HKD Napredak se raspada???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dijaliza

#1 HKD Napredak se raspada???

Post by dijaliza »

Marušić: HKD Napredak se raspada

"Obračun" Franje Topića i fra Andrije Nikića dobio je i treće poglavlje zahvaljujući razotkrivanju čelnog čovjeka HKD Napredak o kojem je puno zanimljivog za Pincom.info ispričao Radovan Marušić. Iz Napretka je izostao odgovor.

Piše: DANIJEL IVANKOVIĆ

ZENICA - U posljednje vrijeme bilo je podosta medijskih prepucavanja između čelnih osoba HKD Napredak - Sarajevo, konkretnije između predsjednika Središnjice prof. Dr. Franje Topića i voditelja, odnosno predsjednika podružnice Mostar, prof. Dr. fra Andrije Nikića.

Pale su i teške optužbe, a svoj kratak osvrt na ova zbivanja dao je i Radovan Marušić, koji je rodom iz Metkovića, ali već 45 godina građanin Bosne i Hercegovine, koji je inače punih 25 godina bio ravnatelj Narodnog pozorišta u Zenici, također član Središnjice HKD Napredak, a nastanjen u Zenici.

"Od prije par godina sam oduzet, hodam na vodilici, vrlo mi je teško živjeti i hodati, ali vjerujte kako mi je puno teže zbog svih ovih događanja i prepucavanja u i oko našeg Napretka. Žena mi je također u vrlo teškom stanju, jer je imala moždani udar, međutim želim govoriti o ovim stvarima i iskreno vam hvala što ste se javili" - bila je prva Marušićeva reakcija nakon susreta s njim.

Radovan Marušić je izdao i 12 knjiga, a kako sam ističe, najgore u cjelom ovom problemu je to što ovo zapravo predstavlja određenu vrstu problema između Hercegovine i Bosne ili još bolje rečeno između Napretka Hercegovine i Napretka Bosne.

Topić se umorio?

"U Hercegovini nijedna podružnica izuzev glavne mostarske ne radi, a ni ova u Mostaru ne bi radila da fra Andrija Nikić nije aktivan kao što jeste cijelog svog života. Franjo Topić je na čelu Središnjice već punih 17 godina i očito se umorio od Napretka. On u svojim rukama drži Središnju Upravu, odnosno financije, a Društvo funkcionira samo na papiru, jer kako inače protumačiti činjenicu da sastanak s Dnevnim redom u sklopu kojeg se nalazi 20-tak točaka potraje svega kojih pola sata do sat vremena najviše?" - pita se Marušić.

Prema njegovim riječima Napredak na papiru ima kojih 40-tak podružnica, premda je istina da trenutno radi njih svega 7-8.

"Odnosi na toj relaciji Topić-Nikić su nepostojani. Podružnice muku muče sa svim i svačim, HKD Napredak se raspada, jer svatko vodi politiku na svoj mlin, opći interes ne postoji, na Godišnjim skupštinama se jednostavno sve amenuje, potpiše, iako rijetko kada imaju kvorum za održavanje Skupština" - otvorio nam se Marušić pri ovom susretu.

Topić je, čini mu se, već odavno izgubio sve kontakte u Hercegovini, ponajprije u Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, ali i mnogim drugim mjestima. Izgubio je kontakte, smatra Marušić, s hrvatskim književnicima u BIH kao što su Ivan i Dubravko Lovrenović, Željko Ivanković, Mile Stojić, Mirko Marijanović, Radovan Marušić, te ostali.

Igračka sarajevskih sredstava informiranja!

Nadalje, Marušić smatra da su sami odnosi između Topića i Nikića dobrim dijelom narušeni i stoga što je jedan pop, drugi fratar, a javna je tajna nažalost da ljubav popova i fratara u BIH sve više podsjeća na ljubav i odnose kakve gaje psi i mačke?

"To je istina, bez obzira koliko ružno zvučalo.Stotinu sam puta molio njih dvojicu da sjednu i razgovaraju, ali nije bilo pomaka. Jadni fra Andrija konstantno piše pisma i šalje ih u Sarajevo, no ovaj ih ne čita na svim tim Skupštinama, odnosno sjednicama Središnje Uprave, jer ga ne zanimaju problemi i interesi Mostara i Hercegovine" - otkriva Marušić.

Prema njegovim navodima Topić ima dvoje zaposlenih, a prima plaću za deset osoba. Istina je, kako priča Marušić, da sve radi preko vrijednog Vanje Gavrana. Isključivo gradi svoju karijeru, a kao Hrvata mnogo ga koriste sarajevska sredstva informiranja, čisto da se javnosti prikaže kako je Hrvatima idilično u Bosni, iako je to daleko od idiličnog.

Naime, na papiru postoje tri glavne podružnice HKD Napretka, međutim Marušić otkriva kako sarajevska podružnica ne postoji, kako se godišnje u Sarajevu održe svega tri priredbe u organizaciji Središnjice HKD Napretka (za Božić i Uskrs, 1-2 promocije knjiga), iako ista nije zadužena za takve stvari.

Račun u Sarajevu, račun u Zagrebu...

Prije 3-4 godine napravljen je i Ugovor u Sarajevu prema kojem se u sljedećih 10 godina trebalo izdati 100 hrvatskih knjiga na prostoru BIH, međutim HKD Napredak više nije suizdavač tog projekta budući ga je iz samog projekta eliminirao Mirko Marijanović iz Matice hrvatske - Sarajevo, a što, poznavajući Topića, uopće ne čudi, jer Topić, kako ističe i Marušić, nije bio od nikakve koristi u svemu tome.

Marušić je Topiću u niz navrata nudio idejno rješenje za opstanak Napretka, ali ovaj nije isto htio prihvatiti. Radovan Marušić ga je tako nagovarao da u Napredak privuče što više mladih Hrvata iz Sarajeva i drugih mjesta po Bosni, no njegove sugestije nije prihvaćao, a kao što je vrlo dobro znano sve je veći broj mladih Hrvata koji napuštaju Sarajevo i čitavu Bosnu.

Problem je dakle suštinske prirode i Napredak se time mora pozabaviti. Napredak ima svoj račun u Sarajevu, koji kontrolira Topić, a račun postoji i u Zagrebu.

"Neznam tko kontrolira taj račun, ali znam koliko Topić manipulira ljudima, što je sve u stanju, a tome, ponavljam, puno više boli od same moje bolesti koja je također vrlo nezgodna" - priznat će Marušić, kod kojeg mozak, za razliku od tijela, još uvijek izvrsno funkcionira.

Srećko Paponja mu napisao knjigu?

Početkom ožujka bi se trebala održati Godišnja Skupština HKD Napretka, a Marušić ističe kako treba sve učiniti da se Topića tom prilikom ne izabere još jednom za predsjednika, jer bi to doprinijelo jednoj novoj fizionomiji ovog Društva.

Mnogi, a ne samo Marušić, smatraju kako je pogubno to što radi Topić. Postoje naime i drugi svjedoci koji tvrde kako on 80 posto odluka donosi retroaktivno, znači protuzakonito, a kao primjer Marušić je naveo to kako je Topić mjesec dana išao svojedobno na specijalizaciju engleskog jezika u London, a po povratku svojevoljno odlučio sam sebi podmiriti sve troškove i dnevnice, iako je Središnja Uprava bila protiv toga!

"Prije petnaestak dana je u Sarajevu umro bivši dopredsjednik Napretka Zdravko Milošević, no njegova obitelj je zabranila Topiću da drži govor na sahrani. I to govori dovoljno kakav je Topić čovjek. Pa, Srećko Paponja je za njega pisao knjigu, jer je poznato kako Topić nije vičan pisanju. Kasnije je Topić tog istog Paponju također eliminirao" - otkrio je i ove zanimljive činjenice Radovan Marušić.

Nakon iznošenja Marušićevih tvrdnji kontaktirali smo i tajništvo HKD Napredak u Sarajevu, međutim oni su odlučili prestati s medijskim prepucavanjem oko ovih pitanja.

"To jednostavno nije u duhu Napretka i nećemo se oglašavati po tom pitanju, a vama hvala što ste nas kontaktirali. Na skorašnjoj sjednici Središnje Uprave raspravljat ćemo o tim i drugim stvarima. Ovo je dijelom napad i na neke druge članove Središnje Uprave, a ne samo na prof. dr. Franju Topića" - kazao je Vanja Gavran, tajnik HKD Napredak iz Sarajeva.

31.1.2008.
Pincom.info
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

haj više im je bilo i vrijeme :D (šala mala)

p.s.
što se tiče teme zaboli me
Post Reply