao!!!
foucault

#202 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by foucault »

Napasti i ubiti oko 2000 ruskih drzavljana za jedan dan, granici sa maloumnoscu.
Prvo, gdje je tih 2000 mrtvih?

Drugo, nisu to samo ruski državljani. Oni su takodjer i drzavljani Gruzije. Nisu se odrekli gruzijskog državljanstva nego imaju dvojno. A posto se ljudi as dvojnim drzavljanstvom kada se nalaze na teritoriji jedne od drzava koja im je isto dala tretiraju kao domaci /tj. kao Rusi u Rusiji, a kao Gruzijci u Gruziji) cijela ta priča o državljanstvu je glupost.

Treće, naravno da zele u NATO. Pa nisu budale da im Rusi upravljaju svime kao sto upravljaju vec vijekovima.
kijameta

#203 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by kijameta »

Po mome utisku a u vojskama i ratovima sam od 85,Gruzijci bjeze kao p... i to je jedini razlog situacije koju vidimo. Da pojasnim 'vrlim stratezima' koji se gadzaju strateskim podacima,jednu osnovnu istinu,koju je legendarni Ciro jednom lijepo rekao na upit novinara kako ce Hrvatska igrati protiv nekoga,jer taj neko je kao velika i brojna zemlja a Ciro je uz osmjeh odgovorio; jeste sine ali igra ih samo 11,da nije tako Kina bi uvijek prvak svijeta bila.To je sustina fudbala i velikoga brata-rata.Kao sto neki maloumnik rece na forumu; mogao je Milosevic dici 300 aviona.Uuuu jebote. I sa 300 aviona bi napao jednu cuku,ee budale. Rusi po zapadnim procjenama imaju 1900 mlaznjaka i 28 000 hiljada tenkova.Mada taj broj nije bitan,jer ne napadaju oni Gruziju sa 28 000 tenkova,nego sa 150 tenkova.U napadu ucestvuje 58 ruska armija,dijelovi mornarice, dio avijacije,specijalnih jedinica i paravojske 'abhazije i osetije'. To je sila kojoj se Gruzija treba suprostaviti.I tu se uopste ne radi o nekoj velikoj vojsci.
Na odredzenom terenu moze djelovati samo odredzen broj jedinica i dzaba ako imas milion vojnika a treba napasti recimo most, na most ide njih 10 a ostalih milion gleda.Znaci da Gruzija sa 4,5 miliona stanovnika,sa ogromnom kolicinom oruzja,sa idealnim terenom za odbranu a treba da se bori protiv malobrojnijeg protivnika koji mora izvoditi ofanzivna dejstva u nepovoljnim uslovima. Znaci za ono sto vidimo na terenu,mozemo okriviti samo nesposobnost,neorganizovanost i kukavicluk,gruzijske vojske i vlade. Da napomenem da je Gori veci od Groznog. Grozni u prvom cecenskom ratu Rusi uspijevaju zauzeti samo na par dana,gdje su ih Ceceni navukli u makaze,koje su poslije zatvorili i uslijedila je ruska bjezanija kao 41.Ruski gubici su se brojali hiljadama a u drogom cecenskom ratu su Rusi pola godine opsjedali Grozni,koji je ovaj put bio branjen od vojno nesposobnih vehabija i neorganiziranih dobrovoljaca.
Ruski gubici nam govore da tamo nema ozbiljnih sukoba ni pravoga rata.Nego Gruzini bjeze kao magla na suncu.Sve mi se cini da nije tu zapad izdao Gruziju,nego Gruzija zapad.
dallton

#204 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by dallton »

[quote="DobroJutroKolumbo"]Da nas ovde sad ne posalju u rat...Da ne bude opet po BiH , vi ste uzeli Gruziju , e sad ce BiH postati Americka kolonija , pa cemo se mi ovde morati "sarati" za Americko-Ruske interese... A jadni narod svuda na svijetu ce da gine...

Pa ovo ti je Kolumbo i znak da su rusi sad i zvanicno digli ruke od balkana u smislu neke vojne akcije - malo ce supljirati u smislu 'kosovo, medjunarodno pravo, blablabla' ali to je zatvoreno poglavlje....tako da smo sad i zvanicno u americkoj zoni uticaja - o nekakvom eu utjecaju (u pravom smislu rijeci) nema ni govora, eu i evropske zemlje su dobre samo za promatrace na olimpijskim igrama :-D
kijameta

#205 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by kijameta »

Po mome utisku a u vojskama i ratovima sam od 85,Gruzijci bjeze kao p... i to je jedini razlog situacije koju vidimo. Da pojasnim 'vrlim stratezima' koji se gadzaju strateskim podacima,jednu osnovnu istinu,koju je legendarni Ciro jednom lijepo rekao na upit novinara kako ce Hrvatska igrati protiv nekoga,jer taj neko je kao velika i brojna zemlja a Ciro je uz osmjeh odgovorio; jeste sine ali igra ih samo 11,da nije tako Kina bi uvijek prvak svijeta bila.To je sustina fudbala i velikoga brata-rata.
Kao sto neki maloumnik rece na forumu; mogao je Milosevic dici 300 aviona.Uuuu jebote. I sa 300 aviona bi napao jednu cuku,ee budale. Rusi po zapadnim procjenama imaju 1900 mlaznjaka i 28 000 hiljada tenkova.Mada taj broj nije bitan,jer ne napadaju oni Gruziju sa 28 000 tenkova,nego sa 150 tenkova.U napadu ucestvuje samo 58 ruska armija,dijelovi mornarice, dio avijacije,specijalnih jedinica i paravojske 'abhazije i osetije'. To je sila kojoj se Gruzija treba suprostaviti.I tu se uopste ne radi o nekoj velikoj vojsci.Gruzijci mogu mobilisati vecu vojsku i imaju brojcanu premoc na terenu.
Na odredzenom terenu moze djelovati samo odredzen broj jedinica i dzaba ako imas milion vojnika a treba napasti recimo most, na most ide njih 10 a ostalih milion gleda.Znaci da Gruzija sa 4,5 miliona stanovnika,sa ogromnom kolicinom oruzja,sa idealnim terenom za odbranu a treba da se bori protiv malobrojnijeg protivnika koji mora izvoditi ofanzivna dejstva u nepovoljnim uslovima. Znaci za ono sto vidimo na terenu,mozemo okriviti samo nesposobnost,neorganizovanost i kukavicluk,gruzijske vojske i vlade. Da napomenem da je Gori veci od Groznog. Grozni u prvom cecenskom ratu Rusi uspijevaju zauzeti samo na par dana,gdje su ih Ceceni navukli u makaze,koje su poslije zatvorili i uslijedila je ruska bjezanija kao 41.Ruski gubici su se brojali hiljadama a u drogom cecenskom ratu su Rusi pola godine opsjedali Grozni,koji je ovaj put bio branjen od vojno nesposobnih vehabija i neorganiziranih dobrovoljaca.
Ruski gubici nam govore da tamo nema ozbiljnih sukoba ni pravoga rata.Nego Gruzini bjeze kao magla na suncu.Sve mi se cini da nije tu zapad izdao Gruziju,nego Gruzija zapad.
dallton

#206 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by dallton »

Evo i americkog odgovora, samo da nam jos objasne kako ce to rusi platiti cijenu? da ne bude da neko drugi plati cijenu po starom obicaju :D

Vijeće sigurnosti UN-a
Rusi će pristati na prekid vatre ili platiti cijenu
Rusija je u ponedjeljak uvečer odbacila francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se traži prekid vatre između Gruzije i Rusije.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da ruska delegacija nije bila konsultirana o tome nacrtu, a upućivanje rezolucije na razmatranje nazvao je preuranjenim, dodajući kako se nada da se ona, uz rusko sudjelovanje, može i jednoglasno usvojiti.

Vijeće se sastalo u ponedjeljak po peti put otkad je kriza eskalirala u petak.

Američki ambasador pri svjetskoj organizaciji Zalmay Khalilzad izjavio je da Vijeće mora izvršiti pritisak na Rusiju, dati joj poticaj da prihvati prekid vatre ili će, prema njegovim riječima, "platiti cijenu".

Khalilzad je dodao da bi to što se događa u Gruziji moglo odrediti odnose Rusije s ostatkom svijeta.

Gruzijski izaslanik Irakli Alasanija izjavio je kako se nada da će Vijeće sigurnosti usvojiti francuski prijedlog rezolucije i optužio Rusiju da pokušava "potčiniti i uništiti jednu mladu demokratiju".

Sjedinjene Države su u prvom trenutku htjele osudu, kako su rekle, neopravdanog ruskog napada na Gruziju, ali su Francuska i drugi Evropljani željeli izbjeći terminologiju koja bi sigurno dovela do ruske upotrebe veta, prenijele su agencije.

Francuski diplomat Jean-Pierre Lacroix, obraćajući se novinarima nakon dvosatne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je da se nacrt rezolucije temelji na planu od tri tačke koji je kabinet francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja objavio u Parizu tokom vikenda.

Lacroix je kazao da francuski prijedlog poziva na trenutni prekid neprijateljstava, povlačenje ruskih snaga iz Južne Osetije, poštovanje teritorijalnog integriteta Gruzije i pristup žrtvama kojima je potrebna humanitarna pomoć.

"Dobili smo povoljnu reakciju s gruzijske strane i nadamo se da će biti također povoljnog reagiranja ruske strane", rekao je francuski diplomat.
kijameta

#207 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by kijameta »

DobroJutroKolumbo wrote:Da nas ovde sad ne posalju u rat...Da ne bude opet po BiH , vi ste uzeli Gruziju , e sad ce BiH postati Americka kolonija , pa cemo se mi ovde morati "sarati" za Americko-Ruske interese... A jadni narod svuda na svijetu ce da gine...

I jos jedna stvar, nisu Gruzijci , Afganistanci , razlicit je to mentalni sklop...Dok ovi bjeze , oni su jurisali na Ruske helikoptere na konjima i sa sabljama u ruci, a kad su dobili Stingere kao da su vidjeli Svevisnjeg.... Afganistanci su ratni narod , ono je naucilo od malena da ima pusku bilo rata, ne bilo... Prema procjenama ubili su izmedju 100 i 300 hiljada ruskih vojnika...mada to ovi nikad nece priznati... Ono se rodi kao gerila i jedva ceka da umre , to mi ne mozemo razumjeti , takav mentalni sklop... Zato i Amerikanci jedva cekaju da se povuku i iz Iraka i Afganistana , nisu oni ocekivali da rat nikad ne prestaje...Mislili su na brzinu napraviti red i u miru crpiti naftu...Mozes ti napraviti sto vlada , kad se tamo pitaju plemenske starjesine , a plemena mali milion...I njima ti dodje ratovanje , kao nama odlazak u Skenderiju da gledamo Bosnu u kosarci...Ali zato pogledajmo Cecene koji i ako u velikoj krvi ugasena pobuna od strane Rusa , kakvi su to fanatici i koliko su ratovali sa Rusima, a nisu imali upola vojske ko Gruzija i oruzja... E tako smo se i mi odbranili u ratu od cetnika , proradio je u nama neki fanatizam , borba za goli opstanak i svako ko kaze da su mogli uzeti Sarajevo kad su htjeli moze na omlecivanje motke , lagano!!

Treba samo pogledati face Abhaza i sve ti je jasno , ono se rodilo da ratuje... E sta je skonto SalioSeVili u svojoj glavi , to samo on zna ili znaju, ako je dogovor izmedju velikih pao!!!
Po sluzbenim podacima,ruskim podacima koje koriste i pakistanski autori u knjigama o Afghanistanu,sovjetskih vojnika je poginulo 13,870. Uglavnom Tadzika,Uzbeka,Turkmena i slicno, Slaveni su bili avijacija i veza.
Ja sam mislio da nema jadnijih i nesposobnijih ljudi za rat od Afghana,dok nisam vidio Gruzijce. Talibani koji su zauzeli cijelu zemlju velicine dvije Jugoslavije sa 20 miliona stanovnika su imali samo 25 000 ljudi od kojih su dvije trecine bili Pakistanci i Arapi a kompletan sjeverni savez je imao 15 000 ljudi,ostalih 20 miliona Afghanaca,je sjedilo i drhtalo.
Ne zanosi se Afghanima,veliki su to misevi.
Cecenima svaka cast.Veliki narod,mada ih je samo 2 miliona. A da je Dabic mogao uzeti Sarajevo uzeo bi i sada bi sjedio u predsjednistvu u Sarajevu a ne u Hagu.
karanana

#208 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by karanana »

dabic je 92. godine mogao uzeti sarajevo. ne znam za 93. i dalje, ali znam koliko su oni imali a koliko mi nismo imali. ali dabic je zaista vjerovao u podjelu grada po etnickim crtama i kad pogledate, koliko god mi to odbijali da priznamo u okolini grada i naseljima koja su oni drzali, srbi zaista jesu bili vecina prije rata, osim mozda otesa koji je bio vecinski hrvatski i koji su uzeli zbog strateskih razloga. eh sad sto je to bio sulud plan da sve to podijeli tako, to je druga prica dabiceve ludosti.
zastoqsviram

#209 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by zastoqsviram »

exliberal wrote:Nije Rusija opalila nikom cvoku....ovo je samo klasican primjer kako se velike sile igraju sa malim narodima.
Da Amerika nije napala na Srbiju (koja se ponasala kao Gruzija prema Osetima, ukinula autonomiju, pokrenula vojne akcije koje nisu bile nimalo naivne) sad bi imali argument da optuzimo Ruse da se ponasaju imperijalisticki.
Posto se deslo sta se desilo ne samo na Kosovu nego i u Iraku i Avganistanu, Rusi su odlucili da malo vjezbaju svoje misice i da pokazu da su jos uvijek veliki medvjed.
Sa druge strane Gruzija i njeno politicko vodstvo je potrcalo u narucje Americi umjesto da je igrala na dva fronta.Pametnom igrom mogli su da balansiraju izmedju istoka i zapada. Drzave koje se nalaze na granicama politickih ili vjerskih sila su uvijek u mnogo vecim govnima nego ostali.
vrlo dobar post :thumbup:
boldirano :thumbup: :thumbup:
uvecano :thumbup: :thumbup: :thumbup: (balansiranje bi trebala da bude i strateska politika ovdasnjih politicara, a ne bacanje svega na jednu kartu, ulazak u EU, NATO...)
JohnGotti

#210 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by JohnGotti »

foucault wrote:
Napasti i ubiti oko 2000 ruskih drzavljana za jedan dan, granici sa maloumnoscu.
Prvo, gdje je tih 2000 mrtvih?
http://www.cnn.com/2008/WORLD/europe/08 ... index.html
foucault wrote:Drugo, nisu to samo ruski državljani. Oni su takodjer i drzavljani Gruzije. Nisu se odrekli gruzijskog državljanstva nego imaju dvojno. A posto se ljudi as dvojnim drzavljanstvom kada se nalaze na teritoriji jedne od drzava koja im je isto dala tretiraju kao domaci /tj. kao Rusi u Rusiji, a kao Gruzijci u Gruziji) cijela ta priča o državljanstvu je glupost.
Aha, reci to Rusima.
foucault wrote:Treće, naravno da zele u NATO. Pa nisu budale da im Rusi upravljaju svime kao sto upravljaju vec vijekovima.
Uuuuuu, big deal.... jako bitno ko upravlja s tobom... Rusi, NATO, Kinezi, Engleska kraljica, Rimsko Carstvo, OHR, Austrougarska, Spanija... isti qrac, drugo pakovanje. Broje se mrtvi, a idu na dusu raznoraznim idiotima tipa ovog gruzijskog predsjednika, i ostalih mini diktatora koji svoje narode vuku u propast i pristaju da budu tudja igracka i sredstvo... i tako svoj narod osudjuju na ropstvo, u ovoj ili onoj formi. Yeah right, "demokratija", eto, i kod njih se svjetlo uplalilo...
DobroJutroKolumbo

#211 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

kijameta wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Da nas ovde sad ne posalju u rat...Da ne bude opet po BiH , vi ste uzeli Gruziju , e sad ce BiH postati Americka kolonija , pa cemo se mi ovde morati "sarati" za Americko-Ruske interese... A jadni narod svuda na svijetu ce da gine...

Po sluzbenim podacima,ruskim podacima koje koriste i pakistanski autori u knjigama o Afghanistanu,sovjetskih vojnika je poginulo 13,870. Uglavnom Tadzika,Uzbeka,Turkmena i slicno, Slaveni su bili avijacija i veza.
Ja sam mislio da nema jadnijih i nesposobnijih ljudi za rat od Afghana,dok nisam vidio Gruzijce. Talibani koji su zauzeli cijelu zemlju velicine dvije Jugoslavije sa 20 miliona stanovnika su imali samo 25 000 ljudi od kojih su dvije trecine bili Pakistanci i Arapi a kompletan sjeverni savez je imao 15 000 ljudi,ostalih 20 miliona Afghanaca,je sjedilo i drhtalo.
Ne zanosi se Afghanima,veliki su to misevi.
Cecenima svaka cast.Veliki narod,mada ih je samo 2 miliona. A da je Dabic mogao uzeti Sarajevo uzeo bi i sada bi sjedio u predsjednistvu u Sarajevu a ne u Hagu.
Ok , to je tvoje misljenje za Afganistance , ne i moje... To se i pokazuje u ratu protiv Amerikanaca... Treba biti lud pa sebe raznjeti da bi ubio nekoliko ljudi... A koliko ih se do sad raznjelo sa Bismiletom na usnama!!!Fanatici!!! Meni to dovoljno govori o njihovom mentalnom ratnom sklopu! Gledao sam puno dokumentarnih filmova o sukobima izmedju Afganistanaca i Rusa i jedan koji me se dojmio , je kad dolaze neke Americke face i govore kako ce im dostaviti hranu i lijekove , a Afgani ko jedan svi u glas zarezase , daj ti nama Stingere i oruzje , ne moramo ni jesti ni piti...I tako je i bilo!!! Razvalili su Ruse tako sto su im unistili jedino efikasno oruzje za koje oni do tad nisu imali rjesenje , borbene helikoptere!!! A na terenu pjesadijski nisu imali rjesenja, ni morala protiv Afganistanaca... Kao i sad sto se Amerikanci peglaju sa njima u planinskim vrletima...

Prema podatcima CIA-e poginulo je izmedju 100 i 300 hiljada Rusa... Pa nek je i 50 hiljada istina i to je puno...A to 13.870 je prica za malu djecu , skrivaju podatke , kao i Amerikanci o Vijetnamu...Gdje ces reci da si porazen!?

I ja kazem Cecenima svaka cast!

I kao sto sam i sam napisao prije za cetnike slazem se sa tvojom konstatacijom!Da su mogli uzeli bi Sarajevo , a da nije bilo zavala iznutra , Sarajevo bi bilo deblokirano 94' godine!!Moje misljenje!
DobroJutroKolumbo

#212 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Napomena da me nebi ko ispravljo : kad kazem Rusa , za prosle ratove prije raspada SSSR-a, mislim na Sovjete naravno... Mi bi to rekli "isto govno" , ali evo sad vidimo da nije...
foucault

#213 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by foucault »

As many as 2,000 people had been killed in the capital of separatist Georgian province South Ossetia, according to a Russian ambassador.

Svaka cast na vjerodostojnom izvoru. Od Rusa smo dosad culi da je pocinjeno etnicko ciscenje genocid, agresija, kršenje medjunarodnog sporazuma i da Chinkvali vise ne postoji. Veliko postignuce za 24 sata. Naravno svi poginuli su nejac, zene, starci, zanemocali i ubogi. Jos samo fali koja o povampirenim ustaskim hordama.
jako bitno ko upravlja s tobom... Rusi, NATO, Kinezi, Engleska kraljica, Rimsko Carstvo, OHR, Austrougarska, Spanija...
Više voliš rusko govno nego američku tortu?
kijameta

#214 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by kijameta »

karanana wrote:dabic je 92. godine mogao uzeti sarajevo. ne znam za 93. i dalje, ali znam koliko su oni imali a koliko mi nismo imali. ali dabic je zaista vjerovao u podjelu grada po etnickim crtama i kad pogledate, koliko god mi to odbijali da priznamo u okolini grada i naseljima koja su oni drzali, srbi zaista jesu bili vecina prije rata, osim mozda otesa koji je bio vecinski hrvatski i koji su uzeli zbog strateskih razloga. eh sad sto je to bio sulud plan da sve to podijeli tako, to je druga prica dabiceve ludosti.
Nisu ni Srbi,ni Dabic,ni Srbija 92nisu htjeli nikakvu etnicku podjelu.Oni su htjeli jedinstvenu,unitarnu srpsku Bosnu i Hercegovinu,koja bi se sa RSK i Srbijom ujedinila u Jugoslaviju-savez srpskih zemalja.Sve ostalo,sto je poslije nastajalo i prihvatalo se je samo uslijed dogadzaja na terenu,koji im nisu isli na ruku. A trebali su zauzeti cijelu BiH,imali su vecu vojnu premoc nego ABiH 95-e ili HV prilikom Oluje.Odlucilo je nesposobnost i nestrucnost srpskog vojnog i politickog vodstava,kao i pljackasko-kokosarki mentalitet bosanskih Srba.U njih je srce kao u Gruzijca.
Za Sarajevo jos i ovo,ako ti imas 400 tenkova na Palama.preko Lapisnice moze samo jedan po jedan.Ili konkretno na borbama za zapadni ulaz u gradu Stup od septembra 92.marta 93,cetnici su u operaciji imali 28 tenkova ali bio je samo jedan tenko-prohodan pravac i tu mora ici jedan po jedan a cekamo ga nas dvojica. I nije prosao nikada. Ni prvi niti ijedan poslije njega,niti smo nas obadvojica ostali zivi.Moral,odlucnost,spremnost,pozrtvovanost,borbenost to odlucuje svaki rat.
To vidimo najbolje sada u Gruziji.
karanana

#215 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by karanana »

nije istina da su srbi htjeli cijelu bosnu, barem ne u pocetku rata. nudjena je podjela bosne, srbi su organizovali srpsku republiku bih sa jasnim granicama i tim njihovim SAO opstinama i okruzima. a po toj mapi bascarsija nije bila unutar njihove kvazi-drzave. grbavica jeste, vogosca jeste, ilidza jeste.
sa lapisnice vodi jedan put ali je zapad ravan i iz lukavice i sa ilidze su mogli doci preko 10 razlicitih puteva. nisu nam morali dati aerodrom, nisu se morali povuci sa igmana i bjelasnice. nisu morali dozvoliti da se napravi tunel ispod piste, da su zaista htjeli mogli su sarajevo zauzeti, sto cvrshcim pritiskom, sto jacim napadima. bilo je u sarajevu dana 92. kada u cijelom gradu nije bilo dvije zolje.
JohnGotti

#216 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by JohnGotti »

foucault wrote: Više voliš rusko govno nego američku tortu?
Jok, ti volis americka govna, sve mi se cini, valjda... Gruzija je jako siromasna, Amerikanci kupuju i uzimaju im sve resurse, uvaljuju vojne baze, a americki cinovnicic u Gruziji se smatra malim bozanstvom... "Emerging democracy..."
Zvuci poznato? Zemlja podjeljena, od amerikanaca samo moralna podrska i tapsanje po ramenu. Sertifikovani "good guys"... Nema u politici sentimenta, niti osjecaja prema nekom. Samo interes.
ibrahim_tanovic

#217 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by ibrahim_tanovic »

zastoqsviram wrote:
exliberal wrote:Nije Rusija opalila nikom cvoku....ovo je samo klasican primjer kako se velike sile igraju sa malim narodima.
Da Amerika nije napala na Srbiju (koja se ponasala kao Gruzija prema Osetima, ukinula autonomiju, pokrenula vojne akcije koje nisu bile nimalo naivne) sad bi imali argument da optuzimo Ruse da se ponasaju imperijalisticki.
Posto se deslo sta se desilo ne samo na Kosovu nego i u Iraku i Avganistanu, Rusi su odlucili da malo vjezbaju svoje misice i da pokazu da su jos uvijek veliki medvjed.
Sa druge strane Gruzija i njeno politicko vodstvo je potrcalo u narucje Americi umjesto da je igrala na dva fronta.Pametnom igrom mogli su da balansiraju izmedju istoka i zapada. Drzave koje se nalaze na granicama politickih ili vjerskih sila su uvijek u mnogo vecim govnima nego ostali.
vrlo dobar post :thumbup:
boldirano :thumbup: :thumbup:
uvecano :thumbup: :thumbup: :thumbup: (balansiranje bi trebala da bude i strateska politika ovdasnjih politicara, a ne bacanje svega na jednu kartu, ulazak u EU, NATO...)

Apsolutno se slažem. Balansiranje bi moglo biti naš krucijalni i nedostižni kapital, samo kada bi se to malo više shvatilo. Balans je velika stvar, Tito je jedan primjer uspješnog balansiranja između NATO i Varšavskog pakta. Samo od ovih današnjih političara malo ko poznaje tu artističku vještinu...

Balans stvara Bosnu, ekstremizam (ka samo jednoj strani) je ruši!

Ili, što bi naš narod reko, "svega pomalo".
kijameta

#218 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by kijameta »

karanana wrote:nije istina da su srbi htjeli cijelu bosnu, barem ne u pocetku rata. nudjena je podjela bosne, srbi su organizovali srpsku republiku bih sa jasnim granicama i tim njihovim SAO opstinama i okruzima. a po toj mapi bascarsija nije bila unutar njihove kvazi-drzave. grbavica jeste, vogosca jeste, ilidza jeste.
sa lapisnice vodi jedan put ali je zapad ravan i iz lukavice i sa ilidze su mogli doci preko 10 razlicitih puteva. nisu nam morali dati aerodrom, nisu se morali povuci sa igmana i bjelasnice. nisu morali dozvoliti da se napravi tunel ispod piste, da su zaista htjeli mogli su sarajevo zauzeti, sto cvrshcim pritiskom, sto jacim napadima. bilo je u sarajevu dana 92. kada u cijelom gradu nije bilo dvije zolje.
Sluzbeni naziv srpske drzave 92 u Bosni je bio ; Srpska republika Bosna i Hercegovina i htjeli su cijelu Bosnu.Nisu je zauzeli samo zbog vlastitog kukavicluka i nesposobnosti. Aerodrom su bili prisiljeni vratiti ,kada su vratili aerodrom nisu mogli sprijeciti pravljenje tunela. U operaciji zauzimanja Bjelasnice i Igmana,to jest stvaranja drugog obruca oko Sarajeva i potpune pobjede u ratu,ostvarivanja srpske Bosne je ucestvovalo 17 hiljada cetnika,koji su njihovo nesposobni generali,prvenstveno Mladic,mjesec dana tjerali na trnovske rovove umjesto da ih elegantno zaobidzu. Prema tih 17 000 iscrpljenih cetnika je u noci 31 07. kroz tunel izaslo 8 000 hiljada vojnika iz Sarajeva,do 02.08 kada su se poceli povlaciti je na Igman izaslo preko 25 000 vojnika iz Sarajeva a na nebu su stalno kruzili americki mlaznjaci.
Na zapadni ulaz u grad su intenzivne borbe trajale od 12.09 92 do 14 03.93 i tu u tom periodu je poginulo oko 2000 bosanskih branitelja i samo njihova zrtva i hrabrost je zaustavila tenkove i cetnike a ne,nikakva politika i nagodbe ili sto je stvarno smijesno reci,necija zelja da se izgubi rat i poznati cetnicki merhamet.
Kad znas da neko ima pistolj treba muda pa se zaletiti na njega,mi u Sarajevu cak i ako smo imali dvije zolje,cetnici nisu imali muda da se zalete na njih
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#219 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by pici »

kakav ljudi balans,danas to ne postoji,kakva rusija i bakrači,to sto je napala sa tenkovima i avionima na dosta slabije gruzijce a ovi napali na dosta slabije osetijce.....ma bjaaaažiiii.Napisah da je to jedan geografski gigant koji je problematicniji sam sebi nego drugima.Rusi su mogli dok je bio CCCP a sad izvoze rudna bogatsva za malu cijenu na zapadu to prerade u tehnologiju i razne druge stvari i po desestruko vecim cijenama naplate to rujama......zakon trzista i ekonomije.Zapad je nedostizni i vojni i tehnoloski i ekonomski GIGANT......pustite se neke povampirene ruske imperije i nekog uspavanog medvjeda.Pitajte malo poljake,rumune,ukrajince,bugare,istocne njemce itd bil da se vrate pod rusku cizmu......ovo je cista navlakusa rujama.
El_comadante

#220 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by El_comadante »

drugačije je kad napadaš drugačija kad se braniš. koliko sad običan vojnik ima motiva da napada dok branitelj zna da ako prođu pokraj njega zna da čemu biti ubijeni i žena i djeca, bar u ovom našem ratu. a srbi su uzeli pola bosne na početku rata e poslije kad s eodbrana napravila kakva takva ni su metar zemlje uzeli. isto je tako manje-više svuda u svjetu samo neko sa večim neko sa manjim uspjehom. kod nas je rat trajao 4 godine a u gruziji ni 7 dana i normalno je da rusi uzimaju kad ovi nigdje nikakvu odbranu nisu napravili vidječemo šta če biti kad se konsoliduju.
ibrahim_tanovic

#221 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by ibrahim_tanovic »

pici wrote:Pitajte malo poljake,rumune,ukrajince,bugare,istocne njemce itd bil da se vrate pod rusku cizmu......ovo je cista navlakusa rujama.
Kad već spominješ, Poljaci su divan primjer da je i danas uspješan balans vrlo isplatljiv. Poljaci ne žele ni slučajno pod njemačku čizmu, ta ih je čizma koštala 5 miliona stanovnika. Ali ne žele ni pod rusku, ona ih je koštala privrednog kokuzluka. Zato sjajno balansiraju između EU (tj. Njemačke) i Rusije. Njihov balans je (kao što to uvijek biva, vidi nesvrstane) podržala jedna treća sila, a to je USA.

I sada je svima krivo što se Poljska prodaje. I Rusima, i Njemcima, i Amerikancima. A svi se mrze. Samo svi Poljsku vole. A poljacima sjajno! Kapital dolazi sa SVIH strana. Svako plaća poljskoj mladoj. A poljska mlada je sretna, presretna što je to tako, ima ca. 10% privrednog rasta godišnje!
zastoqsviram

#222 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by zastoqsviram »

pici wrote:kakav ljudi balans,danas to ne postoji,kakva rusija i bakrači,to sto je napala sa tenkovima i avionima na dosta slabije gruzijce a ovi napali na dosta slabije osetijce.....ma bjaaaažiiii.Napisah da je to jedan geografski gigant koji je problematicniji sam sebi nego drugima.Rusi su mogli dok je bio CCCP a sad izvoze rudna bogatsva za malu cijenu na zapadu to prerade u tehnologiju i razne druge stvari i po desestruko vecim cijenama naplate to rujama......zakon trzista i ekonomije.Zapad je nedostizni i vojni i tehnoloski i ekonomski GIGANT......pustite se neke povampirene ruske imperije i nekog uspavanog medvjeda.Pitajte malo poljake,rumune,ukrajince,bugare,istocne njemce itd bil da se vrate pod rusku cizmu......ovo je cista navlakusa rujama.
boldirano, hmmm, ako nije smijesno onda je bar diskutabilno. najveci investitor u nauku, bilo gdje, je vojska. a SSSR nije imao razvijenu vojnu industriju :?
OK imaju oni (zapad) razvijenu tehnologiju, u to valjda niko ne sumnja, al' iza te visoke tehnologije opet stoji, ko u 19. i 20. vijeku, trivijalnost energije fosilnih goriva. jos ta visoka tehnologija nije skontala kako iz flase vode podmiriti dnevne potrebe za energijom (teoretski moguce fuzijom, zna se i kako uciniti to, i ucine oni to u milionitom djelicu sekunde, al' "visoka tehnologija" nije skontala materijal koji ce izdrzati temp. sunca)
jedna pretpostavka pici, ako moze. da zivis recimo u njemackoj i da ti u januaru nestane gasa, jel' bi se zaj.bavo na forumu, sto je, aj' recimo produkt visoke tehnologije, il' bi ispod jorgana glumio omiljenog junaka sa avatara....
Real Khan

#223 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by Real Khan »

Je li ja ono jutros rekoh kako je Bush dao sinoć haman pa ultimatum ruskom međedu...?

Rusija se povlači?
Medvedev odlučio obustaviti operacije

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev izjavio je u utorak za državnu televiziju kako je "donio odluku" da obustavi rusku operaciju "koja je imala za cilj prisiliti Gruziju na mir".

Foto: AP"Na temelju vašeg izvještaja donio sam odluku da obustavim operaciju koja je imala za cilj da prisili vlast na mir", kazao je Medvedev za vrijeme susreta s ruskim ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovim koji je prenosila televizija.

"Cilj operacije je postignut", dodao je on, javlja AFP.

"Sigurnost naših vojnika za održavanje mira i sigurnost civilnog stanovništva je uspostavljena, kazao je on aludirajući na situaciju u separatističkoj republici Južnoj Osetiji gdje su Gruzijci pokrenuli ofanzivu u noći s četvrtka na petak i tako izazavali ruski protunapad.
(FENA)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#224 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by pici »

a kome ce rusi prodavat gas mozda gruzijcima :lol: jestel vi zivjeli u hladnom ratu prije 30 i kusur godina......cinimi se da niste,kome su tad rusi prodavali taj gas,samima sebi,koje vojno tehnolosko oruzje sve gola i jadna kopija zapada i to placali ulizane i pohlepne zapadne funkcionere(poznate kao krtice)da bi makar malo prisli zapadu i tehnoloski i vojno,ekonomski nisu imali sanse.De malo spustite se na zemlju koja rusija zasto se rusija nije usprotivila zapadu kad je toliko mocan i jak uspavani medvjed,pa goli interes i ko bi bio na gubitku na zavrtanju pipa gasa rusi il zapad.....koja isfrustrirana demagogija.....zasto ruje nisu sprijecile raspad CCCP ,ne smiju ukrajincima prnut,ovo je uvertira za dolazak tj prikljucenje i to malo zemljica oko rusije u NATO i onda kvrc,raspad rusije na milion drzavica....zivi bili pa vidjeli.
foucault

#225 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-

Post by foucault »

ok, ti volis americka govna, sve mi se cini, valjda... Gruzija je jako siromasna, Amerikanci kupuju i uzimaju im sve resurse, uvaljuju vojne baze, a americki cinovnicic u Gruziji se smatra malim bozanstvom... "Emerging democracy..."
Zvuci poznato? Zemlja podjeljena, od amerikanaca samo moralna podrska i tapsanje po ramenu. Sertifikovani "good guys"... Nema u politici sentimenta, niti osjecaja prema nekom. Samo interes.
U poredjenju sa danasnjom Rusijom svako je good guy. Sto se tice americkih cinovnicica slazem se da je to odvratno, ali samo pomisli kako bi veselo bilo kod nas da su recimo, 98-me odlucili da se povuku. I da "emerging democracy" zvuci ironicno, ali sta bolje mozes ocekivati na prostoru koji je 100 godina ubijan u pojam. Bar imaju demokratski izabranu vlast. A ako ti mislis da je problem sto neko ko je u ruskom komsiluku hoce da bude dio NATO-a, onda bi trebao malo pogledati sto se sve te zemlje ogradjuju i bjeze od Rusije kako stignu. Pogledaj balticke zemlje i Ukrajinu.
Post Reply