Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
-
simpozijum delirijum
#1 Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
rat izmedju Rusa i Gruzije , i to jeste sukob ( srecom vrlo limitiran , zahvaljujuci hladnokrvnoj i preciznoj upotrebi vojne sile od strane 58 Ruske armije ) izmedju buduce clanice NATO(Gruzije ) i Rusije
150 americkih vojnih savjetnika i neznan broj NATO instruktora se kriju u bunkerima , dok ruski bombarderi prakticiraju precizne napade po cijeloj Gruziji
pitanje jeste ? ko ce izgubiti zivce prvi i kada ce se desiti prvi oruzani konflikt izmedju Rusa i USA ( NATO )na tlu Gruzije ?
trenutno , americki transportni avioni prebacuju Gruzijske trupe iz Iraka ( njih oko 2000 ) nazad u Tbilisi ( glavni grad Gruzije ) a taj aerodrom je vec napadnut , od strane superiorne Ruske avijacije
Rusi iznenadjujuce hladnokrvno koriste samo limitirano svoju vojnu moc , i dokazuju da su njihove "pametne" bombe i rakete preciznije od americkih
ovo nije igra !
Rusima je puko' film ! i zbog Kosova , i zbog antiraketnoga stita , i zbog sirenja NATO duboko u Rusku sferu uticaja , puko' im film zbog bushisticke politike i imperijalne agresivnosti USA
Ruski medjed se probudio vrlo bijesan!
150 americkih vojnih savjetnika i neznan broj NATO instruktora se kriju u bunkerima , dok ruski bombarderi prakticiraju precizne napade po cijeloj Gruziji
pitanje jeste ? ko ce izgubiti zivce prvi i kada ce se desiti prvi oruzani konflikt izmedju Rusa i USA ( NATO )na tlu Gruzije ?
trenutno , americki transportni avioni prebacuju Gruzijske trupe iz Iraka ( njih oko 2000 ) nazad u Tbilisi ( glavni grad Gruzije ) a taj aerodrom je vec napadnut , od strane superiorne Ruske avijacije
Rusi iznenadjujuce hladnokrvno koriste samo limitirano svoju vojnu moc , i dokazuju da su njihove "pametne" bombe i rakete preciznije od americkih
ovo nije igra !
Rusima je puko' film ! i zbog Kosova , i zbog antiraketnoga stita , i zbog sirenja NATO duboko u Rusku sferu uticaja , puko' im film zbog bushisticke politike i imperijalne agresivnosti USA
-
d2
- Atrus
#3 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Samozadovoljavas se Rusima?
-
simpozijum delirijum
#4 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
hehe ! sa Ruskinjama mozda , a sa Rusima nikako ! uzmi u obzir da je granica istoka i zapada sada na Drini, i po mome misljenju bilo je vrijeme da neko lupi sakom o sto u ovoj svjetskoj kafani i kaze;" dosta je bilo americke kaubojstine !" naravno , civili i neduzni ginu masovno , ali koga briga ? UN ce pomoci ? haha! evropa se dokazala opet kao velika pizda , jer ionako ovise od Ruskoga gasa i nafteAtrus wrote:Samozadovoljavas se Rusima?
biti americki prijatelj u istocnoj evropi vise i nije tako pametno , ruski bombarderi ne sljive to "prijateljstvo" sada ni 5%
- kockica_kockica
#5 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ja mislila da su Ostiju sravnili jer nisu sigurni kome ona pripada gruziji ili rusiji... 
-
foucault
#6 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Amerikanci za sedamdeset i nešto dana zračne kampanje protiv Srbije izgubiše četiri aviona, a Rusi protiv Gruzije već u prvom danu dva. Upravo u avijaciji su Rusi tanji od Amera.
-
ld
#7 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
valjda sad nagovre dodika da se oticijepi,pa da se pogruhamo ko ljudi,kad ovi nasi politicari nemog da se dogvore da prave normalnu drzavu,nek puste narod da to odradi umjesto njihsimpozijum delirijum wrote:rat izmedju Rusa i Gruzije , i to jeste sukob ( srecom vrlo limitiran , zahvaljujuci hladnokrvnoj i preciznoj upotrebi vojne sile od strane 58 Ruske armije ) izmedju buduce clanice NATO(Gruzije ) i Rusije
ovo nije igra !
samo je se nadati pa da pohapsimo onih 800 cetnika sa spisak za srebrenicu,pa da im mi sudimo umjesto haga,a imaju i spiskovi i za druga bosnjacka i hrvatska stratista,cirka oko 20 000 cetnika treba uhapsiti i strelajti za ratne zlocine pocinjene u periodu 1992-1995
-
klixober
#8 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Moja solidarnost sa Gruzijcima jer se nalaze u slicnoj situaciji kao mi 91.- dvije paradrzavne tvorevine koje komsija zeli pripojiti.
- kockica_kockica
#9 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ld wrote:valjda sad nagovre dodika da se oticijepi,pa da se pogruhamo ko ljudi,kad ovi nasi politicari nemog da se dogvore da prave normalnu drzavu,nek puste narod da to odradi umjesto njihsimpozijum delirijum wrote:rat izmedju Rusa i Gruzije , i to jeste sukob ( srecom vrlo limitiran , zahvaljujuci hladnokrvnoj i preciznoj upotrebi vojne sile od strane 58 Ruske armije ) izmedju buduce clanice NATO(Gruzije ) i Rusije
ovo nije igra !
samo je se nadati pa da pohapsimo onih 800 cetnika sa spisak za srebrenicu,pa da im mi sudimo umjesto haga,a imaju i spiskovi i za druga bosnjacka i hrvatska stratista,cirka oko 20 000 cetnika treba uhapsiti i strelajti za ratne zlocine pocinjene u periodu 1992-1995
vidim da lose pises svoj jezik jer ga vjerujem ne koristis dovoljno tamo daleko gdje zivis...zanima me hoces se vratit u Bosnu i ratovati ili ces suosjecati izdaleka
-
simpozijum delirijum
#10 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
vec sam naveo podatak da Gruzija ima NATO i USA vojne savjetnike , te moderne radarske sisteme i Izraelske sisteme visokosofisticirane sisteme protuzracne odbrane, a Srbija je bila sama , bez znacajnije podrske Rusa ili Kinezafoucault wrote:Amerikanci za sedamdeset i nešto dana zračne kampanje protiv Srbije izgubiše četiri aviona, a Rusi protiv Gruzije već u prvom danu dva. Upravo u avijaciji su Rusi tanji od Amera.
izgubiti samo dva aviona za Ruse i nije problem , i samo se poigravaju i testiraju mogucnosti zapadne vojne tehnologije !
-
ld
#11 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
vozuca i oslobadjanje vozuce i ozrena 1994 i 1995 do dejtonakockica_kockica wrote:ld wrote:valjda sad nagovre dodika da se oticijepi,pa da se pogruhamo ko ljudi,kad ovi nasi politicari nemog da se dogvore da prave normalnu drzavu,nek puste narod da to odradi umjesto njihsimpozijum delirijum wrote:rat izmedju Rusa i Gruzije , i to jeste sukob ( srecom vrlo limitiran , zahvaljujuci hladnokrvnoj i preciznoj upotrebi vojne sile od strane 58 Ruske armije ) izmedju buduce clanice NATO(Gruzije ) i Rusije
ovo nije igra !
vidim da lose pises svoj jezik jer ga vjerujem ne koristis dovoljno tamo daleko gdje zivis...zanima me hoces se vratit u Bosnu i ratovati ili ces suosjecati izdalekas obzirom da potivas na gruhanje ko ljudi... mislim gdje si bio kad se gruhalo u Bosni...
a naravno da cu se vratiti,ja i jos par havera
jel te jos sta interesuje??
- stochar
#12 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
cujem da ce ona predvoditi udare na Washington sa 33. viteskom sibirskom brigadom:

- kockica_kockica
#13 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ld wrote:vozuca i oslobadjanje vozuce i ozrena 1994 i 1995 do dejtonakockica_kockica wrote: vidim da lose pises svoj jezik jer ga vjerujem ne koristis dovoljno tamo daleko gdje zivis...zanima me hoces se vratit u Bosnu i ratovati ili ces suosjecati izdalekas obzirom da potivas na gruhanje ko ljudi... mislim gdje si bio kad se gruhalo u Bosni...
a naravno da cu se vratiti,ja i jos par havera
jel te jos sta interesuje??
samo pitam
no hard feelings
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#14 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ja joj držim pozadinu u slucaju kontre s ledjastochar wrote:cujem da ce ona predvoditi udare na Washington sa 33. viteskom sibirskom brigadom:
- chuchumbamayumbe
#15 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Radi bih dopustio da me napadne licno komandant 33. viteske sibirske lahke brigade !stochar wrote:cujem da ce ona predvoditi udare na Washington sa 33. viteskom sibirskom brigadom:
- Jazz_Junkie
#16 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Iskreno mi je drago da se Rusi vracaju nazad na scenu. Dosta smo posmatrali kako Amerika hebaje cijeli svijet bez konzekvenci i bitnih osuda te agresivne i imperijalisticke politike. Cijeli svijet gleda kako Amerika ubija i pljacka. Juzna Osetija je zahvaljujuci ruskoj pipeline (duzina 163 km, direktno iz ruskog grada Dzuarikau) uspjela postati neovisna od gruzijskog gasa. Sve dok ova pipeline nije izgradjena, Juzna Osetija je za gruzijski gas morala placati 300 dolara po 1000 kubika, dok ih ruski kosta samo 40 dolara. I ovdje se ponovno vidi licemjernost zapada: katalizator aktualne secesije je bila nezavisnost Kosova, no Juznoj Osetiji i Abhaziji se neovisnost osporava posto, za razliku od Kosova, partnera traze u Rusiji umjesto Americi (NATO-u). Ruski magnat Gazprom je sve do kraja 90ih imala kontrolu nad zapadnim transportom nafte i gasa koji se prostirao od Bakua (Azerbejdzan) preko Dagestana i Cecenije do ruske luke Novorosisk. 1999. godine je jedna zapadna korporacija od Bakua prema Supsi na gruzijskoj granici otvorila konkurentni pipeline koji je zaobilazio ruski teritorij. Cecenski secesionisti su rusku zapadnu rutu prekinuli, tako da su Rusi u Dagestanu pronasli alternativu, no secesionisti su i tamo u kolovozu 1999. godine pokusali isto postici, sto je bio povod drugom cecenskom ratu.
Nakon sponzoriranja Sakasvilija za predsjednika, u cemu je prednjacila korporacija British Petroleum, 2005 je otvorena jos jedna zapadnjacka pipeline od Bakua preko Tbilisija, pa do turskog Cejhana. Drzave oko Kaspijskog mora su svoj gas ipak radije prodavale ruskim konkurentima nego BP-u radi povoljnije cijene i sigurnijeg transporta preko ruskih pipelinea ka zapadnoj Evropi. Treba spomenuti i namjeru Gazproma da izgradi jos jednu pipeline sa dna Crnog mora koja bi trebala ici kroz Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, pa sve do Austrije i Njemacke. Projekt EU zvani "Nabucco", koji treba biti zbrinut iz BP-pipelinea se jos uvijek nalazi samo na papiru.
Pozadina ovih zbivanja je pokusaj vojnog eliminiranja ekonomski ojacavajucih Rusa sa Kaspijskog mora od strane zapadnih multikorporacija. No, grdno su se prevarili, jer im je Rusija oderala guzove.
Nakon sponzoriranja Sakasvilija za predsjednika, u cemu je prednjacila korporacija British Petroleum, 2005 je otvorena jos jedna zapadnjacka pipeline od Bakua preko Tbilisija, pa do turskog Cejhana. Drzave oko Kaspijskog mora su svoj gas ipak radije prodavale ruskim konkurentima nego BP-u radi povoljnije cijene i sigurnijeg transporta preko ruskih pipelinea ka zapadnoj Evropi. Treba spomenuti i namjeru Gazproma da izgradi jos jednu pipeline sa dna Crnog mora koja bi trebala ici kroz Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, pa sve do Austrije i Njemacke. Projekt EU zvani "Nabucco", koji treba biti zbrinut iz BP-pipelinea se jos uvijek nalazi samo na papiru.
Pozadina ovih zbivanja je pokusaj vojnog eliminiranja ekonomski ojacavajucih Rusa sa Kaspijskog mora od strane zapadnih multikorporacija. No, grdno su se prevarili, jer im je Rusija oderala guzove.
-
dallton
#17 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Pa ako vec biramo izmedju americki bandita i ruskih bandita, meni su drazi americki banditi...eto amerika je bila bandit u zapadnoj njemackoj, a rusija u istocnoj, pa sta bi? A kad god se oba bandita zapute negdje mimo evrope ala rusija u afganistan ili sad amerika u afganistan, u oba slucaja je pusiona
Ali se Sakasvili zaletio pa mislio da ce ga fola neko braniti, pao frajer na foru zapad je na mojoj strani
a ako se neko nada da je sad ko rusija faktor u centralnoj i istocnoj evropi malo se zeznuo - ruski uticaj tek pocinje tamo u gruziji i ukrajini, a oni nek idu pa nek se rokaju sa cecenima i na kavkazu, tamo ih ceka veliki broj 'prijatelja' koji ce im se krvi napiti ....I sto uopste neki ovdje sad spominju kosovo? to je gotova prica, rusija nije prstom makla da fola pomogne braci, ko sto ne pomaze ni u gruziji, vec samo spasava ekonomski interes od uticaja zapada
Ali se Sakasvili zaletio pa mislio da ce ga fola neko braniti, pao frajer na foru zapad je na mojoj strani
a ako se neko nada da je sad ko rusija faktor u centralnoj i istocnoj evropi malo se zeznuo - ruski uticaj tek pocinje tamo u gruziji i ukrajini, a oni nek idu pa nek se rokaju sa cecenima i na kavkazu, tamo ih ceka veliki broj 'prijatelja' koji ce im se krvi napiti ....I sto uopste neki ovdje sad spominju kosovo? to je gotova prica, rusija nije prstom makla da fola pomogne braci, ko sto ne pomaze ni u gruziji, vec samo spasava ekonomski interes od uticaja zapada
-
Maja_XXX
#18 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Nisam ni na cijoj strani ali nije mi jasno otkud Sakasviliju tolika hrabrost (ili ludost) da uradi to sto je uradio???
-
zemo_online
#19 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
nato me razocarao.ne moze da rijesi problem talibana nakon toliko vremena u afganistanu.
kakav motiv ima madjarski, francuski ili njemacki vojnik da se bori na nekome dalekom frontu?
kakav motiv ima madjarski, francuski ili njemacki vojnik da se bori na nekome dalekom frontu?
-
simpozijum delirijum
#20 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
chuchumbamayumbe wrote:Radi bih dopustio da me napadne licno komandant 33. viteske sibirske lahke brigade !stochar wrote:cujem da ce ona predvoditi udare na Washington sa 33. viteskom sibirskom brigadom:

sustina cijele stvari je da je takozvani "zapad" isprovocirao Ruse , jednostavno stavili su im prst u oko , i Rusi su odlucili da pokazu zube , ocekujte da ce iracki pobunjenici uskoro biti opskrbljeni modernim antitenkovskoim projektilima i portabl protuavionskim raketama ( koje se lansiraju sa ramena ) americki gubitci u Iraku i Afganistanu ce drasticno porasti ( isto su cinili amerikanci , kada su dostavili "stingere" 80-tih godina prosla vijeka talibanima u Afganistanu i uzrokovali gubitak oko 250 sovjetskih letjelica !) i koje pretjerao ? koje prvi krenuo u bockanje ? to nije vise vazno ! Rusija se osjeca dovoljno mocno da izazove amerikance na duel!
-
dallton
#21 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ma znas kako sto se tice natove vojne snage i uopste cijele price o americkoj 'vojnoj premoci' ja sam vec odavno veliki skeptik - mada da se razumijemo iz toga ne zakljucujem da je ruska vojska nest jako premocna ili tako nesto....sto se tice natoa jasno je recimo da ne bi mogli uspjesno da intervenisu ni u bosni ni na kosovu da je bilo imalo volje za neki otpor - hvala bogu pa je nije bilo. nato je na balkanu primjenio americku taktiku cekaj da se sve strane iscrpe pa onda ulijeci, ko sto su amerikanci uradili u prvom i drugom svjetskom ratu. ali kad je god amerika krenula sama u rat (npr. vijetnam ili irak, a donekle i afganistan) uvijek je bio pad - slicno kao i rusi. moji americki prijatelji se naljute kad im kazem da je smijesno sebe zvati vojna supersila ako ne izgubis dva rata u 5 godina - bolje se nazvati zemlja s najvise oruzja koje ne zna kako da uspjesno upotrijebi
ma amerika a i zapad generalno jos uvijek zive u nekoj liberalnoj utopiji i jos vjeruju da su oni kao pobjedili u hladnom ratu , sto zvi znamo da je netacno - nije isto kad protivnika pobjedis i kad protivnik sam nestane sa bojnog polja. zato su i uprskali na srednjem istoku misleci da su ovi fola 'islamski' radikali isto sto i komunizam - opet netacno, jer se ovi borci u afganistanu odupiru zadnjih 6,7 stoljeca svakom zivom od britanaca, preko rusa do iranaca, pakistanaca...i kad nemaju s kim, onda ratuju izmedju sebe
bolje im je da se sto prije ispale i iz afganistana i iz iraka, jasno je svima ko dan da su tamo pali skroz
ma amerika a i zapad generalno jos uvijek zive u nekoj liberalnoj utopiji i jos vjeruju da su oni kao pobjedili u hladnom ratu , sto zvi znamo da je netacno - nije isto kad protivnika pobjedis i kad protivnik sam nestane sa bojnog polja. zato su i uprskali na srednjem istoku misleci da su ovi fola 'islamski' radikali isto sto i komunizam - opet netacno, jer se ovi borci u afganistanu odupiru zadnjih 6,7 stoljeca svakom zivom od britanaca, preko rusa do iranaca, pakistanaca...i kad nemaju s kim, onda ratuju izmedju sebe
-
foucault
#22 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
i sta dobijas kad se povuku amerikanci iz Iraka? Zamisli da se povula medjunarodna zajednica iz Bosne 1999. Koji bi to haos bio. Slazem se da nisu trebali tamo ici, ali kad su vec tu nek obave posao do kraja.
-
dallton
#23 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
to i jest ta fora, foucault, sad je ono nit mogu ostati a ne mogu ni otici....ja bi volio kad bi oni mogli to uspjesno da zavrse, ali naravno to je sad nemoguce. mislim da samo draze nacin da naprave neki 'honorable peace' i da se izvuku a da ipak izgleda da su nesto uradili..
sto se tice povlacenja medjunarodne zajednice iz bih, ne znam sta da ti kazem za to - nekad mislim da bi bilo i bolje
sto se tice povlacenja medjunarodne zajednice iz bih, ne znam sta da ti kazem za to - nekad mislim da bi bilo i bolje
-
simpozijum delirijum
#24 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
problem Iraka je sto su amerikanci uletjeli nepripremljeni u tu okupaciju , a u Bosnu i Hercegovinu je uletjelo oko 60 000 amera i natovaca tesko naoruzanih i spremnih za borbu sa svima ! i odlucno su zaveli mir , a Irak je veci i mnogoljudniji od BiH , situacija je neuporediva u tom slucajufoucault wrote:i sta dobijas kad se povuku amerikanci iz Iraka? Zamisli da se povula medjunarodna zajednica iz Bosne 1999. Koji bi to haos bio. Slazem se da nisu trebali tamo ici, ali kad su vec tu nek obave posao do kraja.
- 1gorstak
#25 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Sakasvili brani svoju zemlju, a Juzna Osetija je dio Gruzije. Separatisti ne zele neki njihov Dejton, ne zele da budu neki njihov manji entitet, oni hoce da budu drzava. Sakasvili se (opravdano) s tim ne slaze, ne bih ni ja. Sutra kada bi ovi nasi Osetijci u manjem entitetu pokusali od administrativne jedinice napraviti drzavu, rat bi bio neizbjeznost, pa da im pomazu i Rusija i vanzemaljci.