HIZMET SARAJEVO-all about

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tataćusak

#76 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by tataćusak »

gospodja profiterka wrote:
tataćusak wrote:Dajte ljudi pišete proziv hizmeta, dajte nama neupućenima par info gdje i koga su od raje sektaški sjebali ubistvo, ucjene ili nešto slično, svaka sekta ima tih aferima. Volio bih da neko napiše koji su ljudi u BiH gULENOVCI, dosad je jasno da je sda i bake Erdoganovci. Čiji je recimo Radončić, ima li ga u toj šemi uopšte. Dajte detalja o organizaciji u BiH, globalne možemo naći i na gugletu
Prije bih rekla da su neki SDA-ovci Erdoanovi, a neki Fetullahovi. Relikt iz vremena kad su njih dvojica bili pajtaši.
MoRe bit. Niko ko zna sigurno kakvo je stanje nece detaljno da napise
jao_situacije

#77 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by jao_situacije »

jednostavno ti je to ko je završio kod njih školu
oni vrbuju one koji nisu plaćali školarinu i sad se čitav život odužuju gazdi
neki su se otrgnuli s lanca a neki nisu
u svakom slučaju ovo će biti odlična stvar za bih
piupiu

#78 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by piupiu »

nasa

#79 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by nasa »

piupiu wrote:Zanimljivo istraživanje.

http://skolegijum.ba/static/biblioteka/ ... govini.pdf
ima skola u nas koja kosta 36 500 km, ja hocu imena ko tamo ide :lol:

Salu na stranu, stvarno sam iznenadjena, nisam znala za te cifre
piupiu

#80 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by piupiu »

nasa wrote:

Pa, djeca 'investitora', ambasadora, onih koji vjeruju da su te škole zaštićenije ili da imaju bolje uslove ili djeca tranzicijske elite ... ili ... i da ne nabrajamo dalje.

Mene brine što pedagoški standardi tih škola zapravo nisu pod nadzorom. Mislim jasno mi je da je obrazovanje dobar biznis, ali me sa kulturološkog stanovišta isto tako zanima a) ko ih i kako nadzire i b) zašto su sve te internacionalne škole manje više arapske, turske, iranske ... vjerujem da su oni najzainteresovaniji investitori i da ima već dovoljno doseljenika kojima su te škole bitne zbog jezike, kulture, itd ... no, ima još puno pitanja.
Opetja033

#81 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

tataćusak wrote:Dajte ljudi pišete proziv hizmeta, dajte nama neupućenima par info gdje i koga su od raje sektaški sjebali ubistvo, ucjene ili nešto slično, svaka sekta ima tih aferima. Volio bih da neko napiše koji su ljudi u BiH gULENOVCI, dosad je jasno da je sda i bake Erdoganovci. Čiji je recimo Radončić, ima li ga u toj šemi uopšte. Dajte detalja o organizaciji u BiH, globalne možemo naći i na gugletu
Koliko sam skontao, Nedzad Latic i njegov portal su se priklonili Gulenu. Nedzad otvoreno pise o svom razlazu sa Erdoganom.

Neko spominje da u SDA ima i proAKP i proHizmet. Nema tamo puno ljudi koji su bliski Hizmetu. Boli njih neka stvar i za AKP-om i za Hizmetom, k'o da prosjecan covjek sjedi i iscitava djela jednih ili drugih pa da vaga ko je u pravu. Idu tamo gdje su pare. Nema ljudi koji su ideoloski bliski Hizmetu i Gulenu.

Gulenovi simpatizeri su puno jaci u IZ nego u SDa. U jeku afere u Turskoj i mjesecima poslije toga na Radio BIR su forsirali njegove knjige.
Opetja033

#82 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Engdahl je svojevremeno pisao o Gulenu i njegovom pokretu.

Evo i članka o tome:

Boston and the CIA ‘Snafu’: The grey eminence behind Turkey’s Erdogan and the AKP

http://www.voltairenet.org/article178623.html
From his new luxurious heavily-guarded estate in Saylorsburg, a remote part of eastern Pennsylvania, Gülen launched a series of fundamentalist Salafist mosques and madrasses
:lol: :lol: :lol:

Engdahl je bio i ostao obicna trolcina koja pare uzima na bolesnim teorijama zavjere. Cuj Gulen otvarao "fundamentalisticke, selefijske dzamije i medrese". :lol:
asurbanipal

#83 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:
Engdahl je svojevremeno pisao o Gulenu i njegovom pokretu.

Evo i članka o tome:

Boston and the CIA ‘Snafu’: The grey eminence behind Turkey’s Erdogan and the AKP

http://www.voltairenet.org/article178623.html
From his new luxurious heavily-guarded estate in Saylorsburg, a remote part of eastern Pennsylvania, Gülen launched a series of fundamentalist Salafist mosques and madrasses
:lol: :lol: :lol:

Engdahl je bio i ostao obicna trolcina koja pare uzima na bolesnim teorijama zavjere. Cuj Gulen otvarao "fundamentalisticke, selefijske dzamije i medrese". :lol:
Škole u njegovom vlasništvu u Turskoj smatraju se za najbolje. Učenici već od prvog razreda uče engleski jezik uporedo s turskim, dok sam Gulen smatra da studiranje prirodnih nauka poput matematike, fizike i hemije predstavlja služenje Bogu. Ipak, postoji i druga strana medalje. Nastavnici koji su ranije radili u njegovim školama širom Turske tvrde da je odnos prema ženama u njegovim školama jako loš, odnosno da nastavnice i profesorice nemaju nikakav utjecaj na administrativne odluke, dok su djevojčice od šestog razreda i starije potpuo odvojene od dječaka čak i tokom pauza za užinu.
Skole su solidne sto se tice obrazovanja, ali djeci koja nisu perspektivna za dzemat se ne posvecuje nikakva paznja i osjecaju se nepozeljno i nesretno u takvoj sredini. Profesori i nastavnici iz Turske nisu nikakvi pedagozi jer dolaze iz konzervativnih i ruralnih dijelova turske i sami su uvuceni u dzemat i slijepo vjeruju vodjama i metodama. Ni na koji nacin ne pokusavaju da se prilagode lokalnom mentalitetu nego i djecu obrazuju da budu sljedbenici iste filozofije.

Pokusajte zamisliti dijete u selu u istocnoj turskoj i njegovu komunikaciju sa svojim ocem (majka se nista ne pita). Brakovi se jos ugovaraju, ako dodje do braka koji roditelji nisu odobrili, to se rjesava nozevima, ako dijete zeli da u zivotu bude nesto sto otac ne odobrava, ili ne smije da se izjasni ili je oduvijek omrazeno u porodici... e takvima se djeca daju na odgoj 4 godine u internatima, dok se roditeljima na roditeljskim sastancima prave gozbe i serviraju price koje zele da cuju.
Opetja033

#84 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

Ama na stranu to sto ti citiras. Jedno je konzervatizam, slab nastavni kadar, los obrazovni sistem i nastavni program. Cak bih se mogao i sloziti sa tim.
Medjutim tvoji citati nemaju ama bas nikakve veze sa suludom, maloumnom tvrdnjom da je Gulen otvarao fundamentalisticke selefijske dzamije i medrese. :lol:

Pa Gulen se u putu nije sreo sa selefizmom. Ili ti stvarno tvrdis da covjek propagira selefizam i dzihadizam kao sto ova paranoidna budala piskara?

Hikmet se u potpunosti oslanja na sufizam, Nursija. Maltene u svakom intervjuu citira Hazreti Mevlanu k.s. Engdahl prodaje muda za bubrege osobama koje nisu upucene. Sto je najgore, zna i on sam da nije tako.
Citav svoj zivot Gulen je u sluzbi turskog imperijalizma, on je u dobroj mjeri turski nacionalist koji propagira jedan "turski" Islam sa korijenima u sufizmu i Nursiju.
Zestoki je oponent kako selefizma tako i siizma, upravo zato jer na njih gleda kao na glavne konkurente na globalnom planu.

Sve sto si citirao ne predstavlja ama bas nikakav dokaz za ovu stupidnu tvrdnju o otvaranju selefijskih i fundamentalistickih skola, medresa i dzamija. Znas ti to kao i ja, znas i bolje od mene vjerovatno. Ne znam sta ti ovo treba, valjda branis Engdahla po svaku cijenu.
asurbanipal

#85 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:Ama na stranu to sto ti citiras. Jedno je konzervatizam, slab nastavni kadar, los obrazovni sistem i nastavni program. Cak bih se mogao i sloziti sa tim.
Medjutim tvoji citati nemaju ama bas nikakve veze sa suludom, maloumnom tvrdnjom da je Gulen otvarao fundamentalisticke selefijske dzamije i medrese. :lol:

Pa Gulen se u putu nije sreo sa selefizmom. Ili ti stvarno tvrdis da covjek propagira selefizam i dzihadizam kao sto ova paranoidna budala piskara?

Hikmet se u potpunosti oslanja na sufizam, Nursija. Maltene u svakom intervjuu citira Hazreti Mevlanu k.s. Engdahl prodaje muda za bubrege osobama koje nisu upucene. Sto je najgore, zna i on sam da nije tako.
Citav svoj zivot Gulen je u sluzbi turskog imperijalizma, on je u dobroj mjeri turski nacionalist koji propagira jedan "turski" Islam sa korijenima u sufizmu i Nursiju.
Zestoki je oponent kako selefizma tako i siizma, upravo zato jer na njih gleda kao na glavne konkurente na globalnom planu.

Sve sto si citirao ne predstavlja ama bas nikakav dokaz za ovu stupidnu tvrdnju o otvaranju selefijskih i fundamentalistickih skola, medresa i dzamija. Znas ti to kao i ja, znas i bolje od mene vjerovatno. Ne znam sta ti ovo treba, valjda branis Engdahla po svaku cijenu.

Gullen nema veze sa sufizmom osim što uzgred spomene nekog šejha. Nikada nije bio član nijednog tarikata. Knjige mu jesu slatkorječive. I niko ne postavlja pitanje odakle porijeklo imovine i bogatstva ovog priučenog hodžice koji se "školovao" u džamiji...
Opetja033

#86 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

A usput sa istog linka sa kojeg si citirao ovaj dio o kvalitetu njegovih skola, mogao si procitati i ovo:
Njegovu organizaciju mnogi smatraju islamskim Opus Dei-om, ali postoji i veliki broj onih koji smatraju da je Hizmet mnogo sličniji protestantskom Kalvinizmu. Iako je Fethullah Gulen cijeli svoj život vođen idejama sunitskog učenjaka Saida Nursija, nakon raskola sa Erdoganom mediji pod utjecajem AKP partije o njemu su počeli pisati kao o sufijskom učenjaku, premda nikad nije bio član nijednog sufijskog tarekata. Možda je najbolju ocjenu Fethullaha Gulena dao novinar Hakan Yavuz koji je za njega rekao; “Gülen je više turski nacionalist u svome razmišljanju. Također, on je nešto više orijentiran ka državi, te mu je više stalo do tržišne ekonomije i neoliberalne ekonomske politike.” Gullen zapravo najviše i liči na čovjeka koji pod plaštom vjere širi svoje poslovno carstvo. Poput stotina drugih njemu sličnih ljudi širom svijeta
Gulen je potpuno nesmetano radio sve do 1995. godine kada na vlast dolazi islamistička partija predvođena Necmetinom Erbakanom. Erbakan se zalagao da žene u javnosti obavezno moraju nositi marame, dok se Gulen nije slagao s njegovo politikom.
Ne postoji ama bas nista, nista, sto moze potkrijepiti tvrdnje da je Gulen otvarao selefijske, fundamentalisticke skole te da je podrzavao dzihadisticke pokrete.

Engdahl je samo jedno konspirativno piskaralo, spremno svjesno lagati kako bi napravio senzacije. Kompletan njegov "stvaralacki" opus koristi isti modus operandi. Prodaje suplju pricu naivnim i nepismenim koji gutaju sve sto on napise. Da ne govorimo o tome da maltene dijeli stavove sa krajnjom desnicom u SAD po pitanju negiranja ljudskog uticaja na klimatske promjene. Idiot.
Opetja033

#87 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:Ama na stranu to sto ti citiras. Jedno je konzervatizam, slab nastavni kadar, los obrazovni sistem i nastavni program. Cak bih se mogao i sloziti sa tim.

Gullen nema veze sa sufizmom osim što uzgred spomene nekog šejha. Nikada nije bio član nijednog tarikata. Knjige mu jesu slatkorječive. I niko ne postavlja pitanje odakle porijeklo imovine i bogatstva ovog priučenog hodžice koji se "školovao" u džamiji...
Ama sve sto si ti sada napisao o Gulenu ja mogu potpisati. Ne radi se o tome. Uopce nemam pozitivno misljenje o njemu. Ali jedno je kritikovati ga, jedno je dovoditi u pitanje porijeklo njegove imovine. A nesto sasvim drugo je optuzivati ga za otvaranja selefijskih i fundamentalistickih skola te za pruzanje podrske dzihadistickim pokretima. Takve optuzbe su sulude, maloumne, nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa realnoscu.
Lik je zestoki protivnik selefizma. Upravo zato jer smetaju njegovoj viziji o globalnoj nadmoci "turskog" Islama medju muslimanima.
salik79

#88 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by salik79 »

Ako "oslanjanje" automatski ne podrazumijeva slijedjenje, onda ok, ali ako podrazumijeva, tu mi se pojavljuju upitnici...Mislim, opcepoznato je da su Nurdzije mozda i najjaci zagovornici islamskog jedinstva, te da su njihovi ustazi itekako vezani za sijske velikane, pa mi sada nije jasno ovo "oslanjanje"!? U kojem smislu "oslanjanje" i do koje mjere, ako bi mi mogao pojasniti, posto zaista nisam previse upoznat sa ideologijom Hizmeta?
Opetja033

#89 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:

Ako "oslanjanje" automatski ne podrazumijeva slijedjenje, onda ok, ali ako podrazumijeva, tu mi se pojavljuju upitnici...Mislim, opcepoznato je da su Nurdzije mozda i najjaci zagovornici islamskog jedinstva, te da su njihovi ustazi itekako vezani za sijske velikane, pa mi sada nije jasno ovo "oslanjanje"!? U kojem smislu "oslanjanje" i do koje mjere, ako bi mi mogao pojasniti, posto zaista nisam previse upoznat sa ideologijom Hizmeta?
Pod "oslanjanjem" mislim na stalno citiranje sufijskih velikana u intervjuima koje daje i u svojim, kako @azur rece, "slatkorijecivim" knjigama. Naravno da nikakve stvarne veze nemaju sa sufizmom jer, kao sto opet @azur rece, Gulen nikada nije bio clan nijednog tarikata.

Gulen je napravio jednu smjesu sastavljenu od sufizma, Nursijevih ideja i turskog nacionalizma.

Nema on problem sa siizmom, ne napada ih teoloski. Gleda na njih kao na globalne suparnike njegovog "turskog" Islama. Kada je siizam u pitanju uglavnom napada Iran, ne siizam sam po sebi. Covjek je prvenstveno veliki turski nacionalista.

Nisam rekao da je nurdzija ili sufija. Rekao sam da se sluzi i jednima i drugima po svom slobodnom nahodjenju. Ali bilo kako bilo veze sa selefizmom nema. Maloumno ga je uopce pokusati staviti u taj kontekst.
salik79

#90 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by salik79 »

:thumbup: Hvala na pojasnjenju. Nisam pratio sve te upise, nego otvorih ovu stranicu, pogleda par zadnjih upisa, te mi "zapade" za oko ovo. :-D
Nero Histrion

#91 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by Nero Histrion »

Gulen je folirant. Milijarder i folirant. Veze sa sufizmom nema. Toliko.
salik79

#92 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by salik79 »

Nero Histrion wrote:Gulen je folirant. Milijarder i folirant. Veze sa sufizmom nema. Toliko.
Nesto slično nasem Safvetu Halilovicu, s tim da ovaj nema te "mogucnosti" :mrgreen:

Sjetim se one hutbe kada se "posrao" na kompletnu sijsku ulemu, Iran, Kom, a par dana prije toga "vodao" lahkovijerne Nurdzije po Stuttgartu...
nasa

#93 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by nasa »

piupiu wrote:
nasa wrote:

Pa, djeca 'investitora', ambasadora, onih koji vjeruju da su te škole zaštićenije ili da imaju bolje uslove ili djeca tranzicijske elite ... ili ... i da ne nabrajamo dalje.

Mene brine što pedagoški standardi tih škola zapravo nisu pod nadzorom. Mislim jasno mi je da je obrazovanje dobar biznis, ali me sa kulturološkog stanovišta isto tako zanima a) ko ih i kako nadzire i b) zašto su sve te internacionalne škole manje više arapske, turske, iranske ... vjerujem da su oni najzainteresovaniji investitori i da ima već dovoljno doseljenika kojima su te škole bitne zbog jezike, kulture, itd ... no, ima još puno pitanja.
Nemam neke neupitne informacije niti sam bas upoznata o tim skolama ali ono sto je dojam jeste da samo dvije, ova bosansko-turska I katolicki, okupljaju veci broj djece...
Ja znam dosta ljudi koji su zavrsili ovu skolu I ima tu sigurno prednosti, diploma ti je priznata I ne moras voditi beskonacne procedure ako se ides vani sto je dosta pogodno za ljude koji dolaze izvana ili namjeravaju ici...Imam I prijateljicu koja je radila tamo I bila je jako zadovoljna...Ne znam, ne bih rekla da je oko tih skola vladala atmosfera da su lose I sl.
Da se pogresno ne shvati I ne ode u nekom nezeljenom pravcu, sve ovo je na jednu stranu, na drugu sve ovo sto sad izlazi na povrsinu I sto se treba utvrditi oko tih skola.
Inace, iz razgovara s ljudima, kod nas je generalno tendencija da su skole popustljivije, ocjene sve bolje itd.i to najvise zbog pritiska roditelja, tako svi pricaju cak I oni kojim djeca idu u skolu nerijetko ce ti reci da jeste istina da se na roditeljskim I sl.vrsi pritisak u takvom pravcu.
Ali da budem iskrena to sam cula I za masu jako dobrih skola vani, imam prikatelja stranaca koji su djecu prebacivali iz skola koje rade kao po extra programima, a znanje nula...
The BEN10

#94 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by The BEN10 »

nasa wrote:Inace, iz razgovara s ljudima, kod nas je generalno tendencija da su skole popustljivije, ocjene sve bolje itd.i to najvise zbog pritiska roditelja, tako svi pricaju cak I oni kojim djeca idu u skolu nerijetko ce ti reci da jeste istina da se na roditeljskim I sl.vrsi pritisak u takvom pravcu.
Ali da budem iskrena to sam cula I za masu jako dobrih skola vani, imam prikatelja stranaca koji su djecu prebacivali iz skola koje rade kao po extra programima, a znanje nula...
Prosječna ocjena svih učenika osnovnih škola na području jedne opštine u KS je 4.3. Toliko o objektivnom ocjenjivanju u našem obrazovnom sistemu...
nasa

#95 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by nasa »

Tako je to vecinom u svijetu, nista vece znanje nemaju ni djeca vani.Kod nas se to, mislim, komplikuje sa ekonomskom situacijom gdje djeca nemaju perspective ni sa skolom pa onda roditelji traze ocjene, a nastavnici s druge strane znajuci sve to popuste....
seln

#96 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by seln »

Bas je fino gledati kad se Bosnje pocampaju oko toga ciji je gospodar bolji, ciji je vlasnik jaci. :D
kolegione

#97 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by kolegione »

jao_situacije wrote:organizacija koja dugoročno gledano može destabilizirati bih ako uspiju uraditi ono što su uradili u turskoj
Ovaj covjek "jao_situacije" se zaista razumije u prilike u Turskoj, svaka cast :)
ned424

#98 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by ned424 »

crno_sa_zlatnim wrote:
piupiu wrote:Da li bi neko bio ljubazan da objasni štogod o organizaciji, nismo svi jednako upućeni, a ne bi bilo loše i reći koju o tome zašto mislite da su dobri ili loši, pozitivni ili negativni. Nema razloga za dramu, stvarno, tema je vjerovatno interesantna, ali dajte bar da se razvije u temu. :)

Inače, ja namah počnem pričati o klevetanju, pravilima, zakonima i tako nekim budalaštinama, pošto volim rad, red i disciplinu. :D :lol:
Otišla sam na jednu njihovu "sesiju", čisto da se uvjerim u ono što ljudi pričaju, a to je:
- organizacija koja djeluje polutajno, vrbuje djecu iz siromašnijih porodica, plaćajući im smještaj u Sarajevu, i time ih kupuje do kraja života, jer je općepoznato da je Bošnjo glup bio i prije, a takvim su ga dodatno napravili kriminalci koji su na vlasti posljednjih 20 godina;
- otvaranje turskih škola i fakulteta ide u paketu sa ovim a to je ovladavanje ekonomskim i političkim prostorom na kojem su Bošnjaci većina:
- najavljena privatizacija BH Telecom-a i još par respektabilnih kompanija je kraj prvog dijela ovog procesa i meni je sad konačno jasno, jer sam se uvijek pitala koji je smisao otvoriti turski koledž i fakultet i dovesti turske studente ovdje, zašto ovoliko turske omladine u Sarajevu;
- u paketu sa ovim ide i dovlačenje arapa u Sarajevo, prave razmjere katastrofe će biti vidljive tek kroz 10-ak godina, kad Bošnjo ne bude imo gdje raspuhat roštilj i okrenuti janjca za Prvi maj, a da ne govorim o onim kojima Arapi budu u komšiluku.
- znači, ništa ovdje nije slučajno, ali nažalost, sve što se radi ide na štetu Bošnjaka koji su izgleda predodređeni da budu nečije roblje, sada im je namijenjeno da budu ponovo turski i arapski podanici i služinčad;
- i na kraju, hizmet je isto što i vehabijski pokret, zajednica ili nazovite ga kako hoćete, samo upakovano u celofan.
-
RESPECT ZA ODGOVOR!
hadzinicasa

#99 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by hadzinicasa »

novo vrijeme u istu (gulenovsku) pushe...

mislim da je od svih clanaka koje sam procitala, ovaj najtemeljitiji

dr Miša Đurković - Priča o Gülenu i njegovom pokretu je jedan od najupečatljivijih primjera iz novije historije
http://thebosniatimes.ba/clanak/4996
The BEN10

#100 Re: HIZMET SARAJEVO-all about

Post by The BEN10 »

.
Post Reply